[BIZTPOL] Románia

Pont úgy ahogy érted.

Meg úgy ahogy érteni lehetett azt a nyilatkozatát ahol arról beszélt, hogy Hazánknak képesnek kell lennie megvédeni magát és az állampolgárait a NATO nélkül is.
Nyilván egy lehetséges Orosz agressziót, és annak sikeres visszavetését értette alatta :p.

Mármint Orosz agresszió és atállás?

Szerintem pedig egyértelmű, hogy a feszültség nem a magyar kormány és az orosz kormány közt van, az oroszok nem fognak minket megtámadni.
Viszont, az élet a logikát igazolja, háburú kis országok közt, szárazföldön akkor szokott lenni, ha van közös határuk.
A NATO pedig nem fog mit kezdeni, ha a jó tanulója szaros szájjal köpköd arra a diákra, amelyik nem fogad el vakon mindent.
A NATO védelmében a valós fenyegetőink ellen nem bízhatunk.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Szerintem pedig egyértelmű, hogy a feszültség nem a magyar kormány és az orosz kormány közt van, az oroszok nem fognak minket megtámadni.
Viszont, az élet a logikát igazolja, háburú kis országok közt, szárazföldön akkor szokott lenni, ha van közös határuk.
A NATO pedig nem fog mit kezdeni, ha a jó tanulója szaros szájjal köpköd arra a diákra, amelyik nem fogad el vakon mindent.
A NATO védelmében a valós fenyegetőink ellen nem bízhatunk.

Szerintem román támadásra nincs reális esély,részben mert nato tagok vagyunk,részben mert kisebb gondjuk is nagyobb annál.
Ha valamelyikünk kilépne a natoból,akkor meg azért,mert akkor meg mackó papi zavarna ki mindenkit az erdőből 1 perc alatt.
Olyan meg nincs,hogy sem mi,sem a románok nem tartoznak valahová.

Szerintem román támadásra nincs reális esély,részben mert nato tagok vagyunk,részben mert kisebb gondjuk is nagyobb annál.
Ha valamelyikünk kilépne a natoból,akkor meg azért,mert akkor meg mackó papi zavarna ki mindenkit az erdőből 1 perc alatt.
Hát abban egyetértek, hogy jelenleg kisebb gondjuk is nagyobb egy csonkaországi kalandnál, de egy kisebb pogromot Erdélyben az őslakosság ellen simán összedobnak a tahóbb regátiakból.
"Olyan meg nincs,hogy sem mi,sem a románok nem tartoznak valahová."
ez igaz, csak a románok azóta lehet már 2 cseréltek helyet, most tárgyalnak a 3 térfélcseréről vagy a visszalépésről az első szövetségeshez :D

• Tetszik
Reactions: fip7 and blitzkrieg

Ez viszont a mi "területfoglalásunk". :)

A Neamț megyével közel tíz éve elhúzódó határvitában Hargita megye számára kedvező döntést hozott a bíróság.
A június 13-ai alapfokú ítélet megsemmisíti azt a jegyzőkönyvet, amely a két megye közötti törvénytelenül meghúzott határt szentesíti. Az úzvölgyi esethez hasonlóan a határt a két megye kataszteri hivatala törvénytelenül módosította Hargita megye kárára még a múlt rendszerben.
Az akkori döntés révén a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, a Békás-szoros is Neamț megyéhez került. Az ítélet jogerőssé válásával mintegy 700 hektár kerülhet vissza Hargita megyéhez, Gyergyószentmiklós város közigazgatása alá.

Ha valaki kettő évvel a jugó pH kitörése előtt azt mondta volna, hogy pH lesz, negyed millió embert megölnek, három milliót elüldöznek, koncentrációs táborok lesznek, a NATO b52esekkekl bombázza Belgrádot, dili házba csukjak!
Ennyit a realitásokról!

Görög katonák (közel 2000 fő) is harcoltak a törökök ellen nem csak a ciprusiak és a WIKI szerint 105 en meghaltak közülük.

Ciprus nem nato tag, görögországot (jogilag) nem érte támadás.
Nem értelek András.
Mi olyan nehéz a wiki megnyitásán. Rendben, nem tudod ki volt Grivasz /Digidesz/.
Nem számít.
A kerekfejű külpol csoda szakértő sem tudja.
Csak ő megkérdezi a riportjai előtt a hozzáértőket, elolvassa az irodalmat, mert előre megkapta a kérdéseket.

Egyszerűbb lenne az élet, ha néha tényleg megnéznél tényeket. Így fajsúlytalanná válsz.

Nem értelek András.
Mi olyan nehéz a wiki megnyitásán. Rendben, nem tudod ki volt Grivasz /Digidesz/.
Nem számít.
A kerekfejű külpol csoda szakértő sem tudja.
Csak ő megkérdezi a riportjai előtt a hozzáértőket, elolvassa az irodalmat, mert előre megkapta a kérdéseket.

Egyszerűbb lenne az élet, ha néha tényleg megnéznél tényeket. Így fajsúlytalanná válsz.

Végülis meggyőzhető vagyok. A te értelmezèsedben cipruson 1974-ben melyik nato tagállamot érte az 5. cikkely szerinti agresszió, ami miatt a kollektív vèdelemnek lépni kellett volna?

Végülis meggyőzhető vagyok. A te értelmezèsedben cipruson 1974-ben melyik nato tagállamot érte az 5. cikkely szerinti agresszió, ami miatt a kollektív vèdelemnek lépni kellett volna?

Senkinek sem KELL a másik tagállam védelmére kelni,minden tagállamnak lehetősége van mérlegelni,hogy be akar e szállni a buliba,és,hogy milyen mértékben.
Gondolm mennyi lelkes jelentkező lenne egy "irány Moszkva" ötletre.
Kb mint amennyi egy" védjük meg a Magyarokat az Oroszoktól" ötletre.
De lehet tévedek.
:)

• Tetszik
Reactions: vendeg2
Senkinek sem KELL a másik tagállam védelmére kelni,minden tagállamnak lehetősége van mérlegelni,hogy be akar e szállni a buliba,és,hogy milyen mértékben.
De lehet tévedek.
A NATO lényege ont az,hogy kell.Valamely tagállamát a szövetségen kivülről ért támadás autómatikus hadiállapotot jelent a szövetség összes tagjával.
Cipruson meg polgárháborűs helyzet volt,amibe mind a törökök,mind a görögök beavatkoztak.A török Attila hadmüvelet némileg sikeresebb volt a görög diszkrét műveleteknél.És Ciprus nem volt NATO tagállam.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
A NATO lényege ont az,hogy kell.Valamely tagállamát a szövetségen kivülről ért támadás autómatikus hadiállapotot jelent a szövetség összes tagjával.
Cipruson meg polgárháborűs helyzet volt,amibe mind a törökök,mind a görögök beavatkoztak.A török Attila hadmüvelet némileg sikeresebb volt a görög diszkrét műveleteknél.És Ciprus nem volt NATO tagállam.
Minket nem védene meg senki.

De lehet tévedek.

Az "irány Moszkva" elég nyilvánvaló kreténség, ennél nagyságrendekkel olcsóbb megoldások is elképzelhetőek.
A "védjük meg a Magyarokat az oroszoktól" hasonló okosság!

Én úgy tudom hogy ha kettő NATO tag háborúba keveredik egymással akkor a többi tag a megtámadott ország védelmére kell hogy keljen!

Az a baj, hogy ez mind csak okoskodás és teóriagyártás, sajnos ez csak akkor fog kiderülni ha valóban egy NATO tagállam megtámadja a másikat, a külső támadás dettó.

Valami olyasmi rémlik, hogy ha egy NATO tagállamot külső támadás ér, akkor életbe lép az 5. cikkely és a NATO tagok a NATO-nak felajánlott egységeit küldik, már ha persze az adott tagállam országgyűlésse ezt megszavazza (szinte az összes tagállamban az országgyűlésnek kell jóváhagynia a hadsereg külföldi bevetését), ez a NATO szerint is fél év körül van.
A NATO-n belüli konfliktusok esetében sajnos nem tudom, hogy ez hogyan működik.