A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nálunk is kialakulóban van ez a dolog.

A honvédség célja a lovas katonaság hagyományának felélesztése, megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása. Ehhez megfelelő eszközöket és felszereléseket biztosítana a hadsereg, s a lovakat is ők adnák a katonák alá. Elsőként Kaposváron alakulhat meg a mintaszakasz, amelynek kapcsán több munkahely is létesülne.

A Meistro Lovastanyán 2000-től betyárok pattintották ostoraikat, tizenöt éven keresztül, miközben az idősebb korosztály inkább a nyugalmasabb huszárságot választotta hagyományőrzés céljából. Két generáció nőtt fel azóta a lovasok között. Az egykori játékból most komolyabb irányba állították lovaikat: tizennyolcan bevonultak a hadseregbe és már az esküt is letették. Ezen a héten pedig háromnapos, intenzív alapkiképzésen vettek részt a leendő lovaskatonák.


Képgaléria: Lóháton tették le a katonai esküt a kaposvári lovasok


– A toborzótiszt sem hitte, hogy a lónak, mint húzószónak ekkora inspiráló ereje lesz; három nap alatt tizennyolcan jelentkeztek a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz egységébe. Valamennyien múlt hónapban tettük le Hajmáskéren az esküt lóháton, Simicskó István honvédelmi miniszter és a honvédség több vezetője előtt. Tervezzük, hogy az év végéig huszonöt főre növeljük a létszámot – jelentette Meiszterics László, a Kecelhegyi Lovassport KH Egyesület elnöke, aki katonaviseltként vonult be a seregbe. – Ez az egyesületünk tagjainak egy új kihívás, motiváció, és az új feladat segít a csapat összetartásában. Meglepő, hogy még a legfiatalabbak is ilyen fegyelemmel és büszkén viselik az egyenruhát – tette hozzá az egyesület elnöke.


– Elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott – mondta Decsi Katalin, aki szintén részt vett az alapkiképzésen. – Csak pozitívuma lesz annak, hogy itt vagyunk, ha más miatt nem is, az önvédelmi kiképzés miatt biztosan.
– A mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas – mondta a kiképzést vezető Nevelős László alezredes. – A 120 órás kiképzés folyamatos és az eskütétellel sem kell megvárni a nagy ünnepségeket, bármikor letehető – mondta az alezredes.

A lovas katonák többféle feladatot is ellátnak majd. Katasztrófa esetén szervezett erőt képviselnek, kapcsolatot tartanak a polgári lakosság és a hivatásos állomány között, és területvédelem is lesz az ellátandó feladatok között. A huszonöt éves Pálinkás Péter mindennapjaihoz eddig is hozzá tartoztak a lovak, ő ugyanis lovas kaszkadőrként is dolgozott már. – A lovas katonaság hagyományának felélesztése azért is jó, mert ez hazánkban növeli majd a lóállományt, sokaknak munkát adva – mondta Pálinkás Péter, aki bízik abban, hogy a külföldi híres lovas katonaságokhoz hasonlóan világversenyeken is remekül szerepelnek majd a magyar lovas katonák.

Az országosan 500 lóra tervezett honvédségi méneshez ugyanis lovászok, állatorvosok, és lovas edzők is kellenek majd. Ez mind új munkahelyet jelent. Kaposváron, a „minta” szakasznál várhatóan öt-hat főt fognak a katonalovak mellett foglalkoztatni a tervek szerint. A lakosság állami ünnepségeken is találkozhat majd a lovas katonákkal. Legelőször Kaposváron, ám talán az volna jó, ha másra nem is kellene bevetni őket, mert az azt jelentené, hogy nincs baj.

A magyar hadseregben mindig is voltak lovasok. 1955-ben szüntették meg őket, Azóta csak a rendőrök lovagoltak hivatalból. Az újonnan alakuló lovas szakaszok hazánk legjobb tenyészeteiből kapják majd négylábú segítőiket. A lovak ugyanis fegyverként is bevethetőek adott esetben, de lovasaikat is felfegyverzik gépkarabélyokkal, amelyek használatát a kiképzés során tanulják majd meg. Jelenleg a lóállomány feltérképezése és a lovasok toborzása zajlik. A lovakkal járó kiadásokat természetesen a honvédség állja majd, és a tartalékosként bevethető lovas katonák ellátmányozásáért is ők felelnek majd.

https://www.sonline.hu/kozelet/hely...kulhat-meg-hazank-elso-lovas-szakasza-885357/
Megyénként egy lovasklubot az adófizetők fognak fentartani-feleslegesen.Nincs olyan terepviszonyunk,ami indokolná a lovas katona rendszerben tartását.Maximum a határellenőrzésben lehet korlátozott szerepe.Nem a Kárpátokban van ma már a határ,nincsennek komoly méretű gépjárművel járhatatlan területeink.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi and blogen

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
A cél ez

Összesen 7950-nel emelnék a honvédség létszámát, az eddigi 29.700-ról 37.650-re.

A tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895 főről 13 200 főre emelkedne. Emellett a honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re nőne.

Mikorra és hol tartunk arról nem ismerek számot.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Nálunk is kialakulóban van ez a dolog.

A honvédség célja a lovas katonaság hagyományának felélesztése, megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása. Ehhez megfelelő eszközöket és felszereléseket biztosítana a hadsereg, s a lovakat is ők adnák a katonák alá. Elsőként Kaposváron alakulhat meg a mintaszakasz, amelynek kapcsán több munkahely is létesülne.

A Meistro Lovastanyán 2000-től betyárok pattintották ostoraikat, tizenöt éven keresztül, miközben az idősebb korosztály inkább a nyugalmasabb huszárságot választotta hagyományőrzés céljából. Két generáció nőtt fel azóta a lovasok között. Az egykori játékból most komolyabb irányba állították lovaikat: tizennyolcan bevonultak a hadseregbe és már az esküt is letették. Ezen a héten pedig háromnapos, intenzív alapkiképzésen vettek részt a leendő lovaskatonák.


Képgaléria: Lóháton tették le a katonai esküt a kaposvári lovasok


– A toborzótiszt sem hitte, hogy a lónak, mint húzószónak ekkora inspiráló ereje lesz; három nap alatt tizennyolcan jelentkeztek a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz egységébe. Valamennyien múlt hónapban tettük le Hajmáskéren az esküt lóháton, Simicskó István honvédelmi miniszter és a honvédség több vezetője előtt. Tervezzük, hogy az év végéig huszonöt főre növeljük a létszámot – jelentette Meiszterics László, a Kecelhegyi Lovassport KH Egyesület elnöke, aki katonaviseltként vonult be a seregbe. – Ez az egyesületünk tagjainak egy új kihívás, motiváció, és az új feladat segít a csapat összetartásában. Meglepő, hogy még a legfiatalabbak is ilyen fegyelemmel és büszkén viselik az egyenruhát – tette hozzá az egyesület elnöke.


– Elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott – mondta Decsi Katalin, aki szintén részt vett az alapkiképzésen. – Csak pozitívuma lesz annak, hogy itt vagyunk, ha más miatt nem is, az önvédelmi kiképzés miatt biztosan.
– A mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas – mondta a kiképzést vezető Nevelős László alezredes. – A 120 órás kiképzés folyamatos és az eskütétellel sem kell megvárni a nagy ünnepségeket, bármikor letehető – mondta az alezredes.

A lovas katonák többféle feladatot is ellátnak majd. Katasztrófa esetén szervezett erőt képviselnek, kapcsolatot tartanak a polgári lakosság és a hivatásos állomány között, és területvédelem is lesz az ellátandó feladatok között. A huszonöt éves Pálinkás Péter mindennapjaihoz eddig is hozzá tartoztak a lovak, ő ugyanis lovas kaszkadőrként is dolgozott már. – A lovas katonaság hagyományának felélesztése azért is jó, mert ez hazánkban növeli majd a lóállományt, sokaknak munkát adva – mondta Pálinkás Péter, aki bízik abban, hogy a külföldi híres lovas katonaságokhoz hasonlóan világversenyeken is remekül szerepelnek majd a magyar lovas katonák.

Az országosan 500 lóra tervezett honvédségi méneshez ugyanis lovászok, állatorvosok, és lovas edzők is kellenek majd. Ez mind új munkahelyet jelent. Kaposváron, a „minta” szakasznál várhatóan öt-hat főt fognak a katonalovak mellett foglalkoztatni a tervek szerint. A lakosság állami ünnepségeken is találkozhat majd a lovas katonákkal. Legelőször Kaposváron, ám talán az volna jó, ha másra nem is kellene bevetni őket, mert az azt jelentené, hogy nincs baj.

A magyar hadseregben mindig is voltak lovasok. 1955-ben szüntették meg őket, Azóta csak a rendőrök lovagoltak hivatalból. Az újonnan alakuló lovas szakaszok hazánk legjobb tenyészeteiből kapják majd négylábú segítőiket. A lovak ugyanis fegyverként is bevethetőek adott esetben, de lovasaikat is felfegyverzik gépkarabélyokkal, amelyek használatát a kiképzés során tanulják majd meg. Jelenleg a lóállomány feltérképezése és a lovasok toborzása zajlik. A lovakkal járó kiadásokat természetesen a honvédség állja majd, és a tartalékosként bevethető lovas katonák ellátmányozásáért is ők felelnek majd.

https://www.sonline.hu/kozelet/hely...kulhat-meg-hazank-elso-lovas-szakasza-885357/

Ez mintha már lett volna pár hónapja.
Egyébként jól felviszi majd az árakat, ha le akarnak akasztani 500 lót. 100-at sem hiszem, hogy csak úgy kalapból elő lehet majd húzni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 681
32 332
113
Ez mintha már lett volna pár hónapja.
Egyébként jól felviszi majd az árakat, ha le akarnak akasztani 500 lót. 100-at sem hiszem, hogy csak úgy kalapból elő lehet majd húzni.
Gondolod a piacrol szereznenek be ossze vissza lovakat?

Majd valamelyik allami /vagy mindegyik./ menesgazdasagbol kapnak lovakat ezzel uj meneseket letrehozva uj vervonalakat ezzel megnyomva a nemzeti fajtak arat./es a tovabbtenyesztes lehetoseget felkinalva ezzel.../nepszerusitve a magyar fajtakat./siman termelhet hasznot is a jovobe fajtamentes celzattal meg mindenfelekeppen hasznos igyis ugyis szukseges./
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Hoogyne csak a kiáramlás többszöröse a beáramlásnak.

Te tudod ezt igazán. Az biztos, büszkén számol be a honvédelmi média arról, mikor, hol ,mennyien vonulnak be, tesznek esküt. Saccra, évente legalább 1000 fő. Már rég nem szabadna létszámgondnak lennie, ha nem lenne, legalább ekkora kiáramlás.
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Hja mindez kíváncsiság, nem pocskondiázási céllal.
A megkülönböztetők meg csak azért tüntek fel, mert nagyon "tesco-benzinkutas" minőséget mutat.
Még azt is tippeltem volna, hogy nem is MH tulajdonok, hanem a Màvtól kapták.
Ez mondjuk a rendfokozatok felismerésében nem annyira segít. ..:rolleyes:
Eskü nem tudomm miről beszélsz. Évekig hordtam láthatósági cuccokat,póló,dzseki, béléses mellény,stb.Ok hogy lehet jobb és roszabb minőségű,kinézetű,de sima láthatósági mellénynél mindegy,mert ugyanolyan mind. Vagy az a probléma,hogy nem M15 mintájú? :confused:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Te tudod ezt igazán. Az biztos, büszkén számol be a honvédelmi média arról, mikor, hol ,mennyien vonulnak be, tesznek esküt. Saccra, évente legalább 1000 fő. Már rég nem szabadna létszámgondnak lennie, ha nem lenne, legalább ekkora kiáramlás.
Talaltam számokat.
2026ra a cél a 37650
2016ban 25533
2019ben 26753

Ez plusz 1200fő 3 év alatt. Lassu növekedés. De amúgysem ez a szám lenne az érdekes., hanem az aktiv bevethető katonák száma.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Nemrég értekeztünk a lovak katonai alkalmazásáról. Kínai lovasok Tibetben,tessék. :)

69546660_612195702642888_5771060196000399360_n.jpg


70195222_612195792642879_7273954868748877824_n.jpg


69779481_612196265976165_7930842250924261376_n.jpg
Utak nincsenek, hegyek vannak, tengerszint feletti magassag? Na meg ez arrafele manapsag is bevett jarmu.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Vadai tegnap ATV-n azt mondta miket szerzett be a hadsereg(harckocsik, önjáró lövegek stb) és említette , hogy megtudta "valamilyen izraeli eszközt is vásároltunk". Azt lehet tudni, hogy konkrétan ez mit fed? ( most Vadai személyét hanyagolva)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A lovaskatona gondolata is agyhalál. Valahol, valaki, fogyatékos, mert ez túl van a fogalmatlanság szintjén.

Amúgy meg:
DIHYJ54LNVCAPIYPCQ6QR3LAOU.jpg
Nem az.Tibeti hegyekben,de az Alpokban is van értelme még ma is a lovaknak,öszvéreknek.Nálunk nincs értelme,mert nincs olyan terepünk ami indokolná.Egy diszelgő szakasz,ami mikor nincs semmi diszelegni való besegit a határrzésbe,még oké.De 500 ló?Sima lopás,visszaélés.Adófizetőkkel fizettetik ki a hobbijukat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Nem az.Tibeti hegyekben,de az Alpokban is van értelme még ma is a lovaknak,öszvéreknek.Nálunk nincs értelme,mert nincs olyan terepünk ami indokolná.Egy diszelgő szakasz,ami mikor nincs semmi diszelegni való besegit a határrzésbe,még oké.De 500 ló?Sima lopás,visszaélés.Adófizetőkkel fizettetik ki a hobbijukat.

Tele vagyunk Alpokkal meg Himalájával is...Sőt!Az utóbbiból kettő is van és a kisebb magasabb is mint az eredeti!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Hát ha már, akkor a repkarbantartót megcsinálnám valamilyen világosabb szürkéből. Mivel a repkarbantartó általában a beton környezetbe "olvad bele", az a természetes élőhelye!:p:D
A párnázott fejvédő marad a hk. személyzetnek? Vagy van/lesz nekik is valami spéci sisak fülessel?
Nem hiszem, mevel a csatlakozoja meglepodnek ha stimmelne a leoba. Raadasul eleg kopottak mar. Tudtommal a harckocsival egyutt vannak, annak felszerelesi resze. A leonak nyilvan mas tipus van, nato kompatitibilis. A harckocsizok hogy fogadtak hogy nem lesz fekete ruha? Ha jol tudom fekete barett sincs mar nekik.