A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 049
2 743
113
Jó, hogy megemlítetted a britteket. Ők ugye top nagyhatalom voltak a háború előtt. Nagyrészt ők alakították a világpolitikát. Mégis úgy elcseszték, hogy szétesett a teljes birodalmuk. Na ezek után egy ilyen jelentéktelen ország, mint mi, mégis mit kellett volna kihozzuk a helyzetből? A fejünk felett döntöttek.
Pedig ők is dönthettek volna úgy, hogy szövetkeznek a németekkel, viszik a teljes francia gyarmatbirodalmat és bedöntik a Szut.
A gyarmatbirodalmuk abban az esetben még sokáig kihúzta volna.
Egyszer már mondtam a 2 vh-s topikban. Egyik ország vezetése sem volt tévedhetetlen. Mindenki ugyanúgy követett el hibákat, csakhogy míg a nagy országoknak sok hiba belefért, addig a kicsiknek már egy is végzetes lehetett.

A brit gazdaság tényleg nem bírta a háborús terheket. A gyarmataik többsége a '60-as évek elején függetlenedett (India korábban).
Ez itt mennyire releváns, ha a többi gyarmattartó is elvesztette a sajátjait?
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Jó, hogy megemlítetted a britteket. Ők ugye top nagyhatalom voltak a háború előtt. Nagyrészt ők alakították a világpolitikát. Mégis úgy elcseszték, hogy szétesett a teljes birodalmuk. Na ezek után egy ilyen jelentéktelen ország, mint mi, mégis mit kellett volna kihozzuk a helyzetből? A fejünk felett döntöttek.
Pedig ők is dönthettek volna úgy, hogy szövetkeznek a németekkel, viszik a teljes francia gyarmatbirodalmat és bedöntik a Szut.
A gyarmatbirodalmuk abban az esetben még sokáig kihúzta volna.
Egyszer már mondtam a 2 vh-s topikban. Egyik ország vezetése sem volt tévedhetetlen. Mindenki ugyanúgy követett el hibákat, csakhogy míg a nagy országoknak sok hiba belefért, addig a kicsiknek már egy is végzetes lehetett.
Érdekes megjegyzés, hogy Mo. esetén folyamatosan olyan kommentek jönnek, hogy "elkerülhetetlen", "nem volt mozgástér", stb.
Érdekes módon az fel sem merül, hogy a gyarmatbirodalom szétesése is az "elkerülhetetlen", "nem volt mozgástér" és "történelmi szükségszerűség" esete? Főleg úgy, hogy MINDEN európai ország gyarmatbirodalma lényegében megszűnt...? Itt fel sem merül az, hogy más nem is jött szóba?

Népirtás...? Hogy maradhatott volna ki?
Két etnikumot érintett igazán: Az egyik a zsidó volt, akik a német megszállás okozta népirtást szenvedte el, a másik a Mo-i német, amelyik pedig egyfajta kollektív bűnösség elve által lett büntetve. Bulgáriában egyik etnikum sem élt. Volt még egy akiket üldöztek, a magyarok, akiket főleg az ideiglenesen visszacsatolt területeken pusztítottak szervezetten megfélemlítésből. Majd lett még társadalmi csoporthoz tartozás lapján, de azt a szovjet rendszer idézte elő...

Megszállás esetén egy quisling kormány teljesen alárendelte volna magát sokkal komolyabban a németeknek. De ezt már nagyon sokadjára mondjuk.
Most tényleg te robogsz szemben a forgalommal... Most vagy mi használunk rossz sávot, vagy te... :rolleyes:
Láthatólag nem értetted meg. Mo. nem lép be a háborúba. Ha a Szu mégis megtámadna, akkor németek ellen lépünk be, mint Bulgária. Ez esetben, akkor szerinted lerombolják a fél országot? Ez esetben a Szu majd csinál holokausztot vagy mi...?

Emberek, valami logikai kapcsolatokat jó lenne bele venni a társalgásba, mert ez így nem tudom, hogy nevetséges vagy fejemet fogós...

Szerintem itt összecsusztak az idősíkok. '41-ben a gyorshadtestet küldtük ki (a komplett páncélos-gépesített alakulatok), mindenféle követelés nélkül (Hitler: "nem fogjuk kérni a szövetségeseink csatlakozását a támadáshoz, mert kompenzációt várnának el, de minden önkéntes felajánlást szivesen fogadunk" idézi Karsai Elek: A berttesgadeni sasfészektől...). Ekkor a szlovákok (gimis törikönyvem szerint) egy dandárt kûldenek keletre. A románok valszeg tényleg többet, mert, az előző évben elvesztett moldáviát akarják visszafoglalni.
'42-ben tényleg komoly balhék voltak további csapatok kikûldésére, ekkor ment ki a két román, meg a 2. Magyar hadsereg. A barbarosat elmulasztó bolgárokat ekkor sem szállták meg a németek.
Lám, lám, pont erről beszélek. Nem volt a németeknek erőforrása őket kényszeríteni a B megindulása után.
Persze ők azért nem mentek, mert nekik nem volt bécsi döntésük.

Miért gondolja mindenki, ha nem csatlakozunk a szu elleni támadáshoz, akkor a németek megszállnak minket! '41-ben nem is kértek ilyet!
Meg, hogy mivel...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 054
6 508
113
Akkor én is felvetek egy ötletet: az milyen érdekes szituáció lett volna, ha az 1940-es második bécsi döntésre a Németek és Olaszok mellé kérjük a Szovjetúniót is döntnöknek?

Éppen nagyon jóban voltunk a Szovjetúnióval, Magyar-Szovjet mézesheteknek is szokták ezt mondani, a világosnál megszerzett zászlóinkat is visszaadták, a Szovjetek meg éppen kipaterolták Moldvából a Románokat, akiket amúgy is utáltak (ha másért nem, már azért is, mert a Románok folyton vissza akarták kérni azt az aranyat, amit az első világháboróban a cárnál helyeztek biztonságba).

Szóval ha harmadik döntnökként a Szovjetek is részt veszenk Erdély felosztásában, akkor a háború után már nehezebben mondhatták volna, hogy vissza az egészet és észek Erdély legyen megint Román.

Egyébként ők szerettek volna résztvenni ezen a tárgyaláson, azért is lett hűvös a Magyar-Szovjet kapcsolat, mert nem kértük fel őket, hogy ők is legyenek döntnökök és Sztálin ezen besértődött (Kun Miklós is beszélt erről a Rejtélyes 20. században).
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 058
113
Hm...
Ebben van valami, Bulgária részvételen szinte jelképes volt. Viszont nem harcoltak, nem rombolták le őket, érdekszférába kerültek, ez tény. De ez már háború utáni történet.

Tehát jó esetben a háborús rombolás, népirtás kimaradhatott volna nálunk is....

Itt van a kutya elásva.
Az, hogy mi lett volna, ha kimaradunk a második világháború pusztításából, arra a legtöbbetek azzal jön, hogy a szovjet így is - úgy is megszállt volna bennünket.
És ezt a megszállást mindenki a háborús pusztítás szemüvegén át szemléli.
De azt sokan elfelejtitek, hogy a szovjetek mint a gőzhenger végigmentek rajtunk, mi meg egyenes derékkal tartva magunkat leromboltattuk velük az egész országot, Illetve jó részét az angolszász légierőkkel. Azaz adtunk okot a pusztításra rendesen.
Ha átkelt volna rajtunk Sztálin és serege (hordája, nevezzétek, aminek akarjátok) de ahogy belép, úgy megy is tovább nyugatnak, akkor a komplett 48 utáni rákosista meg 56 utáni kádárista történelem másképp alakul.
Még akkor is, ha biztos ami biztos, itt marad a szovjet egy része bebiztosítani a hátországot és saját bábjait rakja hatalomra.
Megmaradt polgári értelmiséggel, zsidósággal, életerős generációkkal, infrastruktúrával, iparral teljesen más lett volna az ötvenes évek, az eröltetett iparosítás, tészesítés, államosítás és a vele szembeni társadalmi elfogadottság/elutasítás.
 
M

molnibalage

Guest
Itt van a kutya elásva.
Az, hogy mi lett volna, ha kimaradunk a második világháború pusztításából, arra a legtöbbetek azzal jön, hogy a szovjet így is - úgy is megszállt volna bennünket.
És ezt a megszállást mindenki a háborús pusztítás szemüvegén át szemléli.
De azt sokan elfelejtitek, hogy a szovjetek mint a gőzhenger végigmentek rajtunk, mi meg egyenes derékkal tartva magunkat leromboltattuk velük az egész országot, Illetve jó részét az angolszász légierőkkel. Azaz adtunk okot a pusztításra rendesen.
Ha átkelt volna rajtunk Sztálin és serege (hordája, nevezzétek, aminek akarjátok) de ahogy belép, úgy megy is tovább nyugatnak, akkor a komplett 48 utáni rákosista meg 56 utáni kádárista történelem másképp alakul.
Még akkor is, ha biztos ami biztos, itt marad a szovjet egy része bebiztosítani a hátországot és saját bábjait rakja hatalomra.
Megmaradt polgári értelmiséggel, zsidósággal, életerős generációkkal, infrastruktúrával, iparral teljesen más lett volna az ötvenes évek, az eröltetett iparosítás, tészesítés, államosítás és a vele szembeni társadalmi elfogadottság/elutasítás.
Vagy rövidebben fogalmazva az érdekszférába kerülést simán összemosták azzal, hogy pusztítás és népirtás van. Holott Bulgária példája azt mutatja, hogy ezek nem kéz a kézben járnak. Csak persze nem kell hozzá fejjel a falnak rohanni vágyálmokat kergetve és szimpátia alapján.

(Meg aztán magyar hatóságok voltak igen lelkesek a német kérések teljesítésében.)
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 859
15 244
113
Hm...
Ebben van valami, Bulgária részvételen szinte jelképes volt. Viszont nem harcoltak, nem rombolták le őket, érdekszférába kerültek, ez tény. De ez már háború utáni történet.

Tehát jó esetben a háborús rombolás, népirtás kimaradhatott volna nálunk is....

Alig hiszem hogy lett volna erre esély. Bulgária kb nulla stratégiai jelentőségű volt, mégis megszállták. Ehhez kepest Magyarország a birodalommal közvetlenül határos, sík terület (vö alternatív felvonulási útvonalak Csehországon vagy Jugoszlávián keresztül),ahonnan könnyen lehet Németország fele támadni, relatív jelentős haditermelés is folyt itt a németeknek, tőlünk kaptak élelmiszert, a háború vége fele jelentősége lett a zalai olajkutaknak is.

Ha teszem azt kimaradunk 41-ben, a legvalószínűbb szcenario az, hogy a szovjetek benyomulnak az országba Ausztria felé, a németek meg a másik oldalról mielőtt a honvédség összeomlik... és ugyanott vagyunk.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur
M

molnibalage

Guest
Alig hiszem hogy lett volna erre esély. Bulgária kb nulla stratégiai jelentőségű volt, mégis megszállták. Ehhez kepest Magyarország a birodalommal közvetlenül határos, sík terület (vö alternatív felvonulási útvonalak Csehországon vagy Jugoszlávián keresztül),ahonnan könnyen lehet Németország fele támadni, relatív jelentős haditermelés is folyt itt a németeknek, tőlünk kaptak élelmiszert, a háború vége fele jelentősége lett a zalai olajkutaknak is.

Ha teszem azt kimaradunk 41-ben, a legvalószínűbb szcenario az, hogy a szovjetek benyomulnak az országba Ausztria felé, a németek meg a másik oldalról mielőtt a honvédség összeomlik... és ugyanott vagyunk.
Mond, te értelmezed is amit írok...?

Vagy rövidebben fogalmazva az érdekszférába kerülést simán összemosták azzal, hogy pusztítás és népirtás van. Holott Bulgária példája azt mutatja, hogy ezek nem kéz a kézben járnak. Csak persze nem kell hozzá fejjel a falnak rohanni vágyálmokat kergetve és szimpátia alapján.

(Meg aztán magyar hatóságok voltak igen lelkesek a német kérések teljesítésében.)

Tehát jó esetben a háborús rombolás, népirtás kimaradhatott volna nálunk is....
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 859
15 244
113
Nem én tehetek róla, hogy lassan értelmezhetetlen kategória, és olyan fantazmagóriákkak van tele, hogy 41-ben valami homályos okból nemcsak hogy kimaradunk, hanem egyenesen nekimegyünk a baráti, katonailag és gazdaságilag is abszolút domináns Német Birodalomnak, és valahogy még jól is jövünk ki belőle.

Ahogy addig mindenki, pár hónappal a Barbarossa előtt pont a Jugó és a Görög példa is szépen mutatta.

Ez egy az adott történelmi helyzetet teljesen figyelmen kívül hagyó lázálom. Tessék végre észrevenni, hogy minden kelet európai állammal ugyanaz történt sorozatban - kiszolgálta a német igényeket, és/vagy német megszállás alá került, majd utána szovjet megszállás alá került. A rombolást, népírtást pedig csak az úszta meg, akit a front elkerült vagy csak a háború végén ért oda. Mi meg ott voltunk a kellős közepén.
 
M

molnibalage

Guest
Nem én tehetek róla, hogy lassan értelmezhetetlen kategória, és olyan fantazmagóriákkak van tele, hogy 41-ben valami homályos okból nemcsak hogy kimaradunk, hanem egyenesen nekimegyünk a baráti, katonailag és gazdaságilag is abszolút domináns Német Birodalomnak, és valahogy még jól is jövünk ki belőle.
Az már a totálisan elszállt sci-fi. De az csak pont annyiar sci-fi, hogy harccselekmények nélkül le lesz tarolva az ország...

Ez egy az adott történelmi helyzetet teljesen figyelmen kívül hagyó lázálom. Tessék végre észrevenni, hogy minden kelet európai állammal ugyanaz történt sorozatban - kiszolgálta a német igényeket, és/vagy német megszállás alá került, majd utána szovjet megszállás alá került. A rombolást, népírtást pedig csak az úszta meg, akit a front elkerült vagy csak a háború végén ért oda. Mi meg ott voltunk a kellős közepén.
Mond, te tényleg nem figyelsz...? Ha a németek nem szállnak meg, mert nincs kiugrás, mert részt sem vettünk a B hadműveletben és nincs hadiállapot, akkor a magyar helyzet minden térne el a bolgártól...?

Komolyan mondom lemegyek hídba...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 960
113
Teljesen figyelmen kívül hagyjátok a pszichológiát! Ez az egész ország Trianon és a vörösterror sokkjában volt még. Rájátszott erre a tisztikar és a nemesség neveltetése, a kormány propagandája, a Kisantanttal való konfrontáció állandó lehetősége. A két háború közt NEM VOLT MÁS ÚT ezzel a háttérrel!
Hitler felemelkedésével, Németország revansista erősödésével pedig ez a vonal számottevően meg is erősödött.
A Nagy Háború győztes hatalmai által diktált békék determinálták a második világégést. Ugyan hiba lenne mindenért EZT okolni, de nagyrészt Trianonban már kijelölték utunkat 45-ig...sőt...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 058
113
Azaz mégrövidebben.
Mi a tanulság a második világháborúból? Hogy az ilyen káeurópai átjáróházaknak nem szabad feltartóztatnia semmilyen nálánál nagyobb erőt, hanem hagyni kell átengedni magán, tovább, valahova máshova.

Az, hogy a magyar társadalom és maga a nemzet az infrastruktúrával és a morállal egyetemben mit veszített a Don-kanyarral, a szövetségesek bombázásaival, a szovjet ostrommal, zsidók deportálásaival (különösen vidéken), a malenkij robottal, Rákosival, maga a lecke.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Miért gondolja mindenki, ha nem csatlakozunk a szu elleni támadáshoz, akkor a németek megszállnak minket! '41-ben nem is kértek ilyet!
Nézz rá kérlek egy töri térképre! A nagy zöld izé, ami Németország befolyási övezete.
Logisztikai célból hogy foglalták el Norvégiát. Milyen rohamtempóban fegyverezték le és szállták meg Olaszországot. Így is beugrattak egy valós, vagy kamu Kassa elleni bombázással. Megismétlem ismét: Bárdosy bejelentette a hadiállapotot. De hogy mást mondjak: Teleki Pál kapcsiból emigráns kormánnyal tervezett.
Szerintem bízzunk Teleki rálátására. Talán reál politikusabb volt, mint mi egy "miért gondolja mindenki" konstrukcióval.
De az ő pacifizmusuk is a nyugat elleni háborúnak szólt. A Szu teljesen más tészta.
Az az ősellenség... a Tanácskormány! Onnan új lapot húzott a valóság. A szovjet érdekszférává válás nem volt/ nem lehetett opció!

Ezek a Nemzeti Hadsereges, királyi Magyarországban hívő arisztokrata elit tagjai.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 859
15 244
113
B-ZS egy végtelenül túlhypeolt hivatásos bajkeverő volt csak szerintem. Hirtelen semmi pozitív nem jutna róla eszembe.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 174
8 012
113
B-ZS egy végtelenül túlhypeolt hivatásos bajkeverő volt csak szerintem. Hirtelen semmi pozitív nem jutna róla eszembe.
"A magyar történelemben kevesen futottak be az övéhez hasonló ívű pályát: a szélsőséges jobboldaliságtól jutott el a tettre kész antifasizmusig, s végül életét áldozta a szabad, demokratikus Magyarországért.
Bajcsy-Zsilinszky ..... a náci Németország növekvő befolyását tartotta a magyarságot fenyegető legnagyobb veszélynek. Képviselőként és publicisztikájában is a fasizálódás, a háborús politika ellen emelt szót, még a területi revízióknak sem tudott örülni, mert azok a hitleri Harmadik Birodalomhoz láncolták az országot. Bár élete végéig fajvédőnek tartotta magát, felhagyott harcos antiszemitizmusával, a fajvédelmet a földreformmal és a szociálpolitikával akarta elősegíteni. A második világháború kitörése után közeledett a baloldalhoz, szorgalmazta a kisgazdapárt és a szociáldemokraták szövetségét, a háborúból való kilépés érdekében még a kommunistákkal is kapcsolatot keresett. Szót emelt a Szovjetuniónak hamis ürüggyel elküldött hadüzenet és az újvidéki vérengzés ellen, bírálta a zsidótörvényeket, a parlamentben utoljára 1943. december 9-én beszélhetett.
Amikor 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot, egyedül ő fogadta őket fegyverrel.
"
Azt hiszem, ilyen - általad bajkeverőnek titulált - embereket hiányoltak a kollégák korábban.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
A bolgárok az oroszoknak köszönhetik a török alóli felszabadulásukat, ortodoxok és szláv nyelvűek. Az oroszokra mint nagytestvérre tekintenek ma is.
Azért nem hiszem, hogy annak a 44-es bevonulásnak nagyon örültek volna. Pláne mivel a vesztes oldalon álltak.