A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nekünk is oktatták, hogy ne fogjuk a tárlat mert akadáj lessz.
De nekem AK-val alig volt akadájom.
Én a tár elött fogtam a tokot, kicsit rányúlva a tárra. Nekem így volt kényelmes.
Ha valakinek a tár fogás a kényelmes és pontosan is lő így tegye.
Pont tegnap néztem egy videót svájciak lőkiképzéséről. Ott mindenki azt fogta.

Első markolatot én is vettem aztán kaptam. Nem igazán állt kézre nekem. Talán a 175 centim és a nem túl hosszú karom miatt.
De az ilyen markolatot amiben van láb, jó ötletnek tartom.

Az MH lő kiképzése meg elég elmaradott. Sajnos.
Azért is kérdeztem pár hónapja, hogy nem e tervezik a megreformálását a 2026 keretein belül.
Ha tűzközelben vagy pedzegessed. ;)
Tervezik.

• Tetszik
Reactions: Loken and Ocses
Amúgy a videót elnézve hát nem nagyon vették komolyan a harcszerűséget(bár nem tudom milyen célja van a lövészetnek).
Ezek a katonák szerintem soreszok.
Mi annak idején éleslőszerrel nem nagyon mozdulhattunk meg! Egyáltalán.
De el tudod képzelni, hogy egy ilyen lövészetet levezényelsz a jelenlegi tartalékos rendszerben? :rolleyes:

Ezek a katonák szerintem soreszok.
Mi annak idején éleslőszerrel nem nagyon mozdulhattunk meg! Egyáltalán.
De el tudod képzelni, hogy egy ilyen lövészetet levezényelsz a jelenlegi tartalékos rendszerben? :rolleyes:

Ha aláír a pk egy olyan papírt,hogy engem semmilyen felelősség nem terhel semmilyen sérülés miatt akkor talán.Bár nem boldogítana a papír ha engem lőnének le...
A svájciaknál soros haderő van
Az,hogy meg sem mozdulhattál éles lőszerrel elég fura(Néphadserreg mércével is).Milyen alakulatnál voltál?

Ha aláír a pk egy olyan papírt,hogy engem semmilyen felelősség nem terhel semmilyen sérülés miatt akkor talán.Bár nem boldogítana a papír ha engem lőnének le...
A svájciaknál soros haderő van
Az,hogy meg sem mozdulhattál éles lőszerrel elég fura(Néphadserreg mércével is).Milyen alakulatnál voltál?
Már Honvédség, és az oly nagyon szidott szentendrei laktanyában, de zrínyis felügyelet alatt. :)
Sok pénz volt ránk (legalább is a többi soroshoz képest), és mindenki önként volt ott. Én érzésre, azt mondanám, hogy ennek ellenére eléggé felnőttként kezeltek bennünket, csak akkor maga a Honvédség nem volt felnőttként kezelve. o_O
Ennyiből szerintem kitalálod! :cool:

• Tetszik
Reactions: dudi
Már Honvédség, és az oly nagyon szidott szentendrei laktanyában, de zrínyis felügyelet alatt. :)
Sok pénz volt ránk (legalább is a többi soroshoz képest), és mindenki önként volt ott. Én érzésre, azt mondanám, hogy ennek ellenére eléggé felnőttként kezeltek bennünket, csak akkor maga a Honvédség nem volt felnőttként kezelve. o_O
Ennyiből szerintem kitalálod! :cool:

Akkor te csak alap lőgyakorpatokat lőttél.Ha ezeket meglőtted meg a szakalapot utána jöttek volna a mozgásos lőgyakorlatok először egyénileg utána tűzpárban utána raj szakasz stb kötelékben.

Egy kis érdekesség, hogy a vajda strómanjának: Mészáros Lászlónak az üzlettársa, Szíj László nemcsak egyik vállalkozásán keresztül érdekelt hadiipari termékekben, konkrétan a HT Division fog a Nurol Makimákat fog vásárolni a török gyártótól, hogy továbbadja a honvédségnek a szokásos alkotmányos költségekkel, hanem egy másik, a Duna Aszfalt révén is, amely most az M8 autóutat építi. Na ki találja ki, hogy milyen katonai járművei vannak a Duna Aszfaltnak, amiket pont ellentétes irányban, a Honvédségtől vásárolhatott anno!

FIFORJu.png

dmmpsnP.png

a képek forrása: Margelio111 posztja az SSC fórumon.

Akkor te csak alap lőgyakorpatokat lőttél.Ha ezeket meglőtted meg a szakalapot utána jöttek volna a mozgásos lőgyakorlatok először egyénileg utána tűzpárban utána raj szakasz stb kötelékben.
Volt szakképzés is 2 hónap, meg elég sok vaktöltényes mozgásos harcászkodás Csobánkán. Megmondom őszintén, hogy lassan 20 év távlatában nem emlékszem mindenre. Valószínűleg a képzésünk okán elég sok volt a tantermi óránk. Az is lehet, hogy a szűk időkeretbe már nem fért bele. Dehát az akkor még több év anyagát nem lehet 4 hónapba beletenni.
Arra volt elég, hogy jól érezük magunkat, meg hogy akinek volt némi kis esze, az rájöjjön, hogy mennyire nem tudunk még semmit. :p
Viszont abban eléggé biztos vagyok, hogy az akkori normál sorállományúak sem rohangálhattak éles lőszerrel egymás körül. o_O Akkor még sokkal jobban féltek bármifajta "komplikációtól" a soros hadsereg végnapjaiban.
Szóval én egyrészt nagyon aggódom amiatt, hogy mit képzelnek az akkori sorállományúak harcértékéről. Ugyebár nem nagyon van már más, akit behívhatnának.
Jelenleg azok az emberek lassan teljesen kifutnak a sorozott rendszerből, akik még elfogadható képzést kaphattak a Néphadseregben.
A svájciak felfogása nekem sokkal szimpatikusabb. :)

Egy kis érdekesség, hogy a vajda strómanjának: Mészáros Lászlónak az üzlettársa, Szíj László nemcsak egyik vállalkozásán keresztül érdekelt hadiipari termékekben, konkrétan a HT Division fog a Nurol Makimákat fog vásárolni a török gyártótól, hogy továbbadja a honvédségnek a szokásos alkotmányos költségekkel, hanem egy másik, a Duna Aszfalt révén is, amely most az M8 autóutat építi. Na ki találja ki, hogy milyen katonai járművei vannak a Duna Aszfaltnak, amiket pont ellentétes irányban, a Honvédségtől vásárolhatott anno!

FIFORJu.png

dmmpsnP.png

a képek forrása: Margelio111 posztja az SSC fórumon.
Politizálj mar meg egy kicsit.

A II.vh-s részt szerintem senki a világon nem tudná rendesen megmondani.Rengeteg fegyvert adtak át a németek azért,hogy valamennyire harcképesek legyün.Ezután,hogy ebből mit rendszeresítettek meg mi az amit csak használtunknszerintem örökrw homály marad.
A Madsen golyószóró is rendszerben volt a két háború között, 44-ben elő is kerültek mikor már égett a ház.

Volt szakképzés is 2 hónap, meg elég sok vaktöltényes mozgásos harcászkodás Csobánkán. Megmondom őszintén, hogy lassan 20 év távlatában nem emlékszem mindenre. Valószínűleg a képzésünk okán elég sok volt a tantermi óránk. Az is lehet, hogy a szűk időkeretbe már nem fért bele. Dehát az akkor még több év anyagát nem lehet 4 hónapba beletenni.
Arra volt elég, hogy jól érezük magunkat, meg hogy akinek volt némi kis esze, az rájöjjön, hogy mennyire nem tudunk még semmit. :p
Viszont abban eléggé biztos vagyok, hogy az akkori normál sorállományúak sem rohangálhattak éles lőszerrel egymás körül. o_O Akkor még sokkal jobban féltek bármifajta "komplikációtól" a soros hadsereg végnapjaiban.
Szóval én egyrészt nagyon aggódom amiatt, hogy mit képzelnek az akkori sorállományúak harcértékéről. Ugyebár nem nagyon van már más, akit behívhatnának.
Jelenleg azok az emberek lassan teljesen kifutnak a sorozott rendszerből, akik még elfogadható képzést kaphattak a Néphadseregben.
A svájciak felfogása nekem sokkal szimpatikusabb. :)

Az a baj,hogy nagyon sokan vannak még akik úgy gondolnak a mostani legénységi állományra mint azