MiG-31 Foxhound (Mikojan-Gurjevics)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Es akkor annyi is az adatkapcsolatnak, meg a navigacionak meg a komunikacionak :)
Ezek mind csak az utolsó percekben kellenek. Ha csak akkor fordulnak felé a vadászok, már késő. Fújhatnak a seggébe.
Egyszerű inerciális navigációval az indítási körzetbe repül. Ott plazma ki, glonass be, adatkapcsolat a műholdas rendszerrek, rakéta számítógépe frissít, indítás.
Plazma be, kifordulás, iszkolás. Sanyi meg Lotus támogatással (ki)végzi a dolgát.
Ne felejtsük el, Falklandnál a Vulcanok Inerciális navigációval 6000 km után telibe találtak egy kifutópályát. Hagyományos bombákkal.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Ühüm :oops:
:)
A poént félretéve .Pont az iylen csecsebecsék miatt oszlik szét az a kevés pénz is


Azért abból a kis pénzből is vastagon másodikak,egy 10x annyi pénzből gazdálkodó usa után,ne aggódj te az ő pénzükön,teljesen jól csinálják,szeretnénk mi olyan jól csinálni,még arányaiban is.
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Ühüm :oops:
:)
A poént félretéve .Pont az iylen csecsebecsék miatt oszlik szét az a kevés pénz is

Az ilyen "csecsebecsék" miatt tudják megvédeni a területüket és a légierõre szabott feladataikat ellátni.
Áruld el kérlek hogy pl 10 évvel ezelõtti telefonodat szuperszámítógépre cserélted-e vagy csak vettél egy fejlesztett modellt ami tényleg jobb persze...

Ennyi erõvel nincs értelme modernizálni se F-15/16/18/22/35-öst se mert úgyis jön az "x" generációs gép.
Sõt! Az USAF Bomber Commandnak küldj kérlek egy levelet, hogy dobják ki az összes bombázójukat mert majd az F-16 Falconok fognak felszállni Kaliforniából bombázni az afgán kecskepásztorokat.

Kategóriájukban jelenleg pótolhatatlan gépek modernizációját ekézed.
Persze lehet egy Tu-160-as valószínüleg felesleges, de csak kb mint a Magyar SU vadászbombázók voltak akkor. Pont ugyanolyan képesség vesztést eredményeznének.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and borisz

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Meg ugyanez a logika alapján a haditengerészeket sem értem mit szerencsétlenkednek P-3 Orionokkal meg P-8 Poseidonokkal...egyáltalán minek hajó vagy tengeralattjáró!?
Kell nekik pár extra F-35, mert a többi csak pénzkidobás. Minden mást dobjanak ki a fenébe.
Így legalább nagyjából homogén lesz a flotta...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Franciaország katonai költségvetése akkora mint az oroszoké. Ha csak a légierőt és a flottát nézem, akkor a franciáknak:

- van két harci repülőgép típusuk, mindkettő vadászbombázó (110 + 110 + 42 tengerészeti).
- nulla bombázójuk.
- van egy repülőgéphordozójuk és három dokkhajójuk.
- van négy SSBN-jük és öt SSN-jük.

Ezzel szemben az oroszoknak:

- van hat harci repülőgép típusuk, minden lehetséges konfigurációra (1080 + 162 tengerészeti).
- százharminchat bombázójuk.
- van egy roncs állapotú repülőgéphordozójuk és nulla valamirevaló partraszállító hajójuk.
- van tizenegy SSBN-jük, hoszonöt SSGN és SSN-jük és hoszonkettő hagyományos tengeralattjárójuk.

Bárki csodálkozik, hogy az orosz haderő minden finanszírozási szándék ellenére szánalmas állapotban van ezekben a kategóriákban? Normális esetben így kellene kinézzen az orosz haderő:

- három-négyszáz harci repülőgép két típusból (Mig-29 és Szu-27 variációk, de például Szu-34-nek léteznie se lenne szabad!)
- vagy negyven-ötven korszerű, lopakodó bombázó, vagy:
- egy darab korszerű repülőgéphordozó és két dokkhajó.
- hat-nyolc SSBN, nyolc-tíz SSN és tíz-húsz hagyományos tengeralattjáró.

De nem tudják felfogni, hogy ők nem egy USA kategória, hanem Franciaország az, ami az ő szintjük. Amíg nem vesznek vissza, addig röhögnek az amerikaiak a markukba, mert az oroszok csak elpazarolják az erőforrásaikat.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Értem én amire gondolsz, de:

Valóban van hasonlóság a költségvetésben, de semmi másban.
Teljesen más geopolitikai környezetben lévõ államokról és más katona-politikai hagyományokkal rendelkezõ államokról beszélünk.

Az összehasonlítás több sebbõl vérzik:
- repülõgép típusokban valóban túl sok az orosz diverzifikáció, de ez idõ kérdése. Mondjuk akkor is sci-fi kategória a 2 típus egy ekkora kiterjedésü államnak.(vegyük figyelembe a földrajzot mivel az eredeti kérdéshez szervesen hozzátartozik).

- dedikált bombázóra éppen ezért sincs szüksége a franciáknak, bár gyanítom szerettek volna eredetileg a Mirage-IV számára utódot bár a franciáknál kb a 70-es évektõl kb csak a nukleáris csapásmérés volt a feladat a bombázók részére a flotta Etendard/Super Etendard gépei után.

- A Charlea De Gaulle fantasztikus mutatóiról is érdemes lenne cikkezni, de azt most kihagyom. Annyival jobb mint a Kuznyecov hogy Rafale van rajta.

- most vessük az oroszok szemére hogy nincs 3 dokkhajójuk ami valójában erõszakos partraszálláaok támogatására való!?
Nem cél nekik hogy beavatkozzanak volt gyarmatok ügyeibe mint a Franciák ahol nincs is elegendõ más kapacitás a beavatkozás végrehajtására.

- a tengeralattjáró rész fogas kérdés. Véleményem szerint technológiai szempontból a francia hagyományos tengók fejlettebbek, de az orosz nukleáris hajókat sok szempontból erõsebbeknek tartom. Bár nagy részük nem az, de azok amik igen azok kb azonos szintet képviselnek a franciákkal.

Szerintem valójában szó sincs USA szint megkísérlésérõl.
Egyszerüen nem tehet meg, hogy Franciaország legyenek.
A GDP kivételével semmilyen szempontból nem azonos a két ország helyzete.
Vagy szerinted mi lenne a helyes EU haderõ?
Mivel gazdaságilag erõsebb mint az USA ezért sanszosan ez a logika alapján kicsit erõsebb is kéne legyen...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 310
4 586
113
Az összes futóbolond azzal van megáldva, hogy az orosz GDP akkora, mint az olasz. Nem. Nem akkora, csak akkorának tűnik papíron, meg USD-ben. És az orosz katonai költségvetés sem akkora, mint a francia. Egy könyvnek nem elég a borítóját elolvasni, attól még nem fogja senki megtanulni a tartalmát.
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Az összes futóbolond azzal van megáldva, hogy az orosz GDP akkora, mint az olasz. Nem. Nem akkora, csak akkorának tűnik papíron, meg USD-ben. És az orosz katonai költségvetés sem akkora, mint a francia. Egy könyvnek nem elég a borítóját elolvasni, attól még nem fogja senki megtanulni a tartalmát.

Nagyon igazad van, mivel azt a paritást amit az adott
Az összes futóbolond azzal van megáldva, hogy az orosz GDP akkora, mint az olasz. Nem. Nem akkora, csak akkorának tűnik papíron, meg USD-ben. És az orosz katonai költségvetés sem akkora, mint a francia. Egy könyvnek nem elég a borítóját elolvasni, attól még nem fogja senki megtanulni a tartalmát.

Erre én írtam egy egyetértõ választ de nem jelent meg.
Amit írsz teljesen igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 858
113
De nem tudják felfogni, hogy ők nem egy USA kategória, hanem Franciaország az, ami az ő szintjük. Amíg nem vesznek vissza, addig röhögnek az amerikaiak a markukba, mert az oroszok csak elpazarolják az erőforrásaikat.


Pontosan így van ! Szépen leírtad hasonlatot !
Sajnos a jelenlegi állapot még vagy 10 évig fent fog maradni mert még a mig-35-ből is akarnak venni.
Igazából majd 2028-tól lesz pofára esés mert mint új korszerű gép nem lesz már csak a Szu-57-es és a PAK-DA .
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A nehézbombázó és a repülőgép-hordozó+dokkhajó ugyanannak az erőprojekciónak az aspektusa, csak a bombázó alig jó valamire a kékvizi flottához képest. Én még az oroszok esetében is inkább egy használható anyahajóra szavaznák mint PAK DA-ra!

Ja igen, az oroszok a GDP-jük négy százalékával vannak pariban a franciák két százalékos kiadásával, szóval azért nagyon nincsenek ők a franciák szintjén!
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Oroszország területe, megvédendő nyersanyagokat rejtő részei nincsenek semmilyen paritásban Franciaország adottságaival. Van egy Kína nevű szomszédjuk, ami ugye minimális fenyegetést jelent... A fentebb leírt mennyiséggel (3-400 gép) mekkora elrettentést jelentene az orosz légierő Kína számára? És akkor mi maradna az európai területekre, a déli határokra, az északi-sarki birtokolni szándékozott nyersanyaglelőhelyekre?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Oroszország területe, megvédendő nyersanyagokat rejtő részei nincsenek semmilyen paritásban Franciaország adottságaival. Van egy Kína nevű szomszédjuk, ami ugye minimális fenyegetést jelent... A fentebb leírt mennyiséggel (3-400 gép) mekkora elrettentést jelentene az orosz légierő Kína számára? És akkor mi maradna az európai területekre, a déli határokra, az északi-sarki birtokolni szándékozott nyersanyaglelőhelyekre?


En azert nem gondolnam hogy az a kinai fenyegetes annyira minimalislenne. Kinanak eroforras, eletter, viz gondjai SZUKSEGEI vannak. Gazdasagilag is katonailag is eross annyira hogy ha nem megy maskeppen akkor szimplan elvegye. Sok alternativa a terjeszkedesre nincs. Tole delre a teruletek mar lakottak es nem is elegsegesek. Indiai is foglalt . Egyedul eszak az ami szamitasba johet a gyer lakossagaval raadasul tortenelmileg magukenak tekintik .

Hogy most mi van az egy dolog. 1941 Junius 21.en a Naci nemetorszag nem hogy szovetsegese de baratja volt az oroszoknak es forditva. 24 ora mulva meg mar hadban alltak. Nemetorszag sem DelAmerikaban terjeszkedett. Nem az volt szamara elerheto es elfogadhato. Kina pedig hamarosan lepeskenyszerben lesz mert olyan utemben teszi tonkre a sajat teruleteit es lesz szuksege egyebb forrasra hogy a rendszer fentartasahoz uj teruletekre lesz szuksege. Esetleg meg Ausztralia jatszhatna de az meg messze van nagyon serulekennye tenne barmilyen akciot illetve komunikaciot.

Szerintem az elso falat Mongolia lesz .
 
  • Tetszik
Reactions: migfun