Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
"Megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de továbbra sincs kapcsolat a Vikram nevű modullal, így azt sem tudni, milyen állapotban ért földet - közölte vasárnap az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
A leszállóegységet kameráival azonosította az űrszonda, amely továbbra is kiváló állapotban kering a Hold körül, és hőképet is küldött a Vikramról - közölték az indiai űrkutatók. ... India második Hold-missziója a leszállóegységgel kapcsolatos kudarc ellenére 90-95 százalékban teljesítette küldetését."

további:

https://hvg.hu/tudomany/20190908_in...ndrajaan_2_lander_urkutatas_baleset_ISRO?s=hk

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Üzenet a külső Űrből:
https://www.rt.com/news/468402-chin...edium=aplication_firefox&utm_campaign=firefox
5d7623ae85f54075b562f9f1.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Ugye, most a csúcsok közé tartozik, számtalan új dolgot fog felfedezni a szorgosok által.

Nem tudom, hogy a Föld más pontján lévő rádióteleszkópokkal is összeköthető-e, a bázisvonal növelése érdekében. Ha jól tudom a felvett pozíció nem akadályozza meg, hogy ferde szemmel más irányokba is sandítson. :)

Vagy csak 1-2 érdekesség megemlítése mellett a mások által felküldött űreszközöket csesztesse adott esetben. :)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
25 napig tartó robbanás...
Addig nem leszünk biztonságban a kihalástól, amig csak egy galaxisban lakunk. Szerintem ez 500 év. Vagy amig egy galaxisban vannak a mátrixunk szerverei.
Kicsit bonyi lett a HSz. :)

Akkor volnánk bajban, ha a közelünkben kb 1000 parsec /írhattam volna többet is / távon belül volna lámpa fel.

2-3 milliárd évünk van, hogy elköltözzünk, a Napunk felfújódva vörös óriás lesz, a Mars pályán is túl fog lenni a pereme, közben le fog rendezni számtalan fénylő és nem egészséges cumót. Időközben az Androméda galaxis is megérkezhet ütközésileg, tehát a mostani csetepatékat villámgyorsan abba kéne hagyni és mielőbb valamiféle térhajtást össze eszkábálni. Ráadásul nem segíti elő ezt, az emberi faj jelenlegi életciklusának hosszúsága. Nem jó erről beszélni, mert az élet habzsolásába megy át.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Luthero

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
"A küldetés nem csak ezért volt izgalmas, hanem a visszaérkezés miatt is: a Fedort szállító robotűrhajó ugyanis a hétvégén sikeresen landolt Kazahsztánban, ráadásul épp úgy, mint a SpaceX teherűrhajói: vízszintesen, pontosan a kijelölt leszállóhelyre, többször használható űrhajóval. ...
...

Ezzel a küldetéssel Oroszország ismét bizonyította, hogy az űrverseny minden területén megállja a helyét, mivel ez volt az első olyan küldetésük, amikor űrhajós nélkül teljesítettek egy oda-vissza utat a Szojuzzal, teljesen automatizáltan. Persze az űrállomás legénységét eleve ők fuvarozzák"

https://hvg.hu/tudomany/20190908_Szojuz_robot_urhajo_landolas_Nemzetkozi_Urallomas



:)
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Még csak a felénél tartok. Fele sebességen nézem többször, hogy valami értsek is belőle. Rég érdekel, hogy honnan van a Jupi sugárzása?.
Ha jól értem, az Io által kivulkanizált töltött részecskék csavarodnak fel a Jupi mágneses erővonalaira, és ők szinkrotonsugároznak. Már csak az a kérdés, hogy miért töltöttek?
 

kamov

Well-Known Member
2018. augusztus 17.
242
688
93
Még csak a felénél tartok. Fele sebességen nézem többször, hogy valami értsek is belőle. Rég érdekel, hogy honnan van a Jupi sugárzása?.
Ha jól értem, az Io által kivulkanizált töltött részecskék csavarodnak fel a Jupi mágneses erővonalaira, és ők szinkrotonsugároznak. Már csak az a kérdés, hogy miért töltöttek?

A hatalmas mágneses mezeje a napból bejövő részecskéket gyűjti be és koncentrálja a földi mágneses térhez képest iszonyat nagy térségből és erővel.
A mágneses mező energiája a mag felett forgó fémes hidrogénből jön.
Az egész Jupiter fő energiaforrása a lassú folyamatos összehúzódás, a napból jövő energia másodlagos.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Nem igaz. Az űrkutatás először is általánosan felhúzza egy ország életszínvonalát, leginkább azzal hogy megteremti a mezőgazdaságot és az oktatást segítő termésfigyelő, időjárásjelző, katasztrófaelhárításban segítő és navigációs műholdipar alapjait.

Másodszor egy ország legnagyobb értéke a képzett ember.
A képzett embert meg, nem lehet megtartani pottyantós budik tömeggyártásával.
Ahhoz fejlett ipar is kell, csúcságazatokkal. Aki ezt nem látja be az elveszíti a legjobb szakembereit, azon országok javára akik ezt képesek belátni...
A képzett szakemberek elvándorlása pedig kőkemény befolyásoló tényező egy ország életszínvonalában.

Az oroszok legnagyobb részt pont azért kezdték Vosztocsnijt kiépíteni, hogy felhúzzák vele a lepukkant amuri régiót.
.
.
Jokat irsz, csak nem a felvetesemre valaszoltal, ill a szep gondolataid között is ott van az a logikai lancszem, hogy ezt a gazdasagelenkitö, munkaerö megtarto, kepzest segitö, stb hatast India akkor is el tudna erni, söt jobban is, ha nem a Holdra menne (egyelöre föleg a Kinaval valo verseny miatt), hanem fejlett földi iparba, elektronika, autogyartas, barmi, tenne a penzt. A budiepites egy szimbolum, annak a szimboluma, hogy itt lent a Földön böven lenne tennivalojuk, es ez a szovjetes hasonlat oka is, mert a Szovjetunio az urkutatas elen altt, de eletszinvonalban hol is voltak...? Mennyire huzta fel az orszag eletszinvonalat a dolog?

A Vosztocsnij urközpont egy erdekes projekt, mert reszben full igazad van abban, hogy az amuri regioba kell valami, amitöl nem szakadnak le szep lassan Kina fele, masreszt viszont ez az urközpont leginkabb csak az epitöipart elenkiti, mert tenyleges raketainditasok eddig alig voltak, es a jövöben is elegge kerdeses, mekkora igeny lesz ott erre, es ezzel parhuzamosan tenyleg mekkora lesz a nem epitöipari, karbantarto, szallitmanyozasi, hanem tenyleg magas kepzettseget igenylö munkaeröigenye az urközpontnak, mondjuk 10 eves tavlatban. De persze epitöipari beruhazaskent sokat hozott a környeken, utak, vasut, stb is epul, sokaknak munkalehetöseg ez, mas kerdes, hogy ennyi erövel egy nagy autogyar, vagy barmi mas is telepulhetett volna oda. De öszinten remelem, hogy Vosztocsnij sikeres lesz!
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 845
113
.
.
Jokat irsz, csak nem a felvetesemre valaszoltal, ill a szep gondolataid között is ott van az a logikai lancszem, hogy ezt a gazdasagelenkitö, munkaerö megtarto, kepzest segitö, stb hatast India akkor is el tudna erni, söt jobban is, ha nem a Holdra menne (egyelöre föleg a Kinaval valo verseny miatt), hanem fejlett földi iparba, elektronika, autogyartas, barmi, tenne a penzt. A budiepites egy szimbolum, annak a szimboluma, hogy itt lent a Földön böven lenne tennivalojuk, es ez a szovjetes hasonlat oka is, mert a Szovjetunio az urkutatas elen altt, de eletszinvonalban hol is voltak...? Mennyire huzta fel az orszag eletszinvonalat a dolog?

A Vosztocsnij urközpont egy erdekes projekt, mert reszben full igazad van abban, hogy az amuri regioba kell valami, amitöl nem szakadnak le szep lassan Kina fele, masreszt viszont ez az urközpont leginkabb csak az epitöipart elenkiti, mert tenyleges raketainditasok eddig alig voltak, es a jövöben is elegge kerdeses, mekkora igeny lesz ott erre, es ezzel parhuzamosan tenyleg mekkora lesz a nem epitöipari, karbantarto, szallitmanyozasi, hanem tenyleg magas kepzettseget igenylö munkaeröigenye az urközpontnak, mondjuk 10 eves tavlatban. De persze epitöipari beruhazaskent sokat hozott a környeken, utak, vasut, stb is epul, sokaknak munkalehetöseg ez, mas kerdes, hogy ennyi erövel egy nagy autogyar, vagy barmi mas is telepulhetett volna oda. De öszinten remelem, hogy Vosztocsnij sikeres lesz!

Ha épültek utak meg vasutak akkor kiépült az infrastruktúra ami ha nincs akkor az ipar sem köptözik oda.
 

kamov

Well-Known Member
2018. augusztus 17.
242
688
93
.
.
Jokat irsz, csak nem a felvetesemre valaszoltal, ill a szep gondolataid között is ott van az a logikai lancszem, hogy ezt a gazdasagelenkitö, munkaerö megtarto, kepzest segitö, stb hatast India akkor is el tudna erni, söt jobban is, ha nem a Holdra menne (egyelöre föleg a Kinaval valo verseny miatt), hanem fejlett földi iparba, elektronika, autogyartas, barmi, tenne a penzt. A budiepites egy szimbolum, annak a szimboluma, hogy itt lent a Földön böven lenne tennivalojuk, es ez a szovjetes hasonlat oka is, mert a Szovjetunio az urkutatas elen altt, de eletszinvonalban hol is voltak...? Mennyire huzta fel az orszag eletszinvonalat a dolog?

A Vosztocsnij urközpont egy erdekes projekt, mert reszben full igazad van abban, hogy az amuri regioba kell valami, amitöl nem szakadnak le szep lassan Kina fele, masreszt viszont ez az urközpont leginkabb csak az epitöipart elenkiti, mert tenyleges raketainditasok eddig alig voltak, es a jövöben is elegge kerdeses, mekkora igeny lesz ott erre, es ezzel parhuzamosan tenyleg mekkora lesz a nem epitöipari, karbantarto, szallitmanyozasi, hanem tenyleg magas kepzettseget igenylö munkaeröigenye az urközpontnak, mondjuk 10 eves tavlatban. De persze epitöipari beruhazaskent sokat hozott a környeken, utak, vasut, stb is epul, sokaknak munkalehetöseg ez, mas kerdes, hogy ennyi erövel egy nagy autogyar, vagy barmi mas is telepulhetett volna oda. De öszinten remelem, hogy Vosztocsnij sikeres lesz!

Igen, ha van lehetőség az űrben valami komolyat villantani, akkor minden szempontból a legjobb megoldás azt megtenni.
Fejlődő országként a mostani viszonyok mellett mielőbb be kell lépni a high tech-ipar ezen szegmensébe, hogy mielőbb meglegyen a kellő tudás és a kellő mérnöki/oktatói mentalitás.
Az orosz űrprogram a Szovjetúnió széthullása utáni éveiben a Szputnyik és az az előtti korban véghezvitt befektetéseinek eredményeképpen létrehozott, eladható eszközöknek köszönhetően maradt fent, életben tartva egy komplett ipari szektort.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and fishbed