J-20 Mighty Dragon (Chengdu,Kína)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 790
113
Azért hihetetlen mert gyorsabban megcsináltak egy 5.gen. gépet mint az amerikaiak.Ez pedig nyilvánvaló hülyeség.
Nem csinálták meg gyorsabban, ha összehasonlítod az F-22 főbb dátumaival a J-20 is kb azt produkálja.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
De, beletették a sajátjukat is, meg a J-20-ba is.
Na, akkor az csak kész van. Mármint a J-10, mert abból azért ha jól emlékszem már saját hajtóművel gyártott több század is rendszerben áll.

Hozzáteszem érdekes ezt a vitát látni, de nem értem hogy mit számít az hogy most PS/dezinfo e a legyártott darabszám a J-20 al kapcsolatban. Akármennyi is van belőle, biztos vagyok benne hogy Kína a többszörösét fogja gyártani belőle mint az oroszok fognak a Szu-57 ből, már az után is hogy mindkettő valóban készen lesz, és hadrendben áll.

A kérdés itt annyi számomra, hogy valós harcértékben melyik hol helyezkedik majd el, mert az nem titok ha józanul gondolkozunk a valós gazdasági lehetőségeket megnézve, hogy MIKOR MAJD LEÁLL már a gyártósora a Szu-57 nek is meg a J-20 nak is, akkor a legyártott számok valahogy így fognak kinézni : Kevés vs KURVA SOK.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Mackensen
"Hivatalosan nem állt le, csak ugyebár nem fognak belőle venni."
*facepalm*

"172 dandár és csak pilótákat tudok mutatni. Azokat számold meg." + "Még nem lett megerősítve de állítólag..."
*double facepalm*

Azt nem lehetne, hogy visszakapjuk a régi Macket? Ki ír az accról? :)

@therob
"Értem már. Szóval az a nagy fájdalom, hogy olyan híreket hallani, hogy csapatszolgálatba álltak. Miért lenne ez olyan hihetetlen? Ja mert akik az oroszokkal szimpatizálnak nem tudják ezt megemészteni? Én ugyan olyan jól aludnék ha az jelent volna meg, hogy a Szu-57 állt csapatszolgálatba."
Dehátnem... Mert ott kezdődött, hogy nem lesz Su-57... Nem is volt... Oroszok sem voltak. Csak persze szokásszerint egy rossz benyögés után már megy a maszatolás... "Dehát a hadrend..." "Dehát ugye oroszfanok..."
Speciel én a J-31 sikerének is drukkolok,.. De mindegy, mert leginkább az "oroszfanozók"-nál van ott egy nagyon szép rózsaszín szemellenző. :)
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Értem már. Szóval az a nagy fájdalom, hogy olyan híreket hallani, hogy csapatszolgálatba álltak. Miért lenne ez olyan hihetetlen? Ja mert akik az oroszokkal szimpatizálnak nem tudják ezt megemészteni? Én ugyan olyan jól aludnék ha az jelent volna meg, hogy a Szu-57 állt csapatszolgálatba.

Van itt egy kis félreértés egyesek részéről.

Ha onnan indulunk el, hogy Roni, szokásához híven, olyan kijelentéseket tett, aminek gyakorlatilag semmi alapja nincs, ha csak a szokásos homályos fotókat, illetve képregény rajzokat nem tekintjük annak, akkor láthatjuk, hogy a témának (J-20 vs. Su-57) semmi köze sincs ahhoz, hogy ki orosz szimpatizáns vagy ki nem az.
Pusztán annyi van, hogy van két közel sem kész gép, amiket két különböző koncepció szerint fejlesztenek a gyártók. Más a fontossági sorrend az oroszoknak, és más a kínaiaknak. Ez szerintem minden fanságtól mentesen látható.
Cseppet sem hihetetlen, hogy a J-20 csapatszolgálatba állt. Miért lenne az? De ez nem mértéke annak, hogy a J-20 mennyivel van előrébb a Su-57-nél.
Sokadjára írom le, hogy próbáljunk már a tényekből kiindulni:

Repült órák száma mennyi a Su-57-nél és mennyi a J-20-nál?
Mit tudunk a két gép avionikájáról? Nem Mack, nem érdekel a J-10 vagy a J-11/16 avionikája! A J-20 avionikájáról mit tudunk?
Ki vett hajtóművet kitől a saját 5. gen gépéhez?
Mit tudunk a gépek 5. gen hajtóműveinek jelenlegi fejlesztési fázisáról?

Ha ezekre a kérdésekre tudunk választ adni adatokkal, nem rajzokkal, vagy pilóták számával, akkor azért kaphatunk objektívebb képet.




Az oroszfanozás nagyon unalmas már. Kérek mindenkit, hogy ennél picit használhatóbb érvekkel álljatok elő.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 790
113
Ha onnan indulunk el, hogy Roni, szokásához híven, olyan kijelentéseket tett, aminek gyakorlatilag semmi alapja nincs, ha csak a szokásos homályos fotókat, illetve képregény rajzokat nem tekintjük annak,
Itt álljunk meg egy pillanatra. A homályos fotókról és a képregényrajzokról utólag mind kiderült, hogy igaz és egy elég fura és sajátságos módja a hivatalos szivárogtatásnak.
Pusztán annyi van, hogy van két közel sem kész gép, amiket két különböző koncepció szerint fejlesztenek a gyártók. Más a fontossági sorrend az oroszoknak, és más a kínaiaknak. Ez szerintem minden fanságtól mentesen látható.
Engedelmeddel kicsit vitáznék ezzel a kijelentéssel. A közel sincs kész a két tipus esetében teljesen mást jelent. Míg a kínai gépnek az avionikája, vegyverzete már más típuson is működő dolgok, addig ez az orosz gép esetében nincs meg. A két gép a hajtúművekkel vannak elmaradva, de mint áthidaló megoldás, működhetnek régebbi hajtóművekkel is, "csak" elmarad a szupercirkáló képesség. Ami a fontossági sorrendet illeti egyik mindkét állam csak alkalmazkodni tud egy adott helyzethez. Jelen pillanatban Amerika diktálja a tempót és ha a közeljövőben elkezdi a környékbeli esetleges riválosokat ellátni F-35-ösökköl (márpedig el fogja) akkor te sem tehetsz mást, mint, hogy kb hasonló mennyiségben te is hadrendbe állítasz valami hasonlót.
Cseppet sem hihetetlen, hogy a J-20 csapatszolgálatba állt. Miért lenne az? De ez nem mértéke annak, hogy a J-20 mennyivel van előrébb a Su-57-nél.
A mérték főleg az, hogy létezik LRIP változat, míg az oroszok esetében ilyenról nem beszélhetünk. A LRIP változat már nem is annyira a gép, mint a gyártósor próbája. A 172 dandár amiről szó van az egy oktatóegység. Nem tudom, hogy lehet-e árnyalni azt a fogalmat, hogy hadrendbe állt, még ha nem is egy "igazi" harci egységnél. Ez nem kimondottan harci egység, ott dolgozzák ki vele a harci eljárásokat állítják össze a kiképzési programokat, képzik a kiképzőket stb. Jelen pillanatban a pletyka az, hogy január 13-án mág megkapta a 9 dandár, ami viszont már harci alakulat.

Repült órák száma mennyi a Su-57-nél és mennyi a J-20-nál?
Mit tudunk a két gép avionikájáról? Nem Mack, nem érdekel a J-10 vagy a J-11/16 avionikája! A J-20 avionikájáról mit tudunk?
Ki vett hajtóművet kitől a saját 5. gen gépéhez?
Mit tudunk a gépek 5. gen hajtóműveinek jelenlegi fejlesztési fázisáról?
A J-20 esetében találgatunk, de, és itt jön egy nagy DE. A J-20-on van valami, ami a Su-57-en nincs. Összehasonlításnak akkor lenne igazán értelme, ha össze tudnánk hasonlítani a J-20 AESA radarját az F-22 AESA radarját, vagy a fegyverzetüket. Viszont a Su-57 esetében nincs mivel összehasonlítsd.
Lehet a bolygón a J-20-nak van a legcsapnivalóbb AESA radarja, meg rakétái, de a Su-57-nek még ez sincs.
Az itt a bökkenő.
 
  • Tetszik
Reactions: therob and Roni

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 578
77 457
113
Itt álljunk meg egy pillanatra. A homályos fotókról és a képregényrajzokról utólag mind kiderült, hogy igaz és egy elég fura és sajátságos módja a hivatalos szivárogtatásnak.

Engedelmeddel kicsit vitáznék ezzel a kijelentéssel. A közel sincs kész a két tipus esetében teljesen mást jelent. Míg a kínai gépnek az avionikája, vegyverzete már más típuson is működő dolgok, addig ez az orosz gép esetében nincs meg. A két gép a hajtúművekkel vannak elmaradva, de mint áthidaló megoldás, működhetnek régebbi hajtóművekkel is, "csak" elmarad a szupercirkáló képesség. Ami a fontossági sorrendet illeti egyik mindkét állam csak alkalmazkodni tud egy adott helyzethez. Jelen pillanatban Amerika diktálja a tempót és ha a közeljövőben elkezdi a környékbeli esetleges riválosokat ellátni F-35-ösökköl (márpedig el fogja) akkor te sem tehetsz mást, mint, hogy kb hasonló mennyiségben te is hadrendbe állítasz valami hasonlót.

A mérték főleg az, hogy létezik LRIP változat, míg az oroszok esetében ilyenról nem beszélhetünk. A LRIP változat már nem is annyira a gép, mint a gyártósor próbája. A 172 dandár amiről szó van az egy oktatóegység. Nem tudom, hogy lehet-e árnyalni azt a fogalmat, hogy hadrendbe állt, még ha nem is egy "igazi" harci egységnél. Ez nem kimondottan harci egység, ott dolgozzák ki vele a harci eljárásokat állítják össze a kiképzési programokat, képzik a kiképzőket stb. Jelen pillanatban a pletyka az, hogy január 13-án mág megkapta a 9 dandár, ami viszont már harci alakulat.


A J-20 esetében találgatunk, de, és itt jön egy nagy DE. A J-20-on van valami, ami a Su-57-en nincs. Összehasonlításnak akkor lenne igazán értelme, ha össze tudnánk hasonlítani a J-20 AESA radarját az F-22 AESA radarját, vagy a fegyverzetüket. Viszont a Su-57 esetében nincs mivel összehasonlítsd.
Lehet a bolygón a J-20-nak van a legcsapnivalóbb AESA radarja, meg rakétái, de a Su-57-nek még ez sincs.
Az itt a bökkenő.

Ki mondta neked ezt a hülyeséget?
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Itt álljunk meg egy pillanatra. A homályos fotókról és a képregényrajzokról utólag mind kiderült, hogy igaz és egy elég fura és sajátságos módja a hivatalos szivárogtatásnak.

Engedelmeddel kicsit vitáznék ezzel a kijelentéssel. A közel sincs kész a két tipus esetében teljesen mást jelent. Míg a kínai gépnek az avionikája, vegyverzete már más típuson is működő dolgok, addig ez az orosz gép esetében nincs meg. A két gép a hajtúművekkel vannak elmaradva, de mint áthidaló megoldás, működhetnek régebbi hajtóművekkel is, "csak" elmarad a szupercirkáló képesség. Ami a fontossági sorrendet illeti egyik mindkét állam csak alkalmazkodni tud egy adott helyzethez. Jelen pillanatban Amerika diktálja a tempót és ha a közeljövőben elkezdi a környékbeli esetleges riválosokat ellátni F-35-ösökköl (márpedig el fogja) akkor te sem tehetsz mást, mint, hogy kb hasonló mennyiségben te is hadrendbe állítasz valami hasonlót.

A mérték főleg az, hogy létezik LRIP változat, míg az oroszok esetében ilyenról nem beszélhetünk. A LRIP változat már nem is annyira a gép, mint a gyártósor próbája. A 172 dandár amiről szó van az egy oktatóegység. Nem tudom, hogy lehet-e árnyalni azt a fogalmat, hogy hadrendbe állt, még ha nem is egy "igazi" harci egységnél. Ez nem kimondottan harci egység, ott dolgozzák ki vele a harci eljárásokat állítják össze a kiképzési programokat, képzik a kiképzőket stb. Jelen pillanatban a pletyka az, hogy január 13-án mág megkapta a 9 dandár, ami viszont már harci alakulat.


A J-20 esetében találgatunk, de, és itt jön egy nagy DE. A J-20-on van valami, ami a Su-57-en nincs. Összehasonlításnak akkor lenne igazán értelme, ha össze tudnánk hasonlítani a J-20 AESA radarját az F-22 AESA radarját, vagy a fegyverzetüket. Viszont a Su-57 esetében nincs mivel összehasonlítsd.
Lehet a bolygón a J-20-nak van a legcsapnivalóbb AESA radarja, meg rakétái, de a Su-57-nek még ez sincs.
Az itt a bökkenő.

Szerinted Szíriában radar nélkül repültek bevetést a Su-57-ek?o_O
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 356
17 582
113
Lehet a bolygón a J-20-nak van a legcsapnivalóbb AESA radarja, meg rakétái, de a Su-57-nek még ez sincs.
Az itt a bökkenő.
A J-20-nak nem a Szu-57-el kell felvennie a versenyt, hanem a közeljövőben elterjedő F-35-el. Amit te is írtál, és amiről egy oldalon keresztül írtam. Szerintem ez itt a bökkenő.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 790
113
Erre kb. annyi infónk van, mint arra, hogy a J-20-ban milyen AESA radar van. Semennyi.
A semminél azért valamivel több.
Az tudjuk, hogy Kína nem csak gyárt, hanem rendszeresített is AESA radarokat:
- először a haditengerészetnél a Type 052C rombolókon, aztáb a többieken Type 052D Type 055 (a Type 052C esetében fénykép is van és nem elmosódott)
- a légierőnél is rendszeresített a J-10B és C gépeket talán a J-16-osokon is
De nem csak rendszeresített, hanem exportálni fog (vagy lassan már exportál) a JF-17 Block III vadászgépekhez.
Ezen felül minden vadászgépén ott a PL-12 rakéta. Orosz vadászokon elég ritkán látni az R-77-est. Ezen kívül a PL-8 rakéta lecserélése beindúlt PL-10 esekre. Úgy a PL-12, mint a PL-10 alapfegyverzete a J-20-nak és már most rendszerben vannak. A PL-12 2008-óta, a PL-10 nem tudom pontosan, talán tavaly?
Őszintén ilyan, vagy ehhez hasonló adatokra lennék kíváncsi orosz oldaltól is.
Mely az orosz légierőben leginkább elterjedt AESA radar? Ha a Su-57-ről nem is tudunk sokat, de következtethetünk, hogy annak egy fejlettebb változata. A rakétafegyvereit milyen gépeken rendszeresítették eddig?
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
A semminél azért valamivel több.
Az tudjuk, hogy Kína nem csak gyárt, hanem rendszeresített is AESA radarokat:
- először a haditengerészetnél a Type 052C rombolókon, aztáb a többieken Type 052D Type 055 (a Type 052C esetében fénykép is van és nem elmosódott)
- a légierőnél is rendszeresített a J-10B és C gépeket talán a J-16-osokon is
De nem csak rendszeresített, hanem exportálni fog (vagy lassan már exportál) a JF-17 Block III vadászgépekhez.
Ezen felül minden vadászgépén ott a PL-12 rakéta. Orosz vadászokon elég ritkán látni az R-77-est. Ezen kívül a PL-8 rakéta lecserélése beindúlt PL-10 esekre. Úgy a PL-12, mint a PL-10 alapfegyverzete a J-20-nak és már most rendszerben vannak. A PL-12 2008-óta, a PL-10 nem tudom pontosan, talán tavaly?
Őszintén ilyan, vagy ehhez hasonló adatokra lennék kíváncsi orosz oldaltól is.
Mely az orosz légierőben leginkább elterjedt AESA radar? Ha a Su-57-ről nem is tudunk sokat, de következtethetünk, hogy annak egy fejlettebb változata. A rakétafegyvereit milyen gépeken rendszeresítették eddig?

Ezt értem, és ezt(AESA radar, PL-10, PL-12) már párszor átbeszéltük itt.
Viszont ezek az infók többnyire csak egy alapot adnak egy jó nagy "LEHET"-re. Ahogy az sem jelent semmi garanciát a Su-57 fölényére, hogy az oroszoknak van hozzá saját hajtóművük, a kínaiaknak meg nincs a J-20-hoz.
De mondhatnám, hogy a Suhoj fegyverrendszerét már legalább láthattuk működés közben. Apropó a KH-59 azon verzióját nem rendszeresítették egy orosz gépen sem, mégis létezik, és használták is.
Mégsem merném kijelenteni, hogy a Pak-Fa előrébb van, de azt sem, hogy hátrányban lenne.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
Apropó a KH-59 azon verzióját nem rendszeresítették egy orosz gépen sem, mégis létezik, és használták is.
Mégsem merném kijelenteni, hogy a Pak-Fa előrébb van, de azt sem, hogy hátrányban lenne.

Az nem zavar tesa hogy amiket mackenesen felsorolt azok mind modern légiharc rakéták?
Mackensent kijavítom ugyan is nem csak PL-12 hanem AESA radaros pl-15 terjed a kínai gépeken ami az AIM-120D-re adott válasz .

először a haditengerészetnél a Type 052C rombolókon,

És itt nem álltak meg hanem évek során még jobbat kap a type 055 .

Az oroszoknak 12 évükbe került mire hadrendbe állt a Gorskov fregatt . Na ez sokat elmond !
A Pakfa gépre felbiggyesztik a kísérleti TGP-t Kínába meg mig-21 klón repül azzal ;)

2013-hír .Tessék a K-77M-ről
https://thediplomat.com/2013/12/new-russian-air-to-air-missiles-will-field-almost-perfect-accuracy/

Jó régen volt már 2013 hát még a tervezett 2015 ;)