Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 108
33 382
113
Ha igy halad a vilag ugyan oda jutunk mimt par szaz eve.

A kozepkori tarsadalombol kiemelkedtek a cehek mukodesuk masodik fazisaba joletet teremtettek elertek hogy a vilag egy ezustkorba lepjen. Az elet a korabbihoz kepest viszomylag jo volt konnyu es kiszamithato.

Majd jott az ipari forradalom. /mi ugy tanultuk hogy az elejen volt egy megakadas a geprombolasok kora amikor barbar tudatlan emberek a gepeket satannak tartva pusztitottak azokat./ na ezek az emberek epp csak azt tudtak hogy a gepeknek hala munkanelkuliek lettek az eddigi stabil egzisztenciabol egy ketseges ingadozo masnak ehberert dolgozo valami lett... Persze aki ujra eltudott helyezkedni fele fizetesert ketszer annyi munkaidobe es megterhelobb fizikai meloba.../ majd a gozgep megalithattlanul terjedt tovabb aminek kovetkezmenye emberek tizmillioinak ehezese pusztulasa lett... Egyszeruen nem volt munka... A gyarmatokon se volt jobb a helyzet de nekik szavazati joguk se volt...ja az atlag polgarnak se europaba....

Majd eltelt egy generacio aki ebbe nott fel es ledontottek az uralkodokat mintha azok lennenek a hiabasak mikozben a vilagot uralo oligarchak bune volt milliok halala a penzehseg miatt... Teljesen atformalta a tarsadalmat... Azota is csak vergodik a rendszer megborult a gepek nagyobb erteket kepviselnek mit a tuleleshez nelkulozhetetlen dolgok. Viz elelem menedek /meleg./ minden megborult azota... Es most kuszobon az ujjabb forradalom de az emberekbe most meg annyi sincs hogy geprombolasba kezdjenek. Vagy idejebe megbuktassak a penzehes oligarchakat... Az urbe vagynak eggyesek mikozben tonkretesszuk a foldet... Vegtelen es olcso energiarol almodozik mindenki mikozben az energia nagyreszet feleslegesen hasznalja el... Elavulo es gyrilag rovid hasznalhatosagu gepek eszkozok gyartasaval forgalmazasaval tesszuk tonkre a kornyezetunket es huzzak ki az emberek penztarcakjabol a penzt ami maga a mumka ara...ami az ido...
Tonkreteszunk mindent felelunk csak hogy vegyunk valamit amit egy ev hasznalat utan levserelunk mert elavult...

Veges rendszerbe a vegtelenig akarunk terjeszkedni es elhisszuk hogy lehetseges... Hogy folyamatosan fejlofdhetunk. Mikozben nem vesszuk eszere hogy a fejlodesnek beadott dolgok tonkretesznek leepitenek es visszafejlesztenek minket... Szarabbul elunk a fejlodesnek hala mint korabban es minel jobbamfejlodik a vilag annal szarabb az eletszinvonal... A valodi eletszinnvonal a cukormaz mogott amit fejlodesnek hivnak... Mivel vagyunk elorrebb fejletseg teren mint 100 eve... Megtudunk gyogsitani bizonyos raktipusokat.../100 eve nem volt ennyir akos akit gyogsitani kellett volna.../ tudunk felhokarcolokat epiteni... /amibe aztan egy csomo fizikai dolgot nem termelo egyent ucsorogtessunk.../ atrepulhetjuk a vilagot megismerhetunk tavoli tajakat /mikozben azt nem tudja a 99% hogy a lakott terulet hataratol 2-3 km re mi hol talalhato.../ a vilagot bejarja jondragan a sajat elethelyet meg nem ismeri.../
Mibe fejlodtunk? Tudunk komunikalni a vilag masik felen elo emberrel mikozben az utcabelielet nem ismerjuk... Mibe fejlodtunk? Hozzaferunk a tudashoz a net segitsegevel de a dezinformaciohoz is... /regen legalabb a konyvtarba vagy tapasztalt ember tarsasagaba nemm kellett infot szurni../
Mibe fejlodtunk? Eszukk a muamyagokat.../mikozben a boraszatba zoldszuretet hirdettek mert a felvasarlo nem tud ekkora mnnyisegt betarolni.../ a felvasarloknak mar nagyobb a hatalma mint eggses politikai partoknak...kepviseloknek... Akkor mirol beszelunk ez a nagy fejlodes ??? Olyan emberek csoportok diktalnak akiket senki semmire nem valasztott meg nem jogositott fel kepviselettel... Ez a demokracia??? Ez nem demokracia kokemeny kapitalizmus... Az erosebb uralma a gyengebb felett azert nem diktatura mert meg nem jatszottak le egymas kozott a mecvseiket.... Ez a jo irany a kozpontositas a diktaturaba rohanas.... Ez a fejlodes???

