[BIZTPOL] NATO - North Atlantic Treaty Organization

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 009
113
Igen tudjuk! Az oroszoknak a Szovjetúnióhoz az égvilágon semmi köze nem volt. Az orosz emberek a 20. század nagy részében otthon itta vodkát, és minden népirtást, háborús bűnt kizárólag tatárok, kaukázusiak, lappok, kazahok, kirgizek, grúzok, - és sorolhatnám az összes nemzetiséget -, stb. követett el.
:confused:



Dehogynem volt, ok szívtak a leg jobban.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and zeal

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 399
113
Melyik ország szolgálatára esküdtél fel, hogy jobb szerinted egy gyenge Oo. mint egy stabil? Putyó nem szép ember, de gavallér! Biztos vagy benne hogy jobb lesu nekünk utána? Mert én nagyon nem, jöhet egy tőle jóval türelmetlenebb, kevésbé megértő figura is!
Na látom, megint megy a burkolt (legkevésbé sem) ügynöközés! o_O
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Én már nevén Magyarországra.
Meglepő volt?

Nagyon gusztustalan a más vélemény fizetett/külföldi/stb jelzőkkel való leszerelése.

Ja, és önként, nem sorállományban.
Én sorosan és önként is tettem esküt. Fiatal vagy még ezek szerint, nincs ezzel baj. Nem szereltem le semmit, kérdeztem.
Egy instabil Oroszország, pláne egy sarokba szorított, az nagyon nem jó nekünk fiatal barátom, ezt azért jó ha megjegyzed.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 399
113
Egy instabil Oroszország, pláne egy sarokba szorított, az nagyon nem jó nekünk fiatal barátom, ezt azért jó ha megjegyzed.
Azt állítottad, hogy éltél a '80-as évek végén, a rendszerváltás idején.
Ha nekünk annyira rossz volt akkor, akkor hogy volt lehetséges a rendszerváltás? A német újraegyesítés. A Szolidaritás mozgalom? NATO csatlakozás? EU csatlakozás? Világútlevél?
Vagy visszasírod a KGST-t? Kádárékat? Cinegééket? A "Virág elvtárs" féléket? Mert ha nem gyengül el a SZU, akkor még most is az lenne itt napirenden.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 258
113
Azt állítottad, hogy éltél a '80-as évek végén, a rendszerváltás idején.
Ha nekünk annyira rossz volt akkor, akkor hogy volt lehetséges a rendszerváltás? A német újraegyesítés. A Szolidaritás mozgalom? NATO csatlakozás? EU csatlakozás? Világútlevél?
Vagy visszasírod a KGST-t? Kádárékat? Cinegééket? A "Virág elvtárs" féléket? Mert ha nem gyengül el a SZU, akkor még most is az lenne itt napirenden.
Sokáig utána is napirenden volt, az a durva, hogy még most sem érzem befejezettnek a dolgot. SzU vagy NATO mindegy, nyakunkon maradtak ugyanazok, csak most Amerikai Népszava van már...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Mondtam én olyat, hogy gonosz oroszok? Az oszmán hatalom sem gonoszságból terjeszkedett a kárunkra.
Azt mondtam, hogy ami az oroszoknak érdekérvényesítés, az Európának, és benne nekünk érdekvesztés. Természetszerűen van így.

A gyarmatosítás azért teljesen marginális számunkra, mert nem minket érintett. Igen, nekünk a mi érdekvédelmünk az, ami számít. Mi olyan meglepő ezen?

Bocsánat a franciámért, de te megint mi a f@szról beszélsz? Minek adsz hülyeségeket a számba?

Nem azért, mert a civilizáltság és a kultúra olyan magas fokát képviselték (egyáltalán nem volt így), hanem mert nem volt közvetlen érintettségük az ügyben.
Aki érzelemből szemléli a történelmet, nem pragmatikus valójában, az ilyen tévutakra megy. Én például, mint fentebb is mondtam, nem tekintem Szulejmánt sem gonosz uralkodónak. Csupán olyannak, akinek eredményei a mi veszteségeinkre valósult meg. És az oroszokat sem passióból ölő hordáknak tulajdonítom be. Hanem olyanoknak, akiknek természetes hatalmi érdekeltsége a miénk csökkenésével növekszik.

Remélem, sosem fogsz hadászati döntéseket meghozni. Ha ilyen nyolc általánosos, közhelyszinten mozog a képességed - rendben, civiltől nem is elvárás ez -, akkor úgy járnál, mint a hasonló szintű, tábornoki tisztogatások után gyorstalpalón képzett, politikailag megbízható kontár szovjet parancsnokok '41-ben.

Tévedsz. Nem voltak szovjet részek. A VSz országai voltak.

Nem. Kérdezzük meg, hogy ma mennyire jó a németek, a britek, a franciák szomszédjainak lenni. És kérdezzük meg az eltörléssel/atommal/megsemmisítéssel fenyegetett, légtérüket sértett balti észteket, letteket, litvánokat, finneket, lengyeleket, hogy milyen ma az oroszok szomszédjainak lenni. Én ugyanis nem történelmi sérelmekről, hanem a nagyon is élő, valós jelenről, 2020-ról beszélek. Ez a nem mindegy. Ezt nem fogod fel.

Háromról tudok. Ugyanennyi - és többnyire ugyanekkor - indult onnan a hatalmuk európai irányba történő kiterjesztésére.

Mikor fogod fel, hogy az a számunkra releváns szempont, hogy az oroszok baromkodásai minket érint?
Csak ti helyezitek el a világot jó és rossz, erkölcsös és gonosz tengelyen.

Ez mutatja meg, hogy Oroszország akkor békés, ha gazdaságilag nem erős, és itt utalok vissza #Allesmor Obranna hozzászólásra (bár nem tudom, hogyan illik ebbe a kontextusba a "perverz" jelző - lehet, hogy vannak, akik a világpolitikára és annak szereplőire nem tárgyi történésekként, hanem szexuális kéjjel tekintenek, vonzalommal és taszítással? Ebben lehet a magyarázat is talán?):
"Azok, akik perverz módon egy gyenge Oroszországban látják Európa biztonságát, azok ésszel sose jutnak el odáig, hogy egy gyenge Oroszország az atomfegyvereivel nem szervilis meghunyászkodó megfélemlített pincsikutya, hanem egy hatalmi vákuummal terhelt, anarchia és gazdasági csőd szélén tántorgó, destaibilzált veszélyforrás"
A kétezres években Oroszország egy civilizált partneri viselkedést prezentált, ahogy egy picit, csak egy kicsit gazdaságilag megerősödött, benyomta a barom üzemmódot. Vagyis igen: Európa stabilitása és biztonsága egy gazdaságilag nem erős Oroszország.

Láthatóan van okuk. Mert bár gazdaságilag nem tényező, de a világ második legnagyobb nukleáris arzenálját használja diplomáciai kiindulópontnak.

Ugye most nem megint egy konteó jön zsidó árnyékhatalomról, ami a háttérben mozgatta a szálakat az USA és a Szovjetunió között generált feszültségről a világ irányítására?

Nem, ez egy orosz felfogásban létező világ, amely nem tud mást elképzelni, mint tankokkal bevonulva felállított bábkormányok szövetségi státusza.
A NATO nem "offenzív" szervezet, minden tagország önként, saját kéréséből, és évek folyamatában megfelelve nyer felvételt, Magyarország is így tette, sőt, népszavazásunk is volt erről. A balti államok is saját akaratukból, maguk kérésére caatlakoztak a NATO-ba, és éppen az oroszok faszkódásai ennek a katalizátora. A svédeket és a finneket a jelenlegi orosz viselkedés tolja egyre inkább a NATO-csatlakozás felé. Ami nem történt meg - és miért? Mert ők maguk nem akarták, még.
Mindenki, aki csatlakozott, maga kérte. Montenegró kérte, tag lett, Szerbia nem kérte, nem lett tag.
Az elmúlt tizenöt évben két, nem NATO-tag szomszédját támadta meg Oroszország. Nem meglepő, ha a balti államok a NATO-ba akartak kerülni, ma simán ők is háborús konfliktusnak lehetnének kitéve, ha nem így történt volna.
Az agresszív NATO-ról, és az egyre fokozódó amerikai jelenlét mítoszáról a valóság, ami éppen ellenkező azzal, amit propagandisztikusan állítasz:
XNZEN32UPI257OI6DHYBS66T4Y.jpg

Valójában 1990 után drasztikusan bezuhant az amerikai csapatok jelenléte Európában, és azt követően is minden évben folyamatosan csökkent. Egészen addig, míg az oroszok nem kezdtek el baromkodni.
Ugyanígy az európai haderők is folyamatosan és nagy arányban zsugorodtak:
Capture-2020-02-04-20-19-21-2.png


A NATO keleti, oroszországgal szomszédos tagja egy csomó ideig kérlelték az amerikai jelenlétet, majd első körben összesen 300(!) amerikai katona érkezett öt(!) ország védelmére. A lengyelek már mindent megtettek, verték az asztalt, hogy mérhető súlyú amerikai csapat érkezzen. Bizony, érdekes gyarmati helyzet, katonai megszállás, ahol az adott országok kérlelik azt, és sokáig eredménytelenül...

Ugye te a mi '56-os forradalmunk kapcsán is átveszed az orosz állami narratívát a CIA fedett műveletéről...?

Visszakérdezek. Te miért fordulsz ennyire rajongással hozzájuk?

És hol van az ellentmondás? Bemutattad, hogy a NATO ereje nagyobb. Igen. Tudjuk. Cáfolat ez az előbbire?
Ha én izmosabb vagyok, nagyobb veszélye van egy nőnek a megerőszakolásra, ha találkozik velem egy sötét sikátorban? Nem a fizikum, hanem a szándék határozza meg a kockázatot.

Éppenséggel de. A lengyel állam felosztásától 1918-ig, majd 1939-ben, és végül 1991-ig volt közös határunk.
Meg is volt mindennek a következménye.

Tehát bárkinek lehet befolyási övezete, de az oroszoknak nem, mert az Európa biztonságát fenyegeti. Ha az USA proxi háborút vív, az említésre sem érdemes, de ha az oroszok teszik ugyanazt az újabb bizonyíték az oroszok Európa elpusztítására törekvő agresszivitásának. Szerinted.
Azt mondod, hogy az oroszok befolyási övezetének a növekedése a "mi" befolyási övezetünk csökkenését jelenti.
Ki az a "mi"? Magyarország? Van nekünk befolyási övezetünk amit az oroszok csökkenteni tudnak? Vagy az amcsi német, angol, stb befolyási övezet miatt aggódsz?
Nem arról volt szó, hogy érzelmek(fóbia) nélkül Magyarország érdekei vezérelnek téged?
Úgy látom nem érted, hogy Oroszország Európa része.Ha az angoloknak franciáknak németeknek lehetnek befolyási övezetei, akkor az oroszoknak miért nem?
Feltűnt már neked, hogy az amcsik amióta itt vannak Európában az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazzák? Megdöbbentő sikerrel!
Mindig a legerősebb európai állam ellen szövetkeznek bárkivel, aki hajlandó beállni melléjük. A legszebben ez pont a második vh után látszott, amikor az addigi szövetséges Szu ellen 3 év alatt összekaptak egy szövetséget. Mert az addigi Németó helyett a Szu lett Európa legerősebb országa.
És te most teljes lelkesedéssel tolod az amcsi oszd meg és uralkodj politikát!

Azt mondod 1849-ben az oroszok azért nem végezték ki tömegesen a magyar foglyokat és tiltakoztak többször is az osztrákoknál minden szinten, végül a foglyok átadását megtagadva, mert nem voltunk az érdekszférájukban. Valóban. Ahogy ma is nagyjából leszarnak minket.

1941-ben a ruszkik nem offenzív háborúra készültek, hanem egy megelőző csapásra. Gondoltam, ha elmondom a két hadba induló állam céljait akkor ezt megérted. Tévedtem.

A VSZ országok szerinted bel és külpolitikájukban szuverén, önálló döntésre képes államok voltak? Mert ha ezt így gondolod, akkor ugorj neki a töri könyveknek újra!

Az egyéb példáimban azt próbáltam nem sok sikerrel megértetni veled, hogy a szomszédok elleni agresszió nem kizárólag az oroszok történelmi hagyománya.
Viszont az oroszok soha nem támadták meg azokat a jelentős, velük nem határos európai országokat amelyek részéről gyakorlatilag rendszeresen indultak háborúk az oroszok felé. (Napoleoni, 1853 Krím, 1.vh, 2. vh.)
Ez az ami miatt rendkívül bizalmatlanok amikor egy ellenük létrehozott katonai szövetség a határaik közvetlen közelébe nyomul.

Te magad írtad, hogy a NATO bármikor lenyomja a ruszkikat mint a rajzszöget.
Akkor ki jelent fenyegetést kire? A horpadt mellkasú könyvelő az öklét az orra alá dugó nehézsúlyú boxolóra?

Mert a ruszkiknak csak egy eszközük van arra, hogy a világ legnagyobb cukorkásdobozát egy eleve viszonylag kis létszámú és csökkenő létszámú lakossággal megvédje. Az atom. Mivel más nincs, mással nem tudja fenyegetni azokat akiktől fél.
 

ProPatria

Active Member
2019. június 30.
116
68
28
Én már Magyarországra.
Meglepő volt?

Nagyon gusztustalan a más vélemény fizetett/külföldi/stb jelzőkkel való leszerelése.
Én sorosan és önként is tettem esküt. Fiatal vagy még ezek szerint, nincs ezzel baj. Nem szereltem le semmit, kérdeztem.
Egy instabil Oroszország, pláne egy sarokba szorított, az nagyon nem jó nekünk fiatal barátom, ezt azért jó ha megjegyzed.
Annyira azért nem vagyok fiatal, mint hiszed...
 

ProPatria

Active Member
2019. június 30.
116
68
28
Sokáig utána is napirenden volt, az a durva, hogy még most sem érzem befejezettnek a dolgot. SzU vagy NATO mindegy, nyakunkon maradtak ugyanazok, csak most Amerikai Népszava van már...
Amerikai Népszava annak van, aki olvassa. Annyira nem olvasott, hogy egy időben sértődötten meg is szűnt.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Elég szelektív a memóriád!
Én magam linkeltem be neked a szovjet utódállamok Biztpol topicba amikor Putyin azt nyilatkozta, hogy a SZU felbomlása volt a legnagyobb hiba, és hogy ez ellen fog dolgozni.
Az a vicces, hogy attól hogy itt páran, akik azon társalogtak azóta abban a topicban, hogy civil szerveződések vannak a tanácsrendszer visszaállítására, meg a SZU felélesztésére, teljességgel hülyének tettetik magukat, amikor erre a témára terelődik a szó.
Hülyének néz másokat - rácsodálkozik, örül neki - megint hülyének néz másokat. :rolleyes::D
Oroszországban ezek az emberek támogatva vannak, nemhogy ezeket a "elvtársi köröket" feloszlatnák, még támogatják is őket.
Csak kérdezem, hogy mi jár az olyannak Németországban, aki neonáci szervezeteket hoz létre, vagy mondjuk Hitler tetteit relativizálja, tagadja, felmagasztalja?
Mi jár ugyanezért Sztalánnal kapcsolatban Oroszországban? Hát mondjuk nehéz is lenne ha Putyin saját magát fenekeltetné el...

"amikor Putyin azt nyilatkozta, hogy a SZU felbomlása volt a legnagyobb hiba"

Ezt a mondását Putyinnak teljesen félreértitek. Nem azért volt a SZU felbomlása a legnagyobb hiba, mert Putyin személyes érzelemből vágyik a SZU után, hanem azért mert ennek olyan világpolitikai, erőegyensúlybeli következményei voltak, vannak ill. még lesznek, amelyek katasztrófába sodorják a világot.
Mire gondolt Putyin: a SZU megszűnése miatt az USA túl erőssé vált, Kína nagyhatalommá vált, és a SZU nélkül Oroszo. nem biztos, hogy meg tudja tartani Szibériát (erre szokott utalgatni Nógrádi is). Ha viszont Oo. nem tudja megtartani Szibériát és az Kínáé lesz, akkor az USA akkora ellenféllel találja magát szembe, amelyből óriási háború lesz és amelyet az USA elveszít. Közben a Szibériát elvesztő oroszok beolvadnak az EU-ba (ez az EU ill. a németek célja) az Urálig. Viszont azután az Urálig kibővült EU rájön, hogy mégiscsak hiányzik Szibéria, vissza kellene foglalni azt Kínától. Ez megágyaz a IV. világháborúnak, épp ugyanúgy, ahogy a II. is következett az I.-ből. A IV. világháború pedig arról fog szólni, hogy az Urálig kibővült EU visszafoglalja Szibériát Kínától. Tehát a SZU megszűnése nem 1, hanem 2 világháborút fog okozni. Ezt gondolta végig Putyin, amikor arról beszélt, hogy a SZU felbomlása (felbomlasztása) volt a legnagyobb hiba (amelyet az USA ill. a Nyugat elkövetett). Erre jött most rá az USA is, és kezdett el azon dolgozni, hogy visszaállítsa a SZU-t Kína ellenében.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ebből a hozzászólásból egy nagyon fontos szó hiányzik! VÉDELMI!
A NATO tagországnak nem kötelező NATO hadműveletben részt vennie, kizárólag csak a védelmi műveletekben. Hogy az egyes tagországok hogyan és milyen műveletekben vesznek részt, az a saját országuk vezetésén múlik csupán.

Az a szó, hogy VÉDELMI szart sem ér, mert az USA hadügyminisztériuma is VÉDELMI minisztérium, aztán hányszor indítanak TÁMADÓ háborúkat. Értenek ám a marketinghez meg a PR-hoz!
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Én már nevén Magyarországra.
...

Hát igen, Magyarország volt Népköztársaság, aztán már csak Köztársaság, ma meg már csak Magyarország, Köztársaság nélkül. Lehet, hogy már nem is állam, hiszen az államformát jelölő szó kikerült az ország nevéből.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
És a 3ik? Az mi lesz?

A III-ik: megpróbálja az USA legyőzni Kínát. Két lehetséges változata van:

1) Az USA Oroszországot is megpróbálja legyőzni Kína mellett. Kína győz, Oroszo. bukik, USA bukik, Kináé lesz Szibéria. Oroszo. európai része (Urálig) beolvad az EU-ba.

2) Az USA nem olyan hülye, hogy Kína mellett Oroszországot is megpróbálja legyőzni, a háttérben titkos paktumot ajánl nekik, amely a SZU és érdekszférájának visszaállításáról szól Kína és az EU rovására. Kína veszít, USA marad, EU szétbomlik. Visszaáll a régi 1989 előtti 2-pólusú világrend, 2 szuperhatalommal: USA és a SZU 2.0.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Azt állítottad, hogy éltél a '80-as évek végén, a rendszerváltás idején.
Ha nekünk annyira rossz volt akkor, akkor hogy volt lehetséges a rendszerváltás? A német újraegyesítés. A Szolidaritás mozgalom? NATO csatlakozás? EU csatlakozás? Világútlevél?
Vagy visszasírod a KGST-t? Kádárékat? Cinegééket? A "Virág elvtárs" féléket? Mert ha nem gyengül el a SZU, akkor még most is az lenne itt napirenden.
Teljesen más volt a világ helyzete. Az egy gyenge Szovjetúnió volt, amely éppen fél Európát hagyta el, Berlin alól vonult vissza. Ma egy acsarkodó és bizalmatlan légkör van a nagyok közt, illetve a NATO már Moszkvához van nekik vészesen közel. Sokkal barátságtalanabb helyzetben sokkal inkább be vannak szorítva. Gazdaságilag is faragják őket.

Nem, nem sírom vissza a SZU-t, a VSZ-t, sem a KGST-t.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 399
113
"amikor Putyin azt nyilatkozta, hogy a SZU felbomlása volt a legnagyobb hiba"

Ezt a mondását Putyinnak teljesen félreértitek. Nem azért volt a SZU felbomlása a legnagyobb hiba, mert Putyin személyes érzelemből vágyik a SZU után, hanem azért mert ennek olyan világpolitikai, erőegyensúlybeli következményei voltak, vannak ill. még lesznek, amelyek katasztrófába sodorják a világot.
Mire gondolt Putyin: a SZU megszűnése miatt az USA túl erőssé vált, Kína nagyhatalommá vált, és a SZU nélkül Oroszo. nem biztos, hogy meg tudja tartani Szibériát (erre szokott utalgatni Nógrádi is). Ha viszont Oo. nem tudja megtartani Szibériát és az Kínáé lesz, akkor az USA akkora ellenféllel találja magát szembe, amelyből óriási háború lesz és amelyet az USA elveszít. Közben a Szibériát elvesztő oroszok beolvadnak az EU-ba (ez az EU ill. a németek célja) az Urálig. Viszont azután az Urálig kibővült EU rájön, hogy mégiscsak hiányzik Szibéria, vissza kellene foglalni azt Kínától. Ez megágyaz a IV. világháborúnak, épp ugyanúgy, ahogy a II. is következett az I.-ből. A IV. világháború pedig arról fog szólni, hogy az Urálig kibővült EU visszafoglalja Szibériát Kínától. Tehát a SZU megszűnése nem 1, hanem 2 világháborút fog okozni. Ezt gondolta végig Putyin, amikor arról beszélt, hogy a SZU felbomlása (felbomlasztása) volt a legnagyobb hiba (amelyet az USA ill. a Nyugat elkövetett). Erre jött most rá az USA is, és kezdett el azon dolgozni, hogy visszaállítsa a SZU-t Kína ellenében.
Én azért be lennék szarva Putyin helyében, ha ennyire jól lehet olvasni a gondolataiban. :rolleyes:
Akkor azt gondold végig, hogy ezt a kijelentését egy orosz showműsorban, és nem az ENSZ-ben, vagy egy G8 csúcson adta elő. Ez a kijelentés az orosz belpolitikának, az orosz anyanyelvű embereknek szólt, akiket sokkal inkább mozgat a SZU utáni, és a nagyhatalmi lét utáni romantika, mint hogy olyan geopolitikai blődségekkel foglalkozzanak, hogy Kína elfoglalja Szibériát, és az oroszok beolvadnak az EU-ba.
Ha Szibériát félti, akkor miért a nyugati katonai szektorban állomásoztatja a csapatai nagy részét? Miért ad el hajtóműveket, vagy komplett légifölény vadászgépeket az ősellenségnek, Kínának?
 
Status
Not open for further replies.