[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1526

Guest
Neked sem ártana megérteni a másik felet, nem nehéz, mert teljesen érthetően viselkedik, amíg Oroszország háborúzik ellene addig nem lehet a barátja, akkor inkább az EU-hoz közeledik, mi ugyanis nem lőjük őket.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Putyin specnaz csapatáról semmi hír Donyeckben, pedig azt ígérték megtalálják Zaharcsenko merénylőit. Vagy az van, hogy már a specnaz sem a régi, vagy inkább az, hogy csak visszatértek a helyszínre leellenőrizni az eredményt.
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Putyin specnaz csapatáról semmi hír Donyeckben, pedig azt ígérték megtalálják Zaharcsenko merénylőit. Vagy az van, hogy már a specnaz sem a régi, vagy inkább az, hogy csak visszatértek a helyszínre leellenőrizni az eredményt.
most már híreket is gyártasz, hát ez kurva jó....
 
  • Tetszik
Reactions: szegcsab

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Az orosz érdekszférába való visszasompolygást képviselő pártot a közvélemény kutatások szerint 7% támogatja, ezzel biztosan nem fognak kormányt alakítani. Valószínűleg egy Timosenko vezette koalíció lesz 2019 után ami inkább az európai integrációt választja majd az érdekszféra-lét helyett.

Ettől függetlenül javulhat Ukrajna és Oroszország kapcsolata, de ennek előfeltétele, hogy véget érjen a háború, ehhez pedig a DNR-t és LNR-t mint fegyveres szervezetet le kell szerelni.
Na de hogyan lehet választást tartani választók nélkül? Mert a nép már külföldön van igával a nyakában. Csak azt nem értem miért futnak világgá ha rájuk virradt a demokrácia hajnala, szárnyal a gazdaság és szárnyalnak az EU fele, meg a korrupt elnököt is demokratikusan megpuccsolták és most azok az uraik akiket a nyakukba választottak saját maguknak?
2048x1365
173131-004-4EF84104.jpg

Az ukrán szavazások meg pl ilyen demokratikusak a Rádában:
bp.jpg
242442.jpg

Tiszta humor topic.
wjP4v19.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/09/12/orosz-invaziot-szimulalnak-az-ukran-partoknal/
"Partraszállás elleni védekezést gyakorol az Ukrán Haditengerészet tengerészgyalogsága a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében. A nagyszabású hadgyakorlat hétfőtől péntekig tart – tájékoztatott Bergyanszk város polgármesteri hivatal.
Az önkormányzat, azért adott ki sajtóközleményt, mert hétfőn több rémült hangú lakos azzal hívta a hatóságokat, hogy harci helikopterek kőröznek a város felett. A rajban repülő helikopterek látványa aggodalmat keltett a városban. A közleményben a lakosságot arra kérik, hogy őrizze meg a nyugalmát, csupán az ukrán hadsereg hadgyakorlatozik a térségben..."

Bergyanszk (110 ezer lakos) relatíve nincs messze Mariupoltol (kb 500 ezer lakos), Bergyanszk és Mariupol pedig fontos- mert egyáltalán van-, Ukrán kikötőváros az Azovi-tengeren. A napokban megint szinte hisztérikus hangvitelű Ukrán felszólalások és cikkek vannak voltak arról, hogy el fogják veszíteni - ami meg avval van összefüggésben, hogy tavasszal lefoglatak az Ukránok egy orosz halászhajót, aztán a Krími híd elfoglalása után felelőtlenül a híd lerombolásáról nyilatkoztak és cikkeztek, ami után meg gyakorlatilag lezárták az oroszok az Azovi tengert/ a Kercsi szoroson való Ukrán és Ukrán kikötőkbe tartó összes hajót alaposan átvizsgálják, és gyakran napokig várakoztatják, hogy áthaladhassanak. Aminek következtében egyrészt közvetlen veszteségeik vannak a térség vállalatainak, pl a Mariupoli acélgyártásnak, ami meg kihat az egész térség megélhetésére, amiért meg már szinte tarthatatlannak tartják Mariupol Ukrán megtartását. De lényegében ez igaz Bergyanszkra is. A halászhajók sem mernek már kifutni, a turistaforgalom pedig lényegében már alig létezik.
Mindezeken túl, ha az Ukránok valóban rászánják magukat DNR megtámadásának akár a napokban, akár máskor, akkor dacára annak, hogy Zaharcsenkot már meggyilkolták, és a minimum teljesen inkompetens Pushilin gyakorlatilag puccsal magához ragadta DNR elnöki pozícióját (és gyakorlatilag rögtön elkezdte szétverni a katonaságot is), akkor teljesen logikus az a feltételezés, hogy a támadó Ukrán csapatok hátában azonnal kitör a lázadás- ami meg olyan 2014- tavaszi nyári állapotokat hozhat az Ukránoknak. De mind emellett, Kherson elvesztésétől is félnek már, mert a Khersoniak meg akarják nyitni a Krímbe vezető víz útját, amit meg nyílt lázadásnak vennének Kijevben/Lvovban.
Gyakorlatilag- ha az Ukránok támadnak, akkor Kherson+ Bergyanszk+Mariupol+ vélhetőleg szinte automatikusan Zaporozsie is lázadhat, tehát "eleshet".

Mindezeket nagyon jól tudják a Bergyanszkban élők is, érthető a lakossági félelem az Ukrán helikopterek repülése miatt. (mármint nem igazán attól, hogy az "oroszok" elfoglalják a várost, hanem a várost érhető károk, a harcok, és főleg az Ukránok visszavonulása során. Azonkívül félhetnek az Ukránok "megelőző intézkedéseitől" is.- Ez gyakori a frontvonal közeli településeken.)
Az is nagyon jelentős, hogy nem partraszállásokat gyakorolnak egy ideje, hanem a partraszállás elleni védekezést. Megjegyzem- ahhoz szükséges képességeket, főleg az Azovi tenger partján nem látom az Ukrán oldalon. Időnként csinálnak pl Mariupol tengerpartján lövészárkokat- amiket aztán gyakran ellep a tenger, raknak ki szögesdrótokat, és telepítenek tengeri aknákat- amiktől meg a halászhajóik retteghetnek. Állandóan települt egységekről a tengerparton nem olvastam eddig. Ami a nagyobb kikötővel is rendelkező városokban,( úgymint Mariupol és Bergyanszk) települt egy két ezrednyi + helyi tartalékos + területvédelmi+ rendőrségi erőt illeti, azok max a várost képesek valamelyest védeni, esetleg a közvetlen tengerpartot, de a városok közötti nagy területek partvédelmére már ténylegesen alkalmatlanok..
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113

https://dan-news.info/en/defence-en...ver-24-hours-fire-187-rounds-at-dpr-jccc.html
"Donetsk, Sep 12 – DAN. Ukrainian army units violated the ceasefire 23 times over the past 24 hours, firing 187 rounds of ammunition at Donetsk People’s Republic frontline areas, head of the DPR Mission to the Joint Centre for Control and Coordination Ruslan Yakubov said on Wednesday.
“Over the past 24 hours, Ukrainian forces violated the ceasefire 23 times expending 187 rounds of ammunition,” Yakubov said.
Ukrainian army units delivered strikes at the airport, the Spartak village, the Trudovskiye and Staromikhailovka neighbourhoods in the outskirts of Donetsk, Gorlovka and its suburban villages of Zaitsevo, Dolomitnoye, Bairak and Gagarin Colliery, the Mineralnoye village outside Yasinovataya and the Sakhanka, Novaya Tavriya, Leninskoye and Kominternovo villages in southern DPR, he added.
A house at 39 Zheleznodorozhnya Street in the Dolomitnoye village in northern Gorlovka burnt down as a result of the shelling..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/world-en/u...-with-training-ukrainian-scouts-bezsonov.html
"Donetsk, Sep 12 – DAN. NATO instructors arrived at the Urzuf settlement south of the contact line to train Ukrainian army scouts and Azov and Aratt battalions gunmen, Donetsk People’s Republic Operations Command spokesman Daniil Bezsonov said on Wednesday citing intelligence reports.
“At present, the training is taking place at the firing range near Urzuf, 30 kilometres from Mariupol, where NATO instructors are coaching not only scouts from 36th Marines Brigade and units of 3rd and 8th Special Task Force Regiments, but also gunmen from the Azov National Guard Regiment and 8th Aratt nationalistic battalion,” Bezsonov said.
Overall, 187 gunmen are in training led by US Marine Corps Special Operations Colonel Kim Yort, he added. The next group of nationalists will begin one-month training under U.S. instructors’ guidance on October 1.
Earlier reports said that U.S. military attaché in Ukraine Paul Schmitt would visit the headquarters of the Ukrainian army’s 128th and 36th Brigades on the Mariupol axis on September 12..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ukrán hadijelentés.

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...t-of-ukraine-as-of-morning-september-12-2018/
"Wednesday, September 12. DONBAS — According to the press centre of the Joint Forces (JF), the situation is under control in the region.
Yesterday, the enemy completed 33 attacks against the Ukrainian positions using weapons forbidden by the Minsk agreements twice.
Yesterday, militants shelled the Ukrainian positions near Stanytsia Luhanska, Krymske, Zolote, Katerynivka, Luhanske, Novoluhanske, Maiorsk, Shumy, Kamianka, Pisky, Marinka, Starohnativka, Pavlopil, Hnutove, Vodiane, and Shyrokyne with grenade launchers, heavy machineguns, and small arms. Moreover, occupants used 82 mm mortars against the Ukrainian positions near Vodiane, 120 mm mortars near Shyrokyne (Mariupil direction), and BMP near Krymske (Luhansk direction).
Four Ukrainian soldiers were wounded, one soldier was killed.
The enemy’s casualties are two killed and five wounded.
Today, the enemy has violated the ceasefire for 5 times (Krymske, Hnutove, and Vodiane) using grenade launchers, heavy machineguns, and small arms. There are no casualties.
The detailed information about situation in the region will be provided during a daily briefing of a representative of the Joint Forces."
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 149
113
Igaz, de szerintem pont ellenkező okból. A színfalak mögött már megvan, hogy a 2019-es választásokon Ukrajna szépen visszasompolyog az Orosz érdekszférába, ezért most kukázzák a felesleges embereket és látszólag hagyják, hogy visszaálljon a területi integritás, és nyilván a választások után sem az orosz lobogót húzzák fel, mint ahogy Moldovában sem tették. Pár év alatt megszűnt az amerikai érdekérvényesítés globális kohéziója, és a keletkezett hatalmi űrbe benyomul Kína és Oroszország. Ettől még az USA az első számú hatalom, de a vetélytársakhoz földrajzi közelében sorra adja fel a pozíciókat.

Igen, ez is egy meglatas, hamarosan kiderul ki ertekelte jobban az adott helyzetet. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Premortem

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/defence-en...ver-24-hours-fire-270-rounds-at-dpr-jccc.html
"Donetsk, Sep 13 – DAN. Ukrainian army units violated the ceasefire 25 times over the past 24 hours, firing 271 rounds of ammunition at Donetsk People’s Republic frontline areas, head of the DPR Mission to the Joint Centre for Control and Coordination Ruslan Yakubov said on Thursday.
“Over the past 24 hours, Ukrainian forces violated the ceasefire 25 times expending 271 rounds of ammunition,” Yakubov said.
The airport, the Spartak village in the outskirts of Donetsk, Gorlovka and its suburban villages of Zaitsevo, Golmovskiy, Verkhnetoretskoye and Gagarin Colliery, Dokuchayevsk, the Yakovlevka and Novolaspa villages and the Zaichenko, Bezymennoye, Sakhanka, Leninskoye, Kominternovo and Novaya Tavriya settlements in southern DPR were targeted with 82mm and 120mm mortars, infantry fighting vehicle cannons, anti-tank rocket propelled grenade launchers (RPG), recoilless guns (SPG) and large calibre machine guns, he added..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ukrán hadijelentés.

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...t-of-ukraine-as-of-morning-september-13-2018/
"Thursday, September 13. DONBAS — According to the press centre of the Joint Forces (JF), the situation is under control in the region.
Yesterday, the enemy completed 38 attacks against the Ukrainian positions using weapons forbidden by the Minsk agreements for three times.
The enemy targeted the Ukrainian positions near Stanytsia Luhanska, Krymske, Novotoshkivske, Zolote, Svitlodarsk, Novoluhanske, Krasnohorivka, Berezove, Novotroitske, Starohnativka, Chermalyk, Pavlopil, Hnutove, Vodiane, Lebedynske, and Shyrokyne with 82 mm mortars, BMP, grenade launchers, heavy machineguns, and small arms.
Militants also shelled the Ukrainian positions near Svitlodarsk, Chermalyk, and Lebedynske with 82 mm mortars, near Krymske, Novotoshkivske, and Lebedynske with BMP.
Two Ukrainian soldiers were wounded.
The enemy’s casualties are one killed and five wounded.
Today, occupants have shelled the Ukrainian positions near Berezove, Starohnativka, Hnutove, Vodiane, and Shyrokyne with grenade launchers, heavy machineguns, and small arms for 7 times.
The detailed information about situation in the region will be provided during a daily briefing of a representative of the Joint Forces."