A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 021
5 634
113
Amiért a BTR-ek üzembentartása is horror.Az oroszokat súlytó szankciók miatt tőlük nem vehetünk alkatrészeket és ezt a piac azon szereplői is tudják akiktől vehetünk épp csak ők annyit kérnek érte amennyit akarnak hála a monopol helyzetüknek.
Ez még állhatna is de nem hinném hogy csak egy ilyen gyártó van. Csak egy van? Mert különben a többiek eladnak mindent , de azt ki is kell fizetni.. illetve hát ugye pénzt kell rá szánni.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
Ezt ugye nem nekem címezted? Elméletileg fel lehet, de nem foglalkoznak vele az oroszok is ipari nagyjavítással egybekötve korszerűbb integrált reaktív kazettákkal korszerűsítenek (T-72B3). Én azt mondtam, hogy nem egy van. Más mondta, hogy fel kellene rá tenni. Csapatnál szerintem sem szabad ilyennel foglalkozni.

Nem mondtam,hogy nem lehet felhegeszteni,azt mondtam,hogy nincs felhegeszteve

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
Ez még állhatna is de nem hinném hogy csak egy ilyen gyártó van. Csak egy van? Mert különben a többiek eladnak mindent , de azt ki is kell fizetni.. illetve hát ugye pénzt kell rá szánni.

BTR területén vannak az ukránok meg talán a fehéroroszok.a T-72-vel meg az a baj,hogy a lengyel, az orosz vagy a cseh alkatrész(nem minden persze de jelentős részük) nem kompatibilis egymással.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 259
113
Neked írom, hogy keverve nem lehet mivel pont egykét miliméterrel különböznek az egyféle géphez a különböző gyártók alkatrészei, csak hogy ne tudd keverni.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 547
113
T72M/M1/B/BV eredeti formájában a korszerű harctéren már csak mozgó célpont.De korszersitéssel már ütőképes erő.És a korszerűsités együtt szokott járni egy generálozással,ami után majd nem kell folyton alatta hasalni a csavarkulcsal-de karbantartani azért akkor is kell.Türkisek,izraeliek már fél millió dollárért kinálnak egész jó korszersitést.Nem fogja tőle reggelire megenni az orosz T90M,vagy a Leo2A7 hordákat,de a román TR85Met már igen.És bármelik,akár a Puma is,IFV,APC csak uzsonna lenne a számára.Kitünően szétlvi a géppuska fészkeket,letapossa az aknavetőket,és ha kijut az ellen hadtápkörleteibe,röhögve irtja a logisztikai járműveket.Viszonylag olcsó kiegészitő páncéllal,grillrácsal már védett az RPG-7V,CG,M72,SzPG kategóriájú fegyverektöl,az újabb IPTRek ellen meg nem csak a páncél védhet,hanem pl a ködvető.A legszuperebb felülről támadó rakéta sem tudja kilőni,ha nem tudja befogni.Különben azok a Leo2A7 hk-t is kilövik.
Nem csak tankcsatákra van a hk.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
T72M/M1/B/BV eredeti formájában a korszerű harctéren már csak mozgó célpont.De korszersitéssel már ütőképes erő.És a korszerűsités együtt szokott járni egy generálozással,ami után majd nem kell folyton alatta hasalni a csavarkulcsal-de karbantartani azért akkor is kell.Türkisek,izraeliek már fél millió dollárért kinálnak egész jó korszersitést.Nem fogja tőle reggelire megenni az orosz T90M,vagy a Leo2A7 hordákat,de a román TR85Met már igen.És bármelik,akár a Puma is,IFV,APC csak uzsonna lenne a számára.Kitünően szétlvi a géppuska fészkeket,letapossa az aknavetőket,és ha kijut az ellen hadtápkörleteibe,röhögve irtja a logisztikai járműveket.Viszonylag olcsó kiegészitő páncéllal,grillrácsal már védett az RPG-7V,CG,M72,SzPG kategóriájú fegyverektöl,az újabb IPTRek ellen meg nem csak a páncél védhet,hanem pl a ködvető.A legszuperebb felülről támadó rakéta sem tudja kilőni,ha nem tudja befogni.Különben azok a Leo2A7 hk-t is kilövik.

Igazad van de a T-72M-et meg az M1-et lehúzhatod a listáról!Azok korszerűsítés után is szarok!

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 259
113
Tudjuk mondtad már párszor, de továbbra is kéne neki egy teljes kibelezés és korszerűsítés :D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 436
90 385
113
Jól van, akkor dobjuk ki a picsába az egészet s sírjunk utána hogy nincs elegendő, nem elég modern stb... Elég ez a néhány leo mindenre.. amúgy is csak Pr célokra kell, ahhoz elég lenne 8-10 db is.
Sírjunk és sírjunk hogy nincs rendes gatya zokni semmi, de amink van azt nagyképűen kidobjuk a picsába mert nem elég modern a piedesztálra állított elvárásainkhoz.
S ezt ti mondjátok, a szakma. Én mint laikus ezt nem tudhatom.
Építsünk modern, jól felszerelt, megfelelő struktúrával rendelkező ütőképes honvédséget jó fizetésekkel! Kár hogy pár éve még azon is örvendeztünk ha vettünk 2 civil mi 17-et, vagy hogy volt készenléti heli... De mostantól csak a legjobb legmodernebb(s ezzel persze a legdrágább) eszközöket vesszük, tartjuk meg, mert enélkül nem várható el senkitől sem, hogy végezze a dolgát.

Kis ország vagyunk ráadásul stadionra költünk nem tankra.Nem fér bele a költségvetésbe az,hogy elavult szarokat tartsunk haderndben azért,hogy több legyen.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 259
113
Jól van, akkor dobjuk ki a picsába az egészet s sírjunk utána hogy nincs elegendő, nem elég modern stb... Elég ez a néhány leo mindenre.. amúgy is csak Pr célokra kell, ahhoz elég lenne 8-10 db is.
Sírjunk és sírjunk hogy nincs rendes gatya zokni semmi, de amink van azt nagyképűen kidobjuk a picsába mert nem elég modern a piedesztálra állított elvárásainkhoz.
S ezt ti mondjátok, a szakma. Én mint laikus ezt nem tudhatom.
Építsünk modern, jól felszerelt, megfelelő struktúrával rendelkező ütőképes honvédséget jó fizetésekkel! Kár hogy pár éve még azon is örvendeztünk ha vettünk 2 civil mi 17-et, vagy hogy volt készenléti heli... De mostantól csak a legjobb legmodernebb(s ezzel persze a legdrágább) eszközöket vesszük, tartjuk meg, mert enélkül nem várható el senkitől sem, hogy végezze a dolgát.
Akkor lenne értelme ha:
1. Lenne hozzá normális karbantartó bázisunk és alkatrészgyártásunk mint a legyeleknek, cseheknek.
2. Olyan mennyiségben állna rendelkezésre hogy indokolná a megtartását mint a lengyeleknek.
3. Már átestek volna egy korszerűsítésen amit csak szinten kéne tartani.

De szerintem ha azt mondom, hogy a BTR gumiért az ukránok 1 milliót kérnek, darabjáért 8 db kell egy gépre és még hamar kopik is, a fékrendszer amit kb évente 2x újjá kell építeni 12 milla. Számolgasd azzal pár száz retekkel amit üzemeltetünk.
Ezek csak akkor érnék meg ha itthon lenne alkatrészgyártás hozzá.

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 021
5 634
113
Kis ország vagyunk ráadásul stadionra költünk nem tankra.Nem fér bele a költségvetésbe az,hogy elavult szarokat tartsunk haderndben azért,hogy több legyen.
Akkor csak légyszíves mint a szakma tagja, próbáld meg megmagyarázni nekem laikusnak, hogy mondjuk csak 1 irányból jövő támadást meg lehet fogni ennyi eszközzel? Értem én hogy "professzionális" haderőt fejlesztünk(de sokat lehetett ezt egy időben hallani) csak 3 ember keresztbe professzionálisan csak siránkozni fog, hogy ezt így nem is lehet...(Csak arra kérlek a NATO-t ne keverjük ebbe bele, elvégre olyan haderőt kellene fenntartani hogy saját magunkat meg tudjuk védeni)

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 259
113
Akkor csak légyszíves mint a szakma tagja, próbáld meg megmagyarázni nekem laikusnak, hogy mondjuk csak 1 irányból jövő támadást meg lehet fogni ennyi eszközzel? Értem én hogy "professzionális" haderőt fejlesztünk(de sokat lehetett ezt egy időben hallani) csak 3 ember keresztbe professzionálisan csak siránkozni fog, hogy ezt így ne is lehet...(Csak arra kérlek a NATO-t ne keverjük ebbe bele, elvégre olyan haderőt kellene fenntartani hogy saját magunkat meg tudjuk védeni)
Ahhoz kéne 60 000 ember annak megfelelő technikai eszközzel, ergó sose lesz annyi.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 547
113
Hát az a kvarchomokos alappáncél elég ergya sajnos :/
Meg a löveg,meg a textolitos teknőpáncél meg úgy kb minden.
Nem számit.A kiegészitő páncélnak tud alapot nyújtani,állja az ngp-k,30milis gá,tüzérségi repeszek hatását.Jobb pótpáncéllal még a krnyékbeli,ugyancsak elavult hk-k tüzét is szemböl.A valóban korszerű hk-kal meg nem kell kiállniuk szemtöl szembe.De oldalról,mondjuk lesállásbol már azokat is kilőhetik.5-600mili arh átütésű sabot kapható hozzájuk.Melyik hk védett ennyire oldalrol?Kinetikai hatással szemben talán a Merkava IV tornya.Szemtöl szembe meg álljanak ki az új Leo-de méginkább fogják meg azokat a páncéltrők,a műszaki és akna zárak,a páncélvadász helik,meg a légierő,a tüzérség ömirányitott tankvadász grámátjai......