Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/28/a-roman-ortodox-egyhaz-megegyezest-szorgalmaz/
"A román ortodox egyház zsinata azt javasolta a konstantinápolyi patriarchátusnak és az orosz ortodox egyháznak, hogy közösen jussanak megállapodásra az ukrán ortodox egyház státusát illetően...
...A román média eltérően értelmezte a döntést. Egyes hírportálok azt emelték ki, hogy a román ortodox egyház egyelőre nem ismerte el az ukrán ortodox egyház önállóságát, mások szerint viszont a döntés gyakorlatilag az ukrán egyház autokefáliájának (önállóságának) az elutasítását jelenti..."


A Románok is az orosz értelmezést ismerik el lényegében - legalábbis jelenleg.

Érdekesen alakulhat az ortodox egyház sorsa. És nem éppen Porosenko- és annak a körnek mely az egyház szakadási kísérlet mögött áll - elképzelése szerint. Gyakorlatilag erősödni látszik emiatt (is) Oroszország szerepe az ortodox világban. (De nagyon képlékeny még minden.)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Tegyük tisztába a dolgokat. Senki nem ellenzi Ukrajna felvételét csak Orbán, de Ukrajna felvétele legalább 10-15 év múlva lesz esedékes és már nem ő fog szavazni róla.
Tudod kit etess ezzel, az ukránok még beveszik a Kárpátokon túl. Ne itt hantázz a meséiddel. :) Azt ugye tudod ha a kinti magyaroknak baja esik itt nyársra lesznek húzva az ide menekült ukránjaitok? Van belőlük elég, lehet válogatni könnyedén. Európa Szomáliája vagytok, mégis hogy gondolod komolyan ezt az EU-Nato mesét? :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja/nezopont/kopogtato-itt-elned-halnod-kell/
"Egy újabb sűrű hét: forradalmi hőseinkre emlékeztünk, gyászoltunk, jubiláltunk, legendát láttunk vendégül, és egy másikat rehabilitáltunk… És sajnos a szokásos ukrán sárdobálás sem maradhatott el.
Sokunkat töltött el büszkeség, hogy az ’56-osok tiszteletére rendezett budapesti megemlékezésen a kárpátaljai magyarság is hallathatta hangját Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora tolmácsolásában.
Viktor Baloga ukrán parlamenti képviselőt is mélyen megérintette a rektor tűpontos helyzetjelentése. Igaz, a kárpátaljai magyarokat rendszerint ellenségként és problémaként beállító politikus úgy döntött, hogy továbbra is a tükröt átkozza saját torzsága helyett, és most sem hazudtolta meg önmagát. A jeles kárpátaljai képviselő – az ukrán jogszabályokkal szembemenve – megfosztaná ukrán állampolgárságától a kárpátaljai magyar oktatás zászlóvivőjét és bevonná a „nemzetiségek közötti uszítás” színhelyéül szolgáló Rákóczi-főiskola működési engedélyét is..."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Ezerféle térképet lehet találni a neten ami azt ecseteli, hogy orosz többség van Ukrajnában, de nem ezek a térképek számítanak. A többségnek 2014-ben is lehetősége volt elnököt és kormányt választani és a többség jövőre is új elnököt és kormányt fog választani. A többség választása számít Ukrajna jövőjéről.

És ha a többség jövőre is az EU-társulás mellett teszi le a voksát, akkor Putyinnak ideje végre felfognia, hogy Ukrajnában sem az ukránok, sem az oroszok, sem a magyarok nem kérnek belőle.
Kár megírnom, hisz nincs két hete, hogy utoljára írtam, de leírom, a google szerint is ukrajnában a felhasználók több mint 90%-a oroszul használja a google-t.
Te azért nem emlékszel, mert nem olvastad.
Az írásért vagy itt. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
15-20 év nagyon messze van. Addigra Ukrajna lakossága 30 millió alá eshet simán. Másrészt Orbánnak 2\3-a van. Simán beledobhat az alkotmányba egy olyan kitételt, hogy a mindenkori kormánynak meg kell vétóznia Ukrajna felvételét minden szervezetbe ahol Magyarország tag és vétó joga van.
Ukrajnában már most is csak 30 millióan vannak. Egy része elcsatolva, a lakosságból több millió külföldön. Még az ukrán minisztérium is ezzel számol.
Ezután csak csökken.
A legnagyobb kitolás az lenne vele, ha felvennék az Unióba, még jobban kiürülne.
:)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Uli, ha véletlenül elkeveredsz erre mifelénk Kárpátaljára, ne nagyon hangoztasd a nézeteidet a drága ukrán kormány áldásos tevékenységéről, mert lehet nem jársz tul jól.
Én már egyszer meghívtam oda mikor segélyt szállítottunk Kárpátaljára, de nem akarta vállalni a melót. Csak a kényelmes szájtépés az ő stílusa ... :mad: :hadonaszos:
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Magyarország oltóanyagot visz Kárpátaljára
A magyar kormány kanyaró elleni oltóanyag-szállítmányát - a remélhetőleg ténylegesen javuló magyar-ukrán kapcsolatok jegyében - várhatóan már az eddig Ukrajna által nemkívánatosnak tekintett magyar kormánybiztos, Grezsa István adhatja át Kárpátalja ukrán kormányzójának.

Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban – hozta nyilvánosságra hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség a mukachevo.net hírportálra hivatkozva.

A haláleset múlt szombaton történt. Roman Snyicer, a kórház főorvosa elmondta, hogy a fiút aznap reggel szállították be a kórházba, akkor az állapota már közepesen súlyos volt. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, otthon ápolták. Kanyaró ellen nem volt beoltva.

Mivel állapota rohamosan romlott, intenzív osztályra került, de az életét már nem tudták megmenteni.

A kárpátaljai fiú idén már a 15. halálos áldozata a kanyarónak Ukrajnában. Összesen 11 gyermek és négy felnőtt halt bele a betegségbe, a mostanit megelőzően október 1-jén egy hároméves kisfiú a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb, múlt heti jelentése alapján az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük több mint 20 ezren kiskorúak. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőlegesen 600-800 új beteget regisztrálnak.

Magyarország kanyaró elleni oltóanyagot visz Kárpátaljára, amit remélhetőleg az eddig Ukrajna által elutasított magyar kormánybiztos adhat majd át.
Grezsa István, a kárpátaljai magyar fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy minisztériumi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy november 7-én Magyarország egy jelentős kanyaró elleni vakcinaszállítmányt visz Kárpátaljára.

A magyar politikus szerint remélhetőleg – az utóbbi napokban már ténylegesen javulásnak indult magyar-ukrán kapcsolatok jegyében – már személyesen ő maga adhatja át majd az oltóanyagokat a kárpátaljai kormányzónak, miután az ő kormánybiztosságának az elnevezését az október 29-ei Magyar Közlönyben az ukrán fél által kért elnevezésre módosította Magyarország.

Ezek után a kormánybiztos már abban bízik, hogy jövő héten az ukrán hatóságok nem gördítenek semmilyen akadályt az elé, hogy ő is elkísérje a magyar kormány által Ukrajna számára felajánlott kanyaró elleni védőoltásokat.

Grezsa István arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat nagyon bízik a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálódásában. Magyarország erre számít és ennek megfelelően készül a november közepén megrendezésre kerülő Magyar Állandó Értekezlet, a MÁÉRT és a Magyar Diaszpóra Tanács ülésére is. Ezeken az üléseken például most első alkalommal már nemcsak a kárpátaljai magyar közösség képviselőinek részvételére számít Magyarország, hanem a kijevi és galíciai magyar diaszpóra magyarjainak a képviselőire is.

November 15-én ülésezik majd a MÁÉRT és a Magyar Diaszpóra Tanács
A MÁÉRT idei napirendjéről szólva Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy annak egyik fő témája lesz majd a határon túli magyarokra vonatkozó választási jogszabályok egyszerűsítésének a kérdése is.

November 15-én tartja tanácskozását a Magyar Diaszpóra Tanács, másnap a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülését rendezik Budapesten, a Várkert Bazárban. Mindkét eseményen felszólal majd Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az államtitkár beszámolt a kárpátaljai szociális programcsomagról, megerősítve, hogy az idei 1,37 milliárd forintos keretet 3 milliárdra emelik jövőre.

Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy jelenleg 1 millió 38 ezer az új magyar állampolgárok, a kettős állampolgárok száma, amely létszám a becslések szerint még néhány százezerrel emelhető.

Elképzelhetőnek tartja egy iskolafelújítási és iskolafejlesztési program kimunkálását – mondta.

Az államtitkár közlése szerint a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén várhatóan 87 meghívott szervezet és 21 megfigyelő vesz majd részt. Erre az ülésre már a kijevi és lembergi magyar szervezetek képviselőit is meghívták – tette hozzá a nemzetpolitikai államtitkár.

https://888.hu/article-magyarorszag...rojarvany-miatt-most-egy-12-eves-fiu-halt-meg
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Egyszerűen érthetetlen! Budapesten vagy nem értik az ukrán kommunikációt vagy nem akarják érteni. Fel nem foghatom mi a rossebet akarnak ezek a csicskajanik. Grezsára simán ráfért volna két év szovjet katonaság valami jó gyedovscsinás alakulatnál. Ott ilyen hozzáállással az első év végére az egész szakasz szaros gatyáját meg büdös kapcáját moshattad, járhattál rongyokba és a csomagjaidból a papiros volt a tied, mert csak az erőt tisztelték. Ha a sarkadra álltál persze párszor elvertek mint szódás a lovát de ha sikerült "tet-a-tet" elkapni valamelyik "gyed"-et és kik tudtad klopfolni akkor más megítélés alá estél.
Olyan nehéz felfogni, hogy Ukrajnában az utcasaroktól a Verhovna Radaig mindenhol így mennek a dolgok? Hát képtelenek megérteni, hogy ezzel a hozzáállással semmit nem használnak a kárpátaljai magyarságnak és magukat is kiröhögtetik?
Szóval figyelj CsicskaGrezsa! Ha holnapra nem lesz kaja-pia-kurva szétlesznek b--va a drága mágyárjaid!!!!

Розумив, салага!!!
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Olyan nehéz felfogni, hogy Ukrajnában az utcasaroktól a Verhovna Radaig mindenhol így mennek a dolgok? Hát képtelenek megérteni, hogy ezzel a hozzáállással semmit nem használnak a kárpátaljai magyarságnak és magukat is kiröhögtetik?
Tudjak ok is, hogy ezert nem jar ukran kredit, de legalabb a gyerekek nem fognak meghalni. Az azert nem olyan rossz eredmeny.
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Ulipponak is ideje lenne végre felfognia hogy senki nem kér belőle a fórumon, mégsem teszi. Hol itt a demokrácia? :)

Ezerféle térképet lehet találni a neten ami azt ecseteli, hogy orosz többség van Ukrajnában, de nem ezek a térképek számítanak. A többségnek 2014-ben is lehetősége volt elnököt és kormányt választani és a többség jövőre is új elnököt és kormányt fog választani. A többség választása számít Ukrajna jövőjéről.

És ha a többség jövőre is az EU-társulás mellett teszi le a voksát, akkor Putyinnak ideje végre felfognia, hogy Ukrajnában sem az ukránok, sem az oroszok, sem a magyarok nem kérnek belőle.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja...beregszaszi-hadkiegeszito-parancsnoksag-elen/
"Új vezetőt kapott a Beregszászi Egyesített Városi Hadkiegészítő Parancsnokság – adta hírül a mukachevo.net hírportál.
A beregszászi Dmitro Kulikovszkijt október 29-én mutatták be a járási állami adminisztrációban.
Az eddig a parancsnokhelyettesi pozíciót betöltő Kulikovszkij az ATO zónában szolgált, háborús múltját megelőzően pedig a Beregszászi Városi Tanácsban dolgozott köztisztviselőként. 2012-ben vesztegetés vádja miatt kénytelen volt otthagyni pozícióját. Dmitro Kulikovszkijt később felmentették az ellene felhozott vádak alól."


Tehát vélhetően van benne némi "tüske" is...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Tudjak ok is, hogy ezert nem jar ukran kredit, de legalabb a gyerekek nem fognak meghalni. Az azert nem olyan rossz eredmeny.

Durva és moderálásra érdemes lesz amit mondok: dögöljenek meg a kölkeik! Szembesüljenek csak vele, hogy az államapparátus, szeretet "Szabadukraináukban" a legalapvetőbb feladatainak sem tud megfelelni. Az efféle "jótékonykodások" viszont csak tovább erősítik a hitet, hogy Magyarország csak egy csicska akit minél jobban ütnek, annál jobban tejel. Olyan ez mint amikor ki kell vágni egy gennyes fekélyt. A műtét fájdalmas, de ha csak borogatom akkor a szepszis előbb-utóbb elviszi a beteget.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Durva és moderálásra érdemes lesz amit mondok: dögöljenek meg a kölkeik! Szembesüljenek csak vele, hogy az államapparátus, szeretet "Szabadukraináukban" a legalapvetőbb feladatainak sem tud megfelelni. Az efféle "jótékonykodások" viszont csak tovább erősítik a hitet, hogy Magyarország csak egy csicska akit minél jobban ütnek, annál jobban tejel. Olyan ez mint amikor ki kell vágni egy gennyes fekélyt. A műtét fájdalmas, de ha csak borogatom akkor a szepszis előbb-utóbb elviszi a beteget.
Inkabb az EU forrasok szukitesevel szorongatnam oket. Abbol hamarabb ertenenek.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/magyarorszag/modositottak-grezsa-istvan-titulusat/
"Az ukrán fél által kért elnevezésre módosította Magyarország Grezsa István miniszteri biztos kinevezését. A Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter által aláírt határozatot a Magyar Közlöny október 29-i számában tették közzé.
A rendelkezés értelmében Grezsa István hivatalos titulusa október 30-tól Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.
Az ukrán külügyminisztérium kifogásolta a korábbi, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos elnevezést arra hivatkozva, hogy az a diplomata „illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét”, és Grezsa István kitiltását is kilátásba helyezte..."


Gyakorlatilag bejelentettek egy új régiót.
Milyen lehetett Klimkin arca amikor megtudta az új elnevezést.. Érdekes lesz hogy hogyan fogja lereagálni. Mosolyogva helyesel, vagy nyilvánosan dúl-fúl.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Durva és moderálásra érdemes lesz amit mondok: dögöljenek meg a kölkeik! Szembesüljenek csak vele, hogy az államapparátus, szeretet "Szabadukraináukban" a legalapvetőbb feladatainak sem tud megfelelni. Az efféle "jótékonykodások" viszont csak tovább erősítik a hitet, hogy Magyarország csak egy csicska akit minél jobban ütnek, annál jobban tejel. Olyan ez mint amikor ki kell vágni egy gennyes fekélyt. A műtét fájdalmas, de ha csak borogatom akkor a szepszis előbb-utóbb elviszi a beteget.

A cikk azt írta, hogy Kárpátaljára viszik a szállítmányt. Nem csak az ottani lakosság kap belőle? A Kárpátokon túli részek is kapnak? Mert az tényleg nagy hiba lenne.
Bár ezzel a segítséggel akár még az ukrán lakosságot is a magyar kormány mellé lehetne állítani, csak jól el kell magyarázni, hogy a saját kormányuktól akár meg is halhatnak, míg mi segítünk, mert nem a néppel van bajunk, hanem csak a kormánnyal.
 
  • Tetszik
Reactions: kiskrumpli

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Inkabb az EU forrasok szukitesevel szorongatnam oket. Abbol hamarabb ertenenek.

Ukrajnában mikor részesült a lakosság az EU-s forrásokból? Az így érkező pénzek szinte heteken belül átvándorolnak az oligarchák ciprusi meg svájci számláira. A lakosságnak meg maradnak a látszat-beruházások melyekről egyszer azt találtam mondani, hogy olyanok mintha a meztelen koldusnak adnánk egy 500 dolláros armani-nyakkendőt. és kijelentenénk, hogy kiválóan felöltöztettük, hiszen 500 dollárt visel magán.

A cikk azt írta, hogy Kárpátaljára viszik a szállítmányt. Nem csak az ottani lakosság kap belőle? A Kárpátokon túli részek is kapnak? Mert az tényleg nagy hiba lenne.
Bár ezzel a segítséggel akár még az ukrán lakosságot is a magyar kormány mellé lehetne állítani, csak jól el kell magyarázni, hogy a saját kormányuktól akár meg is halhatnak, míg mi segítünk, mert nem a néppel van bajunk, hanem csak a kormánnyal.

Ezek az oltóanyagok sosem, hangsúlyozom SOSEM jutnak el az arra ténylegesen rászorultakra, se Kárpátalján se Ukrajnában. Mondok egy példát. a gyermek-bénulás elleni sabin-cseppeket megkaphatja a gyereked ukrán forrásból, ingyenesen és ha szerencséje van nem hal bele vagy nem lesz egész életére sérült és ha a csillagok együttállása kedvez még a védettség is kialakul. Ha ez az opció nem tetszik, elmehetsz a munkácsi magán gyermekklinikára ahol garantáltan hatékony francia vakcinát kap a csecsemő, ami egészségügyi segélyből származik. Persze nem ingyen hanem 5 ezer hrivnyáért. Ide nekem a rozsdás bökőt, ha ezekkel a kanyaró-vakcinákkal is nem így fognak eljárni! Szóval ezek az ingyen-gyógyszerszállítmányok csak arra jók, hogy az orvosmaffia hízzon rajta.
 
Status
Not open for further replies.