A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 883
91 446
113
az eü a legsúlyosabban alulfinanszírozott ágazat, és a beszállítók a legkevésbé sem képesek a nyomásgyakorlásra. évtizedek óta ez a szopatás megy, kormányzatoktól tök függetlenül.
Én ezt pont forditva látom.
Kormánytól függetlenül qrva sok pénzt égetnek el az egészségügyre, de a beszállitói és orvosi összefonódásokon keresztül durván lapátolják ki a pénzt a másik oldalon és nem a betegek javára. A kormány ki tudná, de nem akar mindent kifizetni, ezért minimum a számlák felét revízió alá veszi, mielőtt a beszállítóknak csenget. (Egyből be is zsarolt a beszállítók képviselője. Mutatja az erejüket, hogy tárgyalni sem akarnak...)
Valszeg nagyon sok magán ellátást is államiból finanszíroznak, állami ellátás terhére, állami infrastruktúrát használva, fiktiv számlákról most nem is beszélek.
Saját tapasztalat.
Ez is generálja a várólistákat.

Hogyne tudnák!
Hallottál te valaha olyanról, hogy teljesítmény volumen korlát?
Nah ez a másik része, valoban jogos resze. Ennek növelése indokolt esetekben szükséges.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 419
113
Lehet, hogy mégsem jó a 15M.....

?
No ezt most nem értem

Most jó vagy rossz szerinted.

Esetleg tudsz valamit amit én nem.(az itt is pedzegetett mások álltal cáfolt egyenruha csere)
Hát az mondjuk irgalmatlan nagy blama lenne....
Ugyanakkor tudnék olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy legyen értelme. És a kecske is jól lakna, meg a káposzta is megmaradna!
Gondoljunk bele mekkora előny lehetne egy több országot felölelő közős európai egyenruha fejlesztése. Mondjuk az EDA (de kezdetben V4 is lehet) keretein belül. PESCO által támogatva a fejlesztés.
Az egyes nemzetek egyedisége, és eltérő növényzetből adódó megjelenése is viszonylag egyszerűen orvosolható lenne. A fejlesztett egyenruha többféle színben lehetne elérhető. Az anyag azonos lenne, 1 beszállítótól. Így nem lenne picsára elaprózott anyagigények.
Ugyanakkor a gyártást mindenki megoldhatná, ahol akarja. De pl. nem lenne gond, ha nekünk nincs olyan kapacitásunk, mint a lengyeleknek, vagy a cseheknek.
Ha elfogy a kapacitás, akkor egyszerűen berendeljük bárkitől Európában, akitől be tudjuk. Vagy aki akarja, az megrendelheti Indiából, vagy ahonnan akarja!
A raktárra meg szépen gyártjuk itthon kicsibe, saját tempóban. A GDP-hez hozzájárulva.
A varrónőnek mindegy, hogy éppen magyar színűt, vagy valamilyen erdős ország színeit gyártja.
Biztos vagyok benne, hogy pl. az amerikai hadsereg nem ugyanannyiért kapja az egyenruhát a tőbbmilliós rendeléseivel, mint mondjuk mi az alkalmankénti 5-10000-es megrendeléseinkkel.
Ha egységesítik a rendszert, az nem jelenti azt, hogy elvesznének a nemzeti jellegek, mert a kiegészítőkkel egyedivé tehető. És még a Bocskai is megmaradhatna. ;)
A felszerelések, málhák, eszközök is pillanatok alatt egységesíthetőek lennének.
És hogy milyen előnyei lennének a dolognak? A pénzügyi részen kívül!?
Mondjuk a logisztikát is brutálisan leegyszerűsítené.
Bármilyen misszióba az adott területre jellemző színvilágú 1 féle ruházatot, felszerelést kellene elvinni.
Az országok alakulatainak igénye szerint lehet belőle vételezni. Utólagos elszámolással.
Ez egyébb technikai eszközökkel már működik ( ugyebár a különböző cégek depókat telepítettek a közel-keletre a kint lévő eszközeik supportjára), miért ne működhetne a rugázatnál is?
Ezért pl. nem kellene egyedileg sivatagi ruhát fejleszteni még kisebb példányszámba (szintén durva drágán), csak leemelni a polcról.
Emlékeim szerint a cseheknél biztosan, de a szlovákoknál is esélyes, hogy már évek óta aktuális a ruhacsere, de gyakorlatilag utólag bármelyik ország csatlakozhatna a rendszerhez.
Aki pedig a nemzeti jelleg elvesztése miatt aggódna, annak feleleveníteném, hogy jelenleg a KRD katonái is rendszeresen "amerikai" gyakorlót hordanak, mint ahogy - mint megtudtuk - ez a "módi" a főtisztjeinknél is elő-előfordul. :oops::rolleyes:
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Szerintetek lesz meg bejelentes az iden vagy a politikai cirkusszal ugy elcsesztek mindenki kedvet hogy inkabb nem?

Most már nem valószínű. Péntek van, és szabadságra mennek, szóval január közepéig 99%, hogy semmi komoly bejelentés nem lesz. És 95%, hogy apróság sem.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nézd meg az állam bevételi és kiadási tételeit. Jól állunk továbbra is, pénz van. Azt tippelem, januárban fogják bejelenteni a béremeléseket. Biztos hogy lesz, a kérdés az, hogy milyen mértékű.

Állítólag a minimálbér 8% emelésben részesül. Talán lesz most akarat a fegyveres szerveknél egy legalább 2x ekkora emelésre. Eléggé lemaradtak ugyanis a piachoz képest .
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 883
91 446
113
Most már nem valószínű. Péntek van, és szabadságra mennek, szóval január közepéig 99%, hogy semmi komoly bejelentés nem lesz. És 95%, hogy apróság sem.
Egyébként nem mennek szabira, az ünnepek közt is lesz kormányülés, pont a bérekről. Ha Orbán továbbra is dögrováson kesz, akkor január első hetére csúszik.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Hogyne tudnák!
Hallottál te valaha olyanról, hogy teljesítmény volumen korlát?
300 napon túli kovetelesek!!!
70 milliárd fölötti a tartozás a fenti lejarattal. Ebből most hogy az asztalra csaptak jelezték hogy 42 milliárdot kifizetnek úgy hogy leellenorzik a már többszörösen elfogadott leellenorzott számlákat. Ez magyarul azt jelenti hogy nem hogy a 70 milliárd de még a most megogert 42 milliárd sincs meg. Lehet nekik cca 10 milliárd amiből elkezdik a csopogtetest majd az "ellenőrzéssel" amihez semmi jogalapjuk nincs időt nyernek további csopogteteshez. Az extra rossz hír az hogy ennek a 70 milliardnak a hosszú és fájdalmas kifizetése el párhuzamosan termelődik a további lejárt milliárdok mert a stadionoktol és a spirtelettol elteroen az egészségügy piszkosul alulfinanszírozott.

És ebbe szituba álmodnak bele egyesek 200 IFV meg lerakot meg toronyorat lánccal.

Jo lenne ha így lenne de sajnos a realitás más.

Mondom én boldog leszek ha még árad a már rendelt darabszám és lesz lerak no meg érdemi illetmenyemeles
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 553
113
Megszokott hogy neccesebb külszolgálatban, árvizen nem nagyon törődtek az elöljárók azzal mi volt rajtunk.
Nem akartak ezzel is feszültséget fokozni.
Gondolom az így lehet most a határon is.
Nem, a sapka kincstari, nem maszek. Csak ondolom, elvileg meg van a napi oltozetrol kozponti ukaz. Es ha mar kimennek paradezni a Sziszivel, akkor mi a francert nyari bocskaiban viritanak? Mert ok nem xaros jarorok? De gondolom az utasitas mindenkire vonatkozik. Micsoda egy kupi ez...

Bár ezen a pár képen 4 fajta mellényt látok az embereken. o_O
Abból 3 biztos saját . Ha ez nem gond nekik, a sapka gondolom már semmiség.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 289
14 210
113
300 napon túli kovetelesek!!!
70 milliárd fölötti a tartozás a fenti lejarattal. Ebből most hogy az asztalra csaptak jelezték hogy 42 milliárdot kifizetnek úgy hogy leellenorzik a már többszörösen elfogadott leellenorzott számlákat. Ez magyarul azt jelenti hogy nem hogy a 70 milliárd de még a most megogert 42 milliárd sincs meg. Lehet nekik cca 10 milliárd amiből elkezdik a csopogtetest majd az "ellenőrzéssel" amihez semmi jogalapjuk nincs időt nyernek további csopogteteshez. Az extra rossz hír az hogy ennek a 70 milliardnak a hosszú és fájdalmas kifizetése el párhuzamosan termelődik a további lejárt milliárdok mert a stadionoktol és a spirtelettol elteroen az egészségügy piszkosul alulfinanszírozott.

És ebbe szituba álmodnak bele egyesek 200 IFV meg lerakot meg toronyorat lánccal.

Jo lenne ha így lenne de sajnos a realitás más.

Mondom én boldog leszek ha még árad a már rendelt darabszám és lesz lerak no meg érdemi illetmenyemeles


Szerintem hosszú évtizedek óta mindig van adósságuk a kórházaknak.
Amit hosszú évtizedek óta mindig kifizet az állam.

Úgyhogy reméljük ez nem befolyásolja a dolgokat.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Én ezt pont forditva látom.
Kormánytól függetlenül qrva sok pénzt égetnek el az egészségügyre, de a beszállitói és orvosi összefonódásokon keresztül durván lapátolják ki a pénzt a másik oldalon és nem a betegek javára. A kormány ki tudná, de nem akar mindent kifizetni, ezért minimum a számlák felét revízió alá veszi, mielőtt a beszállítóknak csenget. (Egyből be is zsarolt a beszállítók képviselője. Mutatja az erejüket, hogy tárgyalni sem akarnak...)
Valszeg nagyon sok magán ellátást is államiból finanszíroznak, állami ellátás terhére, állami infrastruktúrát használva, fiktiv számlákról most nem is beszélek.
Saját tapasztalat.
Ez is generálja a várólistákat.


Nah ez a másik része, valoban jogos resze. Ennek növelése indokolt esetekben szükséges.
amit írsz, azt a dokik (jellemzően a ovez főorvosok) csinálják, de amiről most szó van, az egyszerűbb: rendelnek (többnyire közbeszerzés keretein belül) és nem fizetnek. a költségvetésük alultervezett.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 883
91 446
113
300 napon túli kovetelesek!!!
70 milliárd fölötti a tartozás a fenti lejarattal. Ebből most hogy az asztalra csaptak jelezték hogy 42 milliárdot kifizetnek úgy hogy leellenorzik a már többszörösen elfogadott leellenorzott számlákat. Ez magyarul azt jelenti hogy nem hogy a 70 milliárd de még a most megogert 42 milliárd sincs meg. Lehet nekik cca 10 milliárd amiből elkezdik a csopogtetest majd az "ellenőrzéssel" amihez semmi jogalapjuk nincs időt nyernek további csopogteteshez. Az extra rossz hír az hogy ennek a 70 milliardnak a hosszú és fájdalmas kifizetése el párhuzamosan termelődik a további lejárt milliárdok mert a stadionoktol és a spirtelettol elteroen az egészségügy piszkosul alulfinanszírozott.

És ebbe szituba álmodnak bele egyesek 200 IFV meg lerakot meg toronyorat lánccal.

Jo lenne ha így lenne de sajnos a realitás más.

Mondom én boldog leszek ha még árad a már rendelt darabszám és lesz lerak no meg érdemi illetmenyemeles
Bőven hianycélon belül vannak. Lesz még év végi pénzszórás.
Ezt nem nem tudják, hanem nem akarják bemondásra kifizetni.
Bármennyire hihetetlen minden évben több megy az egészségügyre, ennyi mint most még soha, de ugyanúgy xar és termeli a hiányt.
Az eü így egy feneketlen kút.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 883
91 446
113
amit írsz, azt a dokik (jellemzően a ovez főorvosok) csinálják, de amiről most szó van, az egyszerűbb: rendelnek (többnyire közbeszerzés keretein belül) és nem fizetnek. a költségvetésük alultervezett.
Ez is van tény, főleg ha túllépik az alacsonyan meghúzott teljesítmény volumen korlátot. De ebben a 70mrd-ban a kettő keveredik. Ezért nem pengetik ki az egészet.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 419
113
300 napon túli kovetelesek!!!
70 milliárd fölötti a tartozás a fenti lejarattal. Ebből most hogy az asztalra csaptak jelezték hogy 42 milliárdot kifizetnek úgy hogy leellenorzik a már többszörösen elfogadott leellenorzott számlákat. Ez magyarul azt jelenti hogy nem hogy a 70 milliárd de még a most megogert 42 milliárd sincs meg. Lehet nekik cca 10 milliárd amiből elkezdik a csopogtetest majd az "ellenőrzéssel" amihez semmi jogalapjuk nincs időt nyernek további csopogteteshez. Az extra rossz hír az hogy ennek a 70 milliardnak a hosszú és fájdalmas kifizetése el párhuzamosan termelődik a további lejárt milliárdok mert a stadionoktol és a spirtelettol elteroen az egészségügy piszkosul alulfinanszírozott.

És ebbe szituba álmodnak bele egyesek 200 IFV meg lerakot meg toronyorat lánccal.

Jo lenne ha így lenne de sajnos a realitás más.

Mondom én boldog leszek ha még árad a már rendelt darabszám és lesz lerak no meg érdemi illetmenyemeles
Nem vagy tisztában a magyar egészségügy helyzetével!
Ez a helyzet 2-3-4 évente megismétlődik. Szándékosan van alulfinanszírozva a rendszer. Ez egy politikai játszma! Aztán amíg nem baszkódnak a beszállítók, addig nincs kifizetés. Akkor meg elővarázsolnak lóvét, és megérkezik az állam a fehér lovon, megmentőként.
A kórházigazgatók meg csak hápogni tudnak. Nekik törvényi kötelezettségük a gyógyítás, a bérek kifizetése, stb. Miközben a TVK keretek nem változnak érdembe, de legfőképpen a betegségek kezeléséért járó pénzek összege változatlan. Évek óta!
Valós szitu: a kórházak gyakran a hónap 3. hetétől már ingyen gyógyítanak. Addigra elfogy a TVK keret.
De ez már nagyon OFF.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 289
14 210
113
Hát az mondjuk irgalmatlan nagy blama lenne....
Ugyanakkor tudnék olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy legyen értelme. És a kecske is jól lakna, meg a káposzta is megmaradna!
Gondoljunk bele mekkora előny lehetne egy több országot felölelő közős európai egyenruha fejlesztése. Mondjuk az EDA (de kezdetben V4 is lehet) keretein belül. PESCO által támogatva a fejlesztés.
Az egyes nemzetek egyedisége, és eltérő növényzetből adódó megjelenése is viszonylag egyszerűen orvosolható lenne. A fejlesztett egyenruha többféle színben lehetne elérhető. Az anyag azonos lenne, 1 beszállítótól. Így nem lenne picsára elaprózott anyagigények.
Ugyanakkor a gyártást mindenki megoldhatná, ahol akarja. De pl. nem lenne gond, ha nekünk nincs olyan kapacitásunk, mint a lengyeleknek, vagy a cseheknek.
Ha elfogy a kapacitás, akkor egyszerűen berendeljük bárkitől Európában, akitől be tudjuk. Vagy aki akarja, az megrendelheti Indiából, vagy ahonnan akarja!
A raktárra meg szépen gyártjuk itthon kicsibe, saját tempóban. A GDP-hez hozzájárulva.
A varrónőnek mindegy, hogy éppen magyar színűt, vagy valamilyen erdős ország színeit gyártja.
Biztos vagyok benne, hogy pl. az amerikai hadsereg nem ugyanannyiért kapja az egyenruhát a tőbbmilliós rendeléseivel, mint mondjuk mi az alkalmankénti 5-10000-es megrendeléseinkkel.
Ha egységesítik a rendszert, az nem jelenti azt, hogy elvesznének a nemzeti jellegek, mert a kiegészítőkkel egyedivé tehető. És még a Bocskai is megmaradhatna. ;)
A felszerelések, málhák, eszközök is pillanatok alatt egységesíthetőek lennének.
És hogy milyen előnyei lennének a dolognak? A pénzügyi részen kívül!?
Mondjuk a logisztikát is brutálisan leegyszerűsítené.
Bármilyen misszióba az adott területre jellemző színvilágú 1 féle ruházatot, felszerelést kellene elvinni.
Az országok alakulatainak igénye szerint lehet belőle vételezni. Utólagos elszámolással.
Ez egyébb technikai eszközökkel már működik ( ugyebár a különböző cégek depókat telepítettek a közel-keletre a kint lévő eszközeik supportjára), miért ne működhetne a rugázatnál is?
Ezért pl. nem kellene egyedileg sivatagi ruhát fejleszteni még kisebb példányszámba (szintén durva drágán), csak leemelni a polcról.
Emlékeim szerint a cseheknél biztosan, de a szlovákoknál is esélyes, hogy már évek óta aktuális a ruhacsere, de gyakorlatilag utólag bármelyik ország csatlakozhatna a rendszerhez.
Aki pedig a nemzeti jelleg elvesztése miatt aggódna, annak feleleveníteném, hogy jelenleg a KRD katonái is rendszeresen "amerikai" gyakorlót hordanak, mint ahogy - mint megtudtuk - ez a "módi" a főtisztjeinknél is elő-előfordul. :oops::rolleyes:

Elméletileg megvalósítható.

De ennyi elméletileg egy irányba tartó, gyakorlatilag sokszor széthúzó szövetséges közt nagy munka lenne.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Mondjuk nem tudom minek ehhez a miniszterelnök....
Mert a HM, BM vezetők ellenérdekeltek a PM-al ebben az ügyben.
A Vargha nagyon spórolós és elhúzódó válságra készül (azt gondolom helyesen). Szerintem emiatt a Viktor fog igazságot tenni.
Végül is ő a felelős vezető. Viszont amennyiben ez igaz, akkor komoly bérfejlesztés is könnyen lehet belőle, ha ő kell hozzá.
Arra tippelnék hogy a minisztériumi költségvetésekben előzetesen betervezett mértéken felüli számnak kell lennie,
ha nem saját hatáskörben dönthetnek a miniszterek.
 
  • Tetszik
Reactions: Matróz Kommandó