Ez sajnos így működik. Pl. az országban ha jól tudom, akkor 4 helyen képeznek hegesztő szakmérnököt, buktatás ritkán van. A kérdés, kell ennyi??? Nem. Kb. 6 éve felvetettem, hogy az ország versenyképességét rontja, hogy hegesztésileg meg anyagtudományilag a 70-es évek derekán tartunk. Erre persze le lettem hurrogva, hogy a szent MSZT (Magyar Szabványügyi Társaság) milyen jól végzi a munkáját, meg az egyetemeken is milyen komoly doktorandusz képzés folyik. Aha, persze. Doktori témák, a teljesség igénye nélkül:
- n+1 téma a fémhabokról
- alakemlékező anyagok
- n+1 doktori téma a sztentekről
- a századik kísérleti eredmény megismétlése a nagyszilárdságú acélok hegesztéséről
komoly. Mivel a nagyszilárdságú acélok az egyik fő területem, nagyjából tudom, hogy tart a világ. Magyarországon azt csinálják, hogy minden tanszék a másiktól lopja el az erőforrásokat. Minden tanszékre kell GLEBBE gép, amivel a hőhatásövezetet lehet szimulálni. (4gép. Németországban van 6...). Az ipar már közel 20 éve használja ezeket az acélokat, nagyjából ismert, hogy mi miért van, illetve mit miért nem szabad, de erre Magyarországon még 2017-ben is lehetett kutatási pénzt nyerni... Aztán ezek egyszer majd lesz valami publikáció ezekből a munkákból, ami majd angolul valahol megjelenik. Emiatt akartam egy szorosabb műszaki együttműködést létrehozni. Az egyik - már halott kollégám mesélt arról, hogy régen milyen szakmai összejöveteleket tartottak maguknak.Egy korsó sör mellett dumáltak arról, hogy most éppen milyen porszórással kellene a kalanderhengereket kijavítani, vagy Pakson lehetne-e használni salakhegesztést, satöbbi.
Mára lezüllött oda a "szakmai" élet, hogy évente egyszer elmennek zacsit áztatni Hajdúszoboszlóra, ahol egymást körbe udvarolják, majd termékbemutatók orrvérzésig. Elkezdtem szakcikkeket lefordítani, tematikusan feldolgozni, előadásokat csinálni belőle. Tagja voltam már akkor is a német meg az amerikai hegesztőmérnöki szövetségnek, így hozzájuthattam kevésbé publikus kutatási anyagokhoz is. Elkezdtem tematikus, összefoglaló cikkeket írni erőművi anyagokról, nagyszilárdságú acélokról, stb. Naivan elküldtem a magyar "szakmai" élet prominens személyeinek, hogy így gondoltam, induljunk el ezen az úton. Vagy választ sem kaptam, vagy kioktató leveleket kaptam. 4 hónap múlva viszont láttam az írásom más neve alatt, de előtte még lefordítottam pár német előírást magyarra. Utána ezeket már pénzért árulták.
Részemről itt a magyar szakmai élet végért. Vén dinoszauruszok, mélyen belenőve a székükben. A mai szabványok angolul vagy magyarul elérhetőek. A szakmai élet addig tart, amíg el nem megy a slepp valamelyik szép helyre, ahol a nemzetközi konferenciák vannak. Persze konferencia leirat, vagy előadás már évtizedek óta nincs... Szóval basszák meg
Akinek az a munkája, hogy hegesztő és napi szinten hegeszt, annak ezt tudnia kell, pláne, ha 3 hete vizsgázott - a papír szerint. Valószínűleg nem tudnék beállni egy pótos kamionnal egy árukiadóhoz, mivel életemben egyszer vezettem kamiont, azt is pót nélkül. Ha kamionos lennék, valószínűleg menne..