[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem voltam még Indiában, bevallom. Viszont szerintem a tömegek akik munkaképesek, ha találkoznak az amerikai érdekkel és tőkével hogy jó ellenpólus legyenek házon belül Kínának, csodákra lesznek képesek. Illetve olvastam azért olyat is, hogy bár amit írtok igaz rájuk az ország egy részén, vannak azért elég jó egyetemeik, meg az élvonalba tartozó matematikusaik, programozóik is. Nem az egész ország tök hülye, ezt ne felejtse el senki!

Lehet hogy nincs igazam, meglátjuk.

India és Kína között az volt a különbség, hogy India sokkal fejlettebb volt hetven évvel ezelőtt mint az akkor teljesen reménytelen Kína. Az a Kína, aminek 1980-tól kezdve alig három évtizedre volt szüksége, hogy szó szerint fényévnyi távolságra jusson a továbbra is alapvetően őskori, a fejlettebb részeken középkori színvonalon létező India elé!

India reménytelen, mert a lakosságának nincs meg a kulturális értékkészlete a fejlődéshez.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Számok nagy törvénye 1,3 milliárdból csak születik néha egy-egy zseni....
Ne felejts el egyvalamit. A kinaiak szorgalma, önfeláldozása, munkabíró képessége szinte egyedülálló (ez igaz Koreára, Japánra).
Szó szerint meg lehet őket szakítani!!
Ezért vannak ott ahol!!!!!
Na az indiánok ennek pont ellentéte. Nem akarok anti pc. lenni de itthon is akad rá példa, nézz körül a cigó putriban!!! Na az india barátom!!! Közülük is van kivétel, én is ismerek párat, tisztelem őket, de sajnos ők az 5%.... az indiaiak ugyanez!!!!
Simán van egy csomó dolog amiben egyet értek veled most. Ettől függetlenül tartom, hogy India nem kevés külföldi segítséggel de meg fog érkezni a nagyok közé.
A tévedés jogát fenntartom, természetesen.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
India és Kína között az volt a különbség, hogy India sokkal fejlettebb volt hetven évvel ezelőtt mint az akkor teljesen reménytelen Kína. Az a Kína, aminek 1980-tól kezdve alig három évtizedre volt szüksége, hogy szó szerint fényévnyi távolságra jusson a továbbra is alapvetően őskori, a fejlettebb részeken középkori színvonalon létező India elé!

India reménytelen, mert a lakosságának nincs meg a kulturális értékkészlete a fejlődéshez.
Lehet. Meglátjuk.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
India a top 3 ban 2030-ra? Most ez komoly? Gondolom ránéztek pár paraméterre és ezt benyögték. Beszélgessenek el picit a Dassaultosokkal, hol lesz India :)
Elhiszem, hogy sokan vannak meg nagyok a remények.....de könyörgöm az ország 70%-a a kezével szedi ki a sz..t a s....ből. Olyan szintű problémák vannak ott agyban hogy elképzelhetetlen. Egy indiait igazán csak egy másik indiai tud megszivatni. Saját maguk ellenségei. Ahogy Peters Russel (india származású standupos) fogalmazott: "Terrorists hate america. Indians hates each other."

11 év alatt nem fognak ők ennyit fejlődni.

Nem a nominális GDP-jük lesz nagyobb, hanem a vásárlóerőparitáson számolt.
Az meg valószínüleg össze is fog jönni idővel, főleg ahogy szaporodnak.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
GmHAiu7eCq.gif

közel 100 New Yorkban dolgozó indiaival dolgozom. Sem az amcsi pénz sem az amcsi kultúra nem segít rajtuk. Otthonról elhozzák a mentalitást és ugyanúgy gyilkolják egymást.
Csak az USA-ban született nem a szüleivel élők normálisak.
Akkor TÉVEDEK, és India nem lesz igazán jelentős. A lényeg az, hogy a gazdaság és így a világ közepe már most is ÁZSIÁBAN van. Ez a jövőben akkor is egyre jobban így lesz ha maradnak a mai trendek, ha Indiával mellélőttem.

Így már jók vagyunk, urak?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
India is nagyon meg fog érkezni, szerintem ez reális hogy ott lesz elöl. Kínában is az ország nagyon nagy része még mindig a kezével szedi ki a szart a seggéből, ne pontozgassunk már, álszent!
Kurva sokan vannak(igen, ez is faktor bizony!), ráadásul abszolút népességben is 1-2 év és lenyomják Kínát, a korfa alapján meg a munkáskéz pláne sokkal több lesz náluk. Kína felkészülhet nem kis külföldi működő tőke kivonásra, amit India fog megkapni. Tádáááám! Kész is van az új Kína! Olcsó munkaerő van szarásig, olcsóbb mint a Kínai, és Kínából amúgy is menni fog nem kevés gyártósor.
India bizony nagyot fog ugrani felfelé, már csak azért is, mert szerintem az USA puhapöcs(szerencsére) ahhoz hogy beleálljon frontálisan Kínába, és van egy olyan érzésem, hogy ahogy ahogy anno a SZU ellen Kínát tolták meg, most India lesz ez a szereplő Kína ellen.

Meglátjuk, de most nem értünk egyet ezek szerint :p.

Az USA ezzel a magunk előtt tolással egy idő múlva mindenkit nagyhatalommá tesz. :)
Bár csak pár évig, de ezt csinálta a szovjetekkel is a nácik ellen, utána a szovjetek ellen húzta fel Kínát, most Kína ellen talán Indiát fogja. India ellen majd Pakisztánt fogja? Stb. stb...
Közben lassan mindenki erősebb lesz, mint ők.
 
  • Tetszik
Reactions: kiskrumpli

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Érdekes dolog ez. Nagy multinál dolgozom és nálunk is megjelentek az inidaiak a sok kiszervezés miatt. Az biztos hogy vannak köztük tényleg zsenik!!! Ők hamar emelkednek is mert tényleg átlagon felüli az értelmi képesség azért tényleg az 1,3 milliárdból a nagy számok tövénye alapján kell hogy legyen köztük okos is. Na de ők az első adandó alkalommal lépnek is külföldre! Kérdeztem is egytől egy baráti társalgás során te most indiainak tartod magad még azt válaszolt ő nem indiai :)
Az átlag az viszont tényleg satu...és folyamatosan hazudik...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Simán van egy csomó dolog amiben egyet értek veled most. Ettől függetlenül tartom, hogy India nem kevés külföldi segítséggel de meg fog érkezni a nagyok közé.
A tévedés jogát fenntartom, természetesen.
Persze, egy százmilliós középkori részre simán lehet építeni egy olyan társadalomban, ami évezredek óta arra épül, minden lehetséges dogma, szokás, vallás és kulturális tényező által megtámogatva, hogy a középkori kisebbség teljes és tökéletes mértékben kizsákmányolja az őskorban tartott tömeget, amely tömeg döntően már a saját kizsákmányolásához se tud hozzájárulni semmivel, mert nincs mit elvenni tőle! India lakosságának szignifikáns része nem azért felesleges, mert az ország nem tudja eltartani őket, hanem mert ellentétben más underclassokkal, egyszerűen semmilyen formában nem kapcsolódik semmihez, csak létezik a maga magába vetettségében, elszigetelve még a kizsákmányolás lehetőségétől is!

De azért ne legyenek vérmes reményeink, India soha nyomába se fog érni Kínának!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Az USA ezzel a magunk előtt tolással egy idő múlva mindenkit nagyhatalommá tesz. :)
Bár csak pár évig, de ezt csinálta a szovjetekkel is a nácik ellen, utána a szovjetek ellen húzta fel Kínát, most Kína ellen talán Indiát fogja. India ellen majd Pakisztánt fogja? Stb. stb...
Közben lassan mindenki erősebb lesz, mint ők.
Dehogy, marha ügyesen csinálják. Ott vannak egy védett szigeten, mindenük megvan nyersanyag szinten is, szárazföldön minden szomszéd veszélytelen rájuk. A lapokat meg marha jól kevergetik.

Ügyesek ők, ezt tudják a legjobban, ha valaki nagyon komolyan megindul, általában tradicionális ellenfeleit támogatják, és egy szövetség élén legyőzik őket egy háborúban, ahol az ellenfél gazdasága rottyra megy, közben az övék az sértetlen marad. Brit birodalom reloaded, amerikai verzióban.

Ezt most kicsit megkavarják a ICBM-ek, de a recepten nem változtatnak szerintem.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
GmHAiu7eCq.gif

közel 100 New Yorkban dolgozó indiaival dolgozom. Sem az amcsi pénz sem az amcsi kultúra nem segít rajtuk. Otthonról elhozzák a mentalitást és ugyanúgy gyilkolják egymást.
Csak az USA-ban született nem a szüleivel élők normálisak.

