A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
https://www.portfolio.hu/vallalatok...m=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A tankok után újabb nagy bejelentés: Magyarország légvédelmi rakétavezetési rendszert telepít
Santa-Belleville.jpg
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
https://honvedelem.hu/cikk/29417

A megbeszéléseken a házigazda szerepét betöltő győri légvédelmi rakétaezred, a Honvéd Vezérkar, valamint a szervező MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) képviselőin kívül a francia többségű MBDA, valamint a cseh Retia hadiipari vállalatok szakemberei vettek részt.
A továbbiakban először a Retia vállalat mutatta be az elmúlt évtized első felében az SA–13 Gopher (Sztrela–10), valamint ennél is mélyebben az SA–6 Gainful (KUB) légvédelmi rakétafegyverzeteken végrehajtott modernizációt. Ezt követően az MBDA nemzetközi hadiipari konzorcium képviselőivel közösen tartott tájékoztatón ismertették a több kelet-európai országban is üzemeltetett KUB légvédelmi rakétafegyver rendszerben tartása érdekében kifejlesztett megoldást, az MBDA által gyártott Aspide 2000 félaktív önrávezetésű légvédelmi rakéta integrációját a szovjet rakétarendszerbe.
Akkor lényegében a franciákkal/csehekkel modernizáljuk a légvédelmet. Francia rakéta vezető központtal/francia rakétákkal. Cseh jármű/hordozó modernizálással. Nekem elsőre ez esik le.
Na az amiktól se veszünk már légvédelmet :D
Marad a tűzérség :)
Szittya el is tűnt.........
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 972
113
Úgy látom, hogy te mindig megtalálod a lényeget a neten. :)
Remélem Puma lesz.
Lett hangoztatva kormányzati szinten, hogy minél nagyobb százalékban szeretnék bevonni a magyar ipart.
Vajon ebbe mit adhatunk szerintetek?? Volt itt arról megosztás, hogy Győrben 9 milliárdért egy kovácsolósort sikerült beszerezni a németektől. Vajon a Rába valamilyen szinten részt tudd venni ennek a gyártásában ha Puma lesz vagy esetleg a kerekes Boxer.
Ki, melyikőtök lát ebbe bele technikailag???;)
Rábának van alkatrészgyártó részlege Móron és Sárváron. Suzukinak is dolgoznak be. Persze én nem gondolom hogy csak a Rába játszik. Van egyéb beszállító , akár magyar , akár külföldi tulajdon. Ha van rá lehetőség és megegyezés, minőségi megfelelés, akkor lehet hogy lesz részvétel. Bár nem csak így lehet kereskedni. Egyrészt rengeteg itt a német/EU-s cég akitől megrendelhetnek, bővíthetnek, nem kell pont fegyvergyártással foglalkozzon, de lehet az a cég bent van egy olyan csoportban aminek másik tagja a KMW. Például a KM, azok műanyag fröccsöntő gépgyártással is foglalkoznak. Külön cég de mégis van a kettő közt kapcsolat. Másrészt az uniós politikai adok kapokban, és pénzügyi elosztásban is lehet ellentételezni ugye.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Akkor lényegében a franciákkal/csehekkel modernizáljuk a légvédelmet. Francia rakéta vezető központtal/francia rakétákkal. Cseh jármű/hordozó modernizálással. Nekem elsőre ez esik le.
Na az amiktól se veszünk már légvédelmet :D
Marad a tűzérség :)
Szittya el is tűnt.........

Bármivel modernizálhatjuk, ez még csak a vezetési rendszer.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Akkor lényegében a franciákkal/csehekkel modernizáljuk a légvédelmet. Francia rakéta vezető központtal/francia rakétákkal. Cseh jármű/hordozó modernizálással. Nekem elsőre ez esik le.
Na az amiktól se veszünk már légvédelmet :D
Marad a tűzérség :)
Szittya el is tűnt.........
Nem is hiányzik ide semmilyen ami cucc... Úgy tűnik mindent meg lehet oldani csúcs színvonalon európai beszerzésből... Talán a dedikált harci heli ha lesz... De addigra meglesz a Mangusta 2.0 ami jónak tűnik. Törököket is felejtsük el. Nem vagyok haragtartó de elvettek tőlünk 150 évet :) meg amúgy is soha nem lesznek Európa...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 972
113
A tüzérségi beszerzésekhez:
Nagyon elégedett vagyok a Pzh 2000-el. Az önjáró vonalon az egyetlen félelmem az M-109 volt, de szerencsére azt elkerülte a vezetés. A legjobb döntés született, és mivel új gyártásúak lesznek, valószínű hogy a litvánokéhoz hasonló, modernizált változat. Mégiscsak 20 éves konstrukció.
Az említett vontatott lövegek terén, az M777 a lehető legjobb választás lenne (Egyik bennfentesnek tűnő fórumtársunk szerint ezek lesznek). Megvan a vontatottak helye is a mai csatatereken. Minden komolyabb hadsereg rendelkezik ilyenekkel és fejleszti a mai napig. A szakik az önjárókhoz hasonló eredményességgel használják. Gyakorlott személyzettel kidolgozott módszerek vannak a gyors TÁS változtatásra. Ráadásul az M777 már rendelkezik fedélzeti helymeghatározó és tűzvezető rendszerrel, ami még inkább meggyorsítja a pozíció elfoglalását. A helikopterrel való szállítás csak opció, de tény, hogy csak vontatottat lehet. Lehet olyan helyzet, amikor az utak minősége sem a láncosnak, sem a gumikerekesnek nem kedvez, lassú lenne a megfelelő pozícióba jutás, akkor jöhet a helikopter. Az a2 3.7 t, míg az a3-ra 4.3-4.5 t-t ír a szakirodalom. A D-20 is 5.6 t-s és nem is képes 30-40 km-re lőni. A szárazföldön sem mindegy, hogy milyen súly van a vontatóra kapcsolva. Ha az ERCA program befejeződik, minimális ráfordítással lehet közel duplázni a lőtávolságot.
Bár a harcszolgálati paraméterei tényleg alatta van a teherautóra szereltnek vagy bármilyen önjárónak, tény, hogy a vontató hibája esetén könnyedén kaphat másikat, míg az önjáró esetében nagyobb a gond.

Mivel nem csak vontatottal fejlesztenek, hanem önjárókkal párhuzamosan én tökéletesen elégedett vagyok/leszek az iránnyal és az eszközökkel. Csak így tovább!
Mint tüzér a reakétás részleget nem hiányolod? Vagy szerinted mennyire szükséges, illetve mi volna az optimális választás ezekből?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Közben Janes lehozta a leopárd üzletet, összeget is írva:

"to buy 44 Leopard 2 main battle tanks (MBTs) and 24 Panzerhaubitze (PzH) 2000 self-propelled howitzers (SPH) for over HUF160 billion (USD565 million)." ez azért mégsem 30 millió per db. :)

https://www.janes.com/article/85348/hungary-orders-leopard-2-mbts-and-pzh-2000-sphs
Kevesebbe kerül, mint a vizes VB vagy a Puskás Stadion... Mondtuk többen, hogy csak akarat kérdése, és van pénz.
 
  • Tetszik
Reactions: tacticool

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
122
259
63
https://honvedelem.hu/cikk/29417

A megbeszéléseken a házigazda szerepét betöltő győri légvédelmi rakétaezred, a Honvéd Vezérkar, valamint a szervező MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) képviselőin kívül a francia többségű MBDA, valamint a cseh Retia hadiipari vállalatok szakemberei vettek részt.
A továbbiakban először a Retia vállalat mutatta be az elmúlt évtized első felében az SA–13 Gopher (Sztrela–10), valamint ennél is mélyebben az SA–6 Gainful (KUB) légvédelmi rakétafegyverzeteken végrehajtott modernizációt. Ezt követően az MBDA nemzetközi hadiipari konzorcium képviselőivel közösen tartott tájékoztatón ismertették a több kelet-európai országban is üzemeltetett KUB légvédelmi rakétafegyver rendszerben tartása érdekében kifejlesztett megoldást, az MBDA által gyártott Aspide 2000 félaktív önrávezetésű légvédelmi rakéta integrációját a szovjet rakétarendszerbe.


Én kérek elnézést!!!!!!!!

Elb*sztam!


Ez egy 2011-es cikk, csak azt láttam hogy december 15!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 972
113
A németek minden maguknak fejlesztenek,minden az ő igényeikre szabott.
Marder felújítva/modernizálva esetleg nem lehet esélyes? Mert ok hogy szuper és új és tényleg jó választás a Puma csak ein bischen teuer. Na és vagy 150-200 db biztosan szükséges a 2-3 zászlóaljhoz mivel ide is bejátszik az oktató ,műszaki mentő, tartalék plusz darabszám. Én meg nem akarom elhinni hogy ennyi pénzünk van. Szerintem ifv csak jövő karácsonykor lesz bejelentve.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Marder felújítva/modernizálva esetleg nem lehet esélyes? Mert ok hogy szuper és új és tényleg jó választás a Puma csak ein bischen teuer. Na és vagy 150-200 db biztosan szükséges a 2-3 zászlóaljhoz mivel ide is bejátszik az oktató ,műszaki mentő, tartalék plusz darabszám. Én meg nem akarom elhinni hogy ennyi pénzünk van. Szerintem ifv csak jövő karácsonykor lesz bejelentve.
Nem előre kell fizetni, hanem átadáskor. Az meg messze van.