Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 029
66 483
113
És ez csak a kisebbik rossz. Jó eséllyel mindannyiunkból kiváltana némi szánalomérzetet ahogy végiggondolnánk az esendőségét, mielőtt jogosan útjára indítanánk a taigetoszról. A lényegi rossz, hogy ezt az ember mint lény fejlődésének tartja. Holott az elmúlt évmilliókban jószerével csak a technológiánkat fejlesztettük a lényünk helyett. Az ember fejlődése az eddigi egyetlen, akárhány néven elnevezett rendszerében tabu. Az egyetlen amire az ember mindig jól megfelelő, tagadó választ adott. A végtelelenségig, a kihasznáhatóságán túli opciókkal vértezzük fel és reklámozzuk a mobiltelefonjainkat. Elképesztő anyagvaricáiót és ezeknek a kötési módajait halmoztuk fel és ünnepelve fejleszthetjük, ha az építőiparunkról van szó, de az ember ugyanúgy görnyedve szolgálja ezt az anyagot. Az izmai ugyanúgy savasodnak a túlerőltetéstől, az erőfelhasználása ugyanolyan, mint ezer, ötezer, harmincezer éve. Közlekedthetünk 160 kmh-val az autóinkkal, de semmi védelmet nem fejlesztettünk a gépek tudásán kívül a védelmünkre. Van légzsák, és rogyó zónákkal felkészített karosszéria, de ha ennyivel belerohanunk frontálisan bármibe, akkor szétszakadunk, mert az autónk fejlettebb, mint a mi fizikai képességeink. Ha visszaugrunk két és fél millió évet a számontartott fejlődéstörténetünkben, a fejlődés érzékelhető hiányának a legszembetűnőbb erejébe ütközünk. Kő. Egy egyszerű, szinte bárhol fellelhető kő, amit két és félmillió éve a majomős felvett és beszakította vele egyenértékű társa koponyáját egy falat ínyecségért. A kő amit ha ma felveszek, minden ezt olvasó fajtársam koponyájánál fejlettebb, mert ha a két és félmillió éves mozdulatot utánzom, vagy bármelyiktek ezt megteszi, ugyanazzal az erőhatással, ugyanúgy végzetes sérülést okoz. Két és félmillió év és csak sisakot készítettünk a kő ellen, de a saját testünk nem véd még mindig. Két és félmillió év után a majomember megriadna a fura, idegen, fájdalmas szagtól ahogy a köd beborítja, mi tudnánk, hogy klórgáz, és mindketten ugyannnyi idő után a ködében, belefulladnánk a vérünkbe. Mi felvehetünk gázálarcot ha a hely és idő megengedi, de nélküle semmit nem tehetünk. A gázálarc a fejlett. És ez így vonul tovább a létünkön. Gépsorok gyártják az eszközeinket, olyan eszközöket, amiknek automóiát adunk harctéren emberek ellen, és ugyanezt a technológiát megtagadjuk magától az embertől. Nem fejlesztjük, nem fejleszthetjük, mert jobb lenne nálunk. Így a mindenkori tilalom lényét szépen daraboként rakjuk össze, úgy, hogy belőlünk semmit nem fog tartalmazni és ugyanúgy fog túllépni rajtunk, mintha szuperembereket készítenénk. Kínában hiv reziztens embereket készítettek és ez globális etikai válságot okozott. Miért? A jövő generációinak is kötelező influenzában meghalnia az aids-től, mert a régiek is így csinálták? Miért nem okoz etikai válságot ez a baromság angliából?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Miért nem okoz etikai válságot ez a baromság angliából?

Sztem ez is okoz, csak nem ugrik rá a mainstream sajtó. Pontosabban a "nem ms sajtó" ugrik rá, ami szintén nem tesz jót a józan átlátásnak.

Én fel nem foghatom, hogy mi zajlik a briteknél ezügyben. Amikor kiskamaszokat hormonkezeléssel készítenek fel a nemváltásra, akkor az már nem elvont, társadalmi kérdés, hanem a tudományos racionalitással megy szembe --azzal rég ismert ténnyel, hogy a pubertáskorban, a nemi érés idején lezajló hormonális átalakulások miatt az emberi lény néha kissé genderfluid, meg néha homoszexuális. Ez természetes része a fejlődésünknek. És amikor ezek az érési folyamatok befejeződnek, akkor lesz az egyednek valamilyen nemi azonosságtudata meg szexuális beállítódása, amiben már a társadalmi hatások is érvényesülnek. Bizarr, hogy ez annyira alapismeret, hogy kb. mindenkinek tudnia kéne, aki gyerekekkel foglalkozik (a szülőknek is).
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 125
2 460
113
Ja azt én sem értem hogy pubertás előtti gyerekek hormonkezelése miért nem súlyos testi sertés. Lehet hogy jobb lett volna ha nincs egynemű házasság. Akkor ezek még mindig azon rugóznának, és nem a kromoszóma tagadás tolják ezerrel.
Azt látjuk hogy a buzikat azonnal beáldozták amint nem lehetett őket politikai célra felhasználni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Ja azt én sem értem hogy pubertás előtti gyerekek hormonkezelése miért nem súlyos testi sertés. Lehet hogy jobb lett volna ha nincs egynemű házasság. Akkor ezek még mindig azon rugóznának, és nem a kromoszóma tagadás tolják ezerrel.
Azt látjuk hogy a buzikat azonnal beáldozták amint nem lehetett őket politikai célra felhasználni.

Én ebben a trendben a "muszáj" progressziót látom, mivel úgy általában az emberi szabadságjogok csomagjához ebben a rendszerben már nem lehet nagyon mit hozzátenni. A hatvanas évek végétől van nagyon előtérben a szexualitás szabadsága, ami akkoriban bizonyos szempontból érthető is volt, de az elmúlt 50 évben sztem ez megoldódott már. A személyes vélemenyem az, hogy ma már eléggé túl van tolva a szexkérdés, és fölösleges olyan tabukat feszegetni, mint a "családi szex", a teljesen szabadon megváltoztatható nemi státusz stb. Különösen annak a tükrében, hogy egy csomó más területen lehetne igazságosabb és szolidárisabb a társadalmunk, azaz volna miért harcolni.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Nevelés dolga. Nem biztos hogy csak a gyerek a ludas ebben. Viszont ha nincs gyerek 100% hogy le leszel xarva. Ha 1 gyereked van akkor 50%. Ha több gyereked van akkor meg ugye egyre csak nő az arány hogy nem leszel lexarva, 3-4 gyerekből csak lesz egy amelyik normális lesz. :) Amúgy kis településünk egy csodálatos példa arra hogyan ne csinálja senki. Régen, a szocializmus alatt sikk volt ha a paraszt gyereke városra került lakni, lehetett büszkélkedni vele a szomszédnak hogy nem a helyi TSZ-ben dolgozik ám hanem tanár városon, meg stb. Na itt elment egy része a fiataloknak ezzel. Maradt mondjuk 80%, ennek a 80%-nak voltak olyan jellegű tevékenységei mint iskola, óvoda bezárása. Plusz ment tovább a sikk hogy ugye az én gyerekem városon. Na aztán mivel óvoda se iskola nem volt elkezdett a dolog öngerjesztővé válni mert itt ugye az sincs. Aztán ennek a 80%-nak már csak 10% gyereke maradt a településen, valamint a betelepülő családok nagy része is lelép. Pedig munkahely van bőven, igaz nem a településen de 5-10km ingázás szerintem belefér, pláne hogy városon is átmész a város egyik oldaláról a másikra. Óvoda, iskola, normális einkaufcentrum is 5-10 km-en belül van több is. Gondolom városon is megy ennyit valaki ha ide oda, ilyen olyan okból mennie kell. Na mindegy. Az öregem megoldotta hogy mindhármunkat röghöz kössön egy ház indokkal, így már a harmadik is jön hazafele Sopronból szép lassan. Most őt irigylik, szegénytől a gazdagig mindegyik. Van ahol több 100 millió, cégek, 250 hektárok fognak elkallódni, semmivé foszlani mert 100km-n belül nincs unoka egy sem. Most az egykori büszke emberek 70 éven túl egymást kergetik depressziósan a 200 négyzetméteres házakban míg az egyikük ki nem esik. Aztán utána vagy szeretetotthon, vagy a lányhoz be városra a 3-ikra mindenki örömére, a hatalmas lakásra meg kikerül az eladó tábla. Aztán az ár minden éven megy egy kicsit lejjebb, végül elkel annyiért mint egy lakótelepi átlagos állapotú luk. És ezeknek az embereknek a szülei, nagyszülei, dédszülei végig gürcölték az életüket, végig kuporgattak, harcoltak a háborúkban hogy a gyereknek jobb legyen. Aztán így utólag volt értelme? Vajon mit gondolna most az a sok már elhunyt ember ha feltámadna, és visszajönne az utcákra, keresnék a házukat, vagy annak hűlt helyét. Aztán keresnék hogy lakik-e még ott leszármazottjuk? Jajj pedig már nem, már kivesztek, haltak innét azok a családok régen. :D

1 gyerek felnevelése 30-60millió ft.

Itt a lényeg. Ez a pénz ott a bankban. Nem baj leszarják. Az se baj ha nincs gyerek. Ha nagyon érdekli nyugdíjból meg ebből a 30-60misiből eléldegél.
Ellenben aki beválalta az 1 gyereket lehet leszarják.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ezek szerint minden gyerektelennek lennie kell a bankban 30-60 millió ft-nak? :) Kizárt hogy mindnek lenne. 1 gyerek meg amúgy se gyerek. Az semmi. Észre se venni hogy van.

Részletesen leírtam, hogy jött ki nekünk kb a -13 misi első 3évre.
Avval lehet vitatkozni.

Hogy ki mire költi amit nem költött el rá saját dolga. Akikről én beszélek azoknak ott a bankba, rvbe, több ingatlanban.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nálunk ahogy írtam első három év volt -13misi.
Ez alapján teljesen reális.

Persze több kisautó és munkagép is benne van...


Már megbocsáss de nem tudom mire szórtátok a pénzt. Aranyat eszik a gyerek vagy gyémántberakású a wc papír....
Viccet félretéve ismerek sok embert aki mostanság neveli a gyerekét, teljesen elfogadható (szerintem még jó környezetben is) és ebből egy példa: 2 szülő 3 év alatt összesen kerestek kb 7-8 milliót és bizony 3-an elélnek belőle. Oké nincs luxus de nem is szűkölködnek. Ja hogy felesleges ostobaságokra se költenek az is igaz.

Szóval kéretik nem próbálkozni megvezetni itt a népet, vagy ne adj isten dicsekedni az anyagi helyzettel.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Már megbocsáss de nem tudom mire szórtátok a pénzt. Aranyat eszik a gyerek vagy gyémántberakású a wc papír....
Viccet félretéve ismerek sok embert aki mostanság neveli a gyerekét, teljesen elfogadható (szerintem még jó környezetben is) és ebből egy példa: 2 szülő 3 év alatt összesen kerestek kb 7-8 milliót és bizony 3-an elélnek belőle. Oké nincs luxus de nem is szűkölködnek. Ja hogy felesleges ostobaságokra se költenek az is igaz.

Szóval kéretik nem próbálkozni megvezetni itt a népet, vagy ne adj isten dicsekedni az anyagi helyzettel.

Elég részletesen leírtam lapozz vissza. Ha nem jön ki a matek várom a konstruktiv hszed.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Elég részletesen leírtam lapozz vissza. Ha nem jön ki a matek várom a konstruktiv hszed.


Figyelj én ebben a káoszban nem keresgetek semmi idelinkeled megnézem nem nem. Jóhiszemű vagyok ezért sajnállak mert feltételezem nem rosszindulatból írtad, de bizony valaki téged elég csúnyán átejtett valahol, mert bizony felnőttem én is az általad vízionált 30-60 millió helyett "cakk um pack" 4-5 millióból és nem éheztem, minden nap fürödtem volt ruhám, egyetemre is jártam ráadásul 6 évesre stb. Csakhát nem mindenből a legmenőbb volt, na meg egyetem alatt állami programok ösztöndíjak kollégium miatt önnfentartó is tudtam lenni. Szumma szummárum inflációval együtt is ma kb. max 7-7,5 milla lennék. De lehet csak 6,5. Ja és tartottam 1 lovat is bónusznak, csak hogy lásd volt/van még hobbym is.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Figyelj én ebben a káoszban nem keresgetek semmi idelinkeled megnézem nem nem. Jóhiszemű vagyok ezért sajnállak mert feltételezem nem rosszindulatból írtad, de bizony valaki téged elég csúnyán átejtett valahol, mert bizony felnőttem én is az általad vízionált 30-60 millió helyett "cakk um pack" 4-5 millióból és nem éheztem, minden nap fürödtem volt ruhám, egyetemre is jártam ráadásul 6 évesre stb. Csakhát nem mindenből a legmenőbb volt, na meg egyetem alatt állami programok ösztöndíjak kollégium miatt önnfentartó is tudtam lenni. Szumma szummárum inflációval együtt is ma kb. max 7-7,5 milla lennék. De lehet csak 6,5. Ja és tartottam 1 lovat is bónusznak, csak hogy lásd volt/van még hobbym is.

Ez kb ami nálunk volt. Vannak benne elcsúszások de kbnak jó.

Nincs bölcsi 4-5* tuljelentkezések vannak. Feleségem ezért nem tudott 2éves korában visszamenni dolgozni kb oviig otthon volt.
TGÁYS kb fizu.
utána 5hótól havi 430 helyett gyed 130. havi -300 19hónap alat -5.7millió ft
2 és 3éves kor között gyes havi 27k. 430 helyett 27K. havi -400. 12hónap alatt 4.8millió ft.
3évig bonusz se volt. Az 3havi nettó 1.3misi.

Összeadva az első 3év nem bejött oldalról kb -11misi. Ellenben van csp+adókedvezmény kb havi 22. 3évre 800k

Ennyi esett ki. Ez azoknak a kolégáknak akiknek nincs gyereke ott a bankban.

És még bele se kezdtem a költségekbe. Kezdjek?

Én elhiszem téged felneveltek 18év alatt 4.5misiből azaz havi 20Kból de ennyiből a jelenlegi ovi étkezési díj + otthoni kaja se jön ki. És ezek a költségek kissebb hányada...
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Figyelj én ebben a káoszban nem keresgetek semmi idelinkeled megnézem nem nem. Jóhiszemű vagyok ezért sajnállak mert feltételezem nem rosszindulatból írtad, de bizony valaki téged elég csúnyán átejtett valahol, mert bizony felnőttem én is az általad vízionált 30-60 millió helyett "cakk um pack" 4-5 millióból és nem éheztem, minden nap fürödtem volt ruhám, egyetemre is jártam ráadásul 6 évesre stb. Csakhát nem mindenből a legmenőbb volt, na meg egyetem alatt állami programok ösztöndíjak kollégium miatt önnfentartó is tudtam lenni. Szumma szummárum inflációval együtt is ma kb. max 7-7,5 milla lennék. De lehet csak 6,5. Ja és tartottam 1 lovat is bónusznak, csak hogy lásd volt/van még hobbym is.

Lótartás az van kollégának is. Aszem havi 150et fizet érte. Ha neked ez a hobbid és most kéne szülöknek finanszirozni akkor évi 1.8misibe kerül szüledidnek. C sak a hobbid.
 
Status
Not open for further replies.