Vietnámi háború (1955.11.01. - 1975.04.30.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
Azért a szovjet részvétel sem két filléres történet volt...

Nem, de ők elérték a stratégiai céljukat.

Vietnámot a TET offenzíva utáni PR csatákkal össze lehet foglalni.

Az US híradások tolták hogy sikerült megakadályozni a TET-et, és hogy milyen fasza 1:10-es kill ratio van.

A Vietcong erre csak annyit mondott, hogy számukra ez az arány teljesen elfogadható..
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Gyakorlatilag nem volt morál.Ez egyébként azért fura mert se előtte sem azóta nem volt ilyen nekik.

Lehet hogy hülyeség amire tippelek, de ekkor változott nagyot a nyugati világ 70-es évek.
Utána a sorozást megszüntették, így azért más emberanyag volt, előző háborúk idején pedig még más korszellemben szocializálódtak voltak.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
Angolszászoknál - a régen abszolutista berendezkedésű országokkal ellentétben - eleve nincs hagyománya a sorozásnak, az önkéntesekre, hivatásosokra építenek, hiszen inkább kis háborúik és gyenge szomszédaik vannak, a nagyobb baj ellen védi őket valami nagyobb víz és a flotta.

Persze amikor kitör a "rendes" háború ez a rendszer már nem tudja ellátni a feladatát, kell a tömeghadsereg, amihez be kell vezetni a sorozást, ami - mivel nincsen hagyománya - soha sem lesz túl népszerű vagy az állománynak különösebben motiváló.
 
M

molnibalage

Guest
Nem, de ők elérték a stratégiai céljukat.
Ez attól függ, hogy milyen időtávon nézed...
  • Vietnám ma inkább ápol barátibb kapcsolatokat lassan az USA-val, mint Oo-val, vagy Kínával. Bár azért vett az oroszoktól vadászgépet és légvédelmi rendszert is.
  • Az akkor erős hittel rendelkező dominó elv megbukott. Vietnámból elmentek az amcsik, egyesítették az országot...
    ... és aztán ezt nem követte semmi. Már, ha azt nem vesszük, hogy Kína beleszállt Vietnámba és a kis tigris pofánverte a bamba nagyot. Meg azt, hogy az elvtársai felforgatás eredmény akkora pöcegödör lett, hogy a khmereket átruccantak kipofozni, mert annyira nem bírtak magukkal azok a komancsok, hogy már Vietnámba is jártak át népirtani.
A vietnámi sikert nem követte semmi szovjet oldalon leszámítva azt, hogy az ott szerzett tapasztalatok szerint tervezték a jövő légvédelmi rendszereit.*

Elmondhatták, hogy egy és kommunista Vietnám van? Igen. De mi változott azután? Csatlakoztak országok a komcsi tömbhöz? Hát nem. Pozíciót vesztett és megfordult a hidegháború menete szovjet szemszögből? Hát nem. Jobbak lettek a Szu gazdasági kilátásai ezután? Nem tudok róla.

A kijelölt stratégiai cél megvolt, de ha pöcsméregetésen túl nem volt értelme? Mert annak kifejtését még soha nem láttam sehol, hogy ebből hol profitált a Szu. Csak kárörvendést, hogy "elpicsázták az USA-t", ami még csak igaz sem volt katonailag és nem is Vietnám, hanem igazából a szovjet vas és a vietnámi hús győzött. A jenkik meg nem akartak húst tenni a darálóba. Lehet ezt is sikernek tekinteni, de embertömegek feláldozása valahogy mindig ellenszenves marad.

*A jenkik meg a vadászgépeiket. Érdekes párhuzam.

Vietnámot a TET offenzíva utáni PR csatákkal össze lehet foglalni.

Az US híradások tolták hogy sikerült megakadályozni a TET-et, és hogy milyen fasza 1:10-es kill ratio van.

A Vietcong erre csak annyit mondott, hogy számukra ez az arány teljesen elfogadható..
Nem tudom, hogy mondták-e, de a TET offenzíváig a konfliktus úgy tűnt, hogy megnyerhető. A TET után ezt már sem a közvéleménnyel sem az ott szolgálókkal nem lehetett megetetni. Ha jól emlékszem az elhíresült Mai Lai mészárlás is már a TET után volt. Amikor már a tehetetlenség érzése sokakat elfogott és nem látták értelmét annak, amit csinálnak. A TET után zuhant meg az egész és jött a vietnamizálás ötlete.

Angolszászoknál - a régen abszolutista berendezkedésű országokkal ellentétben - eleve nincs hagyománya a sorozásnak, az önkéntesekre, hivatásosokra építenek, hiszen inkább kis háborúik és gyenge szomszédaik vannak, a nagyobb baj ellen védi őket valami nagyobb víz és a flotta.

Persze amikor kitör a "rendes" háború ez a rendszer már nem tudja ellátni a feladatát, kell a tömeghadsereg, amihez be kell vezetni a sorozást, ami - mivel nincsen hagyománya - soha sem lesz túl népszerű vagy az állománynak különösebben motiváló.
Azt nem tudod, hogy a napóleoni háborúk alatt sorozás volt? Mert hirtelen elgondolkoztam, hogy akkor ezzel mikor és hol éltek az angolok. A jenkiknél a polgárháború alatt volt, de hogy aztán mi volt bevallom nem tudom.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and fishbed
M

molnibalage

Guest
Itt egy cikk.
https://index.hu/tudomany/til/2019/...golyofogonak_kuldtek_az_amerikaiak_vietnamba/

A cikk eleje szerintem pontatlan, hogy nem a veszteségek miatt volt erre szükség. A sorozott állományt csak 1 (?) évre vihették ki, utána leszerelés jött vagy hátországi szolgálat, de nem Vietnám. (Persze voltak önkéntesek, akik többet lehúztak.) Viszont az ember igény egyre nőtt, ezért nem tudták az egymást váltó turnusok kielégíteni a nagyobb létszám iránti elvárásokat. A veszteség a szolgálatot teljesítők számához képes minimális volt.

Itt látható az, hogy mekkora létszámú erő volt Vietnámban. 1965 után futott fel igazán és a Tet offenzíva után kezdőzött a vietnamizálás, hogy csökkent az amerikai szerepvállalás és a DV-i erőket próbálták előtérbe tolni.
American%20involvement%20graph.jpg


A veszteségek. Látható, hogy 1965-66-ig szinte semmi a későbbiekhez képest. A fajlagos veszteség nem nagyon változott, de ha valaki 550 ezer embert akar ott tartani folyamatosan, akkor ahhoz nagyobb merítés kell.
130709_vietnam_casualties.jpg.CROP.original-original.jpg


De ez még beszédesebb, a teljes háborús veszteséghez képest 1966-ig az arány. Mondhatni jelentéktelen.
130709_vietnam_casualties_2.jpg.CROP.original-original.jpg


Ahhoz képest, hogy a konfliktusban mennyien vettek részt a veszteség alacsony volt. Eleve veszteségek kb. 1/3-a nem harci veszteség volt.
https://www.archives.gov/research/military/vietnam-war/casualty-statistics#category

Minden haderőnemet összevéve 9 milliónál többen szolgáltak és ebből volt 58 ezer fő veszteség. Ez 0,64%. Persze ebben mindenki benne van az utolsó teherautó sofőrtől a pilótákig mindenki.
http://www.uswardogs.org/vietnam-statistics/

Az persze tényleg nem szép, hogy ezt hogyan akarták megoldani. Ez tény.

Bár ennek fényében van, ami azért birizgálja a csőrömet. A II. világháború alatt a sokkal több sorozott ember a sokkal kisebb populációnál az miből merített, ha nem ebből a rétegből? Mert ott 16 millióan szolgáltak összesen egy 135 milliós lakosságszám mellett. Vietnám idején meg 200 millás volt a lakosság és "csak" 9 millió ember járta meg Vietnámot. Majdnem kétszer több ember szolgált egy 33%-kal kisebb populációból a II. vh alatt úgy, hogy ugyebár a II. vh alatt szegregáció volt és afroamerikaikból álló harcoló alakulatot nagyítóval kellett keresni.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 809
113
A komcsi propaganda annó is azt tolta többek között, hogy "az amerikai imperialisták viszik a négereket golyófogónak Vietnámba", ahogy gondolom az amcsi szélsőbal is. Mára az akkori amcsi szélbal a (legalábbis a demokrata) mainstreammé vált, ez jön a kortárs amcsi kultúrából (hollywood, sorozatok stb.) persze hogy ezt nyomják a többi kisebbségi sérelempolitikai tematizálás mellett. A 444, index újságírók számára pedig ők a szellemi világítótorony természetesen.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Nem kellene annyira kritizálni másokat, mert ezek sem voltak galamb lelkűek!

"VESZTESÉGEK KIEMELKEDŐ ARÁNYÁT TEKINTJÜK, AKKOR A TERV ÖNGYILKOS KÜLDETÉSSEL ÉRT FEL.

Johnson elnök nem nyilvánosan “másodrendű katonáknak” hívta a McNamara-újoncokat, és a hadsereg saját értékelési rendszere alapján igaza is volt. Ahhoz, hogy felvehessék őket, a besorozhatóság alsó határát a maximális 100-hoz képest 10 pontban határozták meg a fegyveres erők kvalifikációs tesztjén, amelyet már tényleg művészet volt alulmúlni."

https://index.hu/tudomany/til/2019/...golyofogonak_kuldtek_az_amerikaiak_vietnamba/