Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Tény de akkor is túl van spilázva az egész drón hiszti.


Mondjuk 10 éven belül 4 db Hornet horizont alatt kiszór 100 db drónt, ami megindul valahol egy Sz-300, Buk, amit akarsz radarjai felé. Meg kéne állítani őket. Mivel állítod meg őket? Mert kb. ez lesz a kérdés rövid időn belül a jelek szerint.

Úgy van beállítva mintha valami atom nagy modern kihívás lenne, miközben nem hogy meglévő, de konkrétan 100 éves fegyverekkel is simán leküzdhető, észlelhető, ártani meg legfeljebb kamikaze módon tud, de még úgy is rettentő korlátozott a képessége.
Kérlek mutasd be azon 100 éves fegyvereket, amivel ezt meg lehet tenni. Érdeklődve várom a listát.

Gerilla hadviselésben párszor el lehet sütni, egyébként meg egy játékszer.
Aha. Kérdezd meg a szerencsétlen ukránokat, akiket drónozás után ronggyá lőtt a tüzérség.

Zárójelben jegyzem csak meg hogy a modern kartács nem úgy működik mint régen. Nem ágyúcsőbe tunkolt kanalat meg üveg darabot, vak kismacskákat lő ki a világba. Gyakorlatilag csak egy rövidre időzített mezei repeszgránát. Kilövik, 10 méter után robban, ami elotte van annak meg rossz lesz.

Mivel a közelségi gyújtót már feltalálták és lehet a robbanási pontot is állítani távolságméréd függvényében akár a csőben a modern gá lövedékeknél állítani, nem értem minek kell ennyire kreatívnak meg high Technik lenni szír szar lassú drónoknál. Irányba kilövöd a gránátot, előtte időzítővel robbantod, a repesz meg elintézi.

Régen ilyenek lőgyakorlatra használtak a légvédelmisek..
Milyen légvédelmisek milyen rendszerrel? Lehetnél kicsit konkrétabb..?

Vázolom problémát.
  • Miféle közelségi gyújtóról beszélsz? Hol van olyan bármilyen hidegháború után AAA, ami mobil volt és ilyennel bírt? A II. vh-s amcsi rádiógyújtós légvédelmi gránát 90mm-es volt, amit túl nagy légvédelmi kaliber, túl ritkán tud tüzelni a túl gyors célokra. Ki is halt.

  • Még, ha lenne közelségi gyújtó is, nem mintha a kis drónt a radaros gyújtó stabilan tudná érzékelni.

  • Az Sz-60 és többi szovjet nagyobb kaliberű ágyúnak hol volt időzítő gyújtós cucca? Na nem mintha a szutyok radarja, ami II. vh-s jenk másolat egy pöttömnyi drónt tudna érzékelni, ergo tüzet vezetni sem tud rá, ha lenne időzítő gyújtós gránátja.
Ezen felül nem azt vizsgáljuk továbbra sem, hogy valahol két mezítlábas csóró felzavar magányos drónokat. Lásd a fenti drónrajt. Lassan ott tartunk, hogy minden katonára fognak ráuszítani egy öngyilkos drónt és a feladat az lesz, hogy védd meg őt. Mert amennyibe kerül egy katona kiképzése és frontra küldése röhögve megérni ez is anyagilag.

Szóval kérlek mutasd már be, hogy mik ezek az eszközök, és hogy miért van az, hogy a haderők kemények vakarják a fejüket, hogy mi a búbánatot kezdjenek a kis drónokkal. Mert a hhban minden szárazföldi AAA csapódó gyújtós volt. Kb. a hajó lövegeknél van egy ideje már időzítés, mert ott erősen automatizált minden és elfér.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 189
13 479
113
Igazából az irányítható lőszerhez egyik sem kell.
Azért gondolom egy irányítható lőszert sokkal nehezebb megcsinálni 57 milliméterben mint egy programozható gyújtót. Egyelőre olyat sem láttam.
Egyelőre kivárok.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
N011M Bars radar

Ezt milyen radarnak tartod ? Az összes szu-30sm gépen ez van . Ja és azokon egyiken sincs MAWS ;)

Irkut honlapjáról(hivatalos)

Впервые для истребителя такого типа применены датчики предупреждения лазерного и ультрафиолетового облучения атакующих ракет.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
U.S. AH-64 Apache attack-helicopter Dodges the Iranian Misagh-2 in Yemen.

Hát, kíváncsi lennék, hogy milyen detektor van abban a MANPAD-ban...

Ránézésre Sztrela-3 klón.

