Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ukrajnában mikor részesült a lakosság az EU-s forrásokból? Az így érkező pénzek szinte heteken belül átvándorolnak az oligarchák ciprusi meg svájci számláira. A lakosságnak meg maradnak a látszat-beruházások melyekről egyszer azt találtam mondani, hogy olyanok mintha a meztelen koldusnak adnánk egy 500 dolláros armani-nyakkendőt. és kijelentenénk, hogy kiválóan felöltöztettük, hiszen 500 dollárt visel magán.



Ezek az oltóanyagok sosem, hangsúlyozom SOSEM jutnak el az arra ténylegesen rászorultakra, se Kárpátalján se Ukrajnában. Mondok egy példát. a gyermek-bénulás elleni sabin-cseppeket megkaphatja a gyereked ukrán forrásból, ingyenesen és ha szerencséje van nem hal bele vagy nem lesz egész életére sérült és ha a csillagok együttállása kedvez még a védettség is kialakul. Ha ez az opció nem tetszik, elmehetsz a munkácsi magán gyermekklinikára ahol garantáltan hatékony francia vakcinát kap a csecsemő, ami egészségügyi segélyből származik. Persze nem ingyen hanem 5 ezer hrivnyáért. Ide nekem a rozsdás bökőt, ha ezekkel a kanyaró-vakcinákkal is nem így fognak eljárni! Szóval ezek az ingyen-gyógyszerszállítmányok csak arra jók, hogy az orvosmaffia hízzon rajta.

Értem.
Akkor viszont azt kellene csinálni, hogy kiviszünk pár száz magyar orvost a vakcinákkal együtt és ott helyben oltunk be minden Kárpátaljait. Persze szigorúan csak a magyar állampolgárokat. Az ukránokat oltsa be a választott kormányuk.
 
  • Tetszik
Reactions: jimkirk

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Értem.
Akkor viszont azt kellene csinálni, hogy kiviszünk pár száz magyar orvost a vakcinákkal együtt és ott helyben oltunk be minden Kárpátaljait. Persze szigorúan csak a magyar állampolgárokat. Az ukránokat oltsa be a választott kormányuk.

Az "humanitárius agresszió" lenne. Én arra lennék kíváncsi, ki tette oda ezt az égéségügyi miniszter asszonyt, hogy nem akarják kirúgni, hiába csinál egy csomó hülyeséget. Bár lehet némi köze a maradásának és posztra kerülésének, hogy a jövőben mindenkinek egy eléggé nagy összegű biztosítást kell majd fizetnie, mint az USAban. Csak kérdéses miből fogja azt kipengetni pl. egy nyugdíjas. Egyik ismerősömnek 1600 hrivnya a nyugdíja, emelet kb. 2000 hrivnya keres a munkahelyén. Múlt hónapban beteg lett, felment nagyon a vérnyomása. 11 napot volt Ungváron a klinikán és 8000 hrivnyájába fáj. Továbbá a gyógyszer amit kiírtak neki 30 hrivnya / szem/ nap. Szóval a nyugdíjának több mint a fele elmegy a gyógyszerre. Plusz a rezsi és azért enni is kell. S ha netalán megint bekerül a kórházba, arra is félre kellene tennie. És aki csak nyugdíjt kap? Az miből fogja fizetni az állítólag havi 400 hrivnyás égéségügyi biztosítását? Népirtás megy itt ezerrel. A kérdés csak az, kiket akarnak majd Ukrajnába betelepíteni, ha a lakosság java elmegy vagy meghal?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/30/sikkasztassal-vadoltak-meg-jacenyukot/
"Állami pénzek elsikkasztásával, pénzmosással vádolt meg magas rangú állami tisztviselőket a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség.
Kijev Szolomenszkiji Kerületi Bírósága elrendelte, hogy a hivatal kezdeményezzen eljárást Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök és Pavel Petrenko igazságügyminiszter, annak egyik helyettese és titkárságának vezetője ellen. A bíróság a btk. 364., 191., 209., 366., 212. cikkelyében is (hatáskörrel való visszaélés, szolgálati helyzetből adódó vagyontárgyak eltulajdonítása, bűncselekményből származó jövedelmek legalizálása, hamisítás, az adók, díjak, egyéb kötelező kifizetések elkerülése) bűnösnek véli a top csinovnyikokat.
Mint ismeretes, Arszenyij Jacenyuk 2014 februárjától 2016 áprilisáig vezette az ukrán kormányt."


Van némi humorérzékük. Ez már a választási kampányhoz kapcsolódhat.
De ez nem egy jó ötlet. Az soha nem lehet egy jó ötlet Ukrajnában, ha a némileg ellentétes támogatású amerikai csoportosulások (régi és új USA kurzus és köreik) emberei közül bármelyiknek nekimennek.
Ha meg EU-s nyomásra (Pl Merkel) tették- az sem egy nyerő ötlet. (lényegében az USA érdekeket támadnák ezzel )
És mellesleg a jelenlegi irányvonal mellett eléggé kizárt hogy Jacenyukot elítéljék.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/30/ke...dalmi-vitat-kezdeni-a-problemarol-ukrajnaban/
"Őszinte leszek, eljött az ideje annak, hogy nyilvános vitát folytassunk a kettős állampolgárságról – fogalmazott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn egy lembergi felszólalásán, ugyanakkor hozzátette az állami tisztségviselők és a katonák esetében változatlanul tiltanák ezt.
A külügyi tárca vezetője kihangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság intézménye Ukrajnában kizárólag egyértelmű feltételekkel legalizálható, viszont szerinte az orosz, mint második állampolgárság szóba sem jöhet.
„Azok, akik rendelkeznek, orosz útlevéllel szolgáltassák be azt, a többiről beszélhetünk” – fogalmazott Klimkin.
A külügyminiszter szerint összeférhetetlen, hogy a hadsereg magas rangú tisztje kettős állampolgárok legyenek. Emlékeztetett arra, hogy több európai ország is elismerik a kettős állampolgárság intézményét.
„A kettős állampolgárság Ukrajnában törvénytelen, bár ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek bűnözők. A kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletekben (ATO) legkevesebb 11 magyar állampolgár esett el (minden bizonnyal a kárpátaljai magyar nemzetiségű katonaáldozatokra gondolt a külügyminiszter, akik rendelkezhettek magyar állampolgársággal – a szerző )” – hangsúlyozta Klimkin.



-Klimkin betámadja a magyarokat. Aztán nyilvánosságra kerül - nem mintha akkora titok lett volna - hogy több mint vélhetőleg ő is, meg gyakorlatilag a kormány nagy része, beleértve Porosenkot is, a kormányzó frakció nagy része, meg a parlament jelentős része... kettős állampolgár, erre aztán társadalmi vitát akar nyitni.
-Amúgy a kormány tagjai - meg a parlament tagjai...- nem állami tisztviselők, akiknek emiatt azonnal le kellene mondaniuk?
- Konkrétan tudják hogy a "terrorellenes műveletben" meghalt Ukrán katonák között kik voltak kettős állampolgárok? Ez ismét felvet több kérdést, de egy érdekes mellékhatása is lehet. Ugyanis, ha a kettős állampolgárok nem lehetnek katonák, akkor emiatt azonnal aki csak teheti/megteheti bejelenti hogy ő kettős állampolgár - vagy amilyen gyorsan csak tudja szerez magának még mielőtt "elkapnál" valamilyen állampolgárságot, így elkerülheti a sorozást, és vagy/ azonnal leszereltetheti magát. Ami meg azzal a következménnyel járna, hogy alig lenne bevonuló, és azonnal nagy leszerelési hullám indulhatna el, ami meg gyakorlatilag megrogyasztaná az amúgy is nagy állománytábla szerinti létszámhiánnyal küzdő egységeket , magát az "Ukrán hadsereget".
-Jelenleg az orosz ajkú többséget (is) még mindig nagy arányban próbálják gyakorlatilag kényszer soroztatni, a bejelentett kettős állampolgárság viszont gyakorlatilag érinthetetlenné tenné őket. (amiből meg persze szintén sok minden következhetne) és nagy valószínűség szerint Putyinék a már meglévő milliós számú kettős állampolgárok minimum családtagjainak is gyorsított ütemben adná meg az orosz állampolgárságot. Ami meg gyakorlatilag akár azzal járhatna, hogy Ukrajna nagy része orosz állampolgár lehetne akár viszonylag rövid időn belül. (a maradék meg magyar, román, bolgár- és a maradék meg megtalálná lengyel származását.


Lényegében Porosenkoéknak nagyon nagyon kerülnie kellene ezt a témát- mert gyakorlatilag bejelentették hogyan lehet gyorsan megrendíteni a hadsereget, és gyakorlatilag szétverni az "Ukrajna" feletti irányításukat.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/30/kiderult-meddig-dragul-a-gaz/
"A miniszteri kabinet honlapján múlt csütörtökön publikálta a lakossági gáz árának növekedését, amit három ütemben tervez végrehajtani. Ám ezt később, nem tudni mi okból, levette honlapjáról, írja a pmg.ua.
A dokumentum értelmében idén november 1-től 8550 hrivnyára emelkedett ezer köbméter gáz ára, amit, mint tudjuk, már bejelentett a kormány. A következő áremelésre 2019. május 1-jén kerül sor, amikor is 9851,66 hrivnyára nő ezer köbméter ára.
A harmadik szakasz 2020. január 1-jén lépne életbe, ekkor 12313,85 hrivnyára emelnék a fosszilis tüzelőanyag árát. "

És ehhez hozzájöhet még, hogy egyes elemzők 30-40 hrivnya közé teszik jövőre a dollárt. Nyilvánvalóan 40 hrivnyánál pláne borul az évvilágon minden, de már 30 fölött sem állnak meg ezek a számok.
És már ezeknél a számoknál is durván emelkedni fog minden.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 915
113
a parlament tagjai...- nem állami tisztviselők, akiknek emiatt azonnal le kellene mondaniuk?
A parlament tagjai választott képviselők, nem állami tisztségviselők. Ne keverjük őket.
Persze lehet egy képviselő kinevezett tisztségviselő is, ha kinevezik egy állami pozícióba.

Ami az egészségügyi miniszterüket illeti itt lehet ismerkedni vele egy kicsit.
http://mandiner.hu/cikk/20170912_ukran_miniszter_ulana_suprun_interju_ukrajna


„Az ukrajnai kisebbségek is ukránok” – ukrán miniszter a Mandinernek
2017. szeptember 12. 15:59

Írta: Szilvay Gergely
Magyarország csak feltüzelte magát, problémáról nincsen szó, egyébként pedig szándékos félreértéssel akarnak éket verni országaink közé – állítja a kisebbségeket érintő új, vitatott ukrán oktatási szabályozásról Ulana Suprun, Ukrajna egészségügyi minisztere a Mandinernek. Az épp Budapesten tartózkodó, ukrán származásúként Amerikában felnőtt Suprunt az ukrán kisebbségügyi és egészségügyi helyzetről, valamint személyes történetéről is kérdeztük. Interjúnk.
.....
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Még az ukrán diplomaták között is vannak nácik. Hamburg ukrán konzulja Vaszilij Marusinca.

m948531.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A parlament tagjai választott képviselők, nem állami tisztségviselők. Ne keverjük őket.
Persze lehet egy képviselő kinevezett tisztségviselő is, ha kinevezik egy állami pozícióba.

Ami az egészségügyi miniszterüket illeti itt lehet ismerkedni vele egy kicsit.
http://mandiner.hu/cikk/20170912_ukran_miniszter_ulana_suprun_interju_ukrajna


„Az ukrajnai kisebbségek is ukránok” – ukrán miniszter a Mandinernek
2017. szeptember 12. 15:59

Írta: Szilvay Gergely
Magyarország csak feltüzelte magát, problémáról nincsen szó, egyébként pedig szándékos félreértéssel akarnak éket verni országaink közé – állítja a kisebbségeket érintő új, vitatott ukrán oktatási szabályozásról Ulana Suprun, Ukrajna egészségügyi minisztere a Mandinernek. Az épp Budapesten tartózkodó, ukrán származásúként Amerikában felnőtt Suprunt az ukrán kisebbségügyi és egészségügyi helyzetről, valamint személyes történetéről is kérdeztük. Interjúnk.
.....

A választott képviselők is az államnak a képviselői, tisztségük az hogy képviselő. (igazából, sok minden a jog szempontjából nézőpont kérdése. És persze bíróé, jogalkalmazóé...) És mellesleg magyar kettős állampolgárságú megválasztott önkormányzati képviselőt is lemondattak már Kárpátalján.


A jog teljesen kifordítható ugyan, de egészen bizonyos az, hogy az orosz állampolgársággal rendelkező képviselőket (parlamenti, önkormányzati...) megpróbálják majd lemondatni - már amennyiben valóban elszánják magukat arra, hogy teljesen szelektíven akarjanak majd eljárásokat folytatni. Méghozzá úgy, hogy csak azokra legyen érvényes, akikre nézve ők úgy akarják. (annak viszont már névlegesen sem lenne köze a jogállamhoz)
Jelenleg Klimkin szerint az oroszon kívül más kettős állampolgárság megszorításokkal elfogadható lehet. (viszont erre az esetre is érvényes lenne az, hogy megrendítené a hadsereget, ami meg a hatalom megtartási képességüket tenné gyakorlatilag lehetetlenné) De ez akkor is kétélű, jönnek a választások, Jacenyukot már eljárás alá akarják vetni korrupció miatt. Lényegében Ukrajnában egészen egyértelműen szinte bárki megvesztegethető. Tehát az, hogy Klimklin csak az orosz kettős állampolgárokat akarja teljesen szankcionálni, egészen biztosan nem egyezik majd azok törekvéseivel, akik nem Porosenko jelenlegi "vonzáskörébe" tartoznak.
Ukrajnában a kettős állampolgársággal kapcsolatosan ellentmondó törvények és szankciók illetve azok hiánya van. Saláta törvényeket hoznak, melyekben elrejtve vannak/lehetnek majd olyan passzusok, melyek értelmezése lehet egyértelmű, de akár ellentmondásos is. Az biztosnak tűnik, hogy egy törvényt egy állampolgárság típusra (orosz) nem lehet önmagában alkalmazni. Kizárólag talán akkor, ha az orosz állampolgárságot Ukrajna területén törvénytelenné teszik. Az viszont a teljes és azonnali kapcsolatok megszűnését vonhatná maga után. Miközben Ukrajna még mindig Oroszországgal folytatja a legnagyobb külkereskedelmi forgalmat.

Jelenleg Ukrajna egy gyorsuló pályán lévő gazdasági és társadalmi szétesését produkál. Teljesen életszerűtlen az az elgondolás, hogy a biztos alapokat nyújtó orosz állampolgárságról lemondjanak az emberek tömegei. Ez esetben pedig Nyugat Ukrajnán kívül lényegében az összes területen
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
jav: Ez esetben pedig Nyugat Ukrajnán kívül lényegében az összes területen megszűnne, de mindenképpen esetlegessé válna az Ukrán állam működése.
 

jimkirk

Well-Known Member
2011. december 16.
285
1 055
93
Az "humanitárius agresszió" lenne. Én arra lennék kíváncsi, ki tette oda ezt az égéségügyi miniszter asszonyt, hogy nem akarják kirúgni, hiába csinál egy csomó hülyeséget. Bár lehet némi köze a maradásának és posztra kerülésének, hogy a jövőben mindenkinek egy eléggé nagy összegű biztosítást kell majd fizetnie, mint az USAban. Csak kérdéses miből fogja azt kipengetni pl. egy nyugdíjas. Egyik ismerősömnek 1600 hrivnya a nyugdíja, emelet kb. 2000 hrivnya keres a munkahelyén. Múlt hónapban beteg lett, felment nagyon a vérnyomása. 11 napot volt Ungváron a klinikán és 8000 hrivnyájába fáj. Továbbá a gyógyszer amit kiírtak neki 30 hrivnya / szem/ nap. Szóval a nyugdíjának több mint a fele elmegy a gyógyszerre. Plusz a rezsi és azért enni is kell. S ha netalán megint bekerül a kórházba, arra is félre kellene tennie. És aki csak nyugdíjt kap? Az miből fogja fizetni az állítólag havi 400 hrivnyás égéségügyi biztosítását? Népirtás megy itt ezerrel. A kérdés csak az, kiket akarnak majd Ukrajnába betelepíteni, ha a lakosság java elmegy vagy meghal?

Engem inkább az érdekelné, hogy a birka ukrán nép mikor üldözi már el végre a nyugati agresszióval hatalomra jutott bábkormányt? Eléggé úgy tűnik, hogy rosszabbul élnek mint 4 éve.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Status
Not open for further replies.