[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
D_S5AtPWsAEm4ba.jpg:large
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Brit bejelentés szerint hamarosan elengedik az iráni tankert. Lehet tippelni:
- megtalálták a rakétákat és hasonlókat, leszedték és most már mehet,
- nem találtak semmit, koppant a Moszad-CIA-MI6 trió.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Antallfy Tiborbá legújabb posztja, témába vág. Nem túl hosszú, így bemásolom az egészet:
(2897) Kiknek kell egy háború?
2019-07-16Tibor bá' blogja
Tibor bá’ online



j22-1-247x300.jpg
Az iráni eseményeket szemlélve nem látok kiutat egy (valószínűleg nukleárissá fokozódó) háborúból. Az iráni vezetés pontosan tudja, hogy egy ilyen háború Irán totális megsemmisüléséhez vezet, tehát visszalép, ameddig tud. Azonban a másik oldal érezhetően nem nyugszik, eszeveszett tempóban keresi az indokot. Eközben a hülyeség olyan fokon nyilvánul meg, amit a különben agyilag tompa amerikai közvélemény még bevesz. Tehát: Trump jó egy éve „felmondta” az Iránnal kötött több hatalmú megállapodást. A „felmondta” kifejezést újabban használják (nem csak ők), ami önmagában egy nonszensz. Egy szerződést nem lehet felmondani. Meg lehet szegni, de jogszerűen felmondani nem lehet, csak közös megegyezéssel. Ha lehetne, akkor a szerződés, mint olyan értelmetlenné válna. Mindenki addig tartaná be, ameddig az neki előnyös. De a lényeg mégis az, hogy Amerika felmondta, azaz kilépett belőle, és most azzal vádolja Iránt, hogy 60 héttel később „felrúgta” azt. Hogy lehet felrúgni egy már nem létező szerződést? Nyilván úgy, hogy nem vagyunk egyenlők. Amerika először szellent, Irán pedig büdöset fingik, amit a szellentő meg akar torolni.

Na, most a szigorú, egyértelmű tények!

Korábban több szabotázs esemény is történt különböző nemzetiségű tankerek ellen, amit ez ideig ismeretlen tettesek követtek el, Washington szerint egészen biztos, irániak tették.

Irán lelőtt egy amerikai kémkedő drónt, ami (Irán szerint) megsértette az iráni légteret (amit Amerika tagad).

A nyílt tengeren az angolok megszálltak egy iráni tankert, 2 millió hordó nyersolajjal a gyomrában.

Jeremy Hunt, angol külügyminiszter, bejelentette, hogy Angliának fokozni kell katonai kiadásait, különösképpen fejleszteni kell a hadiflottáját, mert Irán veszélyezteti a kereskedelmi hajóinak szabad mozgását.

Ezzel egy időben az angolok egy második rombolót küldenek a Perzsa-öbölbe. (gondolom, csak hogy fokozzák a feszültséget)

Anglia állítja, hogy egy héttel korában iráni hajók (3 apró naszád) megpróbáltak feltartóztatni egy angol tankert, de egy arrafelé járó angol romboló elkergette őket. Irán tagadja, hogy ilyen esemény megtörtént volna.

A Pentagon bejelentette, hogy tervbe van véve egy nemzetközi koalíció létrehozása, azzal a céllal, hogy hadihajókat küldjenek a Perzsa öbölbe, a kereskedelmi hajók zavartalan forgalmának zavartalan biztosítására, az iráni veszély ellenére.

Amerika, további csapatokat küld a térségbe, feltehetően a feszültség enyhítése végett .

Hunt bejelentette, hogy amennyiben Amerika katonailag megtámadná Iránt, az angol erők csatlakozni fognak a hadjárathoz. „Nem kell beszarni fiúk, csak rajta, mi jövünk segíteni.”

Korábban ugyanígy nyilatkozott Izrael is. (viszket az ujjuk a ravaszon, úgy meghúznák már

Mindeközben Oroszország figyelmeztetett, hogy a Perzsa-öbölbeli feszültség belobbanthat egy katasztrofális háborút, ami könnyen a III. Világháborúvá szélesedhet.

Megismétlem. Nem azt látom, hogy ez a feszültség feloldódna, inkább úgy néz ki, hogy az angolszászok addig provokálnak, amíg Irán tűri, és amint lehet beindítják a támadást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!


Hozzászólás
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Nagyjából egyet lehet érteni vele, annyiban talán árnyalnám a dolgot, hogy Irán - Izrael és a palesztinok miatt - korántsem olyan ártatlan bárány. Az arányosság azonban borulni látszik tényleg. Amerikának tökmindegy, hogy megsemmisül a Közel-Kelet, hisz olaja van dögivel, legrosszabb esetben ráülnek a venézek szájára.... A világ többi részének nem mindegy. Ami érdekes, az az egykori Britannia kvázi gyarmat-szerepe az USA kiszolgálásában. Britannia ma már tényleg egy rögzített amerikai anyahajó Európa parti vizein. Csak remélni lehet, hogy a józanság csatát nyer az őrület ellen.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ezek szerint nem csak én látom úgy hogy megy az harci dobolás ezerrel.
Pedig egyértelmű volt az Orosz álláspont.
Ebben az esetben már nemcsak az orosz álláspont számít, hanem a kínai is. Egyrészt az iráni olajnak egyik nagy piaca Kína, nem biztos hogy jó szemmel és retorziók nélkül nézné ha bedöntenék az olajforrásait. Másrészt Samu bácsi már így is eléggé le van kötve a Közel-Keleten, ha még Iránnal is elkezd háborúzni jut-e elég ereje katonailag fellépni ha közben Kína kapva az alkalmon rámarkolna Tajvanra?!!
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Iran vs Izrael


Az iszlam forradalom elottIran amelyik korrupty es despota volt csakugy mint a mai elismerte izraelt. Nem voltak sem teruleti igenyeik sem a masik elpusztitasara szovogetett tervek. Aztan jott Konejuni a forradalommal es kozvetlen azutan illetve azzal parhuzamosan a forradalom exportjaval . Erdekes modon izraelt semilyen modon nem erintette negativan az irani politika vagy retorika a kezdetekben. Valszeg ennek is volt koszonheto hogy amikor Irak megtamadta Irant akkor Iran egyik fo es folyamatos fegyver es loszerszallitoja Izrael volt es maradt. Ez olyan merteku volt hogy pl amikor a Tajvaniak beallitottak egy katonai kuldottseggel az Izraeliekhez a 80 as evek kozepen hogy a izraeliaknavetoket es aknaveto loszert valamint elektronikat vegyenek akkor szimplan azert voltkenytelen Soltam elutasitani a zsiros megrendelest mert a gyartasa evekre elore le volt kotve irani megrendelesekkel pedig azert az izraeli municio es fegyvergyartas kapacitas komoly szintet kepviselt mennyisegileg is mar akkor is.
Izrael fegyverrel loszerrel es hirszerzesi infokkal is tamogatta irant es a loszeres ladakat szandekosan angol es heber felirattal szallitottak hogy ezzel is jelezzek az arabvilagnak hogy most mar nekik is van egy kvazi baratjuk raadasul az arabok hataba. Amugy nagyon sok sziriaban keszult felvetelen ahol izraeli loszeres rakaszok lathatok es az orosz media altal az izraeli beavatkozasanak van feltuntetve ezek az akkori szallitasok illetve dobozai lathatoak. No szoval izrael abban bizott hogy a haboru utan iran ha nem is lesz a szovetsegese de az ellensege sem amirol kesobb tovabblephetnek.
A haborunak vegelett es az irani rezsimnek presztizsre es sikerekre volt szuksege hogy a forradalom ugyet tovabbvigye. Ekkortol datalodok az egyoldalu kihatralas a korabbi pozitiv izraeli irani kapcsolatokbol ugyanis az irani rezsim felismerte hogy a sok sikertelen arab probalkozas utan amivel izraelt megakartak semmisiteni ( mert ezek megsemmisito haboruk akartak lenni ) az fogja vezetni az iszlam vilagot aki legyozi izraelt. Iran heveny amneziaba esve hogy ki es mennyire segitette ot az irak elleni elet halal harcban hirtelen megtalalta a palesztinokat es izrael ellen fordult. Volt par probalkozas izrael reszerol hogy rendezzek a kapcsolatokat de a mor megtette a mor mehet elven Teherant nemerdekelte a megkereses neki az iszlam vilag vezetoi posztjara fajt es ma is arra faj a foga.

Izrael kozben beket kotott a szomszedai majd mindegyikevel egyiptommal Jordaniaval Libanonnal es ma is bekeben el veleuk. Kereskednek egymassal sot Izrael visszaadott Egyiptomnak a Sinai felszigetet es Jordania felugyelheti a templomhegyet aminek jelentoseget nem lehet tulhangsulyozni zsido szempontbol. Sziria azota sem akar beket kotni sot meg csak elismerni sem izrael letezeshez valo jogat amiben legnagyobb tamogatoja Iran. Iran azota folyamatosan emelte a tetetes mar nyiltan izrael eltorleserol megsemmisiteserol beszel es lathatolag meg is tesz mindent ennek elerese erdekeben.
Iran igy kuzdotte le magat izrael legkozelebbi iszlam "baratja" poziciobol az izrel legadazabb ellensege helyre.

Iran ma sem mondott le izrael letorleserol sot ez ma mar vallasi kerdes szamara es a rendszer egyik alappillere ami nelkulossze is omolnanank. Azonban az osszeomlas mas tenyezok is elosegitik. A velejeig korrupt es elnyomo papsag nepszerusege iranban is drasztikusan megzuhant es koszonhetoen az internetnek es egyebb komunikacios eszkozoknek a mai irani fiatalsag ( lakossag 70% a 30 ev alatti ) tisztaban van azzal hogy a kulonbseg a rezsim altal mondott es a valosag kozott. Az irani rezsimnek szuksege van valamire amivel ujra egysegbe tereli a nepet es ez pedig egy martir haboru amikor is mint a megtamadott artatlan iszalm szerepeben tetszelegve erositheti meg hatalmat. Ezert tesz meg mindent hogy kiprovokaljon egy amerikai csapast . Az izraeli csapast nemszeretne a rendszer mert az inkabb hatalmas presztizsveszteseggel jarna .
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Nincs az olyan messze.
Egyrészt, van támaszpontjuk Katarban. Másrészt, tegnapi hír volt, hogy egy brit romboló a La Manche csatornában díszkíséretet adott egy arra járó kínai hadihajónak.
Egy egy hajoval latszatdemonstralni lehet de tenyleges befolyast nem gyakorol sem a kinai a brit vizeken sem a brit hadihajo a kinakozeli vizeken. Meg egy USN CVBG is megszivna ha tulkozel mereskedne a kinai partokhoz mert szimplan a szarazfoldi es ahaditengereszeti legiero egyutt a flottaval elsoporne oket barmelyin jo is a legvedelmuk.
Kina kina kozeleben eros es ott csak o eros. A vilagtengereken meg lokalis erofolenyre kepesek az amerikaiak a Britek a Franciak es hamarosan a kinaiak is de a tobbi csak futottak meg kategoria onalloan.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Iran vs Izrael


Az iszlam forradalom elottIran amelyik korrupty es despota volt csakugy mint a mai elismerte izraelt. Nem voltak sem teruleti igenyeik sem a masik elpusztitasara szovogetett tervek. Aztan jott Konejuni a forradalommal es kozvetlen azutan illetve azzal parhuzamosan a forradalom exportjaval . Erdekes modon izraelt semilyen modon nem erintette negativan az irani politika vagy retorika a kezdetekben. Valszeg ennek is volt koszonheto hogy amikor Irak megtamadta Irant akkor Iran egyik fo es folyamatos fegyver es loszerszallitoja Izrael volt es maradt. Ez olyan merteku volt hogy pl amikor a Tajvaniak beallitottak egy katonai kuldottseggel az Izraeliekhez a 80 as evek kozepen hogy a izraeliaknavetoket es aknaveto loszert valamint elektronikat vegyenek akkor szimplan azert voltkenytelen Soltam elutasitani a zsiros megrendelest mert a gyartasa evekre elore le volt kotve irani megrendelesekkel pedig azert az izraeli municio es fegyvergyartas kapacitas komoly szintet kepviselt mennyisegileg is mar akkor is.
Izrael fegyverrel loszerrel es hirszerzesi infokkal is tamogatta irant es a loszeres ladakat szandekosan angol es heber felirattal szallitottak hogy ezzel is jelezzek az arabvilagnak hogy most mar nekik is van egy kvazi baratjuk raadasul az arabok hataba. Amugy nagyon sok sziriaban keszult felvetelen ahol izraeli loszeres rakaszok lathatok es az orosz media altal az izraeli beavatkozasanak van feltuntetve ezek az akkori szallitasok illetve dobozai lathatoak. No szoval izrael abban bizott hogy a haboru utan iran ha nem is lesz a szovetsegese de az ellensege sem amirol kesobb tovabblephetnek.
A haborunak vegelett es az irani rezsimnek presztizsre es sikerekre volt szuksege hogy a forradalom ugyet tovabbvigye. Ekkortol datalodok az egyoldalu kihatralas a korabbi pozitiv izraeli irani kapcsolatokbol ugyanis az irani rezsim felismerte hogy a sok sikertelen arab probalkozas utan amivel izraelt megakartak semmisiteni ( mert ezek megsemmisito haboruk akartak lenni ) az fogja vezetni az iszlam vilagot aki legyozi izraelt. Iran heveny amneziaba esve hogy ki es mennyire segitette ot az irak elleni elet halal harcban hirtelen megtalalta a palesztinokat es izrael ellen fordult. Volt par probalkozas izrael reszerol hogy rendezzek a kapcsolatokat de a mor megtette a mor mehet elven Teherant nemerdekelte a megkereses neki az iszlam vilag vezetoi posztjara fajt es ma is arra faj a foga.

Izrael kozben beket kotott a szomszedai majd mindegyikevel egyiptommal Jordaniaval Libanonnal es ma is bekeben el veleuk. Kereskednek egymassal sot Izrael visszaadott Egyiptomnak a Sinai felszigetet es Jordania felugyelheti a templomhegyet aminek jelentoseget nem lehet tulhangsulyozni zsido szempontbol. Sziria azota sem akar beket kotni sot meg csak elismerni sem izrael letezeshez valo jogat amiben legnagyobb tamogatoja Iran. Iran azota folyamatosan emelte a tetetes mar nyiltan izrael eltorleserol megsemmisiteserol beszel es lathatolag meg is tesz mindent ennek elerese erdekeben.
Iran igy kuzdotte le magat izrael legkozelebbi iszlam "baratja" poziciobol az izrel legadazabb ellensege helyre.

Iran ma sem mondott le izrael letorleserol sot ez ma mar vallasi kerdes szamara es a rendszer egyik alappillere ami nelkulossze is omolnanank. Azonban az osszeomlas mas tenyezok is elosegitik. A velejeig korrupt es elnyomo papsag nepszerusege iranban is drasztikusan megzuhant es koszonhetoen az internetnek es egyebb komunikacios eszkozoknek a mai irani fiatalsag ( lakossag 70% a 30 ev alatti ) tisztaban van azzal hogy a kulonbseg a rezsim altal mondott es a valosag kozott. Az irani rezsimnek szuksege van valamire amivel ujra egysegbe tereli a nepet es ez pedig egy martir haboru amikor is mint a megtamadott artatlan iszalm szerepeben tetszelegve erositheti meg hatalmat. Ezert tesz meg mindent hogy kiprovokaljon egy amerikai csapast . Az izraeli csapast nemszeretne a rendszer mert az inkabb hatalmas presztizsveszteseggel jarna .
Ha már így belejöttél a billentyűzeted ilyen intenzív használatába és még be is illesztetted ide, én kérnélek, hogy a véleményedet oszt meg velünk az alábbi témakört illetően, már a korábban is a béke megrögzött hívenkénti viselkedéseddel.

"A USS Liberty megtámadása"

"Válaszokat szeretnének az amerikai kémhajó túlélői"


https://mult-kor.hu/cikk.php?id=17688

https://konteo.blogrepublik.eu/2011/03/17/a-uss-liberty-megtamadasa/

Ezt sem hagyd ki. :)

http://real.mtak.hu/80313/1/2011_1_berki.pdf

Csak ezeket azért linkeltem, hogy a korábban általad leírtakhoz kapcsolhass, mer csak így ér valami részeredményt. :)

Tuti van még bőven a témakörben és lepjél meg [ :) ], várom a válaszodat. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson