[HUN] Hirtenberger Defence Systems Company (HDS) / HDT Védelmi Ipari Kft.

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Ha minden annyira nagyszerű lenne a céggel mint ahogy Maróth mondja akkor szerintem nem adták volna el rongyos €40 millióért.

100 %
Továbbra sem tudjuk, hogy mennyiért vették. Mi csak annyit tudunk, hogy nyáron kb. ennyi kerettet kapott állami garanciával magyarországi hadiipari fejlesztésre.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 695
113
Ha a kívánalomnak megfelelően akarnák felszerelni az alakulatainkat aknavetőkkel, akkor 120-ból kellene zászlóaljanként 8db. A nehéz dd-ba is (ez 3x8), mert az izraeliek tapasztalataik alapján a hk zlj-hoz is rendeltek egy üteget. Ez minimálisan is 48 db plusz néhány oktatásra.
A 60 mm-esből jó, ha századonként van legalább 3db a támogató szakaszban. Ha pedig a területvédelmi erőket is fel szeretnénk szerelni velük - ami szerintem elengedhetetlen, mert így csupaszon minimális harcászati hatékonyságuk sincs - több százas darabszámokról beszélhetünk. Háborúban pedig a kézifegyverek lőszerei után az aknagránátokból fogy a legtöbb.

+ tartalék, nem?

Megint nem tudom, hogy miről beszélsz.
A "mi" tulajdonunkban van innentől a HDS. Azt kezdünk vele, amit akarunk. Ha további fejlesztéseket szeretnénk, akkor majd teszünk bele lóvét. Per pillanat a cég ÖSSZES jelenlegi terméke úgy kell az MH-nak, mint egy fala kenyér!!!
Bármit kezdenek áthozni ide gyártani az nettó nyereség. Jelenleg is lenne olyan gyár, ami alkalmas lenne ezen eszközök, gránátok gyártására, csak hát eddig nem volt megfelelő know-how. Most már van! Egyszerűen azt is megtehetjük, hogy egy hazai céget megveszünk mellé, ami hasonló eszközöket gyárt, és a tervrajzokból és gyártási utasításokból egyszerűen legyártatunk velük próbadarabokat. Ha megfelel a minőség, akkor onnantól beszántható a kinti gyár. A saját tulajdonú telephelyek értékesíthetők (nettó bevétel). Persze ez egy igen radikális forgatókönyv, de előbb utóbb ez lesz a megfejtés! Szépen sorban termékenként.
Mostanában lesz pár olyan autóiparhoz kapcsolódó cég, amelyiknek lesznek fölös kapacitásai pár próbadarab legyártására! o_O;)

Persze, mert a pénzt csak úgy befújja az ablakon a szél.
Meg ugye pikk-pakk találsz embert bárhol, bármire.
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Továbbra sem tudjuk, hogy mennyiért vették. Mi csak annyit tudunk, hogy nyáron kb. ennyi kerettet kapott állami garanciával magyarországi hadiipari fejlesztésre.
Azt mondjuk,hogy honnan van ez a 40 millió eurós összeg én se vágom. Titkos összeg = 13 milliárd forint. Akkor ha veszünk 20 F35-öt és azt mondják nem nyilvános,hogy mennyiért, pezsgőt bontok mert fillérekért kaptuk őket! :D
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Mi csak annyit tudunk, hogy nyáron kb. ennyi kerettet kapott állami garanciával magyarországi hadiipari fejlesztésre.
Magyarán, a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek ennyi tőkét bocsájtott rendelkezésére az állam.
Ha lett volna további tőkejuttatás a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek arról jó eséllyel u.úgy tudnánk mint az eredeti tőke transzferról.

Mindaddig amíg nincs infó arról hogy a cég további állami vagy piaci forráshoz jutott azt hiszem azt a vélelmet kell elfogadni hogy €40 millió körül volt a vételár.
V.színű nem sok goodwill volt az üzleten...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
https://noe.orf.at/stories/3020116/

"...Beschäftigte und Management bleiben
Die Defence-Sparte von Hirtenberger macht aktuell etwa 30 Millionen Euro aus und zählt ca. 85 Beschäftigte. Hirtenberger übergibt einer Aussendung zufolge „ein wirtschaftlich gesundes Unternehmen mit einem sehr guten Auftragsstand“. Der Eigentümerwechsel habe keine unmittelbaren Auswirkungen auf den Standort, die Firmennamen der Defence-Sparte, das Management oder die Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter, heißt es vonseiten des Unternehmens. Das Eigentümerrecht würde die ungarische GmbH HDT Verteidigungs-Industrie (HDT Vedelmi Ipari Kft.) ausüben, betonte Maroth. Ungarische Ingenieure sollen jedoch in Forschung und Entwicklung einbezogen werden..."

Jelenleg a Hirtenberger védelmi üzletága 30 millió €-s bevétel mellett körülbelül 85 alkalmazottat foglalkoztat. A Hirtenberger átadásra kerülő részlege (a cég szerint) gazdaságilag egészséges állapotban és nagyon jó megbízásokkal rendelkezik. A tulajdonosváltás nem lesz az (osztrák) helyszín életére hatással, a cégnév, a menedzsment és a dolgozók tovább lesznek alkalmazva - erősítette meg a vállalat. A tulajdonosi jogok a magyar HDT Védelmi Ipari KFT-re szálnak át, mondta el Maróth, és magyar mérnökök bevonását tervezik a későbbiekben a kutatás-fejlesztés vonalra.

"...Das 1860 gegründete Traditionsunternehmen Hirtenberg hatte im Juli angekündigt, sich von seiner Rüstungssparte zu trennen, da die Geschäftsführung laut Medienberichten kein Wachstumspotenzial im Defence-Bereich mehr sah..."

Az 1860-ban alapított családi vállalkozás júliusban jelentette be, hogy szeretnének megszabadulni a védelmi üzletáguktól, mivel a vezetőség a védelmi üzletágban nem lát további növekedési potenciált.

https://www.derstandard.at/story/20...at-kauft-munitionsproduktion-von-hirtenberger

"...Über den Kaufpreis wurde Stillschweigen vereinbart..."
A vételárról titoktartási záradék rendelkezik
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Magyarán, a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek ennyi tőkét bocsájtott rendelkezésére az állam.
Ha lett volna további tőkejuttatás a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek arról jó eséllyel u.úgy tudnánk mint az eredeti tőke transzferról.

Mindaddig amíg nincs infó arról hogy a cég további állami vagy piaci forráshoz jutott azt hiszem azt a vélelmet kell elfogadni hogy €40 millió körül volt a vételár.
V.színű nem sok goodwill volt az üzleten...
Nem vitatkozni akarok, csak megvilágítani egy másik alternatívát:
Mi van akkor, ha a HDS licenceit nem akarták eladni a Hirtenberger cégcsoport, mert az egész cég többet ér mindenestűl, mintha csak a licence gyártást passzolják át.
Ha mérsékelten nyereséges az üzletág, akkor kimondottan nagy fogás lett volna a Magyar Honvédség kistafírungolása. Még nagyobb, mint a BW 70.000 120mm-es gránát megrendelése.
Csakhogy mi hazai gyártást szerettünk volna. Ami már annyira nem lett volna nagy üzlet a HDS-nek, és az anyacégnek.
Közben valamelyik versenytárs megorrontotta a magyar üzletet, és hogy csökkentse a konkurenciát, bejelentkezett a komplett HDS-ért. (Erről Maróth is elejtett egy félmondatot). Ez vagy valós ajánlat, vagy csak taktika húzás volt, nem tudhatjuk, de mi a lehetőség elúszása miatt változtattunk a terven és inkább mi is ajánlatot tettünk a HDS-re.
A Hirtenbergernek nagyobb üzlet az, hogy komplett az egész HDS-t eladja annak minden ingó és ingatlan valamint szellemi vagyonával.
A hír szerint meg akartak szabadulni az üzletágtól, mivel a cégcsoport nyilvánvalóan átállt a civil szektorra. Nem kellett ehhez veszteségesnek lennie, elég ha csak forráshiány áll elő másik üzletágban, vagy akár egy öregedő cégtulaj világszemléleti változása.
/Ráadásul egy kedvező/tisztességes üzlettel biztosíthatja a kellemes elbírálást a Magyarországon lévő egyéb, érdekeltségeinek, esetleg egy további gyár létesítéséhez kedvezőbben kap ingatlant állami vagyonból./
Szóval az eredeti tervek szerinti gyárnyitás és az arra kapott államilag garantált hitel (12Mrd HUF) nem hiszem, hogy elég volt a komplett cég megvételére.
Ugyanakkor ehhez az új felálláshoz már nem kellett az állami kezességvállalás!
Míg a HDT (az egyszemélyes állami cég) az eredeti terv szerint nem tudott más fedezetet nyújtani a 12Mrd forintos hitelre, lévén csak projekt cég, így elkerülhetetlen volt az állami kezességvállalás.
A cég megvásárlásához azonban a HDT-nek nem kellett mást tennie, mint odatennie a működő ügyfélkörrel és BW-s megrendelésekkel kitömött multi céget mint fedezetet, valamint a várható HM megrendelést.
Egy ilyen vásárlás nem lenne példa nélküli. Amennyiben egy bank úgy értékeli, hogy a fedezetet biztosító cég ki tudja saját maga termelni a hitel visszafizetését, akkor úgy is finanszíroz, hogy nem kell további fedezetet bevonni. Erre az egészre kizárólag az EU-s ellenőrzések miatt lehetett szükség, mivel az MFB úgy is 100%-ban állami tulajdonolt bank. Mondjuk ez igaz az eredeti 12Mrd-os gyárlétesítésre is! ;)
Egy hasonló példa a "civil" világból: A Manchester United-et egy ilyen zseniális machinációval vásárolta fel a Glazer család.
Gyakorlatilag a Unitedet mint céget előre bedobták fedezetnek az üzlethez. Majd a klub bevételéből lazán fizették a kamatokat, és még a tőkét is.
Ezen jól ki is akadtak a szurkolók, mert Glazerék úgy gazdagodtak meg a szurkolók pénzén, hogy a saját pénzükből gyakorlatilag nem kockáztattak semmit. Ha jól tudom mostanra már csak azért tartják a hitelt, hogy likvidek legyenek, és tudjanak a törlesztésre adókedvezményt igénybe venni. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Matróz Kommandó

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Elnyert közbeszerzések:

2019.03.18.
Litvánia
Purchase of spare parts for 60 mm M6-895 mortars
Érték: 24 782,60 EUR


2019.10.18.
Ausztria
Zuschlag – 120 mm LGr 14/MZ/GrW 86 und 120 mm IR-LGr 14/MZ/GrW 86
Érték: 2 964 000,00 EUR


2020.01.09.
Olaszország
60 mm bombs HE 84LD bombs and 60 mm bombs 84LD practice and user manuals.
Érték: 2 329 316,28 EUR


2020.06.30.
Franciaország
Qualification and supply of a 60mm mortar weapon system, including ammunition, associated means of instruction and support
Érték: 16 886 682 EUR


2020.09.29.
Egyesült Királyság
Ammunition: placement of framework agreement with Hirtenberger Defence Europe for the repeat procurement of 60 mm mortar bombs for a period of 5 years (inclusive of contract options).




További megrendelések

2019.08.21.
Holland megrendelés

2019.10.10.
Német megrendelés

2020.07.06.
Francia megrendelés

2021.02.26.
Holland megrendelés
 
Last edited by a moderator: