[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1526

Guest
A DNR cáfolja, hogy robbanás történt volna a belügyminisztériumnál.
https://dnr-online.ru/mvd-dnr-oproverglo-informatsiyu-o-vzryve-v-tsentre-donetska/

A védelmi minisztérium viszont "felrobbant", Denisz a komisz "robbantotta fel", pontosabban eltörölte, megszűnik a védelmi minisztérium a DNR-ben, Pusilin új miniszterlistáján már nem is szerepel védelmi miniszter. Ezt a hírt Alexander Khodakovszky, az eddigi védelmi miniszter, a "Vosztok" terrorcsoport vezetője terjeszti.
http://novosti.dn.ua/news/284743-v-dnr-yschezlo-mynoborony
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Megerősítették, hogy megszűnik a védelmi minisztérium a DNR-ben. Helyette lesz egy népi milícia hivatala.
http://rusvesna.su/news/1536501111

Mindez összhangban van a minszki szerződés végrehajtásának intézkedési tervével. A minszki egyezmény szerint népi milíciák működhetnek Donyeck és Luhanszk bizonyos területein közrend védelmi feladatkörben, de nem működhetnek a katonai védelem terén.
https://www.osce.org/cio/140156
 
  • Tetszik
Reactions: Tamás A Lokomotív

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Pushilin megszünteti az irányítószervezetet (a Védelmi Minisztériumot ), kinevez a semmiből egy másik irányító szervezetet (Népi Milicia Hivatala), és azt hiszi hogy az majd működni fog?

Van egy szervezet, van egy folyamat, és van egy cél. Ha ebből a hármasból bármelyik nem jól működik -pláne ha egyenesen kiesik,- akkor szétesik minden. Ez pedig nem egy feltételezés, hanem egyértelmű tény. Egy szervezetet beintegrálni egy folyamatba, hogy elérjék a célt, az hosszadalmas munka. Ez amit most Pushilin meg akar (akar, vagy szétver?) valósítani, az egyszerűen diszfunkcionális, pláne harci/háborús körülmények között. Háborúban leváltani a teljes vezérkart - ez meg mekkora ökörség? Helyettük a semmiből politikai kinevezetteket rakni? Konkrétan ilyet még Sztálin sem csinált (nála legalább a szervezet megmaradt - úgy nagyjából) (lehetne példaként említeni a Cári Birodalom bukását, és a Szovjetek létrejöttét, de éppen az a példa sem Pushilin józan belátását igazolja)
Jelenleg egyáltalán nem tisztázot az sem, mi lesz a katonai hierarchia szervezeteivel, veterán szervezetekkel (és ellátásukkal, szociális hálójával... ), katonai iskolákkal...

Pushilin retteg a katonaságtól (és a harcedzett veteránoktól..) ezért a jelek szerint kész meggyengíteni DNR-t, megszüntetni annak központosított haderejét. Minden bizonnyal megpróbálja majd leszerelni a páncélos erőket és a tüzérséget, és szinte biztosan meg fogja szüntetni a haditengerészetet.
Ez viszont azzal is jár, hogy nem lesz parancslánc. Ha a központ nem egy egységes szervezetet irányít, hanem egymástól külön álló elszeparált egységeket, az nem hadsereg... Ha támadnak az Ukránok, nem lesz mozgósítás, mert hát hová is. Veteránok tömegei jelentkeznének majd fegyverért és beosztásért, de egyik sem lesz.

Mi lesz a nehéz fegyverzettel? Mert hogy a Minszki megállapodások alapján, ha erre hivatkozik Pushilin (márpedig erre hivatkozik, amikor többek közt megszünteti a védelmi minisztériumot) és figyelmen kívül hagyja, hogy az Ukránok semmit nem hajtottak végre belőle, akkor kivonhatja gyakorlatilag az összes technikát a frontvonalból, és akár meg is próbálhatja leszerelni. Márpedig az Ukránok a hírek alapján éppen most is nehéz technikákat, csapatokat telepítenek a frontvonalba, és a hírek alapján előrevonják a második harmadik lépcsőt. És a frontvonal közelébe támadó pozícióba telepítettek légierőt...

Jelenleg benne van a pakliban, hogy egy hét múlva nem lesz DNR. Mert ha támadnak majd az Ukránok, egy éppen leszerelés alatt álló DNR nem tud majd alkalmazkodni a támadási sémákhoz. Pushilin tényleg tök alkalmatlan főparancsnoknak, a legkisebb mértékben sem ért hozzá. Ő nem veterán DNR fegyveresként került a hatalomba, hanem a semmiből beügyeskedte magát. Sehol nem olvastam még csak utalást sem arra, hogy bármikor a frontra akár kilátogatott volna, vagy hogy bármikor is fegyver lett volna a kezében az elmúlt négy évben.
Van egy olyan olvasata is a történéseknek, hogy Jelenleg DNR egy működő állam, adóbevételekkel, vállalatokkal, piacokkal- több milliárd dollár a tét - viszont azt hinni, hogy az Ukránok majd hagyják Pushilinéknek hogy megtartsák, az őrültség. De még ha hagynák is, DNR gazdasága Oroszországba integrált, ha az Ukránok elfoglalják, ugyanúgy lezárnak minden kapcsolatot, ahogyan Ukrajnát leszakították. És akkor ott lesz egy működő gazdaság piac nélkül, ami ráadásul a maradék éls már alig víz fölött levegőt kapkodó Ukrán Ukrajna (és benne a teljes viszonyrendszer) gazdasági riválisa lenne...

Olvasom a cikkeket és a kommenteket. Az emberek el vannak képedve mi történik.
Korábban többször leírtam, hogy DNR/LNR csak belső árulás következtében bukhat el. Jelenleg úgy néz ki, éppen az folyik.
Viszont azt hinni, hogy Putyin hagyni fogja, hogy az Ukránok elfoglalják DNR/LNR-t, és ami ezzel együtt jár, bevonuljanak az orosz határhoz nehéztechnikástul NATO "tanácsadóstul", a józan ész teljes hiányára vallhatna.
Jelenleg nagyon nagy kérdés, hogy Strelkovék és a régi gárda mit fog tenni - főleg ha megindulnak az Ukrán csapatok (aminek állítólag egyre több jele van http://rusvesna.su/news/1536574027 )

És mindeközben Oroszország már nem csak csapatokat vont össze a Donbasszi határhoz, hanem nagy számú nehéztechnikát is (http://rusvesna.su/news/1536509872 )
Kérdés hogy csak az Ukránok, vagy Pushilin miatt is...
 
  • Tetszik
Reactions: gioo

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ukrán hadijelentés.

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...t-of-ukraine-as-of-morning-september-10-2018/
"Monday, September 10. DONBAS — According to the press centre of the Joint Forces (JF), the situation is under control in the region.
Yesterday, the enemy completed 25 attacks against the Ukrainian positions using weapons forbidden by the Minsk agreements twice.
Militants shelled the Ukrainian positions near Krymske, Zolote, Svitlodarsk, Pivdenne, Verkhniotoretske, Krasnohorivka, Marinka, Novomykhailivka, Novotroitske, Pavlopil, Hnutove, Lebedynske, Vodiane, and Shyrokyne with grenade launchers, heavy machineguns, and small arms. Moreover, occupants targeted the Ukrainian positions near Vodiane and Lebedynske (Mariupil direction) with 82 mm mortars, near Krymske (Luhansk direction) with BMP.
There are no casualties among the Ukrainian soldiers.
The enemy’s casualties are four wounded.
Today, militants have shelled the Ukrainian positions for two times near Vodiane and Shyrokyne (Mariupil direction) with grenade launchers, heavy machineguns, and small arms. There are no casualties among the Ukrainian soldiers.
The detailed information about situation in the region will be provided during a daily briefing of a representative of the Joint Forces."

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...f-the-ministry-of-defence-of-ukraine-(video)/
(Szeptember 3-9)

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://mediarnbo.org/2018/09/10/jfo-map-10-09-2018/?lang=en

10-09-2018-eng.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/09/10/merseklodtek-a-harcok-kelet-ukrajnaban/
"Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője pénteken közölte, hogy egy hét alatt 60 százalékkal csökkent a tűzszünetsértések száma a kelet-ukrajnai válságövezetben.
A jelentések szerint az újabb, iskolakezdéshez igazított tűzszünet hatálybalépése óta jelentősen lecsökkent tűzszünetsértések száma. Ezzel szemben a fegyverek továbbra sem hallgatnak Maripoltol keletre, valamint Szvetlodarszk és Debalceve térségében.
„A tűzszünetsértések számának csökkenéséből arra lehet következtetni, ha akarják, akkor betartható a megállapodás” – fogalmazott Alexander Hug, aki hozzátette, hogy az EBESZ megfigyelői év eleje óta 140 ezer alkalommal rögzítették a tűzszünetek megsértését."

https://karpathir.com/2018/09/10/ukrajna-tovabb-noveli-vedelmi-kiadasait/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/defence-en...te-ceasefire-17-times-over-24-hours-jccc.html
"Donetsk, Sep 10 – DAN. Ukrainian army units violated the ceasefire 17 times over the past 24 hours, firing more than 170 rounds of ammunition at Donetsk People’s Republic frontline areas, head of the DPR Mission to the Joint Centre for Control and Coordination Ruslan Yakubov said on Monday.
“Over the past 24 hours, Ukrainian forces violated the ceasefire 17 times expending 174 rounds of ammunition,” Yakubov said.
Strikes were recorded on the Gorlovka, Donetsk and Mariupol axes. Kiev forces used anti-tank rocket propelled grenade launches (RPG), recoilless guns (SPG), automatic grenade launches (AGS), large calibre machine guns and small arms.
The Ukrainian army shelled settlements in the south of the Republic (the Sakhanka , Kominternovo, Novaya Tavriya and Zaichenko villages), Donetsk outskirts (the Trudovskiye, Staromikhailovka and Spartak neighbourhoods), Yasinovataya outskirts (the Mineralnoye settlement), Gorlovka suburbs (the Zaitsevo, Gagarina Colliery and Ozeryanovka villages) and Dokuchayevsk. No civilian casualties or damage to infrastructure have been reported..."

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/defence-en...-in-mariupol-area-on-wednesday-spokesman.html
"Donetsk, Sep 10 – DAN. U.S. military attache in Ukraine Paul Schmitt will visit the headquarters of the Ukrainian army’s 128th and 36th Brigades on the Mariupol axis on September 12, Donetsk People’s Republic Operations Command spokesman Daniil Bezsonov said on Monday citing intelligence reports.
“Our intelligence received information on plans of the U.S. Embassy’s military attache Paul Schmitt to arrive in the “joint forces operation” zone on September 12,” Bezsonov said. “This supervisor of the Ukrainian army plans to visit the headquarters of the 128th and 36th Brigades on the Mariupol axis.”
Schmitt will check the readiness of the Ukrainian formations for the September 14 offensive. He will take reports from the Brigades’ commanders and NATO military instructors who earlier arrived at Ukrainian army positions,” he said adding that that the number of instructors had grown in the past few days.
“On September 11, 12 foreign officers, eight men and four women, are expected to arrive at the headquarters of the 128th Mountain Assault Brigade,” the spokesman said.
Meanwhile, the DPR Intelligence reported that commissions of the Ukrainian Army General Staff and the joint forces operations headquarters were solving problems with supplies of tube, missile and artillery ordnance and fuel and lubricants to 36th and 128th Brigades attack formations.
According to inspectors’ reports, 128th Brigade has a 30 percent supply of fuel while 25th Brigade has 25 percent. At the 2nd and 3rd defence lines, Ukrainian army equipment has 15 to 20 percent of fuel in fuel tanks.
Reports said in early September that Ukrainian forces were preparing a large-scale offensive against DPR positions on the southern (Mariupol) axis. The Ukraine reportedly massed up more than 12,000 troops for the attack. Latest intelligence reports showed that the Ukrainian army has been building up hardware on the contact line in violation of the Minsk peace accords.*jk "
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 890
11 239
113
Pushilin - ez már a vég. Lassan zárhatjuk a topicot, az az érzésem sajnos. Gondolom az ukrik még várnak egy kicsit, mert úgy látom egyenlőre naponta hoz az ukriknak kedvező döntéseket, de hamarosan szétkapják a DNR-t azután az LNR sem bírja sokáig.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/society/th...an-forces-shell-southern-dpr-authorities.html
"Donetsk, Sep 11 – DAN. Three houses were damaged in the Kominternovo and Oktyabr villages in the south of the Donetsk People’s Republic in evening and overnight shelling by Ukrainian forces, a Novoazovskiy district administration official told the Donetsk News Agency on Tuesday.
“Yesterday, from 19:00 till 20:00, two houses were damaged in the Kominternovo village in Ukrainian army strikes and at 1:00, a house was damaged in the Oktyabr village,” the official said..."

https://dan-news.info/en/defence-en...-24-hours-shell-dpr-with-174-rounds-jccc.html
"Donetsk, Sep 11 – DAN. Ukrainian army units violated the ceasefire 21 times over the past 24 hours, firing 174 rounds of ammunition at Donetsk People’s Republic frontline areas, head of the DPR Mission to the Joint Centre for Control and Coordination Ruslan Yakubov said on Tuesday.
“Over the past 24 hours, Ukrainian forces violated the ceasefire 21 times expending 174 rounds of ammunition,” Yakubov said.
The Spartak village, the Trudovskiye and Staromikhailovka neighbourhoods in the outskirts of Donetsk, the Zaitsevo, Gagarin Colliery and Ozeryanovka villages outside Gorlovka, the Yasinovataya town and the Sakhanka, Novaya Tavriya, Kominternovo and Oktyabr villages in southern DPR were targeted with 82mm mortars, grenade launchers, infantry fighting vehicle cannons, large calibre machine guns and small arms, he added..."

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ukrán hadijelentés.

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...t-of-ukraine-as-of-morning-september-11-2018/
"Tuesday, September 11. DONBAS — According to the press centre of the Joint Forces (JF), the situation is under control in the region.
Yesterday, the enemy completed 24 attacks against the Ukrainian positions using weapons forbidden by the Minsk agreements for three times.
The enemy targeted the Ukrainian positions near Krymske, Zolote, Luhanske, Maiorsk, Shumy, Pivdenne, Pavlopil, Hnutove, Vodiane, Lebedynske, and Shyrokyne with 120 and 82 mm mortars, BMP, grenade launchers, heavy machineguns, and small arms.
Militants also shelled the Ukrainian positions near Luhanske with 120 mm mortars, 82 mm mortars near Krymske. Occupants used mortars against defenders of Vodiane.
One Ukrainian soldier was killed and one soldier was wounded.
The enemy’s casualties are two killed and four wounded.
Today militants have shelled the Ukrainian positions near Kamianka and Shyrokyne with heavy machineguns and small arms. One Ukrainian soldier was wounded.
The detailed information about situation in the region will be provided during a daily briefing of a representative of the Joint Forces."

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/...ormations-keep-on-violating-minsk-agreements/
"...On September 7, the OSCE SMM recorded damage caused by gunfire in a residential area of Maiorsk.
According to the latest OSCE SMM daily and spot report, in violation of the withdrawal lines in a non-government controlled area, on 8 September, the SMM saw eight multiple launch rocket systems (MLRS) (BM-21 Grad, 122 mm) at a compound near Khrustalnyi (formerly Krasnyi Luch, 56 km south-west of Luhansk).
Armed formations’ members denied the SMM access on September 8 and 9 to compounds near Khrustalnyi, Verkhnioshyrokivske, and Yuzhna Lomuvatka..."
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Igaz, de szerintem pont ellenkező okból. A színfalak mögött már megvan, hogy a 2019-es választásokon Ukrajna szépen visszasompolyog az Orosz érdekszférába, ezért most kukázzák a felesleges embereket és látszólag hagyják, hogy visszaálljon a területi integritás, és nyilván a választások után sem az orosz lobogót húzzák fel, mint ahogy Moldovában sem tették. Pár év alatt megszűnt az amerikai érdekérvényesítés globális kohéziója, és a keletkezett hatalmi űrbe benyomul Kína és Oroszország. Ettől még az USA az első számú hatalom, de a vetélytársakhoz földrajzi közelében sorra adja fel a pozíciókat.

Pushilin - ez már a vég. Lassan zárhatjuk a topicot, az az érzésem sajnos. Gondolom az ukrik még várnak egy kicsit, mert úgy látom egyenlőre naponta hoz az ukriknak kedvező döntéseket, de hamarosan szétkapják a DNR-t azután az LNR sem bírja sokáig.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az orosz érdekszférába való visszasompolygást képviselő pártot a közvélemény kutatások szerint 7% támogatja, ezzel biztosan nem fognak kormányt alakítani. Valószínűleg egy Timosenko vezette koalíció lesz 2019 után ami inkább az európai integrációt választja majd az érdekszféra-lét helyett.

Ettől függetlenül javulhat Ukrajna és Oroszország kapcsolata, de ennek előfeltétele, hogy véget érjen a háború, ehhez pedig a DNR-t és LNR-t mint fegyveres szervezetet le kell szerelni.
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Nyilván le is szerelik. És nyilván nem a 7%-os párt hatalomba emeléséről lesz szó, ezt próbáltam kifejezni azzal, hogy nem vonják fel az orosz zászlót. Az esélyes politikusosokat, de még akár Poroshenkot is beleértve, magadhoz hasonló acélgerincű kérlelhetetlen russzofóboknak tartod, akik ha a maguk, vagy ne adj' Isten Ukrajna érdeke úgy kívánja, nem képesek oroszbarát politikát folytatni? Hidd el, ha kell ezek eladják az anyjukat is, de még talán Kurt Volker sem lenne az EU értékek ennyire éber őre, ha nem függene ennyire az egzisztenciája és a renoméja a pozíciójától. Sőt, ha nem gyűlölnéd zsigerből az oroszokat, talán te sem lennél ilyen aktív fórumlakó. Ezért kéne picit levenni a pléhpofát amikor ezeket a szörnyen műanyag szólamaidat tolod mint egy biorobot ;) Értsd már meg végre a másik felet is, a geopolitika realitásait, az igazság árnyalatait, azaz: több emberséget kérek Tőled. Te majom :D

Az orosz érdekszférába való visszasompolygást képviselő pártot a közvélemény kutatások szerint 7% támogatja, ezzel biztosan nem fognak kormányt alakítani. Valószínűleg egy Timosenko vezette koalíció lesz 2019 után ami inkább az európai integrációt választja majd az érdekszféra-lét helyett.

Ettől függetlenül javulhat Ukrajna és Oroszország kapcsolata, de ennek előfeltétele, hogy véget érjen a háború, ehhez pedig a DNR-t és LNR-t mint fegyveres szervezetet le kell szerelni.