[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 573
113
Korábban azt igérte Porosenkó, hogy az ukrán flotta hajói a Krímen fognak horgonyozni. Betartotta az igéretét!
47084956_10213675709351284_8798956726012346368_n.jpg
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Ma nyilatkozott az ukrán haditengerészet főparancsnoka.Azt mondta,hogy nem tartja hibának a három hajó a kercsi szorosba való küldését mert MEG KELLETT MUTATNUNK,HOGY MIRE KÉPESEK A HAJÓINK. nem vicc tényleg ezt mondta az is...ba..ma!
Aki nem tudná az a két teknő az ukrán flotta legkorszerűbb egységei közül való és elég sok van belőle mert tényleg komolyan gondolták ezekkel a farkasfalka taktikát.

Más...a friss hírek szerint biztosszavú Tramp indián névre hallgató pofa mégis csak találkozik a G20-on Putyinnal. :rolleyes:
Végülis megmutatták mit tudnak. Valószínűleg orosz szakemberek most is vizsgálják a berendezéseket a hajókon.
 
  • Tetszik
Reactions: neptun892

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 573
113
A múlt vasárnap reggel az ukrán haditengerészet három hajója belépett az Orosz Föderáció ideiglenesen zárva tartott területi vizeire a Kercsi-szoros közelében, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményének 19. és 21. pontját. Az ukrán hajók nem jelezték előre, hogy merre mennek, és ismételt felszólítások ellenére sem voltak hajlandók megállni, ezért az orosz hadihajók tüzet nyitottak rájuk. Három ukrán tengerész megsebesült – legalábbis az események orosz változata szerint.
Petro Porosenko ukrán elnök azonban másképp látja az esetet, szerinte nem az ukrán hajók provokáltak, hanem az oroszok követtek el súlyos agressziót. Emiatt kérte is szövetségeseit, először a NATO-t, hogy az agresszor elrettentésére tegyenek intézkedéseket, például úgy, hogy katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának nemzetközileg elismert határai, területi integritása megvédése érdekében.

De mi is történt valójában?
A mostani feszültség kiéleződése ez év elejére vezethető vissza, amikor Ukrajna az Azovi-tengeren feltartóztatott egy orosz halászhajót, majd a helyzet tovább fokozódott, amikor az ukrán parlament elfogadott egy törvényt, amellyel déli határai mentén tizenkét tengeri mérfölddel kijjebb tolta tengeri ellenőrzési jogait. A törvényt azzal indokolta, hogy a Fekete-tengeren zajló csempészetet akarja megfékezni. Egy 2003-as megállapodás szerint a térséget az oroszok és az ukránok azonos joggal használhatják, és nem is volt jelentősebb összeütközés mindaddig, míg Krím Oroszországhoz nem került. Ettől kezdve a tizenkét tengeri mérföldes part menti sávok, amelyeken belül a nemzetközi hajózási szabályok értelmében minden állam szabadon gyakorolhatja szuverenitását, egymásba érnek, emellett Krímet Ukrajna saját területének tekinti, amivel a nemzetközi közösség is egyetért. Mindebből következik, hogy a parti vizek feletti fennhatóság vitatható, amire a mostani incidens is bizonyíték.

Ám a gyökerek sokkal mélyebbek. Maga a Krím valaha görög gyarmat volt, sokáig Bizánc tulajdonában, majd sorrendben a hunok, magyarok, kazárok, besenyők és kunok kezébe került (ez utóbbi időben járt arra Julianus barát, aki Matrikában, a mai Tamanyban ért partot, ott, ahonnan a nemrég átadott kercsi híd is indul). A kunokat a tatárok kergették el, majd a terület az Oszmán Birodalomhoz került, a törököktől Nagy Katalin szerezte meg 1783-ban. Néhány évtized múlva súlyos harcok, a krími háború (1853–56) színtere volt, amelyben az Oroszország déli terjeszkedése ellen összefogott franciák, angolok és törökök harcoltak az oroszokkal, és hosszú ostrom után elfoglalták Szevasztopolt, a fekete-tengeri orosz flotta erődített támaszpontját. De ez nem volt elég, a második világháborúban német és román csapatok megint megostromolták a várost, fél éven keresztül lőtték és bombázták, mire elfoglalták, aztán persze ismét orosz kézbe került, és Sztálin a németekkel szimpatizáló tatárok jelentős részét Közép-Ázsiába telepítette ki. A Krím 1954-ben ajándékképpen került Ukrajnához annak emlékére, hogy az ukránok háromszáz évvel korábban tettek hűségesküt az orosz cárnak. Igaz, nem teljesen önszántukból, de valakire szükségük volt, hogy megvédje őket a lengyelekkel, tatárokkal és törökökkel szemben.

A Szovjetunió felbomlásakor az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság függetlenné vált, és az ajándékba kapott Krím félszigetet is vitte magával. Jelcinnek kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy ezzel törődjön. Nem is lett volna baj, ha Ukrajna nem közeledik a NATO-hoz (vagy fordítva, a NATO Ukrajnához), és Oroszországnak nem kell azzal a perspektívával szembenéznie, hogy az orosz flotta fő fekete-tengeri bázisából hamarosan NATO-támaszpont lesz. Amikor 2014-ben az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán elnököt egy, az amerikaiak által finanszírozott tüntetéssorozat segítségével elzavarták, az orosz vezetés úgy gondolta, Ukrajna megszegte a cárnak tett esküjét, és ezért jogos az ajándék visszavétele, amelyet népszavazás formájában hajtottak végre.

Jó cikk, jól látja a dolgokat.
http://magyarhirlap.hu/cikk/134869/...MVx6uDZTatLCS0ruODUR20fHWPHHRFhI5zjKQk6x-4DFs
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
egy ma érvénybe lépő rendelet szerint nem léphet ukrán területre minden olyan orosz állampolgár aki 16 és 60 éves kor közötti.
DBslowrLc0M.jpg
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 921
113
notaricon said: Csak aztán nehogy szlovákiához csatolják vissza.

kacsacsor said: Vissza?

ornagy said: Gondolom a posztolo Csehszlovakiara gondolt, annak resze volt 1919 – 1938 kozt karpatalja

notaricon said: Pontosan erre.
--------------------------------------------------------------------------------

Nem szőrszálhasogatásból reagáltam. Nem árt tudni, hogy Kárpátalján abszolút cseh közigazgatás volt, a szlovákoknak köze nem volt hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Korábban azt igérte Porosenkó, hogy az ukrán flotta hajói a Krímen fognak horgonyozni. Betartotta az igéretét!
47084956_10213675709351284_8798956726012346368_n.jpg
Vajon hova lett a középső hajó középső ablakáról az ablaktörlő? Gyárilag lemaradt? Megsemmisült az ütközetben? Kellett valakinek ideiglenesen otthonra? Érdekes lehet kilátni rajt ha esik, vagy csapkodnak a hullámok.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
egy ma érvénybe lépő rendelet szerint nem léphet ukrán területre minden olyan orosz állampolgár aki 16 és 60 éves kor közötti.
DBslowrLc0M.jpg

https://index.hu/kulfold/2018/11/30...z_orosz_ferfiaknak_az_orszagba_valo_belepest/
"Ukrajna megtiltotta minden 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfinak, hogy belépjen az ország területére.
Ukrajna a héten vezetett be hadiállapotot, mert Porosenkóék attól tartanak, hogy Oroszország nagyszabású szárazföldi támadásra készül Ukrajna ellen. Ehhez kapcsolódik most az orosz férfiak beutazásának tiltása, az ukránok ugyanis nem szeretnék, ha kvázi magánhadseregek okoznának problémákat az országban..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/11/30/a-hadiallapot-alatt-ukrajna-nem-enged-be-kulfoldieket-a-krimbe/
"A hadiállapot ideje alatt külföldieket nem, csak ukrán állampolgárokat engednek át az Oroszország által megszállt Krím félsziget és az ukrajnai Herszon megye közötti adminisztrációs határon – közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtóosztályának vezetője csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportállal..."

Ez a hír fontosabb mint azt elsőre bárki is gondolná. Ezzel ugyanis Ukrajna gyakorlatilag megtiltotta a világnak (benne minden EU-s állampolgárnak), hogy belépjen a Krím területére.(kereskedelem, üzlet, turisztika, média-újságírás... politika..)
Azt meg már eddig is lehetett tudni, hogy aki Oroszország felől lép be a rímbe, azt kitiltják az Ukrajna területére belépésről. Ezen kívül már korábban lefoglaltak az Ukránok 15 olyan hajót, mely Krími kikötőbe hajózott, és korábbi hír szerint 940 ilyen hajó pedig gyakorlatilag fekete listán- megfigyelésé alatt van.van. (Ami azt jelenti, hogy bármilyen kereskedelmi, turisztikai... hajót le akarhatnak foglalni az Ukránok ha Ukrán kikötőbe megy, melyek Krímbe is hajóztak korábban)
Eddig legalább Ukrajnán keresztül/ Ukrán engedéllyel bemehetett külföldi a Krímre. Ezután viszont az Ukránok ezt már tiltják- nyilvánvalóan annak minden Ukrajna által meghatározott következményével.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
notaricon said: Csak aztán nehogy szlovákiához csatolják vissza.

kacsacsor said: Vissza?

ornagy said: Gondolom a posztolo Csehszlovakiara gondolt, annak resze volt 1919 – 1938 kozt karpatalja

notaricon said: Pontosan erre.
--------------------------------------------------------------------------------

Nem szőrszálhasogatásból reagáltam. Nem árt tudni, hogy Kárpátalján abszolút cseh közigazgatás volt, a szlovákoknak köze nem volt hozzá.

a szlovakokak az egesz csehszlovakiahoz nem sok kozuk volt.... :cool:
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
jav: Azt meg már eddig is lehetett tudni, hogy aki Oroszország felől lép be a Krímbe, azt kitiltják az Ukrajna területére belépésről.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 363
113
Vajon hova lett a középső hajó középső ablakáról az ablaktörlő? Gyárilag lemaradt? Megsemmisült az ütközetben? Kellett valakinek ideiglenesen otthonra? Érdekes lehet kilátni rajt ha esik, vagy csapkodnak a hullámok.

"...Az első Zsiguli. Ne röhögjenek, ablaktörlő-hiány volt a Szovjetunióban, ha nem veszik le, lelopták volna..."

Az első fotó az oldalon, ami a cikk második oldala:

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/12/06/togliatti_hivatalos_es_nem_hivatalos_verzio/2/
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1543583720
...Néha az történik, hogy a diplomáciai képviseletek státusza megváltozik - mondta Zaharova (az orosz Külügyminisztérium szóvivője). Emlékeztetett arra, hogy volt az orosz főkonzulátus Szimferopolban (Krímben), majd az lett az Orosz Külügyminisztérium képviselete a régióban...

https://karpathir.com/2018/11/30/mo...dult-a-hadiallapot-ukrajnai-bevezetese-miatt/
"Az emberi jogoknak a hadiállapot ukrajnai bevezetése nyomán történő megsértésére hívta fel Oroszország az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és más nemzetközi szervezetek figyelmét – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtóértekezletén.
“Ugyancsak figyelmeztetjük a(z Ukrajnát támogató) pártfogókat (Petro) Porosenko (ukrán elnök) elgondolásának rendkívüli veszélyére, aki a hatalom megtartására irányuló kétségbeesett igyekezetében újabb kalandorságba rántja bele országát, amely katasztrofális következményekkel járhat mind magára Ukrajnára, mind pedig az európai biztonság egészére nézve”– fogalmazott Zaharova.
A szóvivő felhívta a figyelmet a hadiállapot bevezetésének szelektív jellegére, az intézkedés ugyanis elsősorban olyan körzeteket érint, amelyekben az orosz ajkú lakosság van többségben, és amelyek a közvélemény-kutatások szerint ellenzik a jelenlegi ukrán vezetés politikáját. Mint mondta, Oroszország attól tart, hogy az ukrán belső konfliktus az erőszakszervezetek rendkívüli jogkörökkel való felruházása, az erő előzetes törvényi eljárás nélküli alkalmazása miatt az ország egész területére ki fog terjedni.
Az orosz déli hadseregcsoport pénteki közlése szerint az év végéig a Pancir-Sz típusú rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer újabb egységét telepítik majd a Krímbe. Csütörtökön a félszigeten, az ukrán határ közelében található Dzsankojéban hadrendbe állították az Sz-400-as, “Triumf” típusú légvédelmi rakétarendszer negyedik harccsoportját."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/11/30/kijev-valaszlepesre-keszul/
"Az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SZBU) egyelőre nem részletezte, pontosan mit tervez az ukrán tengerészek elfogása kapcsán, mondta el Igor Guszkov SZBU főnök, írja az Interfax-Ukrajna. Csak annyit közölt, hogy Kijev gondolkodik rajta, „hogyan vágjon vissza az orosz agresszornak.” Hozzátette, valamennyi állami hivatal, a különleges szolgálatok, a fegyveres erők, az önkéntesek mind azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák az ukrán tengerészeket a fogságból..."