Misagh-2_man_portable_air_defence_missile_system_MANPAD_Iran_Iranian_army_defence_industry_military_technology_640.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Csak mert wikin az van, hogy "comparable to SA-18". Az már a kettős érzékelős Igla még bolondítva ezzel-azzal...
A linkeden is dual seeker van.
Viszont 2 db (!) flare és mellément? whoa... Vagy simán műszaki hibás rakéta volt? Mert, ha nem, akkor tényleg csak Szrela-3 klón és bevette a műszaki tartalmat az oldal, ami nem igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7
T

Törölt tag 1945

Guest
Csak mert wikin az van, hogy "comparable to SA-18". Az már a kettős érzékelős Igla még bolondítva ezzel-azzal...
A linkeden is dual seeker van.
Viszont 2 db (!) flare és mellément? whoa... Vagy simán műszaki hibás rakéta volt? Mert, ha nem, akkor tényleg csak Szrela-3 klón és bevette a műszaki tartalmat az oldal, ami nem igaz.

Én csak a kép alapján állítottam, hogy ez 1:1-ben egy Sztrela-3 másolat.
Hogy a wiki mit ír...
:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and gacsat
M

molnibalage

Guest
Én csak a kép alapján állítottam, hogy ez 1:1-ben egy Sztrela-3 másolat.
Hogy a wiki mit ír...
:rolleyes:
Tiszta sor. A burkolat alá nem látunk be. A wiki ír valamit, meg a te linked is. De papíron 2 db flare az kb. semmi egy dual seeker rakétának. Ehhez képest...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Tiszta sor. A burkolat alá nem látunk be. A wiki ír valamit, meg a te linked is. De papíron 2 db flare az kb. semmi egy dual seeker rakétának. Ehhez képest...

Ehhez képest a videón pont úgy viselkedik mint egy Sztrela-3 ha infracsapdát lát...
... tudod, ha úgy néz ki mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, akkor az lehet hogy egy kacsa*...
... bármit is ír a Wiki.
:D

*A videón persze nem látszik az indító, tehát eleve a manpad típusát csak bemondásra ismerhetjük.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Tény de akkor is túl van spilázva az egész drón hiszti. Úgy van beállítva mintha valami atom nagy modern kihívás lenne, miközben nem hogy meglévő, de konkrétan 100 éves fegyverekkel is simán leküzdhető, észlelhető, ártani meg legfeljebb kamikaze módon tud, de még úgy is rettentő korlátozott a képessége.
Erről csak ez jut eszembe...
az új Orosz Карнивора drón (Orlan-10 továbbfejlesztés és állítólag már repül) 6 db RGD-5 ös kézigránátot hajigál, meg drón elfogó hálót, és nem ám csak úgy vaktában, hanem egy célzórendszer segítségével.
 
M

molnibalage

Guest
Erről csak ez jut eszembe...
az új Orosz Карнивора drón (Orlan-10 továbbfejlesztés és állítólag már repül) 6 db RGD-5 ös kézigránátot hajigál, meg drón elfogó hálót, és nem ám csak úgy vaktában, hanem egy célzórendszer segítségével.
Csak mi lesz ennek az egyik következménye? Amíg magányos drónt kell elfogni, addig ok. És, ha jön egy drónfelhő? Akkor egy drónt elkap ez a cucc és a közelben levő öngyilkos drón meg leszedi a vadász vagy akár több feláldozható. Pont, ahogy egyes hangyák náluknál sokkal erősebb ellent csinálnak ki csoportosan.

A kis számú drón ellen egyre több és potens megoldás van, de a csoportos irtásra...? Háááááááááát....
Rémisztő, hogy a drónfelhővel milyen gonoszságokat lehet megtenni szándék esetén.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 764
14 707
113

Mondjuk 10 éven belül 4 db Hornet horizont alatt kiszór 100 db drónt, ami megindul valahol egy Sz-300, Buk, amit akarsz radarjai felé. Meg kéne állítani őket. Mivel állítod meg őket? Mert kb. ez lesz a kérdés rövid időn belül a jelek szerint.

Ha 4 db Hornet olyan közel jut a radarhoz hogy már drónfelhőt eregethet, akkor ott már tök mindegy, akár végig gépágyúzhatja az egészet vagy rádobhat egy zongorát is.

Kérlek mutasd be azon 100 éves fegyvereket, amivel ezt meg lehet tenni. Érdeklődve várom a listát.

Bármelyik közepes légvédelmi ágyúból, gépágyúból egy üteg közelségi gyújtóval vagy időzítve. Időzítés szintén nem jelent ma már problémát, lézerrel vagy radarral folyamatosan pontos tűzvezetési adatait lesznek.

Skysweeper az 50-es évekből, teljesen automatizált, radaros, közelségi gyújtóval.. és épp egy drónra lő.


Ha a 250 km/h-al haladó célponttal ezt csinálja, szerinted a 30-40-el bohóckodó kereskedelmi drónnal mi lesz?

Ez a technológia már rég rendelkezésre áll, az AHEAD gyakorlatilag ennek egy pimpelt változata. Az is gyakorlatilag repeszhatást használ, csak több, kisebb lövedékből.

Aha. Kérdezd meg a szerencsétlen ukránokat, akiket drónozás után ronggyá lőtt a tüzérség.

A tüzérség többszáz éve lő ronggyá célokat. Nem kell neki ehhez drón.

Vázolom problémát.
  • Miféle közelségi gyújtóról beszélsz? Hol van olyan bármilyen hidegháború után AAA, ami mobil volt és ilyennel bírt? A II. vh-s amcsi rádiógyújtós légvédelmi gránát 90mm-es volt, amit túl nagy légvédelmi kaliber, túl ritkán tud tüzelni a túl gyors célokra. Ki is halt.
Azért halt ki mert a légvédelmi rakéták leváltották. Egyébként meg leváltotta a Skysweeper. A Skysweeper 75 milis, automata töltős, teljesen radarvezérelt és 45 darab 75 milis, közelségi gyújtós repeszgránátot eregetett az akkori drónokra percenként. Semmilyen problémát nem jelentene most sem egy hasonló modernizált rendszer bevezetése, ha valóban szükség volna rá nagyobb értékű cuccok védelméhez.

  • Még, ha lenne közelségi gyújtó is, nem mintha a kis drónt a radaros gyújtó stabilan tudná érzékelni.
Miért is nem? Bármilyen légcsavaros célpont kiváló a radarjelet produkál, egy mai gyújtónak végképp nem probléma. A Skysweeper 40-es, 50-es évekbeli radaros tűzvezetésének és gyújtójának láthatóan semmilyen problémát nem okoz pár lövésből széjjellőni a célt, ami egy ugyanolyan távirányítású, apró drón. Semmi akadálya nincs annak sem hogy a fix és a variálható időzítést kombinálja a gránát-

  • Az Sz-60 és többi szovjet nagyobb kaliberű ágyúnak hol volt időzítő gyújtós cucca? Na nem mintha a szutyok radarja, ami II. vh-s jenk másolat egy pöttömnyi drónt tudna érzékelni, ergo tüzet vezetni sem tud rá, ha lenne időzítő gyújtós gránátja.
Az SZ60 hogy jön ide? Az egy német II. vh-s ágyú továbbfejlesztése, eredetileg vegyes német / ami kópiákon alapuló tűzvezetéssel. 50-es évek technológiája szintén, egyébként meglepne ha nem tudna párszáz méterről egy drónt észlelni, ami szabad szemmel is érzékelhető. A felbontása bőven megvan hozzá, a többi már csak szűrő kérdése..

Ezen felül nem azt vizsgáljuk továbbra sem, hogy valahol két mezítlábas csóró felzavar magányos drónokat. Lásd a fenti drónrajt. Lassan ott tartunk, hogy minden katonára fognak ráuszítani egy öngyilkos drónt és a feladat az lesz, hogy védd meg őt. Mert amennyibe kerül egy katona kiképzése és frontra küldése röhögve megérni ez is anyagilag. Szóval kérlek mutasd már be, hogy mik ezek az eszközök, és hogy miért van az, hogy a haderők kemények vakarják a fejüket, hogy mi a búbánatot kezdjenek a kis drónokkal.

Ha ez valaha is komolyan elkezdi izgatni az illetékeseket és valós probléma lesz, már most is régóta létező, egyszerű megoldás van rá egyéni szinten: sörétes puskák... van belőle cső alatti, pumpás, ha nagyon elborult vagy akkor sorozatlövő is..

KAC_MasterKey.jpg



Mert a hhban minden szárazföldi AAA csapódó gyújtós volt. Kb. a hajó lövegeknél van egy ideje már időzítés, mert ott erősen automatizált minden és elfér.

Ez marhaság, minden komolyabb légvédelmi ágyúlőszer (fix) időzítős volt már a VH előtt is, alatta kezdett megjelenni az közelségi gyújtó. Konkrétan német fedélzeti gépágyúknál, 20mm-es méretben is volt időzítő (önmegsemmisítésre). Nagyobb lövegeknél már akkor is automata időzítés állítás volt. Távolság alapján lőttek célra és állítottak. Azóta a tűzvezérlés tovább javult. Az hogy a HH-ban esetleg gépágyúnál leszoktak az időzítőről max. azért volt mert a kis lövedékek repeszhatása elégtelen a célpont megsemmisítésére közvetlen találat hiányában. Drónnál ez nem probléma..
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Te nem olvasod ezt a topikot? Mintha lett volna szó korábban egy hasonló javaslat során a sörétes fegyverek szórásképéről és drónk elleni hatékonyságáról.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 764
14 707
113
Te nem olvasod ezt a topikot? Mintha lett volna szó korábban egy hasonló javaslat során a sörétes fegyverek szórásképéről és drónk elleni hatékonyságáról.

Legalább olyan embertől, aki életében nem lőttek sörétes fegyverrel?

Netán ugyanattól, aki azt állítja hogy 300 méterre lévő ember alakot géppuskával nem lehet eltalálni?

Elméletet gyártani mindenről lehet az interneten.