[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
T

Törölt tag 1711

Guest
A kettőnek semmi köze egymáshoz. Sajnos olyan mértékű az érdektelenség, hogy abba belefullad az ember. Én olyan iskolákban tanítok, ahol nincs cigány, mégis kínlódás. Öntudat marha nagy, de se saját, vagy otthonról hozott motiváltság, igényesség, szorgalom, viselkedési kultúra igen alacsony. Ha nincs semmi (otthonról hozott) alap, akkor nincs mire építkezni.

Pontosan ezt értettem elcigányosodott alatt. Attól, hogy az iskolában nem találkozik vele, a mindennapi életére hatással vannak a "raj" kölykök akikre hasonlítani akar.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 586
16 182
113
Ez sajnos így működik. Pl. az országban ha jól tudom, akkor 4 helyen képeznek hegesztő szakmérnököt, buktatás ritkán van. A kérdés, kell ennyi??? Nem. Kb. 6 éve felvetettem, hogy az ország versenyképességét rontja, hogy hegesztésileg meg anyagtudományilag a 70-es évek derekán tartunk. Erre persze le lettem hurrogva, hogy a szent MSZT (Magyar Szabványügyi Társaság) milyen jól végzi a munkáját, meg az egyetemeken is milyen komoly doktorandusz képzés folyik. Aha, persze. Doktori témák, a teljesség igénye nélkül:
- n+1 téma a fémhabokról
- alakemlékező anyagok
- n+1 doktori téma a sztentekről
- a századik kísérleti eredmény megismétlése a nagyszilárdságú acélok hegesztéséről

komoly. Mivel a nagyszilárdságú acélok az egyik fő területem, nagyjából tudom, hogy tart a világ. Magyarországon azt csinálják, hogy minden tanszék a másiktól lopja el az erőforrásokat. Minden tanszékre kell GLEBBE gép, amivel a hőhatásövezetet lehet szimulálni. (4gép. Németországban van 6...). Az ipar már közel 20 éve használja ezeket az acélokat, nagyjából ismert, hogy mi miért van, illetve mit miért nem szabad, de erre Magyarországon még 2017-ben is lehetett kutatási pénzt nyerni... Aztán ezek egyszer majd lesz valami publikáció ezekből a munkákból, ami majd angolul valahol megjelenik. Emiatt akartam egy szorosabb műszaki együttműködést létrehozni. Az egyik - már halott kollégám mesélt arról, hogy régen milyen szakmai összejöveteleket tartottak maguknak.Egy korsó sör mellett dumáltak arról, hogy most éppen milyen porszórással kellene a kalanderhengereket kijavítani, vagy Pakson lehetne-e használni salakhegesztést, satöbbi.

Mára lezüllött oda a "szakmai" élet, hogy évente egyszer elmennek zacsit áztatni Hajdúszoboszlóra, ahol egymást körbe udvarolják, majd termékbemutatók orrvérzésig. Elkezdtem szakcikkeket lefordítani, tematikusan feldolgozni, előadásokat csinálni belőle. Tagja voltam már akkor is a német meg az amerikai hegesztőmérnöki szövetségnek, így hozzájuthattam kevésbé publikus kutatási anyagokhoz is. Elkezdtem tematikus, összefoglaló cikkeket írni erőművi anyagokról, nagyszilárdságú acélokról, stb. Naivan elküldtem a magyar "szakmai" élet prominens személyeinek, hogy így gondoltam, induljunk el ezen az úton. Vagy választ sem kaptam, vagy kioktató leveleket kaptam. 4 hónap múlva viszont láttam az írásom más neve alatt, de előtte még lefordítottam pár német előírást magyarra. Utána ezeket már pénzért árulták.

Részemről itt a magyar szakmai élet végért. Vén dinoszauruszok, mélyen belenőve a székükben. A mai szabványok angolul vagy magyarul elérhetőek. A szakmai élet addig tart, amíg el nem megy a slepp valamelyik szép helyre, ahol a nemzetközi konferenciák vannak. Persze konferencia leirat, vagy előadás már évtizedek óta nincs... Szóval basszák meg

Akinek az a munkája, hogy hegesztő és napi szinten hegeszt, annak ezt tudnia kell, pláne, ha 3 hete vizsgázott - a papír szerint. Valószínűleg nem tudnék beállni egy pótos kamionnal egy árukiadóhoz, mivel életemben egyszer vezettem kamiont, azt is pót nélkül. Ha kamionos lennék, valószínűleg menne..
P. Árpi? Ha te vagy az, vendégem vagy pár sörre
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Igen, nagyrészt segély a közmunka. Most mindenki döntse el magában, hogy melyik a jobb? Segélyt adsz alanyi jogon azért, hogy az utcán igyon és szarjon vagy közmunkabért adsz pár óra ledolgozott időre és közben szépül a település.
Plusz mikor fog nagyobb eséllyel rendes melót keresni magának az illető? Ha a semmire is jár neki a pénz, vagy ha ugyanazt a pénzt csak utcaseprés esetén kapja meg?

Gazdaságunk minőségileg nem fejlődöt,összeszerelő üzemek és az alapvatően EUs pénzből működő épitőipar a döntő.Bár az utóbbi nagymértékben nem valős produktumot,hanem pénzmosást/lopást takar..Fizetések ugyan emelkednek,de az átlagembert érintő infláció jóval a hivatalos érték felett van.Propaganda viszont kitönően üzemel,az igaz.

Az boltokban már 300000 forintos fizut lehet kapni még az ellenzéki oldalak szerint is, de igazad van valóban nem fejlődtünk semmit.
Eu-s pénz: annyira tele az ország EU-s táblákkal, hogy majd ki veri a szemed miszerint ez az út is EU-s pénzből van, az a vasút szintén EU-s pénzből, a közművesítés is abból, de igazad van, semmi valós produktum nem származott belőle.
Persze nem mondom, hogy nem volt lopás is, de azért a nyilvánvalót ne tagadjuk már le.
Nem tagadom le,Ami fejlődés van,az az EUs pénzeknek köszönhető.És gondold el,milen fejlődés lenne,ha nem mutyiznák el a pénz óvatos becslések szerint harmadát(nem az én becslésem,szerintem megvan az a fele is)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ha tanár vagy, azért érdekelne, hogy szerinted ezt mi okozza?
Érdektelenség, értéktelenség, nihilizmus*. Mert az a legegyszerűbb, legkényelmesebb, legkisebb felelősséggel járó. És ezt lehet ragozni. Ezt hozza otthonról a gyerek és ebből a szellemi gettóból nagyon nehéz kitörni. Meg valljuk be tök kényelmes is.

*Nietzsche szerint "az európai kultúra nihilistává vált, egyrészt azért, mert tagadja a fennálló értékeit, másrészről elveti az új értékek teremtésének feladatát. Minden „érték” csak egy konstrukció, ami önmagában semmi (nihil), léte csak az érték tételezőjének hatalmának függvénye." (lásd)

Pontosan ezt értettem elcigányosodott alatt.
Tudom, de nem biztos, hogy a legjobb kifejezés, mert azért a cigányság jelentős része sem 'érdektelen' csak más értékrendet követ, mint a többségi társadalom (vagy legalábbis alacsonyabb az erkölcsi gátjuk). Nem biztos, hogy hasznos az egyszavas stigmatizálás. No meg akkor -szvsz.- a társadalom minimum 50%-a elcigányosodott?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Felsővezetékesek asszondják 3600A volt a zárlati áram. Fogalmam sincs mit jelent, de nem akartam beégni azzal, hogy megkérdezem :oops:

Abrams-re mászott fel a balf*, gumikerekűnél lehet megúszta volna.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Lehet, hogy kapcsolatban van vele, de fél órája Zugló felett ereszkedett a Liszt Ferenc felé egy C-17.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 679
12 479
113
Felsővezetékesek asszondják 3600A volt a zárlati áram. Fogalmam sincs mit jelent, de nem akartam beégni azzal, hogy megkérdezem :oops:

Abrams-re mászott fel a balf*, gumikerekűnél lehet megúszta volna.
Ez is azért van mert az amerikaiak nem értik meg, hogy nincs értelme az ellenállásnak. 0 ellenállással a 3600A simán elszaladt volna és nem kezdi sütögetni. Nem lesz ennek jó vége...:confused:
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 013
113
Ezért kellene minden nem rutin tevékenység, mozdulat előtt dinamikus kockazatertekelest kesziteni mint nálunk civil cégnél. :rolleyes:
Amikor ment ki éleslövészetre a Karakumba az alakulat '87-ben, akkor a töf elmagyarázta többször is, hogy nem mászkál fel a honvéd a bevagonírozott technikára, mert megizéli az áram. Az egyik kannibál visszafelé mégis megtette, és a testének a 80%-a (!) megégett. Nyíregyházán kezelték, és utólag megtudtam, hogy valami csoda folytán megmaradt a gyerek. Persze a szülők a sereget hibáztatták. De a sereg fokozottan balesetveszélyes hely, hülyéknek meg hiába oktatsz bármiféle munkavédelmet.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Szerintem az elsődleges minta az otthonról hozott. A rajság, a divatok azok csak felületes dolgok, az még nem is lenne olyan gáz. Mindenkinek, minden korosztálynak megvannak a maga hülyeségei, de ha van egy szilárd alap, akkor van mire építeni; mondhatnánk: nem mindegy, hogy mi fő a családi tűzhelyen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 841
65 493
113
https://www.nlcafe.hu/otthon/20181106/elutazott-lebontottak-szetloptak-hazat-baranya-megye/
szetlopott-haz-768x432.jpg
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 745
4 494
113
Diplomatának adta ki magát a részeg ukrán cigicsempész, persze lebukott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársai 2018. november 5-én az M3-as autópályán ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsival közlekedő férfit, aki bizonytalanul haladt a forgalmi sávokban. A járművezető az igazoltatás során azt nyilatkozta a rendőröknek, hogy diplomata, majd átadott egy lengyel magánútlevelet és egy diplomáciai mentességet igazoló okiratot, amely az elsődleges ellenőrzés során hamisnak bizonyult.

A rendőrök az intézkedés során megállapították, hogy a férfi diplomáciai mentességgel nem rendelkezik. Mivel a helyszínen felmerült a gyanú, hogy a férfi ittas állapotban vezette a járművet, ezért mintavételre előállították. Az általa vezetett jármű átvizsgálása során annak utas- és csomagteréből nagy mennyiségű, közel 17 millió forint értékű csempészett cigaretta, valamint további hamisított okiratok és forgalmi engedély került elő.

Az 54 éves ukrán állampolgárral szemben a Mátészalkai Rendőrkapitányságon járművezetés ittas állapotban vétsége és közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A rendőrök a külföldi férfit és a gépkocsiban szállított jövedéki terméket költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-in...kedesrendeszet/ittasan-csempeszett-cigarettat
 
Status
Not open for further replies.