[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 392
23 228
113
Most néztem meg a felvételeket a légikatasztrófáról, hát nekem ez azért gyanús!
Ha a hajtómű felrobban kis magasságon nincs ekkora pusztítás, a képek tanúsága szerint minden apró darabokra hullott. Talán az üzemanyag robbant fel? De nyoma sincs egy nagyobb törzsdarabnak! Lehetett bomba is a gépen, talán?

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
Most néztem meg a felvételeket a légikatasztrófáról, hát nekem ez azért gyanús!
Ha a hajtómű felrobban kis magasságon nincs ekkora pusztítás, a képek tanúsága szerint minden apró darabokra hullott. Talán az üzemanyag robbant fel? De nyoma sincs egy nagyobb törzsdarabnak! Lehetett bomba is a gépen, talán?

8000m-ről esett le
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Ja, ja igy van + meg a napokban talalt egy ujabb, eddig fel nem fedezett (allitolag raadasul nem is softweres) hibat is a Boing 737MAX -nal az amerikai legugyi hatosag. Nem vennek Boeing reszvenyeket mostanaban...
.
.
Ne zarjuk ki, hogy mindig minden geptipuson talalnak rendszeresen uj hibakat, csak most a Boeing olyannyira az erdeklödes közepebe kerult a Max geppel, hogy az ö összes hibajukrol nagy aprolekossaggal beszamolnak mostanaban.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 031
32 469
113
Most néztem meg a felvételeket a légikatasztrófáról, hát nekem ez azért gyanús!
Ha a hajtómű felrobban kis magasságon nincs ekkora pusztítás, a képek tanúsága szerint minden apró darabokra hullott. Talán az üzemanyag robbant fel? De nyoma sincs egy nagyobb törzsdarabnak! Lehetett bomba is a gépen, talán?


Kíváncsi vagyok odaengednek-e külső szakértőket, ha lelőtték a gépet, akkor viszonylag könnyen megállapítható a maradványokból (repesznyomok stb.).
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Rakja már be valaki az amerikai légvédelem működésének videóját. ha valaki lementette.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
Az iráni rakétaindítás az iraki két amerikai bázissal szemben Trump Bluffnak hívja
Tegnap este Irán 22 Qiam-rakétát lőtt két iraki amerikai bázis felé. Helyi idő szerint 1:45 és 2:15 között (~ 22: 00 UTC) tizenhét rakéta ütötte az Ain al Asad légibázist Ramadától nyugatra. Öt rakétát célzott az iraki északi kurd régió Erbil repülőterére. Nem volt veszteség.

A teheráni svájci nagykövetséget, amely az Egyesült Államokat képviseli, legalább egy órával a támadás bekövetkezése előtt figyelmeztették. Körülbelül 0:00 UTC körül az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Igazgatósága értesítést bocsátott ki a repülőgépek számára (NOTAM), amely megtiltotta az USA polgári repüléseit Irak, Irán, a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl felett.

Ez a támadás "nyílt" és "arányos" válasz volt Qassem Soleimani vezérőrnagy amerikai gyilkosságára, amelyet az iráni legfelsõbb vezetõ, Ali Khamenei megígért. Ez természetesen nem az egyetlen válasz, hanem egy hosszú és sokkal csendesebb kampány nyitóját jelenti, amely az Egyesült Államokat kihúzza a Közel-Keletről.

Donald Trump amerikai elnök, aki azzal fenyegetőzött , hogy 52 iráni célt elpusztít Iránban, ideértve a kulturális helyszíneket is, ha Irán bármilyen bosszút áll, úgy tűnik, megértette, hogy ezt a támadást szándékosan korlátozták a nagyobb háború elkerülése érdekében:

Donald J. Trump @realDonaldTrump - 2:45 UTC · 2020. január 8.
Minden rendben! Az iráni két katonai bázison Iránból indított rakéták. A jelenleg zajló veszteségek és károk felmérése. Eddig jó! A világ legerősebb és legjobban felszerelt katonasága van, messze! Holnap reggel nyilatkozatot teszek.
Az Irán által elindított Qiam-rakéták a szovjet Scud-típusú származékok. Folyékony tüzelőanyaggal működnek, körülbelül 700 kilogrammos harci fejjel. Körülbelül 800 kilométer távolságra vannak. Iránnak alkalmasabb és pontosabb szilárd tüzelőanyagú rakétája volt, amelyet felhasználhatott volna.

A megtámadott Ain al Asad légibázissal indították a Soleimani és az iraki vezető Abu Mahdi al-Muhandist vezető drónokat. Az erbili repülőtér az amerikai erők logisztikai központja Szíriában.

A videók a rakéták elindítását és hatásait mutatják be .

Nem észleltek amerikai légierőt vagy rakétavédet a bejövő lövedékek ellen.

