A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 037
113
nem akarom védeni 1 percre sem a szerbeket, de amikor Ők harcba kerültek, le volt szarva hogy van-e tiszt. Minden katona ki volt képezve és amikor összejöttek vagy 20-an azonnal ütőképes alakulatot alkottak. mindenki amihez értett azt csinálta. és gyakorlatilag le nem győzték őket soha. A dumát elfelejtve , szárazföldön soha senki még nem győzte le őket(tudom török duma jön majd) persze..de ez azelőtt volt hogy kialakították a rendszerüket. ami van oké csak át kell venni. Jelenleg ők a világon a legjobbak szerintem..

Még egyszer mondom nincs elég csapattiszt ahhoz,hogy a rengeteg bevonult legénységet irányítsa így érgelme sincs bevonultat i őket.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Hát most, pont ne kelljen vele példálóznom, de Igazigaz berakott egy román cikket a román páncéloserők állapotáról a román biztpol topikba, ajánlom figyelmedbe.
hidd el képben vagyok.Én lennék a legboldogabb ha azt mondhatnám hogy nincs nekik annyi hogy eltaposhatnának bennünket, de van sajnos..ócska szar tankjaik vannak meg vagy 20-30 felújított de beletaposnának a földbe bennünket. A cg4 sem megoldás..amig nem lesz magyar légierő...amíg nem lesz szárazföldi haderő legalább akkora mint az övék addig bármikor legyaláznak..ez van...Én 1 utat látok...mint a zsidók..elrettentés...legyen jobb, mint az övék...fossanak ők.Jöjjenek utannaunk. Gazdasagilag jobbak vagyunk. Én most vennék 12-14 ujabb vadaszgépet..gripent..ők had vegyenek ujabb hasznalt szart....aztan ujabb 44 leo-t---majd még 12 pzh 200-et
gyerunk-gyerunk...majd megállnék..nekünk ennyi elég, nem kell több..Ők meg tartsak fenn a tulméretezett hadseregüket, mert mi csak az idealist valósitjuk meg:)))
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 125
113
hidd el képben vagyok.Én lennék a legboldogabb ha azt mondhatnám hogy nincs nekik annyi hogy eltaposhatnának bennünket, de van sajnos..ócska szar tankjaik vannak meg vagy 20-30 felújított de beletaposnának a földbe bennünket. A cg4 sem megoldás..amig nem lesz magyar légierő...amíg nem lesz szárazföldi haderő legalább akkora mint az övék addig bármikor legyaláznak..ez van...Én 1 utat látok...mint a zsidók..elrettentés...legyen jobb, mint az övék...fossanak ők.Jöjjenek utannaunk. Gazdasagilag jobbak vagyunk. Én most vennék 12-14 ujabb vadaszgépet..gripent..ők had vegyenek ujabb hasznalt szart....aztan ujabb 44 leo-t---majd még 12 pzh 200-et
gyerunk-gyerunk...majd megállnék..nekünk ennyi elég, nem kell több..Ők meg tartsak fenn a tulméretezett hadseregüket, mert mi csak az idealist valósitjuk meg:)))
Hát amúgy egy RPG-7 is elég a sima T-55-eikre, a (feltápoltakra nem) de van ATGM raktétánk is nem kevés. A páncélos erejüktől koránt sem tartok annyira mint a jóval nagyobb létszámú lövész alakulataiktól és tüzérségüktől.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 485
18 395
113
tény hogy nagyon nagy probléma az hogy a tényleges legénységi állomány száma gyatra és nem védeni akarom ezt a szartartály rendszert de tisztet képezni jóval több idő mint egy lövészt, picit más állománytáblára van "tervezve" ez a tiszti létszám , amúgy , a 28.000 honnan jött? meg mi ez a T55-ösök beröffentése dolog amit @Gaudi emleget?
Ezzel az a gond, hogy azok a tisztek akik békében sem akarnak és nem is alkalmasak vezetői beosztás betöltésére, azok háborúban biztos, hogy nem fognak, és tisztelet a kivételnek, hisz nem mindenki maga válassza a sorsát.
De sajnos ha most hirtelen kellene 30 lövészzászlóalj parancsnok, törzsfőnök, 10 ezredparancsnokság és felkészített törzstisztek, azok a budapesti irodistákból nem állnának össze. Sehogy sem.
A strukturális probléma az nagyon nagy baj, nagyon nehezen javítható. Sokkal több zenész, informatikus, jogász, biztonságtechnikus van, mint lövész , tankos, tüzér szakember. Mert 30 éve nincs ez utóbbiakra szükség, így kikoptak, háborúban sem lesznek. Ezért megtartani a mai 50-55 éves matuzsálemeket teljesen felesleges, de a vezetést nagyrészét ezek teszik ki, így mindent akadályoznak ami veszélyezteti kiváltságaikat, kényelmes budapesti irodáikat.
Viszont az ő tartásuk viszi el a bérköltség 2/3-át! Otta a fölösleg, amiből a végrehajtók bérét, ezáltal létszámát lehetne emelni. Tehát nem pénzügyi a probléma, hanem erkölcsi, súlyosan!
Ezért gond ez a döntés, hisz minden marad így, nem akarják valóban feltölteni a végrehajtókat...
 
R

rejsz felügyelő

Guest
plussz ők is leadtak egy szandeknyilatkozatot leo-kra..csak 250darabra...:-((( kerül amibe kerül..
Kb 30 másodpercbe tellett rákeresni.
https://www.armyrecognition.com/nov.../romania_to_buy_60_new_main_battle_tanks.html

The source also listed some requirements for the new MBTs needed by the Romanian Army. "The [new] tank should be armed with a STANAG-compatible 120 mm tank gun and have round-the-clock hunter-killer capability. The vehicle will feature cutting-edge computing subsystems and a modern communication suite. The MBT will be manned by a three- or four-strong crew," the source said. Romania`s army will buy some 60 MBTs, including 54 for a full-scale tank battalion and 6 for training.

According to the Military Balance 2018 analytical report issued by the London-based International Institute for Strategic Studies (IISS), the Romanian Armed Forces operate some 42 TR-580, 104 TR-85 and 54 TR-85M1 MBTs. It should be mentioned that the TR-85/TR-85M1 is the main heavy vehicle of the Romanian Army.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Tegyünk különbséget a honvédség mostani béke-létszáma és az esetleges hadi-létszáma között. Békében nincs szükség teljes feltöltöttségre. Viszont a vezetési szerveknek béke időszak alatt is meg kell lenniük, ezért nagy a tiszti-vízfej. Háború esetén főleg a legénységi állományt duzzasztanák fel. Úgy emlékszem hogy a néphadsereg kb 100.000 fős béke létszámmal működött, de háború esetén mintegy 200.000 tartalékost mozgósítottak volna.
Nekem ne dumálja már meg senki hogy egy cégnél (a honvédség) VAN 80% INAKTIV ÉS 20% AKTIV DOLGOZÓ.
40 ÉVIG LÓGATJA A TÖKÉT A 80% AMIG NINCS HÁBORÚ...ez közgáz nonszensz....ideális esetben ez 5% inaktiv és 95% aktiv..
ha gond van behivom a tiszteket...ennyi.
De ott egy aktív rendszer mellett tört ki a polgárháború, nem egy 20 éve felfüggesztett mellett..... Gondolkodjál már kérlek..
én csak azt szerettem vona jelezni, hogy a magyar határtól nem messze van olyan román tábornok aki 100 db tankot fel tud mutatni. és meg tudja fenyegetni magyarországot. Ha a tv-ben vagy bárhol máshol látnék arra utaló jeleket hogy kb 10 métert jönne és a cg4 kilőné mint a szart, én már meg is nyugodnék...
csak poénból kellene 1 ilyen video...
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
Ezzel az a gond, hogy azok a tisztek akik békében sem akarnak és nem is alkalmasak vezetői beosztás betöltésére, azok háborúban biztos, hogy nem fognak, és tisztelet a kivételnek, hisz nem mindenki maga válassza a sorsát.
De sajnos ha most hirtelen kellene 30 lövészzászlóalj parancsnok, törzsfőnök, 10 ezredparancsnokság és felkészített törzstisztek, azok a budapesti irodistákból nem állnának össze. Sehogy sem.
A strukturális probléma az nagyon nagy baj, nagyon nehezen javítható. Sokkal több zenész, informatikus, jogász, biztonságtechnikus van, mint lövész , tankos, tüzér szakember. Mert 30 éve nincs ez utóbbiakra szükség, így kikoptak, háborúban sem lesznek. Ezért megtartani a mai 50-55 éves matuzsálemeket teljesen felesleges, de a vezetést nagyrészét ezek teszik ki, így mindent akadályoznak ami veszélyezteti kiváltságaikat, kényelmes budapesti irodáikat.
Viszont az ő tartásuk viszi el a bérköltség 2/3-át! Otta a fölösleg, amiből a végrehajtók bérét, ezáltal létszámát lehetne emelni. Tehát nem pénzügyi a probléma, hanem erkölcsi, súlyosan!
Ezért gond ez a döntés, hisz minden marad így, nem akarják valóban feltölteni a végrehajtókat...

Amúgy a katonazenekarok minek vannak? :S :D
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 125
113
Ezzel az a gond, hogy azok a tisztek akik békében sem akarnak és nem is alkalmasak vezetői beosztás betöltésére, azok háborúban biztos, hogy nem fognak, és tisztelet a kivételnek, hisz nem mindenki maga válassza a sorsát.
De sajnos ha most hirtelen kellene 30 lövészzászlóalj parancsnok, törzsfőnök, 10 ezredparancsnokság és felkészített törzstisztek, azok a budapesti irodistákból nem állnának össze. Sehogy sem.
A strukturális probléma az nagyon nagy baj, nagyon nehezen javítható. Sokkal több zenész, informatikus, jogász, biztonságtechnikus van, mint lövész , tankos, tüzér szakember. Mert 30 éve nincs ez utóbbiakra szükség, így kikoptak, háborúban sem lesznek. Ezért megtartani a mai 50-55 éves matuzsálemeket teljesen felesleges, de a vezetést nagyrészét ezek teszik ki, így mindent akadályoznak ami veszélyezteti kiváltságaikat, kényelmes budapesti irodáikat.
Viszont az ő tartásuk viszi el a bérköltség 2/3-át! Otta a fölösleg, amiből a végrehajtók bérét, ezáltal létszámát lehetne emelni. Tehát nem pénzügyi a probléma, hanem erkölcsi, súlyosan!
Ezért gond ez a döntés, hisz minden marad így, nem akarják valóban feltölteni a végrehajtókat...
Már érdekes számok mennek összevissza.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 485
18 395
113
Tegyünk különbséget a honvédség mostani béke-létszáma és az esetleges hadi-létszáma között. Békében nincs szükség teljes feltöltöttségre. Viszont a vezetési szerveknek béke időszak alatt is meg kell lenniük, ezért nagy a tiszti-vízfej. Háború esetén főleg a legénységi állományt duzzasztanák fel. Úgy emlékszem hogy a néphadsereg kb 100.000 fős béke létszámmal működött, de háború esetén mintegy 200.000 tartalékost mozgósítottak volna.
Akkor még nagyobb a baj, mert a mostani rendszer pont, hogy semmilyen háborús vezetési feladatra nem alkalmas, aztán mégis nagyon sokan vannak a különböző tingli-tangli szervezeteknél, szóval légy szíves ezt ne, ez demagógia...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 125
113
Nekem ne dumálja már meg senki hogy egy cégnél (a honvédség) VAN 80% INAKTIV ÉS 20% AKTIV DOLGOZÓ.
40 ÉVIG LÓGATJA A TÖKÉT A 80% AMIG NINCS HÁBORÚ...ez közgáz nonszensz....ideális esetben ez 5% inaktiv és 95% aktiv..
ha gond van behivom a tiszteket...ennyi.

én csak azt szerettem vona jelezni, hogy a magyar határtól nem messze van olyan román tábornok aki 100 db tankot fel tud mutatni. és meg tudja fenyegetni magyarországot. Ha a tv-ben vagy bárhol máshol látnék arra utaló jeleket hogy kb 10 métert jönne és a cg4 kilőné mint a szart, én már meg is nyugodnék...
csak poénból kellene 1 ilyen video...
Egy kurva RPG sima fejjel kilövi maximális lőtávról baszki.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Tegyünk különbséget a honvédség mostani béke-létszáma és az esetleges hadi-létszáma között. Békében nincs szükség teljes feltöltöttségre. Viszont a vezetési szerveknek béke időszak alatt is meg kell lenniük, ezért nagy a tiszti-vízfej. Háború esetén főleg a legénységi állományt duzzasztanák fel. Úgy emlékszem hogy a néphadsereg kb 100.000 fős béke létszámmal működött, de háború esetén mintegy 200.000 tartalékost mozgósítottak volna.

Nézem a mai honvédelem.hu videót. Új tüzéreket avattak Tatán. Talán jól számoltam, 5 fő volt, az új ember. Jó esetben, 5 fővel nőtt a létszáma az osztálynak. Rossz esetben, ennyien leléptek a közelmúltban és őket pótolták. Nagyon rossz esetben, jóval többen léptek le, de csak 5 főt kaptak pótlásnak.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ha elkezdenék emelni a legénység és az altisztek fizetését, egyből jönnének befelé,

Nem értek egyet. Szerintem ameddig a körülmények nem javulnak, nem lesz átláthatóbb, az embert jobban megbecsülő a rendszer, addig a fizetésemelés önmagában ezt nem fogja megoldani. Egyszerűen túl nagy szakadék tátong a Honvédség és a civilek között. A legtöbb ember számára az egész egy elvarázsolt, furcsa, érthetetlen, zárt világ.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Akkor még nagyobb a baj, mert a mostani rendszer pont, hogy semmilyen háborús vezetési feladatra nem alkalmas, aztán mégis nagyon sokan vannak a különböző tingli-tangli szervezeteknél, szóval légy szíves ezt ne, ez demagógia...

Zászlóalj szint felett élőben nem hinném hogy mostani főtiszt vezetett gyakorlaton alakulatot. Dandárt, hadtestet, talán Benkő és az ő generációja ( vagya senki ), ha még van belőlük a rendszerben, de meglehet hogy életkoruknál fogva, már nincs.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
A legtöbb ember számára az egész egy elvarázsolt, furcsa, érthetetlen, zárt világ

Ez is igaz. Olyan hagyományos módszerekkel próbálkozik a Honvédség, aminél ma már sokkal hatékonyabbak vannak. Egyszerű dolgot írok. Még egy köztévés fél perces, toborzó, reklám videót sem tudnak benyomni, bármelyik tv csatornán. A haditechnikai bemutatók jók, de önmagukban kevesek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 037
113
Nekem ne dumálja már meg senki hogy egy cégnél (a honvédség) VAN 80% INAKTIV ÉS 20% AKTIV DOLGOZÓ.
40 ÉVIG LÓGATJA A TÖKÉT A 80% AMIG NINCS HÁBORÚ...ez közgáz nonszensz....ideális esetben ez 5% inaktiv és 95% aktiv..
ha gond van behivom a tiszteket...ennyi.

én csak azt szerettem vona jelezni, hogy a magyar határtól nem messze van olyan román tábornok aki 100 db tankot fel tud mutatni. és meg tudja fenyegetni magyarországot. Ha a tv-ben vagy bárhol máshol látnék arra utaló jeleket hogy kb 10 métert jönne és a cg4 kilőné mint a szart, én már meg is nyugodnék...
csak poénból kellene 1 ilyen video...


A Honvédség nem termelő szerv és béke van így nem derül ki az alkalmassága vagy alkalmatlansága sem.
Természetesen nem 20% dolgozó van és 80% csak melegedik!Vagyis először azt kéne meghatározni,hogy mi a dolgozó.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Van pár haverom, akik a kerítésen belül vannak. Az ő elmondásuk alapján sok helyen az állandó üres helyek a speciális tudást igénylő, polgári szférában jó megfizetett képesítést igényel, ugyanakkor nagyon sok helyen a burkolt létszám stopp miatt nem lehet feltölteni a helyeket, hiába lenne jelentkező. A bürokrácia és a vezetetlenség miatt a rendszer nem tudja ezt kezelni, így sok helyen meglenne az ember a beosztásra, de a hosszadalmas eljárások, meg a "mesterséges lassítás" miatt nem tudnak az MH rendszerébe kerülni. Amúgy is nagyon nehéz a humánerőforrás gazdálkodás a rengeteg szabályzó, korlátozás miatt, ezért sokszor más helyre vesznek fel embereket, csakhogy a rendszeren belül legyenek, aztán majd átmozgatják, ha lehet.
Ha eltűnnek a szabad helyek, még nehezebb lesz ez a játék, tovább nehezítve a feltöltést!
Volt olyan játékotok gyerekkorban, amiben egy üres négyzetet kellet tologatni, ahhoz hogy valamit kirakjál? Na valami ilyesmi zajlik most a személyügyi munka területen.
Ezzel a döntéssel tovább csökkentik a lukak számát, tovább korlátozva a parancsnokok és a személyügyesek lehetőségeit.
Egy hatása van ezeknek az intézkedéseknek:
Lassul a beáramlás! És valóban lesz bérmegtakarítás.....a be nem jött katonák bére megmarad. De ez nagyon aljas dolog azoktól akik ezt kitalálták.
Én amilyen számokat ismerek, az utóbbi években dinamikusan nőtt a honvédség létszáma a fluktuációtól függetlenül. Hogy ez mennyiben volt minőségi előrelépés azt nem tudom.
A polgári életben is keresett szakemberek megszerzése sztem minden seregben nehézkes. Kelet-Európában hatványozottabban. A fizetésekkel ebben a szegmensben sosem fog tudni a sereg versenyezni. Max. az állam által biztosított külön lehetőségekkel és kedvezményekkel. Itt azért elég nagy a játéktér. De ezt ki kell dolgozni HR stratégia kell.
Bár a 0-ik lépés lenne a meglévő emberek megbecsülése. Itt sztem fél éven belül lesz egy 3-4 éves béremelési egyezség.
A beáramlást is szabályozni kell. Valószínű nem véletlenül hozták ezeket a szabályokat, az elmúlt év tapasztalatai alapján korrigáltak. Nem csak anyagi-bérezési oldala van. Kiképzési és infrastruktúra megteremtés. Itt ia bőven van elmaradás.
Sztem pl p.lusz 5000 fő bérezése a költségvetésben nem tétel, ha prioritást élvez a sereg. A fele adó, járulék és Áfa formájában visszavándorol a költségvetésbe
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
A Honvédség nem termelő szerv és béke van így nem derül ki az alkalmassága vagy alkalmatlansága sem.
Természetesen nem 20% dolgozó van és 80% csak melegedik!Vagyis először azt kéne meghatározni,hogy mi a dolgozó.

Akinek a munkája hozzájárul a Honvédség alkotmányos feladatának ellátásához?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 485
18 395
113
Akkor még nagyobb a baj, mert a mostani rendszer pont, hogy semmilyen háborús vezetési feladatra nem alkalmas, aztán mégis nagyon sokan vannak a különböző tingli-tangli szervezeteknél, szóval légy szíves ezt ne, ez demagógia...
Tegyünk különbséget a honvédség mostani béke-létszáma és az esetleges hadi-létszáma között. Békében nincs szükség teljes feltöltöttségre. Viszont a vezetési szerveknek béke időszak alatt is meg kell lenniük, ezért nagy a tiszti-vízfej. Háború esetén főleg a legénységi állományt duzzasztanák fel. Úgy emlékszem hogy a néphadsereg kb 100.000 fős béke létszámmal működött, de háború esetén mintegy 200.000 tartalékost mozgósítottak volna.
Lapozzatok fel egy HM telefonkönyvet, adjátok össze a tábornokok és ny . tábornokok számát, és kiderül, hogy a vörös hadsereget is el tudnák vezetni...!:D
Szóval az első világháborús keretrendszerű haderőszervezési elvekkel azért ne .....
Nem értek egyet. Szerintem ameddig a körülmények nem javulnak, nem lesz átláthatóbb, az embert jobban megbecsülő a rendszer, addig a fizetésemelés önmagában ezt nem fogja megoldani. Egyszerűen túl nagy szakadék tátong a Honvédség és a civilek között. A legtöbb ember számára az egész egy elvarázsolt, furcsa, érthetetlen, zárt világ.
Igazad van az is kell, de azt rövidtávon nem tudod megváltoztatni, viszont januártól 70 %-os emelést tudnál adni 7-8000 legénységnek. Több ezer fiatal azért ment el, mert még ilyen szar körülmények között is magyar katona akart lenni, de dupla annyi fizetésért inkább rendes 8 órás munkát vállalt. Nagyon sokan visszajönnének, ha annyit kapnának, mint civilben. Ez tény, minden helyőrségben így van.
De hát, inkább megy a fingfestés, a hosszútávú csodákról, rövidtávon meg megint elmarad a változás. Országot járnak mindenféle marha videomontázsokkal, ahelyett hogy bejelentenék a fizetésemelés mértékét 2026-ig előre, ha már állandóan hosszútávú terveket fabrikálnak a Balaton utcában.