[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Elsődleges célok a telepített légvédelem számára:
- a legértékesebb célokat védelmező légvédelmi rendszer
- Kecskemét légibázis
- Szolnok légibázis
- központi hadianyagraktárak a Duna-Tisza közén
- szolnoki Tisza hidak, mint a keleti felvonulás legfontosabb infrastrukturális elemei

Másodlagos célok a telepített légvédelem számára:
- a veszprémi légierős és budapesti politikai/katonai vezetési pont (csak olyan hatalommal szemben, amely fel tudja törni a sziklába vájt bunkereket!)
- a budapesti déli M0 híd vagy a dunaújvárosi M8 híd mint a kelet-nyugat iösszeköttetés alapja

És kábé ennyi. Amit nagyon meg kell védenünk, azok az elsődleges célok, a másodlagos csak hab a tortán, a dandárokat a saját közepes csapatlégvédelmük kell, hogy védelmezze, aminek kell, hogy legyen közepes eleme.

Ha molni azt írja, hogy kell nagy hatótávolságú rendszer, akkor azt valahova Budapesttől közvetlenül délre kell telepíteni (Ócsa környéke talán) hogy lefedje a főváros teljes területét és kiterjedjen a Duna-Tisza köze jelentős részére is. A közepest meg értelemszerűen az elsődleges célok védelmében a Duna-Tisza közén kell telepíteni.
Kb.

Kivéve a long range AD. Bp-től délre telepítve minden hegy durván kitakar. Ezért volt a gyűrű attól kívül. Azért a fenyegetés fő irányát figyelembe véve valamelyik budai hegyre fel kell tenni, nincs mese. Ha összesen 2 db ilyen rendszered van, akkor természetvédelem ide vagy oda, akkor is hegycsúcsra kell tenni.
Mondjuk lezárt katonai területen biztosan nem csámborognak csak úgy.

Az egyedüli gond, hogy a Széchényi hegyen ott van a nagy adó, nem tudom, hogy mennyire okozna gondot ez mondjuk egy Patriot / Sz-300 üzemnél.

Egy valamin elgondolkodtam! Európának miért nincs nagy hatótávú légvédelmi rendszere! Pl olyan mint a Thaad vagy S-400? Ebben sajnos nagyon elvagyunk maradva mi európaiak! Hamár közös európai hadsereget akarnak akkor elkezdhetnénk közösen kifejleszteni egy ilyen rendszert!
Most már azért van a 120 km-es Aster rakétával. Persze azért itt az orosz röhög, amikor az Sz-300PMU1 is 150 km-es volt 1996-tól...

@Hpasp

Hát én radaroknál tuti vennék 1 vagy 2 AWACS-ot az asszimetrikus hadviseléshez

AWACS és asszim hadviseléééééééés...? Ezt hogy sikerült kihozni?

PAKS-ra biztos raknék egy MISTRAL-t és PAKS köré egy lezárt zonát raknék ( ami szakmailag indolkolt , ha 2 km akkor annyit) és ha oda belépsz , akkor löjjenek le.

Ez az, aminek semmi értelme. A MANPAD és IR SHORAD nagyrészt helikopterek ellen használható csak. Egy ilyen csapatlégvédelmi eszköz teljesen értelmetlen ilyen célra a HMZ-je miatt ráadásul úgy, hogy éjszaka nem tudsz vele dolgozni, legalábbis itthon tudtommal nincs hozzá ilyen eszköz. Közepes magasságon repülő gép buta bombákkal szétkapja a trafókertet, a Mistral nem számít semmit.

MANPAD kizárólag csapatlégvédelemre alkalmas.

Igen, úgy megoldódik a hátország légvédelme is, meg még sok kisebb nagyobb probléma. Védekezve nem lehet háborút nyerni.
Khöm, ha csak invázió elkerülése a cél, akkor lehet.

Hát ez nagyon igaz , mint kis területű országnak - Izrael kiváló példa , minden konfliktusában először a légifölény megszerzésére törekedett.
De nem saját légtere felett, hanem hadművelet szinten. Az első nap igyekeztek akkor zúzást elérni, hogy ellenséges légtrébe berepülve lokális légifölény legyen.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 629
113
A pilisi volt bázisok valamelyike jöhet szóba. De nem lehet dezintegrálni a rendszert? Rakéták délen, a délkeleti fenyegetés fő irányából, míg lokátorok a Pilisben IS?
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Ez az, aminek semmi értelme. A MANPAD és IR SHORAD nagyrészt helikopterek ellen használható csak. Egy ilyen csapatlégvédelmi eszköz teljesen értelmetlen ilyen célra a HMZ-je miatt ráadásul úgy, hogy éjszaka nem tudsz vele dolgozni, legalábbis itthon tudtommal nincs hozzá ilyen eszköz. Közepes magasságon repülő gép buta bombákkal szétkapja a trafókertet, a Mistral nem számít semmit.

MANPAD kizárólag csapatlégvédelemre alkalmas.

Csak egy kis javítás, bár a lényegen nem változtat.
Van hozzá éjjeli irányzékunk:
https://mno.hu/belfold/megerkeztek-a-honvedseg-uj-mistral-raketai-1378884
"új éjjeli irányzékot is kapnak a légvédelmi lövészek" -2016

De érdekes módon már egy évvel előtte is volt éjszakai éleslövészet a Tobruq Legacy 2015-ön Mistral 2-vel:
https://mno.hu/kulfold/mistral-raketakkal-ment-dronra-a-honvedseg-ejszaka-1293411
https://legiero.blog.hu/2015/07/01/tobruq_legacy_lerak_szovetsegben
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Mert soha nem volt még olyan konfliktus a történelemben, ahol a rendelkezésre álló célcsatornák száma picit is arányban állt volna a támadókéval..
Honnan a csudából veszed hogy nekünk aztán a világon először annyi célcsatornánk lesz ami egy picit is arányban áll a támadó eszközök számával?
Naivitás…
Bármennyi célcsatornád van, egy felkészült ellenfél - és én olyanról beszélek - simán túlterhelni azt.
Ez a megállapítás önmagában téves. Mindig van egy akkora támadóerő, amivel nem tud mit kezdni egy rendszer, mert csak adott számú rakétával rendelkezik.
Teljesen igazad van..mindig is lesz akkora támadóerő amivel a földi telepítésű légvédelem nem tud mit kezdeni…
Ugyanis a támadó légierő már csak ilyen. Ő maga dönti el hogy támad e, és ha igen akkor hogy mikor, mi módon és mekkora erővel teszi, és láss csudát...általában annyi erőt mozgósítanak a támadáshoz ami meghaladja a légvédelem célcsatornáinak a számát (vagy egyéb módon nyomják el a földi légvédelmet)
A földi légvédelem meg passzívan várakozik, annyi célcsatornája és rakétája van ami épp az indítókban van, aztán lesnek mint hal a szatyorban…
Ez is téves. Ha totál vakon repül és operál az ellen úgy, hogy fogalma sincs hol vannak az indítók az ismeretlenségi faktor miatt a NASAMS is are denialként képes működi. Ez benne a durva.
Miért kell az ellenséget hülyének nézni.. Ugyan miért repülne vakon? A Sentinel radart nem lehet felderíteni és támadni? Radar nélkül a NASMAS is legfeljebb a kiegészítő EO/IR rendszer alapján indíthat => értsd. fizikailag látható célpontra….
Egyáltalán miért repülne be egyáltalán a támadó légierő egy mégoly annyira széttelepült NASAMS osztály hatókörzetébe (ami síma AMRAAM-el nem több mint 20 km de még AMRAAM-ER is csak kb. 40 km). Nagy számú olyan AG támadóeszköz van a piacon amik precíziós csapásmérésre képesek és a hatótávolságuk meghaladja a NASAMS rakétáinak a hatótávolságát.
Ott még jobb lenne, nagy magasságban van az, hogy a HMZ szélés semmiféle manőverezési tartalék nincs.
Heee….?
Én azt kérdeztem: "hogy néznének ki ezek a karikák különböző magasságban támadó ellenséges légi eszközök ellen? Az az érzésem hogy ezek a karikák a rendszerek maximális hatótávolságát tükrözik. Pl. mekkorák lennének a karikák földközelben támadó célok ellen? Az a feltételezésem hogy kis magasságban támadó célok ellen legnagyobb hatósugarú eszköz hatósugara sem haladja meg a felderítő radar horizontjának a hatósugarát ami nem több mint 60-km (radar 4m-magasan, célpont 150m-en)"
Erre te azt írod hogy egy elvileg 150 km-es hatósugarú légvédelmi rakéta a hatósugara szélén fölközeli célok ellen jobb lenne?
Vagy viccelsz, vagy valamit félreértettél…

Fenntartom…
szerintem semmi értelme földi telepítésű légvédelemre bízni fontos objektum védelmét.
Nagy hatósugarú rendszereknek akkor van értelme ha a NIFC-A vagy ahhoz hasonló megosztott hálózatos rendszerben lehet MCG-t adni a rakétának.
Ennek hiányában legfeljebb néhány közepes hatósugarú rendszert vennék de semmiképp nem fontos objektumok őrzését bíznám rájuk
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 374
55 033
113
rudi

Közvetlen objektum védelemre pont védelmi rendszerek valóak. Pl. Pansir S-1, Iron Dome, vagy a gépágyús Skyshield.
Ezek a beérkező fegyvereket lövik ki elsősorban, nem az azt indító gépet. De ez nem baj, hiszen egy adott objektumot védenek.

A nagy hatótávolságú rendszerek logikája pedig az, hogy a támadó erőt olyan magasságba kényszerítse le ahonnan az nem tud eredményesen harcolni.
Ezt az Aster-30 kapcsán legutóbb leírtam, talán pont ebben a topikban :)
 
M

molnibalage

Guest
Csak egy kis javítás, bár a lényegen nem változtat.
Van hozzá éjjeli irányzékunk:
https://mno.hu/belfold/megerkeztek-a-honvedseg-uj-mistral-raketai-1378884
"új éjjeli irányzékot is kapnak a légvédelmi lövészek" -2016

De érdekes módon már egy évvel előtte is volt éjszakai éleslövészet a Tobruq Legacy 2015-ön Mistral 2-vel:
https://mno.hu/kulfold/mistral-raketakkal-ment-dronra-a-honvedseg-ejszaka-1293411
https://legiero.blog.hu/2015/07/01/tobruq_legacy_lerak_szovetsegben
Akkor halvány emlékeim erről igazak voltak, csak nem voltam biztos benne. Az nem világos számomra, hogy datalink kapacsolat és display van-e benne. Mert önálló célkeresés esete még éjszakai irányzékkal is sci-fi. Mintha egy szívószálon keresztül néznéd a világot.
Honnan a csudából veszed hogy nekünk aztán a világon először annyi célcsatornánk lesz ami egy picit is arányban áll a támadó eszközök számával?
Naivitás…
Bármennyi célcsatornád van, egy felkészült ellenfél - és én olyanról beszélek - simán túlterhelni azt.
Most megint ott vagyunk, hogy az USA-t és és Oo-t akarjuk elrettenteni vagy egy Románia szintű országot. Az ellen gyakorlatilag akkor fenyegetés a NASAMS, hogy épeszű ember be nem repülne az ország egyes részei fölé, ha az elképzel erő lenne. HARM-ja nincs még nekik, de ha lenne is, alig lehetne SEAD-elni a NASAMS-ot, ha elég Sentinel radar van.

Teljesen igazad van..mindig is lesz akkora támadóerő amivel a földi telepítésű légvédelem nem tud mit kezdeni…
Csak az arányok nem mindegy. A hh csúcsán levő Bp körüli gyűrű nem tudott volna 6 db Tomahawkot és kb. 3 vadászgépnél többet leszedni a rávezetési idő és a célok jellege miatt. Egy NASAMS indító simán lekap akár 6 db CM-et is. Hoppá...

Az egész kommentem arról szól, hogy az egy célcsatornás rendszerek nevetségesek mai, de hh szemmel is. Hpasp írt valami olyasmit, hogy a légvédelmi rakéta az olyan, mint a pin*szőr. Sokat takar, csak nem fed. Vagy valami ilyesmit. Ez pontosan abból volt, hogy röhejesen kevés célcsatorna volt egy tömeges támadás ellen. Az Sz-300 és MiG-31 ezen változotatott illetve részlegesen az Sz-200 a HMZ átfedések miatt.
A lőszabályzat szerinti 3 rakétás salvo-val egy Volhov max. két célra tüzelhetett. Egy NASAMS vagy Sz-300 vagy más korszerű nézd meg ma mi tud műveli. A hh alatt nem volt meg a képesség SAM-mal tömeges támadás megállítására. Ma igen létezik ez. Nem olcsó, de a vadászgépek árához képest igenis vállalható. Ameddig poszt hh-s LGB és legfeljebb HARM a fenyegetés, akkor megy. Ha SDB-ket akarsz lelövögetni, amiből a SDB II 200k USD dollár, akkor persze ez egy ponton túl gazdasági képtelenség.

Ugyanis a támadó légierő már csak ilyen. Ő maga dönti el hogy támad e, és ha igen akkor hogy mikor, mi módon és mekkora erővel teszi, és láss csudát...általában annyi erőt mozgósítanak a támadáshoz ami meghaladja a légvédelem célcsatornáinak a számát (vagy egyéb módon nyomják el a földi légvédelmet)
A földi légvédelem meg passzívan várakozik, annyi célcsatornája és rakétája van ami épp az indítókban van, aztán lesnek mint hal a szatyorban…
Ez tök jól hangzik, amíg ismertek a légvédelem települési helyei, lásd Bp. gyűrű. Egy helyre tolva 12 gép úgy megy át rajta, mint kés a vajon. Ezt NASAMS ellen hogyan adod elő, amikor lövésed nincs, hogy hol fog rád esni 2 perc alatt akár 12 db rakéta 12 db célcsatornával?

Ennyire nem jött át a mondanivaló? Ajaj. Akkor valamit rosszul csinálhatok?

Miért kell az ellenséget hülyének nézni.. Ugyan miért repülne vakon? A Sentinel radart nem lehet felderíteni és támadni? Radar nélkül a NASMAS is legfeljebb a kiegészítő EO/IR rendszer alapján indíthat => értsd. fizikailag látható célpontra….
A Sentinel radar kb. egy nagyobb pickup seggén elfér. Ha 4-5 db ilyen radarod van, akkor abból 2 db mozog és kettő dolgozok. A mozgása annyi, hogy radar kikapcs, talpalás (ha van felszed) és roboghat az utakon. Kívánok sok szerencsét ennek SEAD-elséhez HARM-mal. A szerb Nyevákat sem sikerült, ha lekapcsoltak, pedig azok el sem mozogtak...

Egyáltalán miért repülne be egyáltalán a támadó légierő egy mégoly annyira széttelepült NASAMS osztály hatókörzetébe (ami síma AMRAAM-el nem több mint 20 km de még AMRAAM-ER is csak kb. 40 km). Nagy számú olyan AG támadóeszköz van a piacon amik precíziós csapásmérésre képesek és a hatótávolságuk meghaladja a NASAMS rakétáinak a hatótávolságát.
Amik csak fix célpontok ellen jók. És kinek van ilyen? Ja, hogy USA és fejlett NATO államoknak. Az orosz 4. gen gépek is buta bombázhattak eddig nagyrészt és a H-59/29 társait sem eregetik túl messziről. A szomorú igazság az, hogy minőségileg még Oo. is besosna a NASAMS-tól, nemhogy mondjuk Románia. Ha tömegesen lenne ránk veszély a Taurus és hasonló cuccok, akkor lehetne gáz. Ilyen fenyegetés legfeljebb Oo-tól lenne várható. Szóval bocs, de a NATO tagországok többsége is befosna a NASAMS-tól.

Heee….?
Én azt kérdeztem: "hogy néznének ki ezek a karikák különböző magasságban támadó ellenséges légi eszközök ellen? Az az érzésem hogy ezek a karikák a rendszerek maximális hatótávolságát tükrözik. Pl. mekkorák lennének a karikák földközelben támadó célok ellen? Az a feltételezésem hogy kis magasságban támadó célok ellen legnagyobb hatósugarú eszköz hatósugara sem haladja meg a felderítő radar horizontjának a hatósugarát ami nem több mint 60-km (radar 4m-magasan, célpont 150m-en)"
Erre te azt írod hogy egy elvileg 150 km-es hatósugarú légvédelmi rakéta a hatósugara szélén fölközeli célok ellen jobb lenne?
Vagy viccelsz, vagy valamit félreértettél…
Nézegesd az Sz-300PSz rakéta max. G értékeit a HTÖ-ben szerintem 385 oldal a magasság függvényében. Az Sz-300-nál nem a rakéta kinematika a limit, ergo kis hatása van magasságnak. Viszont olyan rakétánál ahol a kérdés már az, hogy szuperszonikus sebesség alá esik, akkor a M1.5 sebesség nagyobb manőverező tartalék 1 km-en, mint 10-en.

Fenntartom…
szerintem semmi értelme földi telepítésű légvédelemre bízni fontos objektum védelmét.
Itt a világ összes katonai hatalma hülyén nézne rád, az fix. A légvédelem az olyan, mint fociban a kapus. Jó azért, ha van. Lásd HTÖ és Sz-300 rész. A MiG-31-esek átcsúszó dolgokat az szedi le, ahogy mindig is az volt a PVO SAM részének a feladata. A különbség az, hogy ha ma legkorszerűbb légvédelmet teszted le, akkor iszonyatosan drága áttörni azt ám, mert akkor millió dolláros CM-eket kell eregetni vagy F-35 stealth platfrom kell, hogy te SDB-ezssél tömegesen, aminek darabja 100-200k USD. Egy rakéta vagy gázturibinás CM millió dolláros tétel. Upsz...