Senki sem hiszi azt, hogy 11 év múlva 1 indiai munkás felér majd 1 amerikai munkással.
Viszont 11 év múlva 4 indiai munkás (ugyebár 4-szer többen lesznek) többet fog termelni, mint egy amerikai.
Még kiegészíteném azzal, hogy persze az indiai életszínvonala is 4-szer gyengébb lesz, mint az amerikaié.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Senki sem hiszi azt, hogy 11 év múlva 1 indiai munkás felér majd 1 amerikai munkással.
Viszont 11 év múlva 4 indiai munkás (ugyebár 4-szer többen lesznek) többet fog termelni, mint egy amerikai.
Nem fog.
Jelenleg ott tarunk, hogy 80 indiai "rendszermérnök" csinálta meg azt a munkát amit mi 4-en magyarok. Pedig nem vagyunk hiper zsenik.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Érdekes dolog ez. Nagy multinál dolgozom és nálunk is megjelentek az inidaiak a sok kiszervezés miatt. Az biztos hogy vannak köztük tényleg zsenik!!! Ők hamar emelkednek is mert tényleg átlagon felüli az értelmi képesség azért tényleg az 1,3 milliárdból a nagy számok tövénye alapján kell hogy legyen köztük okos is. Na de ők az első adandó alkalommal lépnek is külföldre! Kérdeztem is egytől egy baráti társalgás során te most indiainak tartod magad még azt válaszolt ő nem indiai :)
Az átlag az viszont tényleg satu...és folyamatosan hazudik...
Ez a hazudás tényleg így van!!!!! Szemrebbenés nélkül még olyan egyértelmű dolgokat is letagadnak hogy besz@arás!!!! :)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Nem fog.
Jelenleg ott tarunk, hogy 80 indiai "rendszermérnök" csinálta meg azt a munkát amit mi 4-en magyarok. Pedig nem vagyunk hiper zsenik.

Nem is a hi-tech gyártást fogják pörgetni.
Viszont a szalag mellett gyanítom, hogy egy indiai munkás kb. ugyanazt a cipőt ugyanannyi idő alatt megvarja, a TV-t meg ugyanúgy összerakja, mint te, vagy én, vagy bármelyik magyar.
Szóval lehet, hogy a hi-tech dolgokat százszor kisebb hatékonysággal fogják gyártani, de a könnyűipar, mezőgazdaság, bányászat viszont akár fele olyan hatékonysággal is mehet nekik, mint az amerikaiaknak. Így összesítve meg kijön az, hogy 4 indiai munkás ugyanazt az értéket megtermeli, mint amit egy amerikai is.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette
T

Törölt tag 008

Guest
Ez a hazudás tényleg így van!!!!! Szemrebbenés nélkül még olyan egyértelmű dolgokat is letagadnak hogy besz@arás!!!! :)
Ja, nagy trükk, hogy ha bármi van azonnal conf call-t akarnak...mert annak nincs nyoma. A mi csapatunkat többször szivatták meg ezzel és utána amikor a projekt csúszott ránkkenték az egészet.
Azóta indiánoktól mindent csak írásban fogadunk el úgy, hogy a főnökünk rajta legyen. Ha telefonon is egyeztetünk a végén mindig megkapják, hogy oké akkor ezt most írd le, küld el, tedd rá a fönököt mert mi csak az alapján csinálhatjuk meg addig hozzá nem kezdünk. Ez persze nem igaz, de így tényleg leírják és nem tudják, hogy mire ő ezt a levelet elküldi már rég dolgozunk rajta.
Szarházi mind, amit kérdez azt sem szabad elhinni nekik.
Ja és minden levelet persze külön el kell tenni, mert 1-2 hónapon belül tuti elő kell venni és az arcába dörgölni, hogy te mondtad ne hazudj!
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Nem is a hi-tech gyártást fogják pörgetni.
Viszont a szalag mellett gyanítom, hogy egy indiai munkás kb. ugyanazt a cipőt ugyanannyi idő alatt megvarja, a TV-t meg ugyanúgy összerakja, mint te, vagy én, vagy bármelyik magyar.
Szóval lehet, hogy a hi-tech dolgokat százszor kisebb hatékonysággal fogják gyártani, de a könnyűipar, mezőgazdaság, bányászat viszont akár fele olyan hatékonysággal is mehet nekik, mint az amerikaiaknak. Így összesítve meg kijön az, hogy 4 indiai munkás ugyanazt az értéket megtermeli, mint amit egy amerikai is.

És itt még mindig vásárlóerőparitásról írok. Nem nominálisan fog annyit termelni.
Pl. az indiai fodrász egy haj levágásért valószínűleg 10 év múlva is 50-szer kevesebb pénzt fog kapni, mint egy amerikai társa. Viszont a munkát ugyanannyi idő alatt ő is elvégzi.
 
T

Törölt tag 008

Guest
...... de a könnyűipar, mezőgazdaság, bányászat viszont akár fele olyan hatékonysággal is mehet nekik, mint az amerikaiaknak. Így összesítve meg kijön az, hogy 4 indiai munkás ugyanazt az értéket megtermeli, mint amit egy amerikai is.

Na, kezdjük előlről. Az egy dolog, hogy én a krémmel dolgozom, ami még mindig az alja, de itt mentalitásbeli és rendszerszintű problémák vannak.
Egy kínainál hierarchia van. A főnök megmondja, a melós legjobb tudása szerint megcsinálja. Nincs visszapofázás, fegyelem van, cserébe minden működik (úgy ahogy).

Egy indiainál az van, hogy JOB PROTECTION!
Egy főnök megmondja, az alkalmazott jól dolgozik, akkor azt kibasszák, mert veszélyes a főnökre, mert értelmes. Ha hülye akkor jó, mert nem veszélyes cserében nem működik semmi. De ez jó, mert a főnök tudása a hatalma. SOHA nem fognak ezzel a mentalitással előre jutni. Ez olyan mint az araboknál.
Egyszerűen ellenérdekeltek a hatékonyságban.
A másik, hogy simán behazudnak mindent. persze, kész van, folyamatban, megoldjuk, minden rendben. Eljön a határidő és kiderül, hogy fingjuk nem volt, hogy mit kellene csinálni és el sem kezdték, majd elkezdik mindenkire rátolni a szart, hogy kinek a hibája.
Próbálj fejleszteni vagy bármilyen projektet csinálni velük.
Van olyan rendszerünk amit 5 éve nem tud az indiai support upgradelni. 5 éve !!!!!! Egy ki-bebaszott adatbázis+webes felület. Anyád, fél év alatt egyedül 0-ról újraírom az egészet blank documentről!

Nem fognak ezek senkit sem utólérni amíg nem lesz egy rendszer szintű szemléletváltás. Az meg még 1-2-3 generáció.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ja, nagy trükk, hogy ha bármi van azonnal conf call-t akarnak...mert annak nincs nyoma. A mi csapatunkat többször szivatták meg ezzel és utána amikor a projekt csúszott ránkkenték az egészet.
Azóta indiánoktól mindent csak írásban fogadunk el úgy, hogy a főnökünk rajta legyen. Ha telefonon is egyeztetünk a végén mindig megkapják, hogy oké akkor ezt most írd le, küld el, tedd rá a fönököt mert mi csak az alapján csinálhatjuk meg addig hozzá nem kezdünk. Ez persze nem igaz, de így tényleg leírják és nem tudják, hogy mire ő ezt a levelet elküldi már rég dolgozunk rajta.
Szarházi mind, amit kérdez azt sem szabad elhinni nekik.
Ja és minden levelet persze külön el kell tenni, mert 1-2 hónapon belül tuti elő kell venni és az arcába dörgölni, hogy te mondtad ne hazudj!

Ez így van!! Nagyon fondtos minden call után kimegy a meeting minutes ami tartalmazza miről beszéltünk, mire jutottunk kinek milyen feladata (action plan) van és határidőkkel! Ha nem küldöm ki írásban simán letagadják...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A közelmúltban sorozatosan követték egymást a szankciók, most Lengyelország jött, ahol már egyenesen kémtevékenységgel vádolták meg a kínai cég egyik alkalmazottját.
Sok éves történet már, de az elmúlt egy-két évben felerősödött az a trend, mely az egyre inkább globális szereplővé váló kínai távközlési, technológiai vállalatokat veszi célkeresztbe: a nyugati országok egyre többször vádolják meg a kínai cégeket kémtevékenységgel, így a korlátozásokat preferálják. E folyamatnak több fázisa is van – az USA kormányzata mind szigorúbb intézkedéseket vezet be, Ausztrália tiltásokat alkalmazott stb.
Az egyik kiemelt célpont a Huawei, melynek magyarországi jelenléte igen súlyos, kormányzatilag is támogatott. Most egy lengyel híradás szerint náluk egy igen komoly lépésre került sor, mivel az ottani rendőrség letartóztatott egy, a szakmai ranglétrán igen magasan álló Huawei-alkalmazottat, mivel kémkedéssel gyanúsítják.
Folytatódik a totális letámadás a Huawei ellen
 
Status
Not open for further replies.