Magazinok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
Megjelent az Aranysas 2019/04 száma.

cimlap_1904.jpg



A 2019/04 tartalomjegyzéke:
http://www.aranysas.hu/friss.php


Teljes cikk a honlapon:

Vissza a jövőbe - Vadászgépből fegyverkamion


Griffből jaguár - A brazil Gripen-program





Új háttérképek:
http://www.aranysas.hu/hatterek.php
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
Megjelent a Haditechnika 2019/4-es száma

67589968_421684421807547_1294847350283436032_n.jpg


Tartalom:

-Beköszöntő
-Gyarmati József: Az üzemfenntartás speciális katonai követelményei
-Dr. Németh András – Dr. Hegedűs Ernő – Wippelhauser András – Simó Réka: A katonai alkalmazású autonóm terepjáró járművek fejlesztésének egyes kérdései I. rész
-Bognár Eszter Katalin: A magyar határkerítés korszerűsítése felügyelet nélküli szenzorhálózatok alkalmazásával II. rész
-Tábi Levente: Az üreges töltetek fejlődése, alkalmazásuk a XXI. századi IED-támadások során I. rész
-Schuminszky Nándor: Verseny a Holdért – 50 év után IV. rész
-Zentay Péter – Gyarmati József: „Vitézek” a Vörös téren – Harckocsik és harckocsi támogatók II. rész
-Vincze Gyula: Az osztrák hadsereg lecserélte elöregedő csapatrádióit
-Zsig Zoltán: A Stryker harcjárműcsalád I. rész
-Ott István Dániel: Argentin tengeralattjárók az Atlanti óceánon III. rész
-Dr. Hegedűs Ernő – Szivák Petra: Az „Autonóm on- és off-road járművek katonai alkalmazhatóságának lehetőségei” című tudományos konferenciáról – részletesen
-Bárczy Pál – Bárczy Tamás – Szőke János: Hazai részvétel a Sentinel programban
-Kelecsényi István: A harcmezők „nagymacskái” – a Leopard 2-es harckocsicsalád II. rész
-Walther Terézia – Ott István Dániel: Haditechnikai bemutató Budaörsön
-Czirók Zoltán: Egy „Puma” vadászpilóta utolsó bevetése



Cikkajánló:


Gyarmati József: Az üzemfenntartás speciális katonai követelményei

Az előre jól tervezhető és költséghatékony gépüzemeltetés
alapfeltétele a megfelelően kialakított üzemfenntartási rendszer. Napjainkban egyre korszerűbb rendszerek irányítják a gépek fenntartásának egyes műveleteit. A vezérlésben jelentős szerep jut a diagnosztikának, és a vállalatirányitási
rendszerbe integrált karbantartás-irányító számítógépes megoldásoknak.
A korszerű karbantartási rendszereket mind szélesebb körben integrálják a vállalati hierarchiába. A cikk a tématerülethez tartozó fogalmak definícióiból, és a katonai üzemeltetés sajátosságaiból kiindulva azon feltételeket és követelményeket vezeti le, amelyek a katonai üzemfenntartási rendszer kialakításához szükségesek.



Dr. Németh András – Dr. Hegedűs Ernő – Wippelhauser András – Simó Réka: A katonai alkalmazású autonóm terepjáró járművek fejlesztésének egyes kérdései I. rész


Az autonóm közúti és terepjáró (on- és off-road) katonai járművek fejlesztése a haditechnikai K+F+I egyik ígéretes területe lehet.
A cikk – a polgári autonóm járműfejlesztésekre is kitérve – áttekinti a terepjáró autonóm katonai járművek fejlesztési eredményeit.



Bognár Eszter Katalin: A magyar határkerítés korszerűsítése felügyelet nélküli szenzorhálózatok alkalmazásával II. rész

A zöldhatáron biztosított folyamatos határellenőrzés nagy emberigényű, költséges feladat. A megfelelő szintű határvédelem elérése érdekében nem elég csupán a mostani megoldásokra támaszkodni, az emberi erő, fizikai akadályok és az intelligens jelzőrendszer mellett előnyös
lenne a technológia további vívmányainak adaptálása. A jelenlegi határvédelmi rendszer korszerűsítésének egy lehetséges módja a rendszer felügyelet nélküli szenzorhálózatokkal történő kiegészítése. A kétrészes cikk első része ismerteti a szenzortechnológia lényegét, a szenzoradatok tárolásában és feldolgozásában rejlő kihívásokat. A következő számunkban megjelenő második rész feltárja a szenzortechnológia határvédelemben történő alkalmazhatóságát a különböző nemzetközi példák tanulmányozása során leszűrt tapasztalatok mentén, majd vázolja a magyarországi alkalmazás lehetőségeit.


Tábi Levente: Az üreges töltetek fejlődése, alkalmazásuk a XXI. századi IED-támadások során I. rész

A magyar kutatás-fejlesztési törekvések a II. világháború
során több eredményt is hoztak. A Misnay–Schardin hatás alapján működő robbanótöltetek a páncélozott eszközök elleni legpusztítóbb fegyverrendszerek közé tartoznak. Napjaink fegyveres konfliktusaiban már nem csak a konvencionális erők tudnak ezen a hatáson alapuló fegyvereket alkalmazni, de az irreguláris erők is hatékony fegyvereket képesek előállítani, akár kereskedelmi forgalomban lévő anyagokból is. Ezek a „házilag” előállított eszközök olyannyira veszélyesek, hogy valós potenciáljukat csak külön kísérletekkel lehet feltárni.



Zentay Péter – Gyarmati József: „Vitézek” a Vörös téren – Harckocsik és harckocsi támogatók. Korszerű orosz haditechnikai eszközök az elmúlt évek moszkvai győzelem napi díszszemléin II. rész


A cikkben röviden áttekintjük az elmúlt évek moszkvai győzelem napi, május 9-i díszszemléin megjelent haditechnikai eszközöket és elemezzük néhány lényeges tulajdonságukat, képességeiket. A második részben a harckocsikat és harckocsi támogatókat mutatjuk be a 2017-18-as díszszemlékről.



Vincze Gyula: Az osztrák hadsereg lecserélte elöregedő csapatrádióit


Az osztrák Bundesheer az elmúlt évtizedben CONRAD digitális rádiórendszerre cserélte analóg harcászati csapatrádióit. A CONRAD rádiókommunikációs rendszer egy high-tech technológia, amelyet biztonságos beszéd- és adatkommunikációs képesség, valamint felhasználóbarát kezelés jellemez.




Zsig Zoltán: A Stryker harcjárműcsalád

ÖSSZEFOGLALÁS: Az utóbbi néhány évben többször megfordultak Magyarországon az amerikai hadsereg Stryker típusú harcjárművei, hogy más NATO tagállamokkal közös hadgyakorlatokon vegyenek részt. A Stryker harcjárműcsaládra épülő új dandár-harccsoport állományában a típus több különböző változatát rendszeresítették.

KULCSSZAVAK: US Army, Stryker harcjárműcsalád, gumikerekes lövészpáncélos, tűzvezető jármű, légideszant képesség




Ott István Dániel: Argentin tengeralattjárók az Atlanti-óceánon
Az argentin tengeralattjáró fegyvernem történetének összefoglalása az ARA SAN JUAN (S 42) utolsó útjáig


A cikk aktualitását az Atlanti-óceánon eltűnt ARA SAN JUAN (S 42) tengeralattjáró roncsának megtalálása adja. A kereséssel megbízott Ocean Infinity magáncég több, mint 800 méterrel a víz alatt fedezte fel. Az még mindig rejtély, hogy mi okozta a 44 fős legénység halálával járó haváriát. Az argentin tengeralattjáró fegyvernem nagy múltra tekint vissza.
Egységei eddig baleseteknek nem, de fegyveres konfliktusoknak többször is részesei voltak, például a Beagle incidensben vagy az ismertebb falklandi háborúban. Az argentin baleseten kívül szó lesz még az elmúlt ötven évben a „nyugati világban” rendszeresített hagyományos meghajtású, tehát dízelelektromos tengeralattjárókkal történt szerencsétlenségekről is.



Schuminszky Nándor: Verseny a Holdért – 50 év után
Szovjet tervek a rajzasztalon IV. rész


Az ötven évvel ezelőtt, a XX. század ’60-as éveinek végén megvalósult holdutazások kulcsa a korábbiaknál nagyságrenddel nagyobb hordozórakéta kifejlesztése volt, ami biztonsággal a Hold felé vezető pályára állíthatta az Apollo űrhajókat. Az épp hatvan évvel ezelőtt alapított NASA, 1961–1968 között a feladat egy részét teljesítette a Saturn hordozórakétacsalád, illetve a Saturn V rakéta megalkotásával – embereket juttatott Hold körüli pályára. A sikerhez azonban kudarcok és tragédiák sora vezetett.



Bárczy Pál – Bárczy Tamás – Szőke János: Hazai részvétel a Sentinel programban

Az Európai Unió nagyszabású Copernicus programja minőségi előrelépést hoz a földmegfigyelés területén. A Sentinel–2 négy műholdjának 13 csatornája lehetővé teszi a vegetáció változásainak követését. Miskolci kutatók 2009 és 2017 között sikeresen vettek részt mind a négy műhold mechanikai-termikus alkatrészeinek a tervezésében, tesztelésében és építésében. A cikk kitér a munka rendkívüli műszaki kihívásaira. Az elért siker fontos a magyar űripar pozicionálása és továbbfejlődése szempontjából.



Walther Terézia – Ott István Dániel: Haditechnikai bemutató Budaörsön Képriport.


A Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett látványos, nagyszabású, haditechnikai és légi bemu tatót a Magyar Honvédség 2019. május 18–19-én. A kétnapos eseményen a Budaörsi Repülőtérre több mint 70 ezer ember látogatott ki. Az érdeklődők megtekinthették és kipróbálhatták a Honvédség által használt, és nemrég beszerzett különböző technikai eszközöket. A toborzósátor sok fiatalt vonzott, és a rendezvényen változatos programokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a hazáért való szolgálat fontosságára.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 342
24 618
113
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113