Nagy hatósugarú rendszereknek akkor van értelme ha a NIFC-A vagy ahhoz hasonló megosztott hálózatos rendszerben lehet MCG-t adni a rakétának.
Ennek hiányában legfeljebb néhány közepes hatósugarú rendszert vennék de semmiképp nem fontos objektumok őrzését bíznám rájuk
Az MCG csak ARH technikánál értelmezhető, vagy ha akarod, akkor SAGG/TVM esetén, de azokkal nem lősz horizont alá. Sehogy. A HTÖ ezt is elmagyarázza, hogy a rakéta seggén levő antenna miatt csak hátsó 60 fokos légtérből vesznek adatot ma. A NASAM és XXI. század résznél találod ezt és, hogy a NASAMS ezt hogyan hidalja át. Úgy, hogy nem az rávezető állomás adja a radarral a jelet, hanem az indító.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Most megint ott vagyunk, hogy az USA-t és és Oo-t akarjuk elrettenteni vagy egy Románia szintű országot. Az ellen gyakorlatilag akkor fenyegetés a NASAMS, hogy épeszű ember be nem repülne az ország egyes részei fölé, ha az elképzel erő lenne. HARM-ja nincs még nekik, de ha lenne is, alig lehetne SEAD-elni a NASAMS-ot, ha elég Sentinel radar van.
Már bocs de miért kell lenézni az potenciális ellenfeleket…?
Már van nekik 12 F-16 Block 15 MLU-uk és terveznek beszerezni további két század (36 db) F-16V-t.
Ezenkívül - ha másnak nem de legalább csalinak - van több tucat (!!) bevethető modernizált Mig-21 LANCER-ük és szintén több tucat modernizált Iar-99-ük...
Már most olyan dolgaik vannak nekik a meglévő F-16-ikhoz amiről mi még csak álmodunk...mint pl. a JHMCS.
Messze fejletteb a légierejük mint a mienk és komolyan dolgoznak a további fejlesztésén.
Egy NASAMS indító simán lekap akár 6 db CM-et is. Hoppá...
Mint fent..nézd meg hány bevethető gépe van a románoknak. Nézd meg azokon hány pilon van és azokon mennyi Spice 1000-es fér el? (azt azt hiszem mindenki tudja hogy Izraellel messze nagyobb spanok mint mi és akkor szereznek be ilyen fegyvert amikor akarnak…)
100 km-ről (messze a NASAMS hatósugarán kívülről) úgy fogják felaprítani a NASAMS-ok által védett objektumot (objektumokat) mint a pinty...
Ezt NASAMS ellen hogyan adod elő, amikor lövésed nincs, hogy hol fog rád esni 2 perc alatt akár 12 db rakéta 12 db célcsatornával?
A Sentinel radar kb. egy nagyobb pickup seggén elfér. Ha 4-5 db ilyen radarod van, akkor abból 2 db mozog és kettő dolgozok. A mozgása annyi, hogy radar kikapcs, talpalás (ha van felszed) és roboghat az utakon. Kívánok sok szerencsét ennek SEAD-elséhez HARM-mal.
A Románok már 2011-ben (!!) vettek a C-130-hoz ELINT konténert Izraeltől. (amúgy a Thales is kínál ilyesmit)
Tehát legyél biztos benne hogy tudni fogják hol van a Sentinel radar.
Ha övék a légifölény - és ezen van a hangsúly !!! - és van fönn a levegőben egy F-16 géppárjuk megpakolva 32 Spice 250-nel (mint írtam bármelyik nap vehetnek ilyet Izraeltől) akkor innentől kezdve kezdhetsz izgulni…
A NASAMS osztály négy indítójában is 32 AMRAAM-van. Ha csak egy Spice is átcsúszik (nyugi, át fog csúszni nem is egy...) akkor egy $10m-os Sentinel radarnak lőttek...és egy NASAMS osztályhoz nem négy-öt hanem legfeljebb kettő radar van.
Nézegesd az Sz-300PSz rakéta max. G értékeit a HTÖ-ben szerintem 385 oldal a magasság függvényében. Az Sz-300-nál nem a rakéta kinematika a limit, ergo kis hatása van magasságnak. Viszont olyan rakétánál ahol a kérdés már az, hogy szuperszonikus sebesség alá esik, akkor a M1.5 sebesség nagyobb manőverező tartalék 1 km-en, mint 10-en.
Totálisan félreértesz...én nem arról beszélek hogy SAM hogy manőverez a hatósugara szélén hanem arról hogy a felderítő radar horizontja alatti célokat nem is látják.
HPASP felrajzolta a Mo.térképre az SA-5-ös elméleti 300 km-es hatótávolságát, hogy de jó...az egész ország le volt fedve.
A francot volt lefedve...egy 150 m-en érkező cél simán elrepülhetett volna az SA-5-ös 60 km sugarába anélkül hogy egyáltalán esély lett volna arra hogy észre vegyék.
Ábra:
S-300PMU-Envelope-1.png

tt a világ összes katonai hatalma hülyén nézne rád, az fix. A légvédelem az olyan, mint fociban a kapus. Jó azért, ha van.
Én jobb hasonlatot tudok…
A földi telepítésű légvédelem olyan mint egy bazi erős óriás egyik kezében egy erős furkósbottal, a másikban egy fáklyával tök sötét éjszakában leláncolva egy mezőn, körülvéve vadászokkal akik a bőrére pályáznak.
Ha látni akarja a rá támadó vadászokat és agyon akarja csapni őket meg kell gyújtsa a fáklyát..
Persze akkor ő maga is látszani fog a sötétben jó messziről.
A vadászok pontosan tudják milyen messziről veszi észre őket az óriás és hogy meddig ér a furkósbotja.
Ők döntik el mikor-hányan-milyen irányokból támadják, de a leg egyszerűbb ha a közelébe se mennek hanem messziről lenyilazzák.
Ha a leláncolt óriásnak nincsenek haverjai akik vadászokhoz hasonlóan mobilak és elzavarják a támadókat akkor az óriás a k.nagy furkósbotjával együtt előbb-utóbb veszíteni fog.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Akkor halvány emlékeim erről igazak voltak, csak nem voltam biztos benne. Az nem világos számomra, hogy datalink kapacsolat és display van-e benne. Mert önálló célkeresés esete még éjszakai irányzékkal is sci-fi. Mintha egy szívószálon keresztül néznéd a világot.

https://airbase.blog.hu/2012/04/25/csendes_taktika
"A célpont adatai (az MCP-ből) kikerülnek az Atlas indítóállványhoz, ahol a kezelő megkapja azt az oldalszöget ahonnan az ellenség várható."

https://airbase.blog.hu/2014/06/30/hetkoznapok_gyor_2014_junius
"A légvédelmi lövész fejhallgatójában hangjelzés jelzi, hogy melyik irányba kell keresnie a célt."

Azt, hogy a magasságot honnét tudja, nem tudom.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Már bocs de miért kell lenézni az potenciális ellenfeleket…?
Már van nekik 12 F-16 Block 15 MLU-uk és terveznek beszerezni további két század (36 db) F-16V-t.
Ezenkívül - ha másnak nem de legalább csalinak - van több tucat (!!) bevethető modernizált Mig-21 LANCER-ük és szintén több tucat modernizált Iar-99-ük...
Már most olyan dolgaik vannak nekik a meglévő F-16-ikhoz amiről mi még csak álmodunk...mint pl. a JHMCS.
Messze fejletteb a légierejük mint a mienk és komolyan dolgoznak a további fejlesztésén.

Ezekben biztos vagy? Én mindenütt azt olvastam, hogy még 36db MLU-t akarnak beszerezni. JHMCS-ről a román F-16 kapcsán még nem hallottam. Mig-21-ből max. 10db lehet működőképes, ez a szóbeszéd járja. Azt, hogy nagyobb mennyiség lenne működőképes eddig csak te írtad. Bocsi, de ez a pár sor itt igen erős túlzásnak érződik. Izraellel kapcsolatban sem értek egyet.

Szerintem légvédelmet és légierőt, manapság csak együtt érdemes használni, amennyiben valaki a saját légterében kényszerül háborúzni. Külön egyiknek sincs sok értelme, de valóban a légerő fontosabbnak tűnik.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Már bocs de miért kell lenézni az potenciális ellenfeleket…?
Sehol nem néztem le. A jelenlegi képességeiket vettem alapul.

Már van nekik 12 F-16 Block 15 MLU-uk és terveznek beszerezni további két század (36 db) F-16V-t.
Öööö és arról tudok, hogy még 12 db MLU-t szeretnének, csak nincs már arra sem pénz nemhogy 36 db F-16V-re. Konkrétan lövésem sincs, hogy ez az F-16V-t honnan szedted...

Innen? Túl nagy feneket nem kell ennek keríteni. Mondom, a +12 db MLU-ra sem volt pénz...
https://www.jetfly.hu/legierok/romania-bovitene-f-16-os-flottajat-is

Ezenkívül - ha másnak nem de legalább csalinak - van több tucat (!!) bevethető modernizált Mig-21 LANCER-ük és szintén több tucat modernizált Iar-99-ük...
Már most olyan dolgaik vannak nekik a meglévő F-16-ikhoz amiről mi még csak álmodunk...mint pl. a JHMCS.
Messze fejletteb a légierejük mint a mienk és komolyan dolgoznak a további fejlesztésén.
Ez konkrétan nem igaz.
  • 5 éve volt kb. alig 20 db röpképes MiG-21. Az a több tucat ma talán tucat, ezért van az, hogy NATO gépek segítenek AP-t adásában már ma is. Ej...
  • Papíron jól hangzik a MiG-21 csali, de kamikaze bevetéseket utoljára a japánok terveztek, senki más. Most XXI. század és európai kultúráról van szó. Fogalmazzunk úgy, hogy ekkora ökörséget nem vártam tőled. Sokkoló.
  • A SAM elleni képességeknél indifferense a JHMCS. Tudtommal még HARM-ot sem rendeltek a gépekhez nemhogy HTS podot. Tehát semmiféle SEAD képessége nincs perpill a román Falconoknak, de oda se neki...

Mint fent..nézd meg hány bevethető gépe van a románoknak. Nézd meg azokon hány pilon van és azokon mennyi Spice 1000-es fér el? (azt azt hiszem mindenki tudja hogy Izraellel messze nagyobb spanok mint mi és akkor szereznek be ilyen fegyvert amikor akarnak…)
100 km-ről (messze a NASAMS hatósugarán kívülről) úgy fogják felaprítani a NASAMS-ok által védett objektumot (objektumokat) mint a pinty...
Kicsit sok itt a sci-fi. Az MLU és a F-16V sem képes a Spice-ot alapesetben kezelni és eddig 0 db országba exportálták tudtommal. Majd pont a csóró románok veszik meg úgy, hogy integrálva sincs. Ennyi erővel feltételezhetek itthonra Halálcsillagot is.

A Románok már 2011-ben (!!) vettek a C-130-hoz ELINT konténert Izraeltől. (amúgy a Thales is kínál ilyesmit)
Tehát legyél biztos benne hogy tudni fogják hol van a Sentinel radar.
Minden információnak van átfutási ideje. Hány ilyen ELINT konténer van? Mert az nem nyomon követés, hogy néha sikerül, amikor a Herky a levegőben van, amit a világ végéről is látni a fix radarok által...

Ha övék a légifölény - és ezen van a hangsúly !!! - és van fönn a levegőben egy F-16 géppárjuk megpakolva 32 Spice 250-nel (mint írtam bármelyik nap vehetnek ilyet Izraeltől) akkor innentől kezdve kezdhetsz izgulni…
Ja értem, nagyhirtelen övék lett már a légifölény is. Mert ez így kényelmes feltételezés. Akkor én meg feltételezek 3 osztály Patriotot és ESSM Block II-őt ami űbereli HMZ-ben a Spice-t, mert annak 50-60 km-es HMZ-je csak 10 km magasból, ha igaz. Ott nem nem repkedsz, ha Patriot szurkálja a segged.

A NASAMS osztály négy indítójában is 32 AMRAAM-van. Ha csak egy Spice is átcsúszik (nyugi, át fog csúszni nem is egy...) akkor egy $10m-os Sentinel radarnak lőttek...és egy NASAMS osztályhoz nem négy-öt hanem legfeljebb kettő radar van.
Egy kikapcsolt radaros mozgó járműnek célkoordináta upgrade-et sok szerencsét adni, amikor Patriot szurkálja a seggedet. A magyar Patriot csak annyira erős feltételezés, mint az F-16V és 16 db Spice egy gépen, ami eleve lehetetlen. Az SDB-ből is 2x4 db a plafon, de oda se neki.

Totálisan félreértesz...én nem arról beszélek hogy SAM hogy manőverez a hatósugara szélén hanem arról hogy a felderítő radar horizontja alatti célokat nem is látják.
Ahogy a repcsi radarja sem lát a horizont mögé. So? Ez mire érve?

HPASP felrajzolta a Mo.térképre az SA-5-ös elméleti 300 km-es hatótávolságát, hogy de jó...az egész ország le volt fedve.
Nem, csak bizonyos célok ellen. A Vega HMZ-je meg 250 km, a Dubnáé 300 km. Te komolyan azt hiszed, hogy Hpasp ennyire fogalmatlan? Ez kb. sértéssel ér fel.

A francot volt lefedve...egy 150 m-en érkező cél simán elrepülhetett volna az SA-5-ös 60 km sugarába anélkül hogy egyáltalán esély lett volna arra hogy észre vegyék.
Igen, csak az Sz-200 megalkotása idején a 200 méteren közeledő AGM-28 volt a csúcs. Az Sz-300 meg okkal néz ki úgy, ahogy. HTÖ...

Én jobb hasonlatot tudok…
A földi telepítésű légvédelem olyan mint egy bazi erős óriás egyik kezében egy erős furkósbottal, a másikban egy fáklyával tök sötét éjszakában leláncolva egy mezőn, körülvéve vadászokkal akik a bőrére pályáznak.
Ez kurvára nem igaz, legfeljebb a teljesen fix Vegára. A NASAMS az olyan, mint egy sötét erdőben egy lopakodó ninja. Ha már ennyire költő hasonlatokat akarsz.

Ha látni akarja a rá támadó vadászokat és agyon akarja csapni őket meg kell gyújtsa a fáklyát..
Persze akkor ő maga is látszani fog a sötétben jó messziről.
Ja persze, mert a vadászgép meg SAR radar nélkül hogy a frászba céloz meg bármit és mozgó cél ellen hogyan ad koordináta updarge-et? Ja, bocs, sehogy. Kettőt találhatsz, hogy miért kapott EO fejet a SDB II. Hogy a végfázisban ne kellejen ezzel szívni.

A vadászok pontosan tudják milyen messziről veszi észre őket az óriás és hogy meddig ér a furkósbotja.
Mi van.??????? Amikor a NASAMS-nál a fáklya (radar) és a furkósbot nem egy helyen van? Olyan, mintha sok ki ninja lenne, és közöttük telepátia. Ha egy látja egy pillanatra fáklyánál a célt, akkor az összes ninja tudja, hogy hol a cél és megy a furkósbot a célra.

Ők döntik el mikor-hányan-milyen irányokból támadják, de a leg egyszerűbb ha a közelébe se mennek hanem messziről lenyilazzák.
Mit? Azt az indítót, amiről lövésük nincs, hogy hol van?

Rudi, most erősen pislogok. A végén akkora bugyutaságot sikerült írni, hogy csoda hogy nem roppan bele a fórummotor.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 428
113
Saccperkábé hány darab NASAMS inditó meg radar lenne az ideális?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Sehol nem néztem le. A jelenlegi képességeiket vettem alapul.


Öööö és arról tudok, hogy még 12 db MLU-t szeretnének, csak nincs már arra sem pénz nemhogy 36 db F-16V-re. Konkrétan lövésem sincs, hogy ez az F-16V-t honnan szedted...

Innen? Túl nagy feneket nem kell ennek keríteni. Mondom, a +12 db MLU-ra sem volt pénz...
https://www.jetfly.hu/legierok/romania-bovitene-f-16-os-flottajat-is


Ez konkrétan nem igaz.
  • 5 éve volt kb. alig 20 db röpképes MiG-21. Az a több tucat ma talán tucat, ezért van az, hogy NATO gépek segítenek AP-t adásában már ma is. Ej...
  • Papíron jól hangzik a MiG-21 csali, de kamikaze bevetéseket utoljára a japánok terveztek, senki más. Most XXI. század és európai kultúráról van szó. Fogalmazzunk úgy, hogy ekkora ökörséget nem vártam tőled. Sokkoló.
  • A SAM elleni képességeknél indifferense a JHMCS. Tudtommal még HARM-ot sem rendeltek a gépekhez nemhogy HTS podot. Tehát semmiféle SEAD képessége nincs perpill a román Falconoknak, de oda se neki...


Kicsit sok itt a sci-fi. Az MLU és a F-16V sem képes a Spice-ot alapesetben kezelni és eddig 0 db országba exportálták tudtommal. Majd pont a csóró románok veszik meg úgy, hogy integrálva sincs. Ennyi erővel feltételezhetek itthonra Halálcsillagot is.


Minden információnak van átfutási ideje. Hány ilyen ELINT konténer van? Mert az nem nyomon követés, hogy néha sikerül, amikor a Herky a levegőben van, amit a világ végéről is látni a fix radarok által...


Ja értem, nagyhirtelen övék lett már a légifölény is. Mert ez így kényelmes feltételezés. Akkor én meg feltételezek 3 osztály Patriotot és ESSM Block II-őt ami űbereli HMZ-ben a Spice-t, mert annak 50-60 km-es HMZ-je csak 10 km magasból, ha igaz. Ott nem nem repkedsz, ha Patriot szurkálja a segged.


Egy kikapcsolt radaros mozgó járműnek célkoordináta upgrade-et sok szerencsét adni, amikor Patriot szurkálja a seggedet. A magyar Patriot csak annyira erős feltételezés, mint az F-16V és 16 db Spice egy gépen, ami eleve lehetetlen. Az SDB-ből is 2x4 db a plafon, de oda se neki.


Ahogy a repcsi radarja sem lát a horizont mögé. So? Ez mire érve?


Nem, csak bizonyos célok ellen. A Vega HMZ-je meg 250 km, a Dubnáé 300 km. Te komolyan azt hiszed, hogy Hpasp ennyire fogalmatlan? Ez kb. sértéssel ér fel.


Igen, csak az Sz-200 megalkotása idején a 200 méteren közeledő AGM-28 volt a csúcs. Az Sz-300 meg okkal néz ki úgy, ahogy. HTÖ...


Ez kurvára nem igaz, legfeljebb a teljesen fix Vegára. A NASAMS az olyan, mint egy sötét erdőben egy lopakodó ninja. Ha már ennyire költő hasonlatokat akarsz.


Ja persze, mert a vadászgép meg SAR radar nélkül hogy a frászba céloz meg bármit és mozgó cél ellen hogyan ad koordináta updarge-et? Ja, bocs, sehogy. Kettőt találhatsz, hogy miért kapott EO fejet a SDB II. Hogy a végfázisban ne kellejen ezzel szívni.


Mi van.??????? Amikor a NASAMS-nál a fáklya (radar) és a furkósbot nem egy helyen van? Olyan, mintha sok ki ninja lenne, és közöttük telepátia. Ha egy látja egy pillanatra fáklyánál a célt, akkor az összes ninja tudja, hogy hol a cél és megy a furkósbot a célra.


Mit? Azt az indítót, amiről lövésük nincs, hogy hol van?

Rudi, most erősen pislogok. A végén akkora bugyutaságot sikerült írni, hogy csoda hogy nem roppan bele a fórummotor.
Bugyutaság is meg nem is.NASAMS legfőbb erénye a hálozatos alkalmazási mód,a könnyű rejthetőség és mozgékonyság ebből és az aktiv radaros rakétákbol jön.De a Patriot és az S300 is félaktiv vezérlésű.Ez a tény,a földrajz(domborzat fedezékek kihasználása),és a vadászgépek mozgékonysága együttesen az EW és a modern önirányitott siklóbombák segitségével igenis sebezhetővé teszik a DA SAM-kat.Maszek véleményem az,hogy a NASAMS sokkal jobban megéri az árát,mint akár a Patriot,akár az S300akármilyen betüs.
Románok meg már a LanceRhez is megvették a az Elta REH konténerét-ami könnyedén integrálhat az F16hoz is,ha nem alapbol jó hozzá.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Szerintem is a NASAMS lenne a legideálisabb választás, de csak abban az esetben ha a fegyver feletti teljes rendelkezési jogot megkapjuk. Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a rakéta bármely részegysége felett az amerikaiak döntenek. További kérdőjel a poltikai helyzet: a hazai demokrácialeépítés több, mnt népszerűtlen a szenátusban, a múltkori eset után amikor az FBI által Budapesten elkapott orosz fegyverkereskedőket nem a szövetségesünknek az USA-nak, hanem Oroszországnak adtuk ki még tovább romoltak a kapcsolatok. Kérdés mennyi ideig kellene várni a leszállításra? Mert ha itt is 7 év mint a hk-nál, annyit nem tudnk várni. Valószínű, hogy ezek a kérdések is közrejátszottak, hogy eddig még egy rozsdás bicskát sem vettünk a jenkiktől. Nagyon úgy néz ki, hogy az MBDA lesz a nyerő.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
Szerintem is a NASAMS lenne a legideálisabb választás, de csak abban az esetben ha a fegyver feletti teljes rendelkezési jogot megkapjuk. Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a rakéta bármely részegysége felett az amerikaiak döntenek. További kérdőjel a poltikai helyzet: a hazai demokrácialeépítés több, mnt népszerűtlen a szenátusban, a múltkori eset után amikor az FBI által Budapesten elkapott orosz fegyverkereskedőket nem a szövetségesünknek az USA-nak, hanem Oroszországnak adtuk ki még tovább romoltak a kapcsolatok. Kérdés mennyi ideig kellene várni a leszállításra? Mert ha itt is 7 év mint a hk-nál, annyit nem tudnk várni. Valószínű, hogy ezek a kérdések is közrejátszottak, hogy eddig még egy rozsdás bicskát sem vettünk a jenkiktől. Nagyon úgy néz ki, hogy az MBDA lesz a nyerő.
Ez a fegyverkereskedős téma már annyi helyen ki lett tárgyalva...
Amúgy ha az FBI kapta el, akkor nagyon sántít a dolog.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Öööö és arról tudok, hogy még 12 db MLU-t szeretnének, csak nincs már arra sem pénz nemhogy 36 db F-16V-re. Konkrétan lövésem sincs, hogy ez az F-16V-t honnan szedted...
Olvasni kéne a híreket...
pl: https://stirileprotv.ro/stiri/actua...mpara-36-de-avioane-f-16-fighting-falcon.html
vagy ha nem ismered a Google fordítot
http://www.defense-aerospace.com/ar...-40-additional-f_16-fighters,-submarines.html

Kicsit sok itt a sci-fi. Az MLU és a F-16V sem képes a Spice-ot alapesetben kezelni és eddig 0 db országba exportálták tudtommal. Majd pont a csóró románok veszik meg úgy, hogy integrálva sincs.
Szerinted hányszor kell valamit integrálni egy típuson, merthogy Izrael egyszer már megtette…
A Spiceok 2016-ban jelentek meg és rosszul tudod, mert már szerződést írtak alá Indiával és Görögök is erősen érdeklődnek.

Meg kell kérdezzem...Szokttál te egyáltalán híreket olvasni?

Ahogy a repcsi radarja sem lát a horizont mögé. So? Ez mire érve?
Basszus...ezen felröhögtem és nem is folytatnám tovább.
Szerinted egy pár méter magasan lévő földi radarnak vagy egy több ezer méter magasan repülő gépen lévőnek van távolabb a horizont?
Ez komolytalan...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ezekben biztos vagy? Én mindenütt azt olvastam, hogy még 36db MLU-t akarnak beszerezni. JHMCS-ről a román F-16 kapcsán még nem hallottam. Mig-21-ből max. 10db lehet működőképes, ez a szóbeszéd járja. Azt, hogy nagyobb mennyiség lenne működőképes eddig csak te írtad. Bocsi, de ez a pár sor itt igen erős túlzásnak érződik. Izraellel kapcsolatban sem értek egyet.

