Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
Nem baj, a napelemek nem fognak gazdasági okok miatt bezárni, tőlük ugyanis 2-3-szor drágábban KÖTELES a szolgáltató átvenni az áramot, akkor is amikor nincs is rá szükség és az olcsón termelő atomerőművet fogják vissza.

Bullshit, az USÁ-ban kevés olyan állam van ahol köteles átvenni. Ott a PPA a divat. Itt meg az ész nélküli észosztás.
 
M

molnibalage

Guest
Nahát, ki gondolta volna, hogy egy atomerőmű 60 éves élettartama alatt előre nem látható változások történnek, amelyek aláássák a gazdaságosságukat.
Ki gondolta volna, hogy az erőmű, ami 50 év alatt tetemese profitot termelt, akkor azt a változó környezetet miatt akkor a tulaj nem üzemelteti 10 évig még, mert költeni kéne rá annyit, hogy máshova befektetve többet fialhat a pénz.

Azt írta a Bloomberg, hogy amerika atomerőműveinek több mint fele veszteséget termel.

- A szektor évi 2,9 milliárd dollárt veszít.
- 3 tucat erőmű is veszteséges
- Több állam is támogatást nyújt, vagy tervez nyújtani az atomenergiának

Nézzük meg az elmúlt években bezárt erőműveket.

Crystal River 3: bezért 2013-ban, 36 év üzemelés után. Annyiba került volna a felújítása, hogy a Duke Energy inkáb bezárta.

"A report completed in late 2012 confirmed that repairing the plant was a viable option but that the nature and potential scope of repairs brought increased risks that could raise the cost dramatically and extend the schedule." - írja a sajtóközleményük.

Fort Calhoun 1: 2016-ban, 43 év működés után zárt be. Az OPPD (tulajdonos) gazdasági okokból döntött a leállítás mellett.

"OPPD cited market conditions, including historically low natural gas prices and lower energy consumption, as a major factor behind the board's decision."

Kewaunee: 2013-ban zárt be 39 év működés után.

Dominion's chairman and CEO said the decision was based purely on economics.

Oyster Creek: tavaly zárt be 49 év működés után, 10 évvel a tervezett előtt. Az Exelon nem akart rákölteni még 800 milliót.

Vermont Yankee: 2014-ben zárt be 42 év működés után, noha 2032-ig szólt az engedélye.

Entergy, announced in 2013 that it would close the plant, saying it was no longer economically viable.

És akkor ott van még Pilgrim, amiről írtam, szintén gazdasági okokból zárt be.

Szeptemberben pedig Three Mile Island fog bezárni, mert anyagi nehézségekkel küzd.

Nesze neked nukleáris reneszánsz!
2,9 mrd USD. Aha. A német "zöld áram" évi 23 mrd EUR veszteség, mert ennyit szednek be adó címén. A megtermelt áram mennyiségének összehasonlítása házi feladat.

Az USA meg nem az egész világ. FRA és SWE köszöni szépen jól elvan atommal. Meg mi is.

További jó hazudozást és ferdítgetést.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Srácok, ha innentől kezdve megint bárki beteszi azt a marhaságot, hogy a PV panelek millió tonnás hulladéka között minimum egyenlőséget von az atomhulladékkal, akkor én minden egyes alkalommal beteszem ezt az infográfiát.
recycling-a-solar-panels-life-after-death.png
https://www.greenmatch.co.uk/blog/2017/10/the-opportunities-of-solar-panel-recycling

Ezt írja az oldal ahonnan linkelsz:
Amount of solar panel waste in Germany (in tons):
• in 2016: 3,500 t
• in 2020: 20,000 t
• in 2030: 400,000 t
• in 2040: 2,200,000 t
• in 2050: 4,300,000 t

Meg ezt is:"in fact, if recycling processes were not put in place, there would be 60 million tons of PV panels waste lying in landfills by the year 2050; since all PV cells contain certain amount of toxic substances, that would truly become a not-so-sustainable way of sourcing energy."

Meg ezt is:"Almost all (95%) of the glass can be reused, while all external metal parts are used for re-molding cell frames." Ezt én úgy értem hogy az üveget szerintük fel lehet újra használni, a fémet meg fel is használják. És szerintem itt rejtezik a kutya, mert az üveget nem feltétlenül szeretik újra hasznosítani (kivéve a palackokat), mert macerás. Amennyire én tudom még az autóüveget hasznosítják újra üveggyártáshoz, a maradékot néhány ország pedig kis mennyiségben aszfaltburkolat érdesítésére használja, de a csak a legfelső kopórétegben.

Olvasgass:
https://wattsupwiththat.com/2018/12/23/solar-panel-waste-a-disposal-problem/
"
Another issue: according to federal data, building solar panels significantly increases emissions of nitrogen trifluoride (NF3), which is 17,200 times more potent than carbon dioxide as a greenhouse gas over a 100 year time period. NF3 emissions increased by 1,057 percent over the last 25 years. In comparison, US carbon dioxide emissions only increased by about 5 percent during that same time period.

While disposal of solar panels has taken place in regular landfills, it is not recommended because the modules can break and toxic materials can leach into the soil, causing problems with drinking water. Solar panels can be recycled but the cost of recycling is generally more than the economic value of the material recovered. Used panels are also sold to developing world countries that want to purchase them inexpensively despite their reduced ability to produce energy."

Van egy-két kezdeményezés hogy már az eladási ár tartalmazza az újrahasznosítás költségét. Szerinted a piacot elárasztó, árakat leverő (és időnként öt év alatt elromló) kínai termékeken ez fog működni? Mert ha nem akkor majd az állam fog érte fizetni, kurvasokat.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
És szerintem itt rejtezik a kutya, mert az üveget nem feltétlenül szeretik újra hasznosítani (kivéve a palackokat), mert macerás. Amennyire én tudom még az autóüveget hasznosítják újra üveggyártáshoz, a maradékot néhány ország pedig kis mennyiségben aszfaltburkolat érdesítésére használja, de a csak a legfelső kopórétegben.
ER...NO
A PV panelekből származó üveg még azért is szerencsés, mert nem színezettek.
Annyiban igazad van, hogy az építőiparban IS felhasználják, de ezt nem kegyelemből, hanem az előnyös tulajdonságai miatt.

Ami pedig az NF3-t illeti:
Abstract
Amorphous- and nanocrystalline-silicon thin-film photovoltaic modules are made in high-throughput manufacturing lines that necessitate quickly cleaning the reactor. Using NF₃, a potent greenhouse gas, as the cleaning agent triggered concerns as recent reports reveal that the atmospheric concentrations of this gas have increased significantly. We quantified the life-cycle emissions of NF₃ in photovoltaic (PV) manufacturing, on the basis of actual measurements at the facilities of a major producer of NF₃ and of a manufacturer of PV end-use equipment. From these, we defined the best practices and technologies that are the most likely to keep worldwide atmospheric concentrations of NF₃ at very low radiative forcing levels. For the average U.S. insolation and electricity-grid conditions, the greenhouse gas (GHG) emissions from manufacturing and using NF₃ in current PV a-Si and tandem a-Si/nc-Si facilities add 2 and 7 g CO₂(eq)/kWh, which can be displaced within the first 1-4 months of the PV system life.
forrás

Természetesen az emelkedő NF3 szintje nem csak a PV panelek okozzák, mivel a kijelzők gyártásánál is szükséges. Alapvetően a gyártásnál a veszteségeket megpróbálják csökkenteni de teljesen kiszűrni nem lehet. A gyárak érdeke is a kibocsátás alacsony szinten tartása, mivel ez nekik pénzbe kerül....

Szerintem te meg nézd meg, hogy mit és hol olvasgatsz. Szerintem elég nehéz komolyan venni az olyan forrást, ahol a mértékegységek ezek:
- height of the Leaning Tower of Pisa
- height of two Mt. Everests
- 2,000 times the weight of the Eiffel Tower by 2050

Ez a kedvencem: Solar panels contain lead, cadmium, and other toxic chemicals that cannot be removed without breaking apart the entire panel.
Ezzel az erővel azt is írhatta volna, hogy a panelek gyártásánál és karbantartásánal a rendkívül veszélyes dihidrogén-monoxidot is használják, amely anyag évente több tízezer ember halálát okozza! :D
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Ha most létrehoznánk egy céget, kb. 20 év múlva már üzemelhetne az első prototípus erőmű, nem is rossz ötlet.

EPR már van kereskedelmi működésben fél éve, igaz Kínában.

És ez hol "hírlett"? (tényleg érdekel)
Mert az utolsó kutató reaktorukat idén tavasszal zárták be végleg. Ebben kisérleteztek a thorium-oxid fűtőanyaggal...

Közvetetten hallottam, hogy Norvégiában már beszélnek róla (közbeszéd, média ilyesmi). Azért fogalmaztam úgy, hogy hírlik. Ha komolyra fordul a dolog, nyilván lesz hivatalosabb forrás is. Bár lehet hogy már most is van valahol, még nem néztem utána.

Már a múltkor be akartam tenni, csak naná, hogy elfelejtettem, a lengyelek is atomot akarnak:

Igen. Ők gondolom előrébb is vannak agyalásban benne, mint a norvégok. Persze az első kapavágásig semmi sem biztos. Mondjuk utána sem, pont a polákok rá a jó példa :) Viszont ha jól olvastam ők amerikai technológiában gondolkodnak.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Majdnem!
Nem egészen így szól a törvény.
Pontosan így:
T/13628.számútörvényjavaslata Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közöttinukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény kihirdetéséről:
7. Cikk:
Fűtőanyag ellátás és a használt fűtőanyag kezelése
1. A Felek biztosítják, hogy Meghatalmazott Szervezeteik megállapodást (szerződést) kötnek a Paksi Erőmű új blokkjainak nukleáris fűtőanyag ellátására, kész fűtőelem-kazetta formájában és a kezdeti feltöltéshez, valamint a további újratöltésekhez szükséges mennyiségben, valamint szabályozó rudak rendelkezésre bocsátására az üzemeltetéséhez szükséges mennyiségben. Az ellátási kötelezettség legalább 20 (húsz) évig áll fönn, a meghosszabbítás lehetőségével.
2. A Felek biztosítják, hogy Meghatalmazott Szervezeteik megállapodást (szerződést) kötnek a Megvalósítási Megállapodás alapján (összes alkotóelemükkel együtt) átadott használt fűtőelem-kazetták kezeléséről. Kezelés alatt az értendő, hogy a használt fűtőelem-kazettákat az Oroszországi Föderáció területére szállítják ideiglenes technológiaitárolás vagy technológiai tárolás és reprocesszálás céljából. A használt fűtőelem-kazettákat, vagy reprocesszálás esetén a nukleáris hulladékot Oroszországi Föderáció területén tárolják ugyanannyi időn keresztül, amely időtartamot a 7. cikk 1. bekezdésében említett megállapodás (szerződés) előír a nukleáris fűtőanyag ellátásra, ezt követően visszaszállítják Magyarországra.

Tehát csak addig viszik el ideiglenesen a kiégett fűtőelemeket, amíg tőlük vesszük az újakat, +20év.
Csak akkor hosszabbodik meg az idő, ha új 20 éves szállítási szerződést írunk alá.
Hogy pontosan ezt hogyan fogják kivitelezni, azt nem tudom, mert a törvényjavaslat szövegéből azt a verziót is ki lehet olvasni, hogy az első húsz év elhasznált fűtőelemei kb. 40 év letelte után automatikusan visszaszállításra kerülnek, vagy amíg a szerződést megújítjuk, addig minden kint marad. Valószínűbb az első, rosszabb megoldás.
Amennyiben elkezdünk 3. féltől vásárolni, elkezdik a visszaszállítást. Gyakorlatilag ezzel zsarolhatóvá is válunk, mivel nincs sem átmeneti megoldásunk (Paks2 ideglenes tárolóinak nincs hely egyelőre), pláne nem végleges.

Ami pedig az újrafeldolgozást illeti: egyáltalán nem biztos, hogy ezt a megoldást választjuk a többletköltségek miatt.

"Nem egészen így szól a törvény."

Hát, én nem látom az ellentmondást aközött, amit írtam, meg aközött a szöveg között, amit betettél.


"Tehát csak addig viszik el ideiglenesen a kiégett fűtőelemeket, amíg tőlük vesszük az újakat, +20év.

20 évre viszik el, mert ennyiről van most szerződés. És nyilván, ha mástól vennénk fűtőelemet és azt a kiégése után aztán az oroszokhoz akarnánk szállítani, ahhoz új szerződés kellene.

Csak akkor hosszabbodik meg az idő, ha új 20 éves szállítási szerződést írunk alá."


Persze, hogy akkor hosszabbodik meg, ha a 20 évre szólón felül új szerződést kötünk arról, hogy oda visszük majd később is a cuccot.

"Amennyiben elkezdünk 3. féltől vásárolni, elkezdik a visszaszállítást."

Én ilyet nem láttam sem az általad betettben, sem a végleges törvényben.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400002.TV
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Igen. Ők gondolom előrébb is vannak agyalásban benne, mint a norvégok. Persze az első kapavágásig semmi sem biztos. Mondjuk utána sem, pont a polákok rá a jó példa :) Viszont ha jól olvastam ők amerikai technológiában gondolkodnak.


Tudod, csak a halál és az adó a biztos. :D
Háát, ők mostanában eléggé nem kedvelik az oroszokat, az amcsikat meg nagyon is, úgyhogy ez nem meglepő. Viszont JELENLEG a 3+ generációs nyomottvizes reaktorok közül az oroszok VVER-1200-asaival van a legkevesebb gond és nekik a legstabilabb a gyártói hátterük is (Roszatom vs. a majdnem csődbe ment Westinghouse...), szóval még bármi megtörténhet.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Természetesen az emelkedő NF3 szintje nem csak a PV panelek okozzák, mivel a kijelzők gyártásánál is szükséges. Alapvetően a gyártásnál a veszteségeket megpróbálják csökkenteni de teljesen kiszűrni nem lehet. A gyárak érdeke is a kibocsátás alacsony szinten tartása, mivel ez nekik pénzbe kerül....

Nem csak a PV panelek gyártásánál, de kb. 90%-ban ott. Kezd összeszámolni, hogy kb. mennyi TV kijelző és mennyi PV panel van a világon és még mennyit szeretnének a zöldek ha lenne.
TV-ből 1-2 szokott lenni egy házban, panelt meg 10-20-at ráraknának minden házra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
"Nem egészen így szól a törvény."

Hát, én nem látom az ellentmondást aközött, amit írtam, meg aközött a szöveg között, amit betettél.


"Tehát csak addig viszik el ideiglenesen a kiégett fűtőelemeket, amíg tőlük vesszük az újakat, +20év.

20 évre viszik el, mert ennyiről van most szerződés. És nyilván, ha mástól vennénk fűtőelemet és azt a kiégése után aztán az oroszokhoz akarnánk szállítani, ahhoz új szerződés kellene.

Csak akkor hosszabbodik meg az idő, ha új 20 éves szállítási szerződést írunk alá."


Persze, hogy akkor hosszabbodik meg, ha a 20 évre szólón felül új szerződést kötünk arról, hogy oda visszük majd később is a cuccot.

"Amennyiben elkezdünk 3. féltől vásárolni, elkezdik a visszaszállítást."

Én ilyet nem láttam sem az általad betettben, sem a végleges törvényben.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400002.TV
Akkor olvasd el újra!
Ez alapvetően az új fűtőelemekről ellátásáról rendelkezik (1. bekezdés). És ezen, hozzánk leszállított fűtőelemek elhasználása utáni 20 éves ideiglenes tárolásáról (2. bekezdés).
Ha 20 év múlva újra aláírunk egy másik ELLÁTÁSI szerződést (hosszabbítást), akkor azokra is vállalják a 20 éves ideiglenes tárlást.
Ez kb. annyit jelent, hogy nem nekünk kell megépíteni a KKÁT-t azonnal. Kapunk erre 20 év haladékot.
Ha mástól kezdesz el vásárolni, akkor arra természetesen nem érvényes a megállapodás, mivel azokat nem az oroszoktól vetted. Ezt különben meg sem tudod tenni, mivel a 20 év alatt az oroszok a működéshez szükséges mennyiságű új fűtőelemeket leszállítják (és persze szerződés szerint ki kell fizetni azokat). Minden ezen felül mástól rendelt fűtőelem feleslegben lenne. Ennek mi értelme lenne?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Nem csak a PV panelek gyártásánál, de kb. 90%-ban ott. Kezd összeszámolni, hogy kb. mennyi TV kijelző és mennyi PV panel van a világon és még mennyit szeretnének a zöldek ha lenne.
TV-ből 1-2 szokott lenni egy házban, panelt meg 10-20-at ráraknának minden házra.
Akkor most hirtelen gondold újra! Én nem TV kijelzőt írtam! :rolleyes:
Mindenféle kijelzőhöz szükséges a technológia! Igen az okostelefonodhoz is! A mérettől függetlenül! Itt vannak az éves TFT panel termelési kapacitások (csak Kína):
tft_lcd_amoled_capacity_area_by_panel_maker.jpg
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
ER...NO
A PV panelekből származó üveg még azért is szerencsés, mert nem színezettek.
Annyiban igazad van, hogy az építőiparban IS felhasználják, de ezt nem kegyelemből, hanem az előnyös tulajdonságai miatt.

Ami pedig az NF3-t illeti:
Abstract
Amorphous- and nanocrystalline-silicon thin-film photovoltaic modules are made in high-throughput manufacturing lines that necessitate quickly cleaning the reactor. Using NF₃, a potent greenhouse gas, as the cleaning agent triggered concerns as recent reports reveal that the atmospheric concentrations of this gas have increased significantly. We quantified the life-cycle emissions of NF₃ in photovoltaic (PV) manufacturing, on the basis of actual measurements at the facilities of a major producer of NF₃ and of a manufacturer of PV end-use equipment. From these, we defined the best practices and technologies that are the most likely to keep worldwide atmospheric concentrations of NF₃ at very low radiative forcing levels. For the average U.S. insolation and electricity-grid conditions, the greenhouse gas (GHG) emissions from manufacturing and using NF₃ in current PV a-Si and tandem a-Si/nc-Si facilities add 2 and 7 g CO₂(eq)/kWh, which can be displaced within the first 1-4 months of the PV system life.
forrás

Természetesen az emelkedő NF3 szintje nem csak a PV panelek okozzák, mivel a kijelzők gyártásánál is szükséges. Alapvetően a gyártásnál a veszteségeket megpróbálják csökkenteni de teljesen kiszűrni nem lehet. A gyárak érdeke is a kibocsátás alacsony szinten tartása, mivel ez nekik pénzbe kerül....

Szerintem te meg nézd meg, hogy mit és hol olvasgatsz. Szerintem elég nehéz komolyan venni az olyan forrást, ahol a mértékegységek ezek:
- height of the Leaning Tower of Pisa
- height of two Mt. Everests
- 2,000 times the weight of the Eiffel Tower by 2050

Ez a kedvencem: Solar panels contain lead, cadmium, and other toxic chemicals that cannot be removed without breaking apart the entire panel.
Ezzel az erővel azt is írhatta volna, hogy a panelek gyártásánál és karbantartásánal a rendkívül veszélyes dihidrogén-monoxidot is használják, amely anyag évente több tízezer ember halálát okozza! :D
De, az üveg hulladékot csak azért használják újra mert kötelező/támogatott az újra hasznosítása. Különben nem kellene a kutyának sem, ezért erőlködnek hogy mire lehet újra hasznosítani. Még a napelem gyártók szerint is több tízmillió tonnáról beszélünk. Nálunk egyenlőre mi ezzel a helyzet? Jelenleg is szedünk rá termékdíjat, mert abból fogjuk finanszírozni az újrahasznosítást, bár megfeleződött az összege amint a kormányközeli banda is ráérzett az üzletre.
Én támogatom hogy legyen az energia pár százaléka napelem, szél, de legyünk becsületesek és írjuk le hogy ez mibe kerül, ezzel is csökkentve a külső energiafüggőségünket.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
De, az üveg hulladékot csak azért használják újra mert kötelező/támogatott az újra hasznosítása. Különben nem kellene a kutyának sem, ezért erőlködnek hogy mire lehet újra hasznosítani.
Megint mellé. A cullet (a zúzott üveg) azért hasznos, mert alacsonyabb az olvadáspontja, mint a helyette használatos nyersanyagoknak. Egyszerű energiamegtakarítás (és értelemszerűen pénz).
Forrás
 
M

molnibalage

Guest
De, az üveg hulladékot csak azért használják újra mert kötelező/támogatott az újra hasznosítása. Különben nem kellene a kutyának sem, ezért erőlködnek hogy mire lehet újra hasznosítani. Még a napelem gyártók szerint is több tízmillió tonnáról beszélünk. Nálunk egyenlőre mi ezzel a helyzet? Jelenleg is szedünk rá termékdíjat, mert abból fogjuk finanszírozni az újrahasznosítást, bár megfeleződött az összege amint a kormányközeli banda is ráérzett az üzletre.
Én támogatom hogy legyen az energia pár százaléka napelem, szél, de legyünk becsületesek és írjuk le hogy ez mibe kerül, ezzel is csökkentve a külső energiafüggőségünket.
A teljes technológia importált kvázi az acélszerkezet és egyéb építészeti munkákat leszámítva. Az, hogy nincs külső üzemanyag függés az nem jelenti azt, hogy maga a felhúzása nem jelent függést. Meg az eltakarítás is, ameddig ithon nincs újrahasznosítás. A sima kommersz műanyagoknál sem érjük el még a 40%-ot sem. Mi a frászról beszélgetünk akkor?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Akkor most hirtelen gondold újra! Én nem TV kijelzőt írtam! :rolleyes:
Mindenféle kijelzőhöz szükséges a technológia! Igen az okostelefonodhoz is! A mérettől függetlenül! Itt vannak az éves TFT panel termelési kapacitások (csak Kína):
tft_lcd_amoled_capacity_area_by_panel_maker.jpg

Na akkor én is mondok pár adatot a PV panelekről.
Jelenleg kb. 500 000 MW vagyis 500 000 000 kW beépített kapacitás van a Földön. 1 m2-nyi napelem kb. 0,2 kW-os. Vagyis jelenleg a Földön van kb. 2 500 000 000 m2-nyi, 2500 km2-nyi napelem. Akárhogy is nézem, ez majdnem 2 nagyságrenddel nagyobb, mint a kijelzők teljes felülete.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_by_country
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Na akkor én is mondok pár adatot a PV panelekről.
Jelenleg kb. 500 000 MW vagyis 500 000 000 kW beépített kapacitás van a Földön. 1 m2-nyi napelem kb. 0,2 kW-os. Vagyis jelenleg a Földön van kb. 2 500 000 000 m2-nyi, 2500 km2-nyi napelem. Akárhogy is nézem, ez majdnem 2 nagyságrenddel nagyobb, mint a kijelzők teljes felülete.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_by_country

Közben észrevettem, hogy rosszul hasonlítottam össze, mert az összes legyártott napelem felületét hasonlítottam egy évnyi legyártott kijelzőhöz, viszont a kijelzőket kb. 10 éve már gyártják, így nem két nagyságrenddel több a napelem, hanem csak eggyel, mint ahogy eredetileg mondtam itt:

Nem csak a PV panelek gyártásánál, de kb. 90%-ban ott. Kezd összeszámolni, hogy kb. mennyi TV kijelző és mennyi PV panel van a világon és még mennyit szeretnének a zöldek ha lenne.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A teljes technológia importált kvázi az acélszerkezet és egyéb építészeti munkákat leszámítva. Az, hogy nincs külső üzemanyag függés az nem jelenti azt, hogy maga a felhúzása nem jelent függést. Meg az eltakarítás is, ameddig ithon nincs újrahasznosítás. A sima kommersz műanyagoknál sem érjük el még a 40%-ot sem. Mi a frászról beszélgetünk akkor?

Mivel valójában a napelem sokkal drágább, mint az atomerőmű (sokszor ki volt már számolva, hogy így van) így nemhogy csökken, hanem még nő a függőség ha napelemet épít valaki atom helyett.