Semmi esélyük nem lett volna, semmilyen taktikával, hogy akár addig elhúzzák, hogy B-29 kelljen oda, atommal. Ahogy elengedték a mustangokat, Thunderboltokat, Lightningeket, olyat pusztítottak a német vadászlégierőn, hogy nem találtak magukhoz, NY-on sem, soha többet. Próbáltak ők mindent, tényleg. Sok gépágyú gondolás, nehéz, nagy tűzerejű FW-190ek mentek ott a bombázókra, míg a könnyű, jól emelekedő, fordulékony BF-109 ek próbálták lekötni a szövetséges védővadászokat, az eredmény ismert. Mire elengedték őket a szövi stratégák a bombázók mellől, hogy a "nagy felmosást" megcsinálják, és kinullázzák a német védő vadász légierőt, az a helyzet, Keleten, kivérzett a luftwaffe színe - java. Ami még addig nem pusztult el, azt lezúzták a láncról elengedett mustangok hordái. A G Messzernél az E soha nem volt jobb. Szerintem te megint keversz valamit, azt gyanítom, az F-el az E-t. Igen, az F4, az sokáig szeretettebb volt, mint a G sorozat, hiába volt régebbi, mivel jóval könnyebb, jobban emelkedett, és főleg, fordulékonyabb volt. Erich Hartmann is, amíg tehette, F4 es Karaya -1 el repült. De az E-t ne keverjük ide, az a fasorban sem volt, egy F, vagy egy G teljesítményéhez képest, azt 40 ben használták kb. az angliai légicsata alatt, a legelső spitek, meg hurricane-ok ellen... Az IL-2 t meg, kurvára nem volt egyszerű lelőni, pont azért hívták azt "REPÜLŐ TANK"nak, na meg a tűzereje miatt... A hűtőt, a gép hásó részén alul, vagy a pilótát kellett kilőni, az meg azért annyira nem is egyszerű ám, ha a Yak-3/La-7 magasságában kell ezt megoldanod... A légiharcok típusonkénti lebontásához, olvastam valahol régebben, ha agyonvernek sem tudom megmondani hol, de a legmagasabb légiharc győzelem/légiharc veszteség aránya a II.VH alatt bizony a La-7 nek mint típusnak volt, NEM a Fw-190D nek, nem a Griffon motoros late Spitnek, nem a D Mustangnak, a La-7 nek, bizony... Ehhez persze az is BIZTOSAN hozzájárul, hogy ezt a típust szinte csak kizárólag elit gárda ezredek repülhették, tehát a legjobbak legjobbjai, de azért akkor is, na... Ne sajnáljuk már le a szovjet II.VH-s reptechnikát, szerintem. Sokan elfelejtik ám, lehet szépíteni, meg magyarázni, de a Hollywood-i filmekkel ellentétben, nem az USA nyerte meg egymagában a második világháborút, mert bizony messze a legnagyobb veszteséget a német hadigépzet, mind élőerőben, mind technikában, K-en szenvedte el. Ott meg nem volt más, csak az elején elavult, és iszonyat sok áldozatok árán épphogy az első pofontól talpon maradó, majd az idő múlásával egyre inkább a fejükre növő Sztálini vasszigorral tornyosuló Szovjetúnió, ami technikailag is bőven befogta a németeket, hatalmas hátrányt ledolgozva, szinte minden területen, elég csak végignézni akár a páncélosokon, IS-3 al, tüzérségi eszközökön, bármin.