[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
(Ezt a Nyugat Európa topicba írtam, de ide is tartozik. Mert ha ez igaz, az nagyon nagy világméretű... elszúrás - de az EU-n messze túlmutat, és azt is mutathatja, hogy az EU érdekei sokkal kisebbek, mint hogy esetlegesen Oroszország (és Kína) újabb pozíciókhoz jusson a Nagy Sakktáblán)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/800-ezer-migrans-indulhat-el-libiabol-6741176/
"A líbiai miniszterelnök szerint a jelenlegi konfliktushelyzetben 800 ezer migráns indulhat el az országból.
Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány vezetője az olasz kormányhoz és az Európai Unióhoz intézett felhívást az „árulónak” nevezett Halífa Haftár tábornok megállítására a La Repubblica olasz napilap internetes oldalán hétfőn közölt interjúban. A líbiai miniszterelnök arra figyelmeztetett: a kialakult súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország, illetve Európa irányába.
Kijelentette, hogy a Halífa Haftár indította agresszió „rákos fertőzésként terjedhet el az egész földközi-térségben”...
...Hozzátette, hogy számára nem elképzelhető semmilyen tűsszüneti megállapodás Haftar tábornokkal. Az egyetlen megoldás Haftár visszavonulása – jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs...
...Fájez esz-Szarrádzs kijelentette: a jelenlegi súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy mintegy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország irányába, valamint líbiaiak is, akik a harcok elől menekülnek...



-Lényegében (többek közt) Szarádzs megfenyegette az EU-t azzal, hogy Líbia területéről gyakorlatilag azonnal megindulhat/megindíthat 800 ezer migránst az EU felé (ezek szerint Líbiában legalább 800 ezer "migráns tartózkodik Nyugat-Líbiában már most? )
-Valamiért azzal is fenyegetőzik, hogy ha az általa jelenleg vezetett (gyakorlatilag) Nyugat-Líbia elesik, akkor valamilyen konfliktus ki fog terjedni az egész Földközi-tengeri térségre.És ha itt csak Algéria miatt utalna teljesen homályosan, már az is "érdekes", de ő az egész Földközi-Tengeri térségre utal (és nem Algériára), ami pedig utalhat akár az ő esetlegesen kiterjedt kapcsolatrendszerére a "migránsok" mögött álló erőkkel. De vélhetően inkább /vagy is, Oroszország térségi előretörésére utalhat, aminek ők lehetnek e homályos utalás szerint az egyik akadályozói, vagy az utolsó bástya, ami az oroszok Afrikai befolyásának gyorsabb elterjedése útjában állhat (meg esetleg Oroszország Szíria utáni újabb katonai bázisai útjába (kissé mint amikor Porosenkoék szerint "Ukrajna" védi egész Európát Oroszországtól)

-Lényegében az igaz, ha Oroszország katonai bázisokat,- haditengerészeti, szárazföldi és légierő, rakéta- hozna létre Szíriában, akkor gyakorlatilag Délen is kvázi az EU közvetlen közelségébe kerülne, amivel pedig a Krím Kalinyingrád és Szíria után/mellett egy újabb szárazföldi elsüllyeszthetetlen bázisa lenne . Amivel - elhelyezkedése okán - gyakorlatilag lehetetlenné tenne a Földközi tengeri térségben Oroszország elleni mélységi haderő összpontosítás-támadás kibontakozásának lehetőségét is. (Meg támadáshoz is felhasználható -vagy "aktív védekezéshez", egy NATO-Orosz konfliktus esetén.) Eddig a Krím miatt "csak" a Fekete tengerben nem volt már lehetséges egy ilyen kibontakozása, a Szíriai orosz jelenlét miatt ugyan már veszélyeztetve voltak a Földközi tengeri NATO erők, de Törökországból ez még akár semlegesíthető is lett volna (elméletileg), de Líbia már egy másik kategória stratégiailag, ezután már gyakorlatilag semmi mozgás nem lenne lehetséges orosz "ellenőrzés" nélkül. Többek közt.
- Mindezek mellett, ha az oroszok Szíria után Líbiában is katonai bázist/bázisokat tudnak kiépíteni, akkor Egyiptom is "eleshet" NATO szemszögből (és lényegében akkor már elméleti lehetősége sem lesz az úgynevezett Arab NATO létrehozásának)

- És így érthetőbbé válik egy aspektusa annak a kijelentésének hogy " a Halífa Haftár indította agresszió „rákos fertőzésként terjedhet el az egész földközi-térségben” ". Tekintetbe véve, hogy Szarrádzshoz és nem Haftárhoz kötnek most terrorista támogatást, vélhetően Szarrádzs nem arra célzott hogy Haftár tábornok miatt nagyobb lesz a terrorveszély a térségben. ("Rákos fertőzés", miont az Afrikai államok Orosz barátságának nyílt vállalása, még több orosz bázis,egyben a NATO ellehetetlenülése a térségben, főleg, ha Trump tényleg nyílt szakításra szánná el magát Törökországtól - És ebben a tekintetben kissé érthetőbbé válik az a közelmúltbeli esemény, hogy Trump hírtelen Brazília lehetséges NATO tagságáról beszélt, amire eddig még gyakorlatilag senki sem reagált)


Ha mindezt végiggondoljuk, felmerül több nagyon fontos kérdés:
-Hogyan lehetséges az, hogy 800 ezer "migráns" úgymond halmozódhatott/gyűlhetett össze/gyülekezhetett gyakorlatilag Európa elismert tudta nélkül.
-És miért?
-Lehetséges volna, hogy erről nem hogy az Európa titkosszolgálatok nem tudtak, de az USA sem? (ez utóbbit nem lehet komolyan gondolni)
- Tényleg nem tudott erről sem a német, sem a francia titkosszolgálat?
- Mit fog szólni ehhez az Olasz kormány- amivel szemben légvonalban alig néhány száz km-re ekkora tömeg gyülelkezhetett/fejlődhetett fel.

- Van ennek köze a Görögországban történt pár ezres "migráns" áttörési kísérlethez? Vagy az csak egy elterelő művelet lett volna?
-A Líbiai állítólagos 800 ezreshez képest pl 40 ezer ember majdhogynem elenyésző- de legalábbis nem a fő csapásirány. Mert ez a hirtelen bedobott 800 ezres szám, gyakorlatilag Európával szemben, mintegy rejtetten felgyülekezve, katonailag teljesen értelmezhető fő csapásiránynak teljesen felfogható.
-Ugyebár Nyugat-Líbiából tengeren lényegesen nagyobb távolság Görögország, csakhogy a nemrégiben kirobbant Görögországi migráns Európába irányuló "karaván" lehetőségét az EU vezetői és Merkel... gyakorlatilag tagadták - és azt hogy tudnáának róla- . aztán amikor kiderült hogy mégis lehet benne valami, akkor meg még inkább bagatelizálták. Erre most kiderül hogy 800 ezer "miigráns van Líbiában kvázi "ugrásra készen". Tényleg nem tudták?
- Lehetséges ekkora tömeget nem észrevenni az Európai szolgálatoknak?

- Hogyan értelmezhető az, hogy Haftár tábornokkal szemben Tripoli "védői" között iszlám szélsőséges milíciák, és állítólag körözött terroristák is vannak. Ez utóbbiak a 800 ezres migránsok közül kerültek ki feltételezhetően, az több mint vélhető. Míg Haftár meg felszámolná az iszlám szélsőségeseket.- De az EU (és a jelek szerint az ENSZ) Szarrádzsot támogatja és annak nemzetközileg elismert úgynevezett egységkormányát.

Rengeteg a kérdés. Ha valódi válaszok jönnek/kiderülnek, hatalmas balhé lehet abból. És ez meg komolyan kihathat majd az EU-s választásokra is.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
Sajtószabadság index az RSF szerint.
https://rsf.org/en/ranking
hmmZnQWt
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Sajtószabadság index az RSF szerint.
https://rsf.org/en/ranking
hmmZnQWt

Na ez a nettó faszság. Németországban jobban korlátozva van mint magyarországon, mégis németország fehéret kap mi meg narancssárgát.....(a románok meg jobb helyezést nálunk) Innentől inkább hűségtérképnek hívnám. Ki mennyire nyal be alapon készítették.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Antallfy Tibor legújabb posztja egy volt CIA ügynök beszámolójának felhasználásával. Ide teszem mert több ország meg van említve benne, s alighanem a "következmények" is globálisak lesznek:

http://www.antalffy-tibor.hu/?p=36088

(2818) Amerika háborút akar
2019-04-24Tibor bá' blogja
Tibor bá’ online



Philip Giraldi, a volt CIA ügynök, akinek szakterülete a terrorizmus elleni fellépés volt, megírta véleményét, amit felhasználtam az alábbi poszt megírásához.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Azért az elég tág fogalom, hogy Európa. Tudtommal Európa egy földrész és nem valami szövetség, vagy társaság. Kicsit összemossák és kisajátítják a dolgokat egyesek, ami nem szerencsés. Már megint ellenség keresés folyik, hogy bizonyos dolgokat legalizálni tudjanak. Khhhm...
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Azért az elég tág fogalom, hogy Európa. Tudtommal Európa egy földrész és nem valami szövetség, vagy társaság. Kicsit összemossák és kisajátítják a dolgokat egyesek, ami nem szerencsés. Már megint ellenség keresés folyik, hogy bizonyos dolgokat legalizálni tudjanak. Khhhm...
Ez olyannyira igaz, hogy az egyszerű nép úgy tudja, Európa legmagasabb csúcsa a Mount Blanc, pedig az Elbrusz ráver vagy 200 métert. Ezt még Hitler is tudta. :)
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
A CO2 kibocsájtásért felelős első 100 cég (és vezetője). Az országméretek a szennyezéssel arányosak.
names-and-locations.png
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Hmm...
2 évig töltésföldekkel dolgoztam gázátadó állomásokon az FGSZ-nél ahol kb egy-egy 500 m2-es telepen az FGSZ saját elmondása szerint évi 500 háztartás éves gázfogyasztása szivárgott el a levegőbe csak a túlnyomás leeresztése miatt

Lehet találgatni ezek mennyire számítanak nagynak...minden Lepsény nagyságú településnél van egy legalább ilyen gázátadó.
Nem azért van ennyi veszteség mert lyukasak a csövek, csak ez egy üzemi szivárgás.
Teljesen normális.

Láttam amikor egy ilyen kis állomásnál "elszólta magát", kb 70 méteren égett 30 bar nyomásnál.
És sok esetben van 200 bar nyomásos cső, is mint Algyőn a gáztározó építésénél ahol ezeket a csöveket és karimákat ipari festettem pl én is.
Ezek az üzemek vajon mennyi CO2-t nyomnak ki...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter frusztrált és teátrális alakítása annak köszönhető, hogy Washington egészen egyszerűen későn ébredt rá, milyen ütemben alakul át az arktikus térség és az milyen potenciált hordoz magában. Az USA és Kanada ébredéséhez hozzájárulhatott az az orosz törvénytervezet, amely a norvég partoktól a Bering-szorosig orosz szuverenitás alá helyezi az északi-tengeri útvonalat.
Putyin villámgyors volt – ezt nagyon benézte Amerika


Az Egyesült Államok mától 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáját.
Az USA bedurvította a vámháborút, Kína sajnálja, de válaszcsapásra készül
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter frusztrált és teátrális alakítása annak köszönhető, hogy Washington egészen egyszerűen későn ébredt rá, milyen ütemben alakul át az arktikus térség és az milyen potenciált hordoz magában. Az USA és Kanada ébredéséhez hozzájárulhatott az az orosz törvénytervezet, amely a norvég partoktól a Bering-szorosig orosz szuverenitás alá helyezi az északi-tengeri útvonalat.
Putyin villámgyors volt – ezt nagyon benézte Amerika


Az Egyesült Államok mától 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáját.
Az USA bedurvította a vámháborút, Kína sajnálja, de válaszcsapásra készül

"Valóban, Pompeo a finnországi találkozón élesen bíráltaKína „agresszív” arktikus törekvéseit, hiszen az ország legészakibb pontja 1450 kilométerre fekszik az arktikus térségtől, olyan kategória pedig nincsen, hogy „arktikus-közeli ország”. Pompeo feltette a kérdést: „Azt akarjuk, hogy az arktikus térség egy újabb Dél-kínai-tengerré váljon, megterhelve militarizációval és versengő területi követelésekkel?”

Gondolom, akkor Pompeo elkezdi felszamoltatni a közel és távol keleti USA bázisokat, tekintve, hogy azok elég távol esnek az anyaországtól.

Az agyam eldobom attól, hogy ezek mennyire pofàtlanok! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Május elején még arról volt szó, lassan megegyezik tavaly január óta folyó kereskedelmi háborúja lezárásáról az Egyesült Államok és Kína, és kötnek egy szerződést a gazdasági viszonyaik rendezéséről. Ehelyett a Donald Trump amerikai elnök csütörtökön súlyos gazdasági büntetőintézkedéseket jelentett be Kínával szemben, miután állítása szerint Peking felmondta egy csomó korábbi ígéretét. Az egyre kiszámíthatatlanabb huzavona folytatódik, a mélyebb érdekellentéteket pedig még egy kereskedelmi paktum sem oldaná meg. Amivel mindenki rosszul jár.
Kiegyezésről volt szó, ehelyett csúnyán eldurvult az amerikai-kínai háború
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Egy iráni katonai összecsapás katasztrofális következményekkel járna kontinensünkre a nukleáris fegyverek elterjedése, ellenőrizetlen menekültáradat, terrorista veszély és olajpiaci felfordulás képében. A mostani geopolitikai feszültség nagyszerű hír az orosz érdekek számára: cégeik átveszik Ázsiában a visszaeső iráni olajeladások miatt felszabaduló piaci pozíciókat.
Putyin dörzsöli a markát, Európa tajtékzik – mit akar Trump Iránnal?
 
Status
Not open for further replies.