A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 232
17 113
113
T-34-es egy Elefánt irányzékában, valahol a keleti fronton.

41675183_2156769881024161_5587140363421745152_n.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Dm__MGsW0AMvETb.jpg
Dm_-u09XcAAfs_7.jpg
Dm_-vTCXsAYJgzk.jpg
Dm_-2HtX0AAZOOQ.jpg

A nyár folyamán olajat szivattyúztak ki az 1946-ban elsüllyedt (kisérleti atomrobbantásnál sérült meg, de csak később süllyedt el) Prinz Eugen nehézcirkálóból.
A kedvenc hajóm... Még nem láttam eeket a képeket, nem gondoltam volna hogy így kilátszik. Barbár jenkik. :mad::mad::mad:
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 040
4 967
113
JTSSbTmEI9MEDawB2c8yI1rXooa5454NPELNkUKEHdc.jpg

A kép 1942 szeptember 15-én készült és a második világháború legsikersebb tengeralattjáró támadása látható rajta. Az elkövető a japán I-19-es tengó, a helyszín Guadalcanal környéke. A japánok hat Type-95-ös torpedót lőttek ki az USS Wasp repülőgép-hordozóra, melyből 3 el is találta, megpecsételve ezzel a hajó sorsát ( a háttérben lángol) De a célt tévesztett torpedók sem vestek kárba,melyek közül egy eltalálta a képen éppen a torpedó becsapódását elszenvedő USS O`Brien rombolót. Egy másik pedig az USS North Carolina csatahajót, mely az ellentétes oldalon lévő kamrák elárasztásával 25 csomós sebességgel tudott tovább haladni. A japán tengeralattjáró a heves amerikai vízibombázás ellenére sikeresen elhagyta a támadás helyszínét, de csak a Wasp elsűllyesztését jelentetták, a többi találatról nem volt tudomásuk.

 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 691
32 357
113
Dm__MGsW0AMvETb.jpg
Dm_-u09XcAAfs_7.jpg
Dm_-vTCXsAYJgzk.jpg
Dm_-2HtX0AAZOOQ.jpg

A nyár folyamán olajat szivattyúztak ki az 1946-ban elsüllyedt (kisérleti atomrobbantásnál sérült meg, de csak később süllyedt el) Prinz Eugen nehézcirkálóból.
Azert kivancsi lennek a labor eredmenyekre. Marmint olaj kapcsan.

Azer durvan kaphatott a kraftbol ha abba a sekely vizbe atfordulva sulyedt el.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 702
113
Faja képek, nem tudtam hogy Jenő herceg ennyire jó állapotban van meg mindig és a felszínen fogad látogatókat :)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Inkabb gyártásszervezés lehet a dolog, egyébként meg ami adatot láttam, legyártott harckocsiból a háború második részében nemigen volt hiány, sőt. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a SS páncélos csapatokat Normandia és a tavaszi ébredés között ugy legalább háromszor töltötték fel fullosan a nulláról..

Komoly hiány volt már a háború végén harckocsikból. Igaz, a német hadiipar 44 augusztusáig fokozni tudta a termelést. Azonban az igények ennél sokkal jobbsan nőttek. A háború során a páncélos magasabbegységeket többször átszervezték, újabb és újabb hadrendet állítottak fel. A végére, már a páncéloshadosztályok csupán 1 vegyes páncéloszászlóaljal rendelkeztek. Pz IV, illetve Panther harckocsikkal feltöltve. Próbálták összevonásokkal és más harceszközök bevonásával pótolni a harckocsihiányt. Még az SS elit magasabbegységei sem kerülték ezt el. Az 1. SS páncélos hadosztály harckocsiegyságe a következő volt 1944 végére, az ardenneki ellentámadáskos és 45 elején a Dunántúlon. Páncélos ezrede egy vegyes Pz IV. és Párduc osztályból állt. Ezen erő mellé osztották be, immár a hadosztály alárendeltségébe az 501. SS nehézpáncélos osztályt, 45 db Királytigris harckocsival. A 12. SS páncéloshadosztályban is volt egy vegyes felvágott felállás. Ugyancsak volt egy vegyes páncélos osztály, Pz IV., illetve Párduc harckocsikkal feltöltve. Azért, hogy itt is javítsanak a harcértéken, a harckocsik mellé beosztottak egy vadászpáncélos osztályt, Vadászpárduc és Jagdpanzer IV., vadászpáncélosokkal. Illetve a legtöbb esetben ekkor már rohamlövegekkel igyekeztek pótolni a harckocsihiányt. Még extrémebb példa, hogy féllánctalpas harcjárművekkel felszerelt páncélgránátos egységeket osztottak be, mint páncélos egység, a maradék harckocsikkal karöltve. Amit írtál, hogy fullra feltöltöotték végig az SS magasabbegységeket nem valós állítás. A nehézpáncélos egységeket tudták leginkább a háborúnak ebben a szakaszában feltöltani, de csak úgy, ahogy. Királytigris harckocsiból sem volt elég. Az erdenneki ellentámadáshoz az 501. SS nehézpáncélosok kb 30 harckocsijához, más alakulat tankjait is beoszották, hogy meglegyen a szükséges harckocsilétszám. Az 503. SS nehézpáncélos zászlóaljat csak egyszer töltötték fel, hónapokig várták az új harckocsikat a kiképzőtáborban. Nem is hallani róluk harcban, csak a legvégső időkben, a Közép hadseregcsoport alárendeltségében, 1945-ben.
 
M

molnibalage

Guest
  • Tetszik
Reactions: honved