Mondjun nekem valaki valamit amibe egyertelmuen fejlodtunk...
Gepgyartas... Minek??? Hogy tobb szemetet termelje.... Gyors autok... Minek hogy megszegd a kresszt... Mobil hogy meg a wcn se legyel nyugodt barhol barmikor zavarhassanak... Felgyorsult porgos vilag hogy kiegj hogy aztan meny ell nyaralni koltsd a penzed egesz evbe egy het pihenesert....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 146
113
Ha normálisan neveled, akkor soha. Ha elkap egy csirkét, leteszed elé a dögöt, hülyére vered a kutyát, örökre beleivódik, hogy nem pálya. Kivéve, ha valami kajla idióta vadászkutya, ami emellé komolytalan jellem. Normális esetben működik. Ma ez a sok fészbúklakó nyálgép buzi miatt állatkínzásnak hangzik, valójában egy szükséges nevelési eszköz faluvidéken, ahol az emberek látnak élő csirkét. Ettől eltérően mondjuk egy marha nem fog hűségesen megállni a cselekvésben, mert eszébe jut a verés. Azt rendszeresen fegyelmezni kell, mert próbálkozik és ha rájön, hogy mennyire erős, akkor vége a dalnak. Itt most szimplán egy öt-hatszáz kilós tehénről beszélek, nem egy hasonló, vagy kétszer ilyen tömegű bikáról. Kecske és birka hím egyedei szintén rendszeresen bepróbálkoznak, az állatvédők nagy bánatára szintén csak akkor állnak meg, amikor már baromira fáj nekik. Szeretnek hátulról támadni és meglepődnétek, mennyire fáj, amikor gyanútlanul felken a falra. Negyed óráig csak jött és jött és kapta az öklösöket. A lényeg, hogy normálisan nem törjük el az orrát, fáj az arcrész is egy idő után. Nekik ez csak sport, néha csak játék, az élet múlhat rajta mégis. A ló meg egy külön téma. Aki esetleg összefut egy valódi lovásszal, kérdezze meg, mi az a cigány ló és hogy szoktak a szakértő szemű emberek köszönni neki. Ha állatokat tartasz, főleg nagyállatokat, lehet hogy pont a lenézett, csirkére járó kutyád fogja lekergetni rólad az épp erőpróbálgató néhány mázsát. Világvége után ugyanez a kutya védi meg őket a falkában kóborló társaitól. Nem vagyok kutyaimádó, de én nem egyet tartanék.
Birka meg a kecske az tenyleg hatulrol tamad es fel tud donteni, olyan mintha valaki varatlanul izombol beleokloz a combodba. Birkat utheted, nem erzi meg, en egy deszkaval vertem fejbe, oldalba az elejen, semmi hatasa. Fogj egy seprunyelet es ugy kozepesen erosen vagd bokan. Azt megerzi es odebball egy ket utes utan. Okosabb ha az ember megkoti. Amugy a liba ilyen harcias meg, a gunarral lehet viaskodni, detto rugdoshatod, semmi ugyanugy. Viszont ha fentrol ranyulsz a nyakara a feje mogott es megrazod akkor odebb ballag. Ja es a lo, a heten meselte egy korabban osztrakban lovaszkodott kollega hogy volt akinek a lo megharapta a nyakat, es meg is halt mert ugye elverzett.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
- Víz nem romik meg, ha friss -> Fúrott kút.
- Méhészkedés, a felsorolt betegségek lennének, de nem lenne ekkora és ilyen jellegű vegyszerhasználat; más lenne a profitkényszer, azaz nem kellene olyan nagy mennyiséget előállítani. Régen is sokkal kevesebb és kevésbé édes ételeket ette.
- Tárolás megoldható, ha van rendes (!) kamra, pince. Rendesen van elkészítve, pl rendesen megfőzött lekvárok, savanyított ételek. A száaztészta is viszonylag hosszan eltartható.
-Takarmánynövényt lehet vetni, aratni kézzel is, csépelni se kunszt. Nem is kell nekik feltétlen mélyszántás, régen sem mélyen forgattak alá, sőt a régi faekék korában is termesztettek, amivel kb csak karistolták a földet. De sokszor most is csak tárcsázás van előtte. Na meg a megfelelő tak. növ. kiválasztása sem mindegy.
- Ma is lehet venni olyan baromfikat, és mindenféle állatot, amik nem agyon tenyésztettek, vagy akár el is kotlanak. Nem nagy takarmányigényűek (A régi szomszéd minden nap hordta haza a békalencsét a vadkacsáinak, nekem is vannak olyan csirkéim, amiket kotlós keltetett és a Jóisten nevelt, pedig nem hagyományos agyonhájpolt fajta).
- Alapban tudni kell, hogy régen nem két pofára zabáltak (Télen két étkezés, szezonális ételek, bőjtben aszalt gyümölcsök és vajjal készült ételek); nem dobták ki az ételt, hanem megbecsülték; és nem volt rendszeres a húsfogyasztás, hanem kb. heti 2-3 alkalommal, de a katolikusoknál meg anno volt még vagy 130 napnyi bőjt is -oszt' nem haltak éhen.
- Az ökölszabály valóban 1 számos állat/1 hektár, de: hol 1ha? Békésben, Nógrádban, Kiskunságban, Őrségben? 1ha mi? 1ha legelő, kaszáló, lomb, lucerna, abrak, vagy mi? Ugye lucernából kb 0,5ha, de mindig nem ehet azt, van szalmád, kukoricaszárad, ocsu, törek, zöldkaszálód és szénakaszálód, így máris egy lónak/mahának nem is kell 1 ha-t beművelni. Ott van a ház eleje, az utakszéle legeltetésre, kaszálásra és a ma nem kihasznált csak gyomosodó ->vegyszerezendő, tárcsázandó tarló és keletkező ugarföldek is állattartásra alkalmasak, akár több fajtának is megfelelő sorrendben.
- Zsír kell, de olajat is elő lehet állítani, régen majd minden faluban volt olajütő, tökmag, napaforgó, rapce olajnak, valamint régen a tejet nem nagyon itták, inkább tejtemékeket állítottak elő, pl vajat, ami sütésre, főzésre is jó és eltartható.
- A kecske, birka általában még elég nagy fajtaváltozattal bír, relatív jól és biztosan szaporodik, minden háznál 2-3 anya eltartható részben melléktermékeken, ami legalább évi 50-80 kg nem csontozott húst jelenthet, ha csak a hímeket és selejteket vágják ki.
-További húsforrás két olyan haszonállat lehetne, ami ma eléggé mellőzött: galamb és a nyúl.

Ha nincs téli takarmányod a marhának vagy lónak, akkor 1ha még baranyában is sovány/elégtelen, (nagyállat esetén mindig legelőről beszélünk) az alföldi homokon 2-2,5 ha/nagyállat. A lucerna meg a lónál frissen nem adható, és csak azzal etetés savós patarírhagyulladást okoz, ami kezeléssel és pihentetéssel is alsó hangon 3 hó állás, fehérjeszegény takarmány melett. Az állattartás sosem 1+1 egyszerűségű. A marha igénytelenebb, de a lóval sok a munka, meg odafigyelés.
(nem véletlen régen a szegény ökrökkel járt, a gazdagabbnak volt lova.)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 146
113
Ez ok, csak ugye ki tud loval szantani? Ki tud buzat kaszalni, kevet kotni? Kinek van szoroja a magot megtisztitani tonna es mazsaszam? Hol orlod meg, ha a malom is leall mert nincs aram es ki fog a te par tonnaddal bajlodni? Ki epit malmot? Ki vag malomkovet, ont hengerszeket stb. Nekem ez a bajom a gabonaval es a liszttel. Az emberek hany szazaleka fog rendes tejhez hozzajutni es abbol mennyi tud majd vajat kopulni, sajtot kesziteni?
- Víz nem romik meg, ha friss -> Fúrott kút.
- Méhészkedés, a felsorolt betegségek lennének, de nem lenne ekkora és ilyen jellegű vegyszerhasználat; más lenne a profitkényszer, azaz nem kellene olyan nagy mennyiséget előállítani. Régen is sokkal kevesebb és kevésbé édes ételeket ette.
- Tárolás megoldható, ha van rendes (!) kamra, pince. Rendesen van elkészítve, pl rendesen megfőzött lekvárok, savanyított ételek. A száaztészta is viszonylag hosszan eltartható.
-Takarmánynövényt lehet vetni, aratni kézzel is, csépelni se kunszt. Nem is kell nekik feltétlen mélyszántás, régen sem mélyen forgattak alá, sőt a régi faekék korában is termesztettek, amivel kb csak karistolták a földet. De sokszor most is csak tárcsázás van előtte. Na meg a megfelelő tak. növ. kiválasztása sem mindegy.
- Ma is lehet venni olyan baromfikat, és mindenféle állatot, amik nem agyon tenyésztettek, vagy akár el is kotlanak. Nem nagy takarmányigényűek (A régi szomszéd minden nap hordta haza a békalencsét a vadkacsáinak, nekem is vannak olyan csirkéim, amiket kotlós keltetett és a Jóisten nevelt, pedig nem hagyományos agyonhájpolt fajta).
- Alapban tudni kell, hogy régen nem két pofára zabáltak (Télen két étkezés, szezonális ételek, bőjtben aszalt gyümölcsök és vajjal készült ételek); nem dobták ki az ételt, hanem megbecsülték; és nem volt rendszeres a húsfogyasztás, hanem kb. heti 2-3 alkalommal, de a katolikusoknál meg anno volt még vagy 130 napnyi bőjt is -oszt' nem haltak éhen.
- Az ökölszabály valóban 1 számos állat/1 hektár, de: hol 1ha? Békésben, Nógrádban, Kiskunságban, Őrségben? 1ha mi? 1ha legelő, kaszáló, lomb, lucerna, abrak, vagy mi? Ugye lucernából kb 0,5ha, de mindig nem ehet azt, van szalmád, kukoricaszárad, ocsu, törek, zöldkaszálód és szénakaszálód, így máris egy lónak/mahának nem is kell 1 ha-t beművelni. Ott van a ház eleje, az utakszéle legeltetésre, kaszálásra és a ma nem kihasznált csak gyomosodó ->vegyszerezendő, tárcsázandó tarló és keletkező ugarföldek is állattartásra alkalmasak, akár több fajtának is megfelelő sorrendben.
- Zsír kell, de olajat is elő lehet állítani, régen majd minden faluban volt olajütő, tökmag, napaforgó, rapce olajnak, valamint régen a tejet nem nagyon itták, inkább tejtemékeket állítottak elő, pl vajat, ami sütésre, főzésre is jó és eltartható.
- A kecske, birka általában még elég nagy fajtaváltozattal bír, relatív jól és biztosan szaporodik, minden háznál 2-3 anya eltartható részben melléktermékeken, ami legalább évi 50-80 kg nem csontozott húst jelenthet, ha csak a hímeket és selejteket vágják ki.
-További húsforrás két olyan haszonállat lehetne, ami ma eléggé mellőzött: galamb és a nyúl.
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ez ok, csak ugye ki tud loval szantani? Ki tud buzat kaszalni, kevet kotni? Kinek van szoroja a magot megtisztitani tonna es mazsaszam? Hol orlod meg, ha a malom is leall mert nincs aram es ki fog a te par tonnaddal bajlodni? Ki epit malmot? Ki vag malomkovet, ont hengerszeket stb. Nekem ez a bajom a gabonaval es a liszttel. Az emberek hany szazaleka fog rendes tejhez hozzajutni es abbol mennyi tud majd vajat kopulni, sajtot kesziteni?

Az ilyen forgatókönyvek nagy hibája, hogy azt gondolják nem lesz áram és üzemanyag. Már miért ne lenne? A tudás nem veszik el 1-ik pillanatról a másikra. Biodízellel bőven el lehet lenni, persze nincs többé személyautózás,de a traktoroknak lesz elég. Áram korlátozott számban lesz ugyan, na nem zenehallgatás meg utcavilágítás lesz a prioritás, hanem vészhelyzeti infrastruktúra, nélkülözhetetlengépgyártósorok, egyedi-szerszámkészítőgépek, és feldolgozóipar lesz az elsődleges. A kényelem visszaesik mondjuk az 1930 utáni szintre, de még bőven megleszünk, és a szükség lehet megnyit olyan fejlődési utakat amiket elképzelni se tudunk most még.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 738
113
Ha igy halad a vilag ugyan oda jutunk mimt par szaz eve.

A kozepkori tarsadalombol kiemelkedtek a cehek mukodesuk masodik fazisaba joletet teremtettek elertek hogy a vilag egy ezustkorba lepjen. Az elet a korabbihoz kepest viszomylag jo volt konnyu es kiszamithato.

Majd jott az ipari forradalom. /mi ugy tanultuk hogy az elejen volt egy megakadas a geprombolasok kora amikor barbar tudatlan emberek a gepeket satannak tartva pusztitottak azokat./ na ezek az emberek epp csak azt tudtak hogy a gepeknek hala munkanelkuliek lettek az eddigi stabil egzisztenciabol egy ketseges ingadozo masnak ehberert dolgozo valami lett... Persze aki ujra eltudott helyezkedni fele fizetesert ketszer annyi munkaidobe es megterhelobb fizikai meloba.../ majd a gozgep megalithattlanul terjedt tovabb aminek kovetkezmenye emberek tizmillioinak ehezese pusztulasa lett... Egyszeruen nem volt munka... A gyarmatokon se volt jobb a helyzet de nekik szavazati joguk se volt...ja az atlag polgarnak se europaba....

Majd eltelt egy generacio aki ebbe nott fel es ledontottek az uralkodokat mintha azok lennenek a hiabasak mikozben a vilagot uralo oligarchak bune volt milliok halala a penzehseg miatt... Teljesen atformalta a tarsadalmat... Azota is csak vergodik a rendszer megborult a gepek nagyobb erteket kepviselnek mit a tuleleshez nelkulozhetetlen dolgok. Viz elelem menedek /meleg./ minden megborult azota... Es most kuszobon az ujjabb forradalom de az emberekbe most meg annyi sincs hogy geprombolasba kezdjenek. Vagy idejebe megbuktassak a penzehes oligarchakat... Az urbe vagynak eggyesek mikozben tonkretesszuk a foldet... Vegtelen es olcso energiarol almodozik mindenki mikozben az energia nagyreszet feleslegesen hasznalja el... Elavulo es gyrilag rovid hasznalhatosagu gepek eszkozok gyartasaval forgalmazasaval tesszuk tonkre a kornyezetunket es huzzak ki az emberek penztarcakjabol a penzt ami maga a mumka ara...ami az ido...
Tonkreteszunk mindent felelunk csak hogy vegyunk valamit amit egy ev hasznalat utan levserelunk mert elavult...

Veges rendszerbe a vegtelenig akarunk terjeszkedni es elhisszuk hogy lehetseges... Hogy folyamatosan fejlofdhetunk. Mikozben nem vesszuk eszere hogy a fejlodesnek beadott dolgok tonkretesznek leepitenek es visszafejlesztenek minket... Szarabbul elunk a fejlodesnek hala mint korabban es minel jobbamfejlodik a vilag annal szarabb az eletszinvonal... A valodi eletszinnvonal a cukormaz mogott amit fejlodesnek hivnak... Mivel vagyunk elorrebb fejletseg teren mint 100 eve... Megtudunk gyogsitani bizonyos raktipusokat.../100 eve nem volt ennyir akos akit gyogsitani kellett volna.../ tudunk felhokarcolokat epiteni... /amibe aztan egy csomo fizikai dolgot nem termelo egyent ucsorogtessunk.../ atrepulhetjuk a vilagot megismerhetunk tavoli tajakat /mikozben azt nem tudja a 99% hogy a lakott terulet hataratol 2-3 km re mi hol talalhato.../ a vilagot bejarja jondragan a sajat elethelyet meg nem ismeri.../
Mibe fejlodtunk? Tudunk komunikalni a vilag masik felen elo emberrel mikozben az utcabelielet nem ismerjuk... Mibe fejlodtunk? Hozzaferunk a tudashoz a net segitsegevel de a dezinformaciohoz is... /regen legalabb a konyvtarba vagy tapasztalt ember tarsasagaba nemm kellett infot szurni../
Mibe fejlodtunk? Eszukk a muamyagokat.../mikozben a boraszatba zoldszuretet hirdettek mert a felvasarlo nem tud ekkora mnnyisegt betarolni.../ a felvasarloknak mar nagyobb a hatalma mint eggses politikai partoknak...kepviseloknek... Akkor mirol beszelunk ez a nagy fejlodes ??? Olyan emberek csoportok diktalnak akiket senki semmire nem valasztott meg nem jogositott fel kepviselettel... Ez a demokracia??? Ez nem demokracia kokemeny kapitalizmus... Az erosebb uralma a gyengebb felett azert nem diktatura mert meg nem jatszottak le egymas kozott a mecvseiket.... Ez a jo irany a kozpontositas a diktaturaba rohanas.... Ez a fejlodes???

Mondjun nekem valaki valamit amibe egyertelmuen fejlodtunk...
Gepgyartas... Minek??? Hogy tobb szemetet termelje.... Gyors autok... Minek hogy megszegd a kresszt... Mobil hogy meg a wcn se legyel nyugodt barhol barmikor zavarhassanak... Felgyorsult porgos vilag hogy kiegj hogy aztan meny ell nyaralni koltsd a penzed egesz evbe egy het pihenesert....

Tényleg érdekelne szerinted a technikai fejlődéssel kb "hol kellett volna megállni"? Valamiféle ammish életforma? Arra ugye tudunk működőképes példát mutatni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ha nincs téli takarmányod a marhának vagy lónak, akkor 1ha még baranyában is sovány/elégtelen, (nagyállat esetén mindig legelőről beszélünk) az alföldi homokon 2-2,5 ha/nagyállat. A lucerna meg a lónál frissen nem adható, és csak azzal etetés savós patarírhagyulladást okoz, ami kezeléssel és pihentetéssel is alsó hangon 3 hó állás, fehérjeszegény takarmány melett. Az állattartás sosem 1+1 egyszerűségű. A marha igénytelenebb, de a lóval sok a munka, meg odafigyelés.
(nem véletlen régen a szegény ökrökkel járt, a gazdagabbnak volt lova.)
Nem mondod. Komolyan? :O :)
És minek adható frissen? -Semminek.
Nem legelőről volt szó, hanem, hogy mekkora területről lehet fenntartani egy jószágot. Pont azt írtam, hogy nem mindegy, hogy hol.
A ló/marhatartás nem feltétlen, nem kimondottan az anyagi helyzet függvénye volt. Inkább túlvállalták magukat, csak, hogy lovat tartsanak.

Birkat utheted, nem erzi meg, en egy deszkaval vertem fejbe, oldalba az elejen, semmi hatasa.
Az okosok szerint orrára gumicsővel (slaggal), attól nem törik csontja, könnyebben eltalálod, mint a lábát és meg is érzi. A fejét hiába vered, a hátán meg ugye év nagy részében a gyapjú fogja az ütést.

Ja es a lo, a heten meselte egy korabban osztrakban lovaszkodott kollega hogy volt akinek a lo megharapta a nyakat, es meg is halt mert ugye elverzett.
Több ilyet hallottam. Pár éve volt itthon, hogy szamár ölt embert ugyan így. Disznó is megeszi az embert, hallottam már ilyenről. Az állat nem játék.

Ez ok, csak ugye ki tud loval szantani? Ki tud buzat kaszalni, kevet kotni? Kinek van szoroja a magot megtisztitani tonna es mazsaszam? Hol orlod meg, ha a malom is leall mert nincs aram es ki fog a te par tonnaddal bajlodni? Ki epit malmot? Ki vag malomkovet, ont hengerszeket stb. Nekem ez a bajom a gabonaval es a liszttel. Az emberek hany szazaleka fog rendes tejhez hozzajutni es abbol mennyi tud majd vajat kopulni, sajtot kesziteni?
Pár hold/hektár után mindenbe bele lehet jönni. Magot kézzel is lehet szórni, régen is fa lapáttal szórták. Nagy munka, nem vitás, de rá fognak érni a ó szelet lesni.
Az őrlés az jogos. Ha jól emlékszem régen is nagyon kevés helyen termeltek ki malomkőnek, talán ott még van erre tudás. De van olyan kézi daráló, amit tudsz állítani, dara minőségig. Ha meg nagyon ökobiozöld vagy, akkor jelenleg van kézimalom is. Nem egy embernek kell mindenkinek megőrölni, régen is egy-egy faluban sok malom volt (szárazmalom, szél stb.).

Rossz sitera jöttem volna?
Ha hadi oldalról közelítjük meg, akkor szerinted, mi fog először sérülni egy háború esetén? A közművek, mindenféle energiaellátás, malmok, gabonatárolók.
A XX. században kb. háromszor volt, mikor a pestiek/városiak lehordták falura az ehetetlen értékeiket egy kis élelemért; meg ették a lótetemet. Na, most gondold el, ha már akkor is ennyire urbanizált lett volna a vidék. Nem szabad azt gondolni, hogy az már a múlt és soha nem lesz ilyen. "Homo homini Lupus est."
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Tényleg érdekelne szerinted a technikai fejlődéssel kb "hol kellett volna megállni"? Valamiféle ammish életforma? Arra ugye tudunk működőképes példát mutatni.

Nem megállni kellett volna csak más irányba menni és nem belemenni újra ugyanabba a zsákutcába mibe e történelem folyamán birodalom belesétált.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 146
113
Fene tudja de ha minden így halad tovább nem kell újabb világháború hogy világméretű változások legyenek. Ott vannak pl a fentebb említett méhek. Évről évre csökken a számuk világszerte. Az Usában pl 1/3-ra esett a számuk egy emberöltő alatt, ott már probléma hogy kevesen vannak. Az mg-i termékek 80% nem terem meg a méhek porzása nélkül.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem mondod. Komolyan? :O :)
És minek adható frissen? -Semminek.
Nem legelőről volt szó, hanem, hogy mekkora területről lehet fenntartani egy jószágot. Pont azt írtam, hogy nem mindegy, hogy hol.
A ló/marhatartás nem feltétlen, nem kimondottan az anyagi helyzet függvénye volt. Inkább túlvállalták magukat, csak, hogy lovat tartsanak.


Az okosok szerint orrára gumicsővel (slaggal), attól nem törik csontja, könnyebben eltalálod, mint a lábát és meg is érzi. A fejét hiába vered, a hátán meg ugye év nagy részében a gyapjú fogja az ütést.


Több ilyet hallottam. Pár éve volt itthon, hogy szamár ölt embert ugyan így. Disznó is megeszi az embert, hallottam már ilyenről. Az állat nem játék.


Pár hold/hektár után mindenbe bele lehet jönni. Magot kézzel is lehet szórni, régen is fa lapáttal szórták. Nagy munka, nem vitás, de rá fognak érni a ó szelet lesni.
Az őrlés az jogos. Ha jól emlékszem régen is nagyon kevés helyen termeltek ki malomkőnek, talán ott még van erre tudás. De van olyan kézi daráló, amit tudsz állítani, dara minőségig. Ha meg nagyon ökobiozöld vagy, akkor jelenleg van kézimalom is. Nem egy embernek kell mindenkinek megőrölni, régen is egy-egy faluban sok malom volt (szárazmalom, szél stb.).


Ha hadi oldalról közelítjük meg, akkor szerinted, mi fog először sérülni egy háború esetén? A közművek, mindenféle energiaellátás, malmok, gabonatárolók.
A XX. században kb. háromszor volt, mikor a pestiek/városiak lehordták falura az ehetetlen értékeiket egy kis élelemért; meg ették a lótetemet. Na, most gondold el, ha már akkor is ennyire urbanizált lett volna a vidék. Nem szabad azt gondolni, hogy az már a múlt és soha nem lesz ilyen. "Homo homini Lupus est."

Fél hektárt írtál ami az országban SEHOL nem elég 1db tehén/ló ellátásához, SEHOGYAN se. Még a jobb helyeken lévő 1 hektárt is(ami még mindig kevés, 2 év alatt lesoványodik a földed és pihentetned kellene, vagy vészesen lefogy az állatod), olyan lóra értendő ami hátasként, napi 1-1,5 óra munkát végez, ami messze nem 8 óra szántás. A munkával ugyanis növekszik a tápanyagfelvétel. Napi 2-2,5 óra rendszeres munka felett MUSZÁLY szemes takarmányt adni, ráadásul nem mindegy mit! 8 órás munkához pl.: Szecskázott széna, 2 fándli vörös liszt, 2 fándli zab, hozzá 2-3 evőkanál só a munka előtti adag (15-20 perc és megeszi.) Este meg 1 fándli zab mondjuk. Na itt jön be az, ha egyedül termelgetsz, akkor annak jelentős részét megetetheted a lovaddal. Régen nem véletlen tömörültek falvakba az emberek és az egész falu segített mindenkit. volt kondás, aki az egész falu kondáját terelte, juhász bírkákal dettó, csordás, stb. Volt akik dolgoztak a földeken az állatokkal, Nem egyedül. Stb.... Közösségként könnyen működik, egyedül vért izzadva se fog menni vagy valaminak baja lesz, a te egészséged megy rá pár év alatt, vagy az állatod hullik ki alólad. Arról nem beszélve, ha lebetegszik (pl. csak egy egyszerű 1 hónapos sántaság a szezon közepén) és meg vagy lőve.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Fene tudja de ha minden így halad tovább nem kell újabb világháború hogy világméretű változások legyenek. Ott vannak pl a fentebb említett méhek. Évről évre csökken a számuk világszerte. Az Usában pl 1/3-ra esett a számuk egy emberöltő alatt, ott már probléma hogy kevesen vannak. Az mg-i termékek 80% nem terem meg a méhek porzása nélkül.

Vannak fejlesztések, amik a méheket hivatottak pótlni. Érdekesek, bár Magyarország a tavalyi sajnálatos esemény ellenére még mindig nagyon jól áll, méhek terén.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Jol lattam, hogy a bl donto kozvetitese alatt egyetlen jo szurkolo csajt sem mutattak?
Megis mikor vesztettuk el a haborut? o_O
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Fél hektárt írtál ami az országban SEHOL nem elég 1db tehén/ló ellátásához, SEHOGYAN se. Még a jobb helyeken lévő 1 hektárt is(ami még mindig kevés, 2 év alatt lesoványodik a földed és pihentetned kellene, vagy vészesen lefogy az állatod), olyan lóra értendő ami hátasként, napi 1-1,5 óra munkát végez, ami messze nem 8 óra szántás. A munkával ugyanis növekszik a tápanyagfelvétel. Napi 2-2,5 óra rendszeres munka felett MUSZÁLY szemes takarmányt adni, ráadásul nem mindegy mit! 8 órás munkához pl.: Szecskázott széna, 2 fándli vörös liszt, 2 fándli zab, hozzá 2-3 evőkanál só a munka előtti adag (15-20 perc és megeszi.) Este meg 1 fándli zab mondjuk. Na itt jön be az, ha egyedül termelgetsz, akkor annak jelentős részét megetetheted a lovaddal. Régen nem véletlen tömörültek falvakba az emberek és az egész falu segített mindenkit. volt kondás, aki az egész falu kondáját terelte, juhász bírkákal dettó, csordás, stb. Volt akik dolgoztak a földeken az állatokkal, Nem egyedül. Stb.... Közösségként könnyen működik, egyedül vért izzadva se fog menni vagy valaminak baja lesz, a te egészséged megy rá pár év alatt, vagy az állatod hullik ki alólad. Arról nem beszélve, ha lebetegszik (pl. csak egy egyszerű 1 hónapos sántaság a szezon közepén) és meg vagy lőve.
Hát, nem is mondtam soha, sehol, hogy egyedül lehetne termelgetni. Az ember közösségi lény (volt). Nem is hiszek a mai értelemben vett önellátásban -azaz, hogy az ember egymaga mindent megold.
Igazad van takarmányozásilag, de nem is mondtam, hogy csak lucernára kell hagyatkozni. Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Fél hektár lucernát írtam, amit ki lehet és ki is kell egészíteni mással, amiket fel is soroltam. Nem önmagában csak lucernáról. A lucerna meg hol soványodik le 2 év alatt? A föld is elég jól bírja vetésforgóval, trágyázással, ugaroltatással, de ez esetben az ugar, a tarló is használható.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Jol lattam, hogy a bl donto kozvetitese alatt egyetlen jo szurkolo csajt sem mutattak?
Megis mikor vesztettuk el a haborut? o_O
Akadt azért ha jól látom.
61910224_854375461604137_5523360150615752704_n.jpg


http://www.nemzetisport.hu/bajnokok...l-o-futott-be-a-donto-alatt-a-palyara-2703691
 
T

Törölt tag 008

Guest
A svédeknél így képzelik el az államilag támogatott prepperkedést.
A vicc, nem a zozók miatt, hanem a zagresszív állat zoroszok miatt.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 738
113
Nem megállni kellett volna csak más irányba menni és nem belemenni újra ugyanabba a zsákutcába mibe e történelem folyamán birodalom belesétált.

Nem jó felé megyünk ezt minden normális ember látja, csak az a kérdés merre kéne, mert az átlagember a kényelmesebb felé akar/fog mozdulni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Hát, nem is mondtam soha, sehol, hogy egyedül lehetne termelgetni. Az ember közösségi lény (volt). Nem is hiszek a mai értelemben vett önellátásban -azaz, hogy az ember egymaga mindent megold.
Igazad van takarmányozásilag, de nem is mondtam, hogy csak lucernára kell hagyatkozni. Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Fél hektár lucernát írtam, amit ki lehet és ki is kell egészíteni mással, amiket fel is soroltam. Nem önmagában csak lucernáról. A lucerna meg hol soványodik le 2 év alatt? A föld is elég jól bírja vetésforgóval, trágyázással, ugaroltatással, de ez esetben az ugar, a tarló is használható.

Lehetséges, hogy elbeszélünk, mert én a teljes aspektust nem gondoltam még át, csak az állattartás részével foglalkoztam.
A fél hektárral a gond az, hogy vagy nem tudsz annyit leszedni róla, hogy elég legyen.
1, lesoványodik a ló vagy
2, ráengeded a lovat az utolsó kaszálás után, hogy ne soványodjon le az állat, és az kieszi a gyökerét a növénynek.

Én az adott terültre minimumként meghatározott értékek duplájával számolnék, mert az kényelmesen megtartja. Itt most a tapasztalat az, hogy 5 lovat 10hektár Baranyában kényelmesen eltart, az ajánlott itt 1ha/1 állat ami viszont egy rosszabb évben kevés lenne.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 146
113
Vannak fejlesztések, amik a méheket hivatottak pótlni. Érdekesek, bár Magyarország a tavalyi sajnálatos esemény ellenére még mindig nagyon jól áll, méhek terén.
Igen, probalkoznak. Van ugye a kinai mumez, lehet gyartani sok pici dront de azzal is csak a szemet lesz tobb. Kozben meg csak az Usaban evi 3 milliard dollart koltenek kezi beporzasra mehek hianyaban. Szoval barmi lesz is, nem lesz ingyen, es nem lesz ugyanolyan. Viszont van egy jo hirem, a szolohoz nem kell meh, igy bor lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal