[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Szíria jövőjéről folyó ma kezdődő tárgyalásokon az oroszok nyeregben érezhetik magukat, hiszen – ellentétben Washingtonnal – Moszkva komoly bizalmi tőkével rendelkezik a Közel-Keleten, sőt az elmúlt időszakban a régió diplomáciájának középpontjába került. Teherán megszerezte első kikötőjét Szíriában a Földközi-tenger partján és ez mind az oroszok, mind az izraeliek szemét csípi.
Putyin nyeregben van: ma sorsdöntő tárgyalás kezdődik a Közel-Keletről
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A tervek szerint egy hétvégi csúcson találkozik Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy országaik mind feszültebb viszonyáról tárgyaljanak. Jól tesszük, ha figyelünk rájuk: a klímaváltozás és a migráció mellett a két szuperhatalom viszonya korunk legfontosabb kérdése. Egy amerikai professzor globális – ám idehaza szinte észre sem vett – bestsellere szerint a történelemben eddig tizenhatból tizenkétszer torkollt háborúba, ha egy domináns nagyhatalom összetűzésbe került trónkövetelőjével. Vajon törvényszerű a robbanás? Nem biztos. „Thuküdidész csapdája” mindenesetre segíthet megérteni, mi miért történik a legnagyobb játékosok között. Világmagyarázat.
A hatvanas évek legelején az ifjú Graham Allison a Harvard Egyetemen ógörögül kezdett tanulni. Biztatásul tanára megígérte: ha elég szorgalmas, egy év tanulás után eredetiben olvashatja a nagy görög történetíró, Thuküdidész A peloponnészoszi háború című munkáját. Az ösztönzés hatásosnak bizonyult: Allison nemcsak eljutott az ókori klasszikus tanulmányozásáig, de évtizedekkel később Thuküdidészből kiindulva írta meg legfontosabb könyvét. Graham Allison a hidegháború idejére a nukleáris fegyverkezés és a stratégiai kérdések egyik legkeresettebb amerikai szaktekintélye lett. Több védelmi miniszter tanácsadójaként dolgozott, és alma materében sokáig dékánként vezette a John F. Kennedyről elnevezett államigazgatási kart (John F. Kennedy School of Government). Világhírnevet mégis egy 2015-ben megjelent folyóiratcikk hozott neki, amelyet alaposan kibővítve 2017-ben könyvként is kiadott. A Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap? (Háborúra ítélve: elkerülheti-e Amerika és Kína Thuküdidész csapdáját?) rémületesen nyomasztó koncepción alapul. Lényege, hogy ami megtörtént az ókorban, az megtörténhet a még domináns Egyesült Államok és kihívója, Kína között mostanság is.
Thuküdidész csapdája: ezért életveszélyes Kína és Amerika viszálya
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A G20 csúcs tökéletes pillanatképet ad világunkról, amely deviza- és kereskedelmi háborúba süllyed, és ahol a második világháború utáni szövetségek már csak a múlt sárguló emlékei. Peking tegnap a kommunista párt szócsövének tekintett lapban egy új, kétoldalú szövetséget ajánlott Tokiónak a "kiszámíthatatlan USA" helyett.
Ma egymás torkának ugranak a világ vezetői
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kimondva kimondatlanul, mintha minden Vlagyimir Putyin orosz államfő, pontosabban Oroszország körül forgott volna a japán városban, Oszakában, június 28-án, a világ húsz legnagyobb gazdaságát magáénak tudható állam vezetőinek, a G20-csúcs keretében megtartott találkozójának első napján. De ha ennél is pontosabb szeretnék lenni, akkor lehet, hogy úgy kellene fogalmaznom: megkerülhetetlenné vált a világ számára a kínai-orosz duó.
A jelek szerint meghozta eredményét a Föld legnépesebb, a gazdasági teljesítményével az USA szintjére emelkedett ország, azaz Kína elnöke, illetve az Egyesült Államok haderejével egyedül vetekedő atomnagyhatalom vezetője, vagyis az orosz államfő között évek óta zajló egyeztetés. Bárki fenyegetné Kínát katonai erővel, annak számolnia kell a Kreml ellencsapásával. Ugyanakkor a hatodik éve gazdasági szankciókkal sújtott Oroszország, elsősorban Kínának köszönhetően, egyre kevésbé függ a nyugati bevételektől.
Megkerülhetetlennek látszik Putyin
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Bárki fenyegetné Kínát katonai erővel, annak számolnia kell a Kreml ellencsapásával. Ugyanakkor a hatodik éve gazdasági szankciókkal sújtott Oroszország, elsősorban Kínának köszönhetően, egyre kevésbé függ a nyugati bevételektől.

Ennyit haubagoi elméletéről :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Ennyit haubagoi elméletéről :D


Sok mindent jól lát,magam is egyetértek vele sok mindenben,viszont ezt az elejétől fogva mondom,hogy már nem nagybajuszú,debil főtitkárok korát éljük,nem fogják hagyni magukat egymás ellen kihasználni,az usa javára.
Ez megint az usa erőpolitikája,a mindent azonnal,egyedül felzabálok elv,majd a kipukkadó kis gömböc végkifejlet.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/gazdasag/2019/07/0...atomreaktor_export_atomipar_orosz_dominancia/
"Az orosz állami atomcég, a Roszatom brutális dominanciára tett szert az atomerőmű-piacon: 2000 óta a világ minden negyedik reaktorát őt építették vagy építik, az exportpiacon (azaz a külföldi beruházások terén) 60 százalékos a részesedésük. Az orosz atom hódítása az ország politikai céljaitól sem független, és a politikai mellett egyesek a dolog biztonsági kockázataitól is tartanak. Ám sok jel utal arra is, hogy az oroszok ambíciói túlzottak, és a realitások jóval szerényebbek, mint ahogy azt a Roszatom előadja.
A paksi atomerőmű bővítése egyelőre nem halad valami gördülékenyen: bár a magyar állam (orosz hitelből) már kifizetett rá több mint 20 milliárd forintot, öt évvel a beruházásról szóló megállapodás után a jelek szerint az erőműnek még nincsenek készen a tervei, az építkezés lényegi része nem kezdődött el, a korábbi 2026-2027-es céldátummal szemben sajtóértesülések szerint 2032-ig is csúszhat az átadás.
Ha az ember azt gondolná, hogy mindez nem túl jó ajánlólevél a beruházás mögött álló Roszatom számára, akkor nagyot téved. Az orosz állami atomcég az utóbbi években teljesen letarolta a nemzetközi piacot:
EGYTUCATNYI ORSZÁGBAN 36 REAKTOR ÉPÍTÉSÉT TERVEZI 190 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN; EZZEL AZ ATOMREAKTOR-EXPORTPIACON 60 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉSE VAN.
A cég vezérigazgatója nemrég arról beszélt, 2030-ig meg akarják triplázni bevételeiket; az atomreaktor-export értéke néhány éven belül elérheti az évi tizen-egynéhány milliárd dollárra taksált orosz fegyverexportét...
...Az oroszok legfőbb ügyfélkörét jellemzően a fejlődő, az Egyesült Államokkal nem különösebben szoros viszonyt ápoló, saját nukleáris iparral nem rendelkező államok adják..."



Ez sokkal fontosabb annál, mintsem sokan elsőre gondolnák.
Nyugat Európa igyekszik botor módon megszabadulni az atomerőművektől, az USA atomerőmű építési színvonala közel tragikus...

Eközben viszont a világ népessége drasztikusan növekszik, az energia igénye pedig még ott is meredeken nő, ahol a népesség stagnál, vagy éppenhogy csökken (az úgynevezett Nyugat) Mindez azzal jár együtt, hogy hatalmas igény van, és még inkább lesz az olcsó előállítható energiára. (Vegyük például Afrika ivúvíz igényét. Az évszázad végére sok területen a mai népesség akár tízszerese is lehet. Ugyanakkor az ipari képességük , mezőgazdasági képességük rendkívül alacsony. Akkora méretben, amekkora népességet el kell csak ivóvízzel látni, (és akkor még nem is beszélünk arról, hogy azt el kell juttatni akár hatalmas távolságokra a lakossághoz) hatalmas energia mennyiségekre lesz szükség, méghozzá egyenletesen minden napszakban és évszakban (így a nap és szélenergia önmagában a legkevésbé sem lesz elég- megjegyzem, még Nyugat Európában sem)

Mindezekhez (is) az atomenergia a legoptimálisabb. És itt Oroszország nem csakhogy nyomul, de ugye a "versenytársak" vagy önként kivonulnak a "piacról" vagy (mint az USA) nagyon leszakadnak minőségben (és megbízhatóságban is, mert az USA mindenből politikai fegyvert akar csinálni, ezért viharos gyorsasággal válik megbízhatatlan, sőt, egyenesen veszélyes kereskedelmi partnerré)

Lényegében jelenleg két olyan terület van a világban, melyben Kína és Oroszország megkerülhetetlen már most - és még inkább az lesz a jövőben.
-Az atomerőművek területén Oroszország
-Az 5G technológia területén pedig Kína.

Mindezek mellett, a világban sok területen már terjeszkedik Kína és Oroszország (fegyvereladások, mezőgazdaság, ipari termékek, infrastruktúra építése...), és pedig úgy tűnik eléggé összehangoltan. Piacokat nyernek Afrikában, Dél és Közép Amerikában, de még az EU-ban is, és ami az USA-t különösen idegesíti, "betörtek" a Közel Keletre is.
Mindezt sok esetben az USA, az EU..., és nem utolsó sorban (Afrikában nagyon látványos módon) Franciaország "tér"... és befolyásvesztése kíséri. (és ezen többek közt az 5 szem szövetség sem tud változtatni- bár az USA vezetésével látványosan próbálkoznak)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv végrehajtson-e megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire, amely vitában a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Értesülésünk szerint Alijev azeri elnök hét éve közölte a Bakuba látogató Orbán Viktor kormányfővel, hogy ha Izrael csapást hajt végre Irán ellen, akkor az azeri csapatok azonnal megtámadják Hegyi-Karabah területét Örményországban, amelyet Baku magának követel.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hétfőn megerősítette, hogy több uránt dúsított Irán, mint amennyit a 2015-ös atomalkuban vállalt. Ebből az iráni vezetés sem csinál titkot. A lépés Teherán válasza arra, hogy Trump elnök az atomalkuban szereplő országoktól függetlenül felmondta az egyezményt (JCPOA) és szankciókkal sújtja a perzsa államot. Ugyancsak hétfőn a Jerusalem Post számolt be arról, hogy az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv hajtson-e végre megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire a Begin Doktrína keretében. Ezek a viták nem újak Izraelben, hiszen Netanjahu miniszterelnökként már 2010-ben végre akart hajtatni egy ilyen műveletet Irán ellen, de a Moszad akkori vezetője és a vezérkari főnök kemény ellenállásán akkor ez megbukott. Mindenesetre az elmúlt évtizedben Izraelt sejtik legalább négy iráni nukleáris szakember célzott kivégzése mögött. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Netanjahu, aki nemcsak belpolitikailag van most különösen nehéz helyzetben, hanem számos ügyészségi vizsgálat is folyik ellene, újra a katonai opció mellett törne lándzsát. A Jerusalem Post cikke szerint egyébként a mostani vitában egyelőre a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Ehhez természetesen előzetesen meg kell szerezni a Fehér Ház engedélyét is. Az elnök és a Pentagon eddig ellenállt a katonai eszkalációnak, de a külügyminiszter, a nemzetbiztonsági tanácsadó, a CIA vezetője és a közel-keleti térséget is lefedő CENTCOM parancsnoka a katonai megoldás mellett törnek lándzsát. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre egy hete már kijelentette, hogy támadás esetén nem fogják magára hagyni Iránt.
Ezt közölték titokban Orbánnal – Izrael készül a megelőző csapásra
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Az vajon mit jelent, hogy "nem fogják magára hagyni"? A legfrissebb felderítési adatokkal fogják folyamatosan ellátni Iránt?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv végrehajtson-e megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire, amely vitában a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Értesülésünk szerint Alijev azeri elnök hét éve közölte a Bakuba látogató Orbán Viktor kormányfővel, hogy ha Izrael csapást hajt végre Irán ellen, akkor az azeri csapatok azonnal megtámadják Hegyi-Karabah területét Örményországban, amelyet Baku magának követel.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hétfőn megerősítette, hogy több uránt dúsított Irán, mint amennyit a 2015-ös atomalkuban vállalt. Ebből az iráni vezetés sem csinál titkot. A lépés Teherán válasza arra, hogy Trump elnök az atomalkuban szereplő országoktól függetlenül felmondta az egyezményt (JCPOA) és szankciókkal sújtja a perzsa államot. Ugyancsak hétfőn a Jerusalem Post számolt be arról, hogy az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv hajtson-e végre megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire a Begin Doktrína keretében. Ezek a viták nem újak Izraelben, hiszen Netanjahu miniszterelnökként már 2010-ben végre akart hajtatni egy ilyen műveletet Irán ellen, de a Moszad akkori vezetője és a vezérkari főnök kemény ellenállásán akkor ez megbukott. Mindenesetre az elmúlt évtizedben Izraelt sejtik legalább négy iráni nukleáris szakember célzott kivégzése mögött. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Netanjahu, aki nemcsak belpolitikailag van most különösen nehéz helyzetben, hanem számos ügyészségi vizsgálat is folyik ellene, újra a katonai opció mellett törne lándzsát. A Jerusalem Post cikke szerint egyébként a mostani vitában egyelőre a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Ehhez természetesen előzetesen meg kell szerezni a Fehér Ház engedélyét is. Az elnök és a Pentagon eddig ellenállt a katonai eszkalációnak, de a külügyminiszter, a nemzetbiztonsági tanácsadó, a CIA vezetője és a közel-keleti térséget is lefedő CENTCOM parancsnoka a katonai megoldás mellett törnek lándzsát. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre egy hete már kijelentette, hogy támadás esetén nem fogják magára hagyni Iránt.
Ezt közölték titokban Orbánnal – Izrael készül a megelőző csapásra


Bocs, átlopom az Irán topicba önmegerősítésre. :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/07/05/fekete-tenger_hadgyakorlat_nato_oroszorszag/
"
Hadgyakorlatot kezdett az orosz hadsereg péntek reggel a Fekete-tengeren, ahol javában zajlik egy NATO-hadgyakorlat. A Fekete-tengeri Flotta tájékoztatása szerint tucatnyi hadihajó vesz részt benne, köztük partraszállító hajók és rakétanaszádok. A manőverek végén rakéta- és tüzérségi lőgyakorlatokat tartanak majd. A Fekete-tengeri Flotta hajói megfigyelik a NATO-hajókat, amelyek részt vesznek a Sea Breeze-2019 fedőnevű hadgyakorlaton a Fekete-tenger északi és nyugati részén - írta az MTI.
A NATO-hadgyakorlatban mintegy 30 hadihajó és ugyanannyi harci gép, illetve több mint 900 katona vesz részt. Az orosz külügyminisztérium a térség megingatására tett kísérletnek nevezte a NATO-manővereket.
Az orosz védelmi minisztérium péntekre virradóra közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a térségben történt egy légi incidens. Eszerint egy Szu-27-es vadászgép befogott egy P-80A Poseidon típusú amerikai felderítő repülőgépet, amely a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repülve az orosz határhoz közeledett. Miután az orosz vadászgép megközelítette az amerikai gépet, az azonnal irányt változtatott..."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/oro...e-tengeren-ahol-a-nato-gyakorlatozik-7091279/

https://rusvesna.su/news/1562313984
...Az orosz külügyminisztérium még korábban a régió helyzete destabilizálásának nevezte a Sea Breeze 2019 hadgyakorlatot.



Lényegében egymásra tolják a hadgyakorlatot- Több tucatnyi ellenséges hadihajó manőverezik és gyakorlatilag demonstrál-ellendemonstrál.Nyilvánvalóan az oroszok vannak fölényben, mert nekik közeli és nagy pontencilú szárazföldi támogatásuk (és utánpótlásuk) van, gyakorlatilag minden téren (és többek közt ott van a Krím).
Nincs az a NATO/USA hajó légvédelem, ami megvédené a flottát, ha élesre fordulna a helyzet. Az is nyilvánvaló, ha atom robbanófejes rakétát lőnének megtorlásul valamelyik USA hadihajóról egy bármilyen ok miatt kialakuló "helyi " incidensnél, az nem lenne helyi ( főleg az atomtengeralattjárós állítólagos baleset miatt állítólag már amúgy is nagyon idegesek az oroszok- mert hogy a legjobb kapitányaikat tizedelte meg ez a baleset, éppen most, azt nagyon aktívan találgatják kommentekben is..)

Ezt a helyzetet nem lehet alábecsülni. (Még a Gottland szigeti hadgyakorlatnál is veszélyesebb a mostani helyzet)

És akkor most képzeljük el, mi lenne , ha Oroszország, Kína (és esetleg hozzá Irán) mintegy 30 hadihajóval hadgyakorlatot tartana a Karib tengeren, pláne Kuba közelében, vagy Venezuela partjainál... (Bolton, Pompeo, meg úgy az összes héja reakciója, és a minimum meginduló fél flották, és minimum egy légihadtest... előre borítékolható- és ez lenne a visszafogott reakció)

Most az oroszok részéről az a mintegy 10 hadihajó (meg több mint vélhetően a teljes Fekete-tengeri flotta, meg minimum a fél Nyugati és a Déli katonai körzet harckészültsége) egészen visszafogott reakció.

Ez a második hidegháború egyáltalán nem vicces.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 472
113
https://kitekinto.hu/2019/07/05/eur...eltorleset-varja-az-eu-uj-vezetesetol/173183/
Ismét egy fontos fordulóponthoz érkezett az EU. Remélem most nem az idióta, arrogáns amerikai érdekeket fogják szem előtt tartani, hanem végre Európa jövőjét. Már így is eleget szívott az EU a szankciók miatt. Az elveszített éveket már így sem lehet pótolni. Az ukrán konfliktust az EU-nak és Oroszországnak közösen, minél előbb le kellene zárni (az USA kihagyásával). Valami hasonló húzással, ahogy az Iráni atomalku egyezményt megmentették az USA kihátrálását követően. EU és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálásával elejét lehetne venni a Trump kabinet háborús uszító politikájának. Enyhülést hozva végre a Kelet-Európai térségnek. Akivel kereskedsz azzal valószínűleg nem akarsz háborúzni. Pénzt akarsz az árudért cserébe oda-vissza. Rommálőtt országok között ez nem lehetséges...
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
https://index.hu/kulfold/2019/07/05/fekete-tenger_hadgyakorlat_nato_oroszorszag/
"
Hadgyakorlatot kezdett az orosz hadsereg péntek reggel a Fekete-tengeren, ahol javában zajlik egy NATO-hadgyakorlat. A Fekete-tengeri Flotta tájékoztatása szerint tucatnyi hadihajó vesz részt benne, köztük partraszállító hajók és rakétanaszádok. A manőverek végén rakéta- és tüzérségi lőgyakorlatokat tartanak majd. A Fekete-tengeri Flotta hajói megfigyelik a NATO-hajókat, amelyek részt vesznek a Sea Breeze-2019 fedőnevű hadgyakorlaton a Fekete-tenger északi és nyugati részén - írta az MTI.
A NATO-hadgyakorlatban mintegy 30 hadihajó és ugyanannyi harci gép, illetve több mint 900 katona vesz részt. Az orosz külügyminisztérium a térség megingatására tett kísérletnek nevezte a NATO-manővereket.
Az orosz védelmi minisztérium péntekre virradóra közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a térségben történt egy légi incidens. Eszerint egy Szu-27-es vadászgép befogott egy P-80A Poseidon típusú amerikai felderítő repülőgépet, amely a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repülve az orosz határhoz közeledett. Miután az orosz vadászgép megközelítette az amerikai gépet, az azonnal irányt változtatott..."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/oro...e-tengeren-ahol-a-nato-gyakorlatozik-7091279/

https://rusvesna.su/news/1562313984
...Az orosz külügyminisztérium még korábban a régió helyzete destabilizálásának nevezte a Sea Breeze 2019 hadgyakorlatot.



Lényegében egymásra tolják a hadgyakorlatot- Több tucatnyi ellenséges hadihajó manőverezik és gyakorlatilag demonstrál-ellendemonstrál.Nyilvánvalóan az oroszok vannak fölényben, mert nekik közeli és nagy pontencilú szárazföldi támogatásuk (és utánpótlásuk) van, gyakorlatilag minden téren (és többek közt ott van a Krím).
Nincs az a NATO/USA hajó légvédelem, ami megvédené a flottát, ha élesre fordulna a helyzet. Az is nyilvánvaló, ha atom robbanófejes rakétát lőnének megtorlásul valamelyik USA hadihajóról egy bármilyen ok miatt kialakuló "helyi " incidensnél, az nem lenne helyi ( főleg az atomtengeralattjárós állítólagos baleset miatt állítólag már amúgy is nagyon idegesek az oroszok- mert hogy a legjobb kapitányaikat tizedelte meg ez a baleset, éppen most, azt nagyon aktívan találgatják kommentekben is..)

Ezt a helyzetet nem lehet alábecsülni. (Még a Gottland szigeti hadgyakorlatnál is veszélyesebb a mostani helyzet)

És akkor most képzeljük el, mi lenne , ha Oroszország, Kína (és esetleg hozzá Irán) mintegy 30 hadihajóval hadgyakorlatot tartana a Karib tengeren, pláne Kuba közelében, vagy Venezuela partjainál... (Bolton, Pompeo, meg úgy az összes héja reakciója, és a minimum meginduló fél flották, és minimum egy légihadtest... előre borítékolható- és ez lenne a visszafogott reakció)

Most az oroszok részéről az a mintegy 10 hadihajó (meg több mint vélhetően a teljes Fekete-tengeri flotta, meg minimum a fél Nyugati és a Déli katonai körzet harckészültsége) egészen visszafogott reakció.

Ez a második hidegháború egyáltalán nem vicces.
A komoly NATO hadgyakorlat arra jó, hogy érezzük, baszogatjuk a medvét, de gyengék vagyunk hozzá. Ennek így nincs értelme, még a végén odabasz a románoknak és mi is kapunk belőle.
De, tényleg, 900 fő, harminc repülő, 30 hajó. Ha feltételezzük, hogy mindenki harcoló a 900-ból és senki nem parancsnok, kiszolgáló személyzet vagy más és a repcsik egyszemélyesek és azonkívül mindenki tengerész, akkor a hajók 29 fősek.
Mi a bánat volt ez? NATO sárkányhajó fesztivál?
Az ilyen hírektől csak sírok, mikor azt látom, hogy agresszívoskodunk semmi erővel.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
A komoly NATO hadgyakorlat arra jó, hogy érezzük, baszogatjuk a medvét, de gyengék vagyunk hozzá. Ennek így nincs értelme, még a végén odabasz a románoknak és mi is kapunk belőle.
De, tényleg, 900 fő, harminc repülő, 30 hajó. Ha feltételezzük, hogy mindenki harcoló a 900-ból és senki nem parancsnok, kiszolgáló személyzet vagy más és a repcsik egyszemélyesek és azonkívül mindenki tengerész, akkor a hajók 29 fősek.
Mi a bánat volt ez? NATO sárkányhajó fesztivál?
Az ilyen hírektől csak sírok, mikor azt látom, hogy agresszívoskodunk semmi erővel.



Addig jó nekünk/kb mindenkinek amíg el nem hiszik,hogy rápróbálhatnak mackó papára...;)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
https://kitekinto.hu/2019/07/05/eur...eltorleset-varja-az-eu-uj-vezetesetol/173183/
Ismét egy fontos fordulóponthoz érkezett az EU. Remélem most nem az idióta, arrogáns amerikai érdekeket fogják szem előtt tartani, hanem végre Európa jövőjét. Már így is eleget szívott az EU a szankciók miatt. Az elveszített éveket már így sem lehet pótolni. Az ukrán konfliktust az EU-nak és Oroszországnak közösen, minél előbb le kellene zárni (az USA kihagyásával). Valami hasonló húzással, ahogy az Iráni atomalku egyezményt megmentették az USA kihátrálását követően. EU és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálásával elejét lehetne venni a Trump kabinet háborús uszító politikájának. Enyhülést hozva végre a Kelet-Európai térségnek. Akivel kereskedsz azzal valószínűleg nem akarsz háborúzni. Pénzt akarsz az árudért cserébe oda-vissza. Rommálőtt országok között ez nem lehetséges...
Az EU nem önálló szervezet, hogy az USA nélkül döntsön stratégiai kérdésekben. Egyébként sincs egységes EU külpolitika, mert az EU tagállamoknak a legtöbb esetben nincsenek azonos erdekei. Ha van is egységes fellépés, akkor meg a tagállamok egy része szív miatta. Pl. pont az orosz szankciók.
Az ukrán konfliktusban stratégiai szempontból minden az USA céljai szerint alakult. Igazából ez a buli amerikai szempontból már véget ért.
1. Oroszország minden eddiginél keletebbre lett szorítva.
2. Ukrajna lett az új ütközőzóna. Korábban még orosz érdekszféra volt.
3. Ahol úgy tűnik, hogy Oroszo. nyert; Krim elcsatolása, Kelet-Ukrajnai szakadár állam; pont ezáltal vesztett stratégiailag a legtöbbet. Ezek miatt a területi konfliktusok miatt nem tud Ukrajna már visszatérni az orosz érdekszférába. Kijev számukra 100 évre elesett.
Bár Krim esetében a fekete-tengeri kikötők miatt még talán az elcsatolás volt a veszteségminimalizálás.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Az EU nem önálló szervezet, hogy az USA nélkül döntsön stratégiai kérdésekben. Egyébként sincs egységes EU külpolitika, mert az EU tagállamoknak a legtöbb esetben nincsenek azonos erdekei. Ha van is egységes fellépés, akkor meg a tagállamok egy része szív miatta. Pl. pont az orosz szankciók.
Az ukrán konfliktusban stratégiai szempontból minden az USA céljai szerint alakult. Igazából ez a buli amerikai szempontból már véget ért.
1. Oroszország minden eddiginél keletebbre lett szorítva.
2. Ukrajna lett az új ütközőzóna. Korábban még orosz érdekszféra volt.
3. Ahol úgy tűnik, hogy Oroszo. nyert; Krim elcsatolása, Kelet-Ukrajnai szakadár állam; pont ezáltal vesztett stratégiailag a legtöbbet. Ezek miatt a területi konfliktusok miatt nem tud Ukrajna már visszatérni az orosz érdekszférába. Kijev számukra 100 évre elesett.
Bár Krim esetében a fekete-tengeri kikötők miatt még talán az elcsatolás volt a veszteségminimalizálás.
Csak gazdasági szempontból nem totális a siker. Leválasztani Európát az orosz gázról amerikai gázra. Itt a németek úgy tűnik beleköptek a levesbe az északi Áramlat 2-vel. Bár még az USA egy dán környezetvédelmi engedély formájában blokkolja a bulit és gazdasági szankciókkal fenyegeti a német cégeket. De én ebben nem hiszek, bár a Trump "Amerika az első' szlogenben sem hitt senki, aztán néhány multi és politikus megrökönyödésére kiderült, hogy komolyan gondolja.
 
Status
Not open for further replies.