Az iráni üzenet tehát: "Megtámadhatjuk az összes bázist, és semmit sem tehetünk ennek megakadályozására."

Irán vezetõje elmondta, hogy a támadás "arcba ütközött" az Egyesült Államok számára, és hogy ez az katonai reakció az amerikai bûnözésre nem csak az történik:
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
Órákkal azután, hogy Irán elindította a rakétákat, egy ukrán repülőgép összeomlott három perccel azután, hogy felszállt a teheráni repülőtérről. A fedélzeten mind a 176 ember meghalt. Az utasok többnyire Iránból, Kanadából és Ukrajnából származtak. A repülőgép egy hároméves Boeing 737-800 NG volt, amelyet az Ukrainian International Airlines, az ország lobogója alatt üzemeltetett üzem. A videó azt mutatja, hogy az égő repülőgép jön le a siklópályára. A baleset oldaláról származó képek a shrapnel-szerű hatásokat mutatják a törzsre. A bizonyítékok összhangban vannak a turbina tárcsa repedésével, de más lehetséges okokat nem lehet kizárni. Az eseményt a többi repülőgép-ütközéshez hasonlóan kivizsgálják.

Az iráni katonai bosszú kevésbé volt intenzív, mint amire számítottam. Ugyanakkor egyértelmű jele volt annak is, hogy Irán képes és hajlandó nyíltan megtámadni az USA támaszpontjait a nagyobb térségben. A rakétatámadás Donald Trump Iránnal szembeni fenyegetése ellenére érkezett. Ezt blöffnek hívták.

A további reakciók az USA reakciójától függnek az iraki parlament azon kérésére, hogy minden idegen haderő távozzon Irakból. Ha az Egyesült Államok békésen elhagyja Irakot, akkor minden rendben lesz. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai katonák fennmaradjanak, meghal.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nyilván nem szándékosan, de nyilván teljes riadókészültségben várakozott az iráni légvédelem, főleg az elmúlt éjszaka. Hogy emellett nem állítják le a polgári légiforgalmat... hát no comment. Simán lehet, hogy egy légvédelmi egységnél annyira fel voltak spannolva, hogy ráindítottak egy rakétát.
Pont mint a szakik Donbaszban.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
ENvkIekW4AMNUWP


ENvkIecWwAAombo


ENvkIedXsAAlmi0


sanszos hogy rosszkor voltak rossz helyen, vagy valakinek nagyon remegett a keze
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
HOGy hogy nem volt veszteség kérdésre a válasz :
12,00 kor értesítették őket hogy támadunk majd 01,45 és -02,15 elindultak a rakéták. 1 1/2 óra alatt jó messzire ellehet autókázni.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
8000m-ről esett le
7900 láb magasságról, ami a harmada sincs. Ráadásul a videó alapján nem totál, 80-90 fokos zuhanásban voltak, hanem kb. 30-40 fokos erős siklásban, süllyedésben, a becsapódás előtt pár másodperccel még manővereztek. Tehát a gép valamennyire vezethető volt csak nem eléggé, hiába birkóztak vele a pilóták, valószínű az égő hajtómű tolóerőt már nem adott, viszont start után aránylag kis sebességgel emelkedtek, és jól teli lehettek tankolva, szóval nehéz is volt a gép.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
https://blogs.tribune.com.pk/story/...arrogance-will-have-disastrous-ramifications/

van benne egy két érdekes sor.

Suleimani gyilkosságát már régóta mérlegelték, mivel az amerikai stratégiakészítők nem tudták legyőzni őt a közel-keleti politika sakktábláján. Ugyanakkor mind a Barack Obama, mind a George W Bush kormánya vitathatatlanul gyilkosságra hozta a gyilkosságot, mivel a költség-haszon elemzés nem adta össze: egy ilyen cselekmény lehetséges következményei meghaladják az előnyeit, amelyeket ebből származnának. Trump azonban más. Megakadályozza a bélérzetét és azt, amit a Fox News horgonyai azt mondják neki.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
https://blogs.tribune.com.pk/story/...arrogance-will-have-disastrous-ramifications/

van benne egy két érdekes sor.

Suleimani gyilkosságát már régóta mérlegelték, mivel az amerikai stratégiakészítők nem tudták legyőzni őt a közel-keleti politika sakktábláján. Ugyanakkor mind a Barack Obama, mind a George W Bush kormánya vitathatatlanul gyilkosságra hozta a gyilkosságot, mivel a költség-haszon elemzés nem adta össze: egy ilyen cselekmény lehetséges következményei meghaladják az előnyeit, amelyeket ebből származnának. Trump azonban más. Megakadályozza a bélérzetét és azt, amit a Fox News horgonyai azt mondják neki.

Leginkább a bélérzet és a horgonyok sorai érdekesek. Mintha valami hashajtó reklám lenne :D:D:p