Szerintem légvédelmet és légierőt, manapság csak együtt érdemes használni, amennyiben valaki a saját légterében kényszerül háborúzni. Külön egyiknek sincs sok értelme, de valóban a légerő fontosabbnak tűnik.
- 36 db F-16 az USA ból: ld. fenti linkeket
- JHMCS ld. nyitókép lenti link
: https://sputniknews.com/military/201703171051691693-romania-military-equipment-purchase/
Romàn - Izraeli kapcsolatok: most had ne kelljen elkezdeni bemutatni hogyan fejlődtek.
A lényeg: minden téren sokkal közelebbi és szorosabb kapcsolataik vannak Izraellel miny amiről mi valaha is álmodhatunk (mármint ha valaki erről álmodozik...)
A többivel egyetértek..
 
M

molnibalage

Guest
Szerinted hányszor kell valamit integrálni egy típuson, merthogy Izrael egyszer már megtette…
Igen, saját magának. Vagy szerinted akkor a Python-4/5 rakéta is alapértelmezett minden Falconon? :confused::eek:

A Spiceok 2016-ban jelentek meg és rosszul tudod, mert már szerződést írtak alá Indiával és Görögök is erősen érdeklődnek.
Értem, tehát két végletekig pénzszóró nemzet jelentkezett be eddig.

Meg kell kérdezzem...Szokttál te egyáltalán híreket olvasni?
Memóriám véges.

Basszus...ezen felröhögtem és nem is folytatnám tovább.
Szerinted egy pár méter magasan lévő földi radarnak vagy egy több ezer méter magasan repülő gépen lévőnek van távolabb a horizont?
Ez komolytalan...
Te folyamatosan arról polemizálsz, hogy a nem létező Spice bombákkal hogyan lövi ki a nemlétező román F-16-os a létező NASAMS rendszer mozgó és kikapcsolt radarját. A mozgó járművet csak SAR módban lehet követni ameddig nincs VID és TGP lock. Akkor hogyan is van horizont alatt az F-16?

Édes Istenem.. Rudi, már te is?
 

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
Kb.

Kivéve a long range AD. Bp-től délre telepítve minden hegy durván kitakar. Ezért volt a gyűrű attól kívül. Azért a fenyegetés fő irányát figyelembe véve valamelyik budai hegyre fel kell tenni, nincs mese. Ha összesen 2 db ilyen rendszered van, akkor természetvédelem ide vagy oda, akkor is hegycsúcsra kell tenni.
Mondjuk lezárt katonai területen biztosan nem csámborognak csak úgy.

Az egyedüli gond, hogy a Széchényi hegyen ott van a nagy adó, nem tudom, hogy mennyire okozna gondot ez mondjuk egy Patriot / Sz-300 üzemnél.


Most már azért van a 120 km-es Aster rakétával. Persze azért itt az orosz röhög, amikor az Sz-300PMU1 is 150 km-es volt 1996-tól...



AWACS és asszim hadviseléééééééés...? Ezt hogy sikerült kihozni?



Ez az, aminek semmi értelme. A MANPAD és IR SHORAD nagyrészt helikopterek ellen használható csak. Egy ilyen csapatlégvédelmi eszköz teljesen értelmetlen ilyen célra a HMZ-je miatt ráadásul úgy, hogy éjszaka nem tudsz vele dolgozni, legalábbis itthon tudtommal nincs hozzá ilyen eszköz. Közepes magasságon repülő gép buta bombákkal szétkapja a trafókertet, a Mistral nem számít semmit.

MANPAD kizárólag csapatlégvédelemre alkalmas.


Khöm, ha csak invázió elkerülése a cél, akkor lehet.


De nem saját légtere felett, hanem hadművelet szinten. Az első nap igyekeztek akkor zúzást elérni, hogy ellenséges légtrébe berepülve lokális légifölény legyen.
@molnibalage
Lehet rossz kifejezést használtam.
Arra hadviselésre gondoltam ami észlelési vagy lőhatáron túlról azonositja és jelölöi meg az ellenséget , és egy másik pozicióból lőnek rá, mint ahol az azonositás történt.
Szóval lent lévő ütegnek nincs radar sugárzása ami miatt könyen azonositható , az csak lő.
 
M

molnibalage

Guest
@molnibalage
Lehet rossz kifejezést használtam.
Arra hadviselésre gondoltam ami észlelési vagy lőhatáron túlról azonositja és jelölöi meg az ellenséget , és egy másik pozicióból lőnek rá, mint ahol az azonositás történt.
Szóval lent lévő ütegnek nincs radar sugárzása ami miatt könyen azonositható , az csak lő.
Erre nincs terminológia, de az over the horizon képessége ezen elemekből tartalmaz vagy tartalmazhat egyet vagy többet is.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 745
4 495
113
Légvédelmi rakétarendszerek beszerzésével folytatódik a Magyar Honvédség fejlesztése

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a honvéd tisztikar előtt megtartott évértékelő és feladatszabó vezetői értekezletén többek között arról beszélt, hogy hamarosan sor kerül új légtérvédelmi rakétarendszerek beszerzésére is a Magyar Honvédség számára, illetve bejelentette, hogy idén tavasztól a honvédségi állomány tagjai megvásárolhatják az általuk bérelt szolgálati lakásokat.

A honvédelmi miniszter a Hadtörténeti Múzeumban megtartott éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén úgy értékelte, hogy haditechnikai eszközök beszerzése és a katonák jövedelmeinek a megemelése révén jól halad annak az erős, ütőképes Magyar Honvédségnek a felépítése, amelyre Magyarországnak és a térségnek is szüksége van.

Benkő Tibor emlékeztetett arra, hogy 2018 májusában, amikor az új kormány megalakult, a kormányzati célkitűzések egyik markáns megfogalmazása az volt, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadseregre van szükség, amely bármely más nemzet fegyveres erejével képes felvenni a versenyt.

A cikk további része itt.

https://888.hu/article-legvedelmi-r...el-folytatodik-a-magyar-honvedseg-fejlesztese