A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Nyilvánvaló!
De az eddigi híradásokból azt sem tudtam eldönteni, hogy akkor most Lavrov külön jön? Mert ha jól emlékszem a legutolsó Putyin látogatáskor is volt egy - asszem 1 héttel v. hónappal - korábbi látogatása. De az, hogy Oroszország külügyminisztere és elnöke egyszerre egy időben az országban legyen.... Ez még csúcstalálkozókkor sem gyakran jellemző.
Mindazonáltal nem tartom mindennapi ötletnek, hogy ebben az intervallumban egy USA különleges műveleti gép "faszmutogasson"! :confused: Nagyon-nagyon remélem, hogy mindenki aki a biztonságot szavatolja rohadtul észnél lesz!!! :cool:
Akkor most ON-olnám is a Topic-ot. :rolleyes:
Sztem Putyin csak szerdán jön.
Ráadásul állítólag mi hívtuk meg próbarepülni. Mondjuk úgy nem tudtunk nemet mondani. :D
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Nagyon OFF leszek, elnézést, és arra kérem a moderátorokat, hogy mielőtt nagyon elfajulnának a dolgok a kérdésem nyomán, intézkedjenek:

Ezt most akartam én is betenni, csak nem tudom, hogy hova?
Szívem szerint a Magyar Biztpolba tenném, de oda sokan nem látogatnak.
Segítsetek! Akkor most mi a radai rosseb van itten (Gyöngyösön) Pesten!
Elvileg holnapra hirdetik meg az USA különlegeseinek Osprey bemutatóját - gondolom a Duna felé - miközben jön Lavrov meg másnap Putyin??? ÖÖÖ csak én érzek itt zavart az erőben?
Vagy neadjisten Osprey-t akarnak az amerikaiak ránk melegíteni? - OK, tudom, hogy ez marhaság, csak nem értem!

https://honvedelem.hu/cikk/az-ameri...ojevel-tart-bemutatot-kedden-budapest-felett/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Nem baj a lenyeg hogy kimaradunk legalabb a kovetkezo nagy bulibol :) kozvetiteni ameddig csak lehet kozben nem eggyik oldalra sem allni de minden oldalon allni egy kicsit...

De azthiszem vagyunk olyan pozicioba hogy a gesztus szeru felajanlas is felerjen egy mas esetben nagynehezen kialkudott ugylettel. :) /hat ezt viszont ki kell hasznalni ha nagykutyakkal jatszik az ember az alap is magas.../a-b helyett legyen C. ;) en legalabbis ezen a velemenyen vagyok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
A teleszkopos rakodok teren jartas embereket kerdeznem az alvaz futomu memmyire megbizhato terepen? /foleg foldut nem sar nem mocsar erdekelne./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Banyagepekkel is szemezgetek csak azok kicsit huzos aruak. Egy mezogazdasagi gep mellett viszont nagyon sok minden szol. Olcso es gyors atalakithatosag fulleres es tomenytelen alkatresz elletas egyszeru karbantartas. Strapabiro jol terhelheto. Igazabol minden adott lenne egy kissebbszerias specialis jarmucsalad alapjainak...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Akar egy legi uton szallithato tuztamogato jarmunek Is akar. /szerintem egy 60 as reakciojat el kellene viselnie./ plane hogy alacsony sulypont./ ilyennel szerintem durvan be lehetne jutni a specializalt haditechnikai gyartok soraba egy viszonylag elismert es ismert termek huzhatna a hatan az ipar aprobb resztvevoit./amik a termekeiket akar a nagy termekhez csatolva integralva is ertekesithetnek./igy oszlananak a fejlesztrsi koltsegek./es minden fo rendszert a hozza legjobban erto alkothatna meg./a vegen egybefesulni./mert attol hogy minden alrendszer tokeletes a maga nemebe meg egyaltalan nem biztos hogy az osszeg is az lessz./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Viszonylag kis feluletu pancelzat szukseges ami acel es kompozitok felhasznalasaval konnyuszerrel megoldhato lenne. Csokiterites korlatoltsaga szerintem a celzott cellekuzdessel nem jelenthet akadalyt. Tuzkivaltas majd manover.
Elektrooptikai rendszerek teren vanak vilagviszonylatba jo fejlesztesek de ahogy az alapjarmu fo elemei eseteben itt is jatszhatna nyugodtan a civil ipari szfera...
Mivel erosen korlatozott a tuzkivaltas iranya folosleges a 3 fo kezeloszemelyzet. A celfelderitest mivel tamogato jarmurol lenne szo /fo iranyvonalba./ elvegezhetne az aki a tuztamogatast keri. A durva iranyzas a vezeto celraallasaval fordulasaval elvegezne onnet mar csak egy jobbratekintesre lenne szukseg egy ket monitorra es egy yoictikra /nem tudommhogy irjak./ bar korlatozott de viszonylag nagy tuzerovel rendelkezo tamogato kepesseg megbizhato alvazon. Ami olcso olcson karbantarthato es uzemltetheto nem igenyel semmilyen kulonleges szerszamot vagy berendezest... /orszagon bellul ezerszamra van hozza karbantarto szemelyzet./
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Az egy fos kezszem es a konnyen javithatosag uzemeltethetoseg vegett kis letszamban is biztosan uzemltetheto. //ember takarekos./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
Kvazi egy motorizalt 60 mm onjaro gepagyu szuletne kezifegyverek repeszek es nehezgeppuska elleni vedelemmel./

Ami kompakt merete vegett legi uton is konmyen mozgathato... Akar konnyu kevesbe kepzett alegysegek tamogatasara is szolgalhatna esetleg tartalekos rendazer./vegulis csak egy onjaro gepagyu./ meg gyalogsagi harcjarmu se./ de kozben egy nagy tuzereju tamogato jarmu.../

Lehet marhasag de en latom benne a koncepciot... /olcso es nem kinai./vegulis egy szett btr abroncs arabol es a meglevo eszkozok hasznositasabol osszegrundolhato lenne... Van eleg pancellemez meg raktaron 60 asok is vanak elfekvobe.../alap platformot leszamitva./
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 097
33 369
113
A komondort meg hernyotalpasitani kellene.../hernyotalpas mrap./ ugysincs olyan meg. Es haboru bizonyitotta hogy a hermyotalp nem elvetrndo megoldas./
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113
Benkő Tibor: A hon védelmére mindenkinek késznek kell lennie
Benkő Tibor a Honvédelem és haderőfejlesztés - honvédelem és államigazgatás kapcsolata címmel tartott előadásában elmondta: minden megyébe elmegy, és minden védelmi bizottság előtt számot ad arról, hogy mi is az a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyhez hozzáfogtak, amelynek végrehajtása elengedhetetlen.

Kiemelte: Magyarországon szerencsére nem mindennapos a katasztrófahelyzet. A védelmi bizottságok például árvíz vagy rendkívüli időjárási körülmény okozta helyzetben ülnek össze. Ahhoz viszont, hogy döntéseket hozzanak, ismerniük kell a védelmi rendszert, és azt, hogy mi áll rendelkezésre. Békeidőszakban kell kidolgozni a terveket, és felkészülni rájuk, mert ha gond van, már nincs idő a tanulásra - hangsúlyozta a miniszter.

Hangsúlyozta: nemcsak a katonáknak, hanem minden magyar állampolgárnak kötelessége a hon védelme, ezért mindenkinek meg kell ismernie a honvédséget és annak működését.

Mint mondta, a magyar népnek a Kárpát-medencében 163 alkalommal kellett harcolnia a függetlenségéért, önállóságáért. Ebből 90 alkalommal a magyar katona győztesként került ki a harcból - tette hozzá.

A miniszter szerint ahhoz, hogy „békében élhessünk”, mindig készen kell állni. Napjainkban, ebben a felgyorsult világban is szinte mindennap hallani háborúról. Példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon most sincs béke, több ezer katona gondoskodik a biztonságról. A közelmúltban kirobbant ukrán-orosz válság során kiderült, a XXI. században meg lehet bénítani egy ország vezetését, igazgatását, energiaellátását. Kihívások, kockázatok, fenyegetések tömkelege van jelen napjainkban például a kibertérben, amelynek mindenki részese - fejtette ki.

Kitért arra is, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol: ez a keleti (orosz) és a déli fenyegetettség. Utóbbi magába foglalja az illegális migrációt, a terrorveszélyt, s az instabil államok jelentette veszélyeket is. Benkő Tibor azt mondta, számunkra a déli fenyegetettség jelent veszélyt, arra kell inkább koncentrálni. A védekezés érdekében a régió meghatározó haderejévé kell válnia a Magyar Honvédségnek. Ehhez létre kell hozni azt a védelmi képességet, amelyből hiány van a térségben. Ezért ajánlotta fel Magyarország, hogy Székesfehérváron egy többnemzeti hadosztály-parancsnokságot, Szolnokon egy regionális különleges műveleti parancsnokságot hoznak létre.

A miniszter kiemelte, a honvédelmi és haderőfejlesztési program két részből áll. A honvédelmi rész középpontjában az ember, a katona áll. Itt kiemelten fontos a megfelelő életpályamodell kialakítása, az illetményrendszer, a lakhatási támogatás, vagy segítségnyújtás egy esetleges egészségkárosodás esetén. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédségnek jelenleg is mintegy 400 árvája van, akikről szintén gondoskodik a honvédség.

Benkő Tibor leszögezte: ahhoz, hogy korszerű, ütőképes honvédséget építhessenek, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális emberekre van szükség. Hozzátette: csak a legjobbakra van szükség. Ehhez gondoskodni kell a hazafias, honvédelmi nevelésről. Ehhez kellenek az intézmények, iskolák, kell a társadalom, kell az összefogás - jelentette ki, hozzátéve: ezért is kiemelten fontos a honvédségnek a társadalmi kapcsolatok erősítése.

A miniszter szerint a fiatalok fogékonyak a hazafias, honvédelmi nevelésre. Népszerűek a honvédelmi táborok, a honvéd kadétprogram is. Elmondta, jelenleg egy honvédközépiskola van Debrecenben. Céljuk, hogy tíz éven belül nyolc ilyen intézmény legyen az országban.

Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban vezették be az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, és 2010-ben Magyarországnak 17 tartalékos katonája volt. A rendszert átalakították, s jelenleg 8800 önkéntes tartalékos katona van, akik között egyre több a fiatal.

A program másik része a haderőfejlesztés, a haditechnikai eszközök beszerzése - folytatta a miniszter, kiemelve: e területen úgy járnak el, hogy felkészülnek az új típusú kihívásokra is. Ennek fényében létrehoztak egy kiberakadémiát és egy kiberlaboratóriumot is. Kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, az innováció - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, nagyon fontos, hogy ne a politika mondja meg a haderőfejlesztés irányait. A katonáknak kell megmondaniuk, hogy a kihívások és kockázatok kezeléséhez milyen eszközökre van szükség.

Kitért arra is, hogy a beszerzéseket a légierőnél kezdték. Azért is, mert a magyar katonák 14 országban teljesítenek külszolgálatot. Évente több mint kétezer katona dolgozik békefenntartóként egy élhetőbb, jobb világ megteremtéséért. Ezért kezdték a beszerzést a csapatszállító gépekkel, majd a helikopterekkel.

Itt megjegyezte, nem kerülne a haderőfejlesztés olyan sokba, ha a haderő eszközeit korábban nem herdálták volna el. Most a nulláról kell építkezni, és ez sokba kerül - fogalmazott a miniszter, kiemelve: „ahol nincs béke és biztonság, ott nincs élet és boldogság”. Mindennek az alapja az, hogy békében és biztonságban tudjunk élni - tette hozzá, kiemelve: „mindannyiunk felelőssége”, hogy teszünk-e annak érdekében, hogy a békét és biztonságot meg tudjuk őrizni.
https://www.magyarhirlap.hu/belfold...hon-vedelmere-mindenkinek-kesznek-kell-lennie
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and borisz

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
A teleszkopos rakodok teren jartas embereket kerdeznem az alvaz futomu memmyire megbizhato terepen? /foleg foldut nem sar nem mocsar erdekelne./
Piszok masszív gépek! Nagyon kis helyen fordul . A sár se gond , csak traktor mintás gumi legyen rajta . Általában kisebb traktor hidak vannak alattuk , bírják . Nagy sárban lehet velük akár 10-15 tonnát vontatni is...
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya