F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Ezt most konkrétan tudjunk hogy így van, vagy azt gondolod és így van?
.
.
Azt hogy a MN Sz-75, Sz-125 raketait, vagy T-55, 72 tankjait, Mi-24 helijeit nem kapcsolhattak ki tavolrol a Szovjetuniobol, azt biztosan tudom, maga Gorbacsov mondta anno, amikor egyutt vodkazgattunk, szoval ez a resze biztos, azokat a regi analog vasakat nem tavvezerelte senki.
Az is biztos, amit az USA nyilatkozott a pakisztani F-16 kapcsan.
A többi spekulacio.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Jogos, mert rosszul fogalmaztam - az IAF profiljának nem olyan jelentős része a hajók elleni harc, mint mondjuk a svédeknek. A haditengerészetük nyilván kiterjedtebben foglalkozik ezzel.
.
.
Pedig pont most, amikor a szir-orosz fel technikaja finoman, de idönkent haborus celpont, es orosz hajok is jönnek mennek a közelben, böven lenne okuk a hajok ellene harcra is keszulni, több, mint a svedeknek, akiket valojaban senki nem fenyeget igazan, meg a ket vilaghaboru is kikerulte öket Hitlerrel-Sztalinnal, csak maguknak tartanak fenn egy orosz haborus fenyegetettseg erzest jelenleg is, hogy a tarsadalom fele eladhatok legyenek a fegyverbeszerzeseik es a hadiipar.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 026
113
https://aviationweek.com/defense/f-35-mod-adds-new-missiles-weapons-bay
Nem lett volna egyszerűbb/olcsóbb rögtön a megfelelő méretű/mennyiségű fegyverzet tárolására alkalmas belső fegyvertérrel tervezni?
Mi lehetett akkor ott a fejekben, vagy mi változott meg?
Nem lehet hogy az van mögötte, hogy azóta már rájöttek hogy kelleni fog az a "nagyon nagy hatótávolságú passzív önirányító radargyilkos rakéta" belülre, amire úgy gondolták hogy soha nem lesz szükség, mivel a gép észrevehetetlen?

Csak ötletelek...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 314
13 356
113
https://aviationweek.com/defense/f-35-mod-adds-new-missiles-weapons-bay
Nem lett volna egyszerűbb/olcsóbb rögtön a megfelelő méretű/mennyiségű fegyverzet tárolására alkalmas belső fegyvertérrel tervezni?
Mi lehetett akkor ott a fejekben, vagy mi változott meg?
Nem lehet hogy az van mögötte, hogy azóta már rájöttek hogy kelleni fog az a "nagyon nagy hatótávolságú passzív önirányító radargyilkos rakéta" belülre, amire úgy gondolták hogy soha nem lesz szükség, mivel a gép észrevehetetlen?

Csak ötletelek...

Arról van szó hogy nincs mindenre idő azonnal, a tervezés folyamán ütemezni kell. Akkor a kívánalmaknak megfelelő fegyverteret/tartókat dobtak össze - ezzel is gyorsítva a fejlesztést. De a későbbi kiterjesztés lehetőségét meghagyták, ami most kezdődik el (és fog is - lásd a brutál villamosrendszerét irányított energiájú fegyverekhez).

Az F-22 eredetileg vitt 4 AMRAAM raksit belül. jött a C-5 verzió és lett hat - nem volt sürgős, egyrészt annyival is elkaszált mindent, másrészt a raksira is várni kellett. Itt ugyan ez van.

Az F-35 mostanában kezd elterjedni, valszeg egy all-out konfliktusban is bevethető immár - ergo most kell ezzel foglalkozni, mert idáig kismillió más gondjára kellett az erőforrásokat, a mérnökök figyelmét fordítani (hogy elérje ami most van). Egyszerűen a prioritási listán ez előre kerül - működik normálisan, adja a beígért képességeket (meg többet sok szempontból) - lehet elkezdeni a meglévő lehetőségek kiterjesztését.

Megjegyzem a fegyvertér módosításának mostani kezdetét én más okokra is visszavezetem - lásd az új raksik előkerülése. Négy új AA légiharc kategória került elő az USAF-nál, és mivel valszeg megvannak a várható dimenzióik, MOST érdemes elkezdeni a fegyvertér átalakítást. Mert ezek lesznek évtizedekig.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ideje volt már ezt az újságírói kacsát is lepuffantani

2019-07-26-15-30-23-Window.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Most ha komolytalankodni akarnék, azt mondanám erre, hogy ügyes.
Mert ugye van az F-35 Lightning II., így, kötőjellel és van a néhai SAAB F35 Draken, azaz a dánoknak exportált verziója az együléses J35-ösnek. Ez utóbbiról aztán biztosan nem folynak tárgyalások.

Komolyra fordítva, gyanítom, hogy a fenti dokumentben foglalt állapot is csak addig fix, míg nem jelennek meg hazánkban is a kecskeméti felújítást követően a baráti USAF gépei. Akkor akár el is kezdődhet valami tárgyalás - tárgyalgatás...
 
  • Tetszik
Reactions: Python

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Az Orbán Flóra ügyben Demeter nyilvánosságra hozott adatokat és nem tájékoztatott. Ha csak annyi hangzott volna el, hogy felmerült a gyanú, hogy egy bizonyos kormánytag katonai gépen utaztatta a családtagját nem hivatalos okból, melynek a kivizsgálását kérni fogja az illetékes szakbizottságtól, akkor az pont még megfelelő lett volna politikailag és jogilag is. Demeter sajnos a kevéssé tájékozott emberek magabiztosságával szaladt bele a késbe.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ennek a levélnek az a lényege, hogy nyílvánosan nem mondhat semmit, de ha akarja akkor betekinthet az iratokba mert "joga és lehetősége" van hozzá.

Érdemes az egész levelet elolvasni, mert az elején fel is sorolja, mely infók azok, amibe beletekinthet egy ogyk, viszont nem nyilvánosak.
(alkatrész ellátottság, harckészültség szintje, pénzügyi megállapodások feltételei, stb...)