A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

lehet anno gyurcsány a bmp-khez hozzá csapott pár hajtóművet is :D , ami meg a 19-et illeti , igen hiányos de szerintem a maradék már annyira szétrohadt hogy még nekik sincs pofájuk eladni még ócskavasnak se

Hát elképzelhető.
Volt akkor valami gyakorlat. Ha jól emlékszem 4 c130ból ugrottak amik.
Meg c17 ből gurultak ki járművekkel. Nem emlékszem mikkel.:(
Épp válltottuk az örséget. 30 méterre ért hozzám földet az egyik. Számomra rendesen becsapódás volt. Rohadt nagyot puffant. Pedig a zsákja alatta lógott.
Számomra nagy élmény volt vagy 200 ejtőernyős egyszerre a levegőben.:)
Bár kicsit égett a pofám az amd-vel a zöld gyakorlóban.:)
Na ők is csodálkozva szemlélték a roncs,szétszedett,félig leponyvázott migeket.o_O

1 lezuhant. Úgyhogy 27. De akkor is hiányos.
Bár én 2001ben voltam kecskeméten soros. Akkor már egy csomó állt féligmeddig szétbontva a reptér u alakú fedezékeiben.
Úgyhogy lehet a hiányzók szét lettek teljesen bontva?
Amúgy kicsit keveslem. Főleg ha a 20 hajtómű működőképes.
Meg milyen rakéták?
2 lezuhant (Rácz Zsolt és Szabó "Topi"), 1 hasraszállt, talán kapott a Reptár is és a Repülő Műszaki Főiskola is 1-1 gépet, 2-3 gépet meg "rommá repültek".

• Tetszik
Reactions: Panzerfaust
Hát elképzelhető.
Volt akkor valami gyakorlat. Ha jól emlékszem 4 c130ból ugrottak amik.
Meg c17 ből gurultak ki járművekkel. Nem emlékszem mikkel.:(
Épp válltottuk az örséget. 30 méterre ért hozzám földet az egyik. Számomra rendesen becsapódás volt. Rohadt nagyot puffant. Pedig a zsákja alatta lógott.
Számomra nagy élmény volt vagy 200 ejtőernyős egyszerre a levegőben.:)
Bár kicsit égett a pofám az amd-vel a zöld gyakorlóban.:)
Na ők is csodálkozva szemlélték a roncs,szétszedett,félig leponyvázott migeket.o_O
nekem is volt szerencsém pár amihoz hadgyakorlaton , de ott mi pislogtunk mikor megláttuk az M109-eseket :D na meg utána hogy hogy lőnek vele ...

2 lezuhant (Rácz Zsolt és Szabó "Topi"), 1 hasraszállt, talán kapott a Reptár is és a Repülő Műszaki Főiskola is 1-1 gépet, 2-3 gépet meg "rommá repültek".

Igaz. Topit elfelejtettem.
A többi pedig biztos úgy van.
Lassan meg is lessz miért csak 19:D
De az árat így is keveslem. Bár tudni kellene a részleteket.

Jólemlékszem, hogy 800millió dollár államadosságért kaptuk őket?

Arról mi a vélemény, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő eladásra kínál 19db MIG-29-et, 20 hajtóművet, 293db tartozékot, és rakétákat 2.873.368.000ft-ért.
Csak annyi hogy leültetném aki hagyta hogy így szétrohadjon az állomány.... egy fillért sem ér az egész, nyersvasnak talán még leadhatják a helyi MÉH telepen..... kutyának se kell..... ennyit erről...

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA
Hennel Sándor őrnagy
Állami és polgári felhasználású többfeladatú
könnyű repülőgép koncepciója
https://www.uni-nke.hu/document/uni-nke-hu/Hennel-Sandor_Doktori-ertekezes_2018.pdf
Ezt inkább Molninak és Alesmorénak kéne értékelnie
Gyorsan átfutottam, leginkább kis kedvencemre, az OV-10-re koncentrálva.
Ha képpel együtt fél oldalra telik erről, és annak nagyrésze is töltelékszöveg, az nálam elégtelen.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Megütötte a fülem valami. Azt mondta az öreg, hogy a közepes dandár szerves része is a Leopard 2. Akkor szétszórják őket, vagy mégiscsak elképzelhető, hogy veszünk még?

Megütötte a fülem valami. Azt mondta az öreg, hogy a közepes dandár szerves része is a Leopard 2. Akkor szétszórják őket, vagy mégiscsak elképzelhető, hogy veszünk még?

Én úgy gondolom, 2023-ra a tatai dandár eléri a közepes dandár képességet. 2026-ra, pedig a nehézdandár képességet.
Vagyis, 2023-ra itt lesznek és hadrafoghatóak lesznek a Leopárdok és az önjáró tarackok. A lövészek viszont még BTR harcjárművekkel fognak rendelkezni. 2026-ra viszont már ők is megkapják az IFV harcjárműveket. Na csak egy kósza gondolat részemről.

Vagy Debrecenben kapnak egy A4 századból és még néhány ex tatai ATGM századból páncéltörő osztályt.
Vagy ezer más variáció!

• Tetszik
Reactions: honved
Gyorsan átfutottam, leginkább kis kedvencemre, az OV-10-re koncentrálva.
Ha képpel együtt fél oldalra telik erről, és annak nagyrésze is töltelékszöveg, az nálam elégtelen.
Hát ezt nem igy kéne megitélni.A hipotetikus gép szerepkörét értem.Én az agymenésemben hasonló szerepkörben,csak nagyobb méretben a Szu-80PT nyugati harcelektronikás változatát javallom.Csak a nyavalás oroszok valamiért nem gyártják sorozatban.A szerepkört értem,dehogy az hazai fejlesztés-gyártás kivitelezhető/rentábilis-e,azt nem tudom

Én úgy gondolom, 2023-ra a tatai dandár eléri a közepes dandár képességet. 2026-ra, pedig a nehézdandár képességet.
Vagyis, 2023-ra itt lesznek és hadrafoghatóak lesznek a Leopárdok és az önjáró tarackok. A lövészek viszont még BTR harcjárművekkel fognak rendelkezni. 2026-ra viszont már ők is megkapják az IFV harcjárműveket. Na csak egy kósza gondolat részemről.
Ezze csak az a gond, hogy korábban azt mondták 2025-re érnek ide az utolsó leók. De mindenképp örvendetes, hogy a közepes dandárnak is szánnak leókat.:)

Vagy Debrecenben kapnak egy A4 századból és még néhány ex tatai ATGM századból páncéltörő osztályt.
Vagy ezer más variáció!

A másik verzió egyértelműen az, hogy Debrecen is kap egy harckocsi zlj-t. A páncéltörőket oda rakják és a vontatott tüzérség is át kerül, + ott már a 2 lövész zlj. Megoldható, ha Tatáról átpasszolják a régi vasakat. Itt lehet majd, a tatai képzés után, a 12 db Leopárd 2 A4 is, +32 db T-72. Akkor lehet hogy Debrecen 2023-ra elérheti a közepes dandár szintet. Persze az aktív katonák lehet jókat mosolyognak most rajtunk, de nézzék el esetlenkedésünket, mert nem rendelkezünk konkrét infókkal e téren.

• Tetszik
Reactions: Shadow and krisss

Azt mondta, hogy a nehéz és a közepes dandárnak is szerves része a harckocsi. Ez lehet T-72 is. 2023-ra nem is érnek ide a Leok. Ha tényleg egy nehéz és egy közepes dd-vel számolnak a jövőben és ezek szerves része a harckocsi, akkor 44+12 Leo nem lesz elég.

A másik verzió egyértelműen az, hogy Debrecen is kap egy harckocsi zlj-t. A páncéltörőket oda rakják és a vontatott tüzérség is át kerül, + ott már a 2 lövész zlj. Megoldható, ha Tatáról átpasszolják a régi vasakat. Itt lehet majd, a tatai képzés után, a 12 db Leopárd 2 A4 is, +32 db T-72. Akkor lehet hogy Debrecen 2023-ra elérheti a közepes dandár szintet. Persze az aktív katonák lehet jókat mosolyognak most rajtunk, de nézzék el esetlenkedésünket, mert nem rendelkezünk konkrét infókkal e téren.
Itt bármi lehet,és annak az ellenkezője is.De egy zl-on belül vegyiteni a tipusokat,nem tartom jó ötletnek

Nekem ez fel sem tűnt, ahogy este hallgattam. Sok a homály ezzel kapcsolatban. Elég sokat szerepel mostanában a médiában, ez egy honvédséget népszerűsítő, baráti hangulatú csevegés volt.
Reméltem, hogy elkotyog valami beszerzést, mint a Böröndi Gábor az EchoTv-s riportban a CG M4-et.

A 17. percnél említi a kézifegyvergyártással kapcsolatban a fegyver éjjellátó és célzó képességét. Mit lehet erről tudni hány darabon lesz, milyen típus stb..??

Hát ezt nem igy kéne megitélni.A hipotetikus gép szerepkörét értem.Én az agymenésemben hasonló szerepkörben,csak nagyobb méretben a Szu-80PT nyugati harcelektronikás változatát javallom.Csak a nyavalás oroszok valamiért nem gyártják sorozatban.A szerepkört értem,dehogy az hazai fejlesztés-gyártás kivitelezhető/rentábilis-e,azt nem tudom
Az OV-10X egy elhagyott projekt, jó eséllyel megszerezhető a licensze. Szerkezete egyszerű, még a.mi technika-szakmai színvonalunknak sem jelentene gondot.
A Szu80 is tetszik, de azt most.amúhy is lehetetlen lenne megszerezni. Az OV-10T tervezete gyakorlatilag ugyanazt a szerepkört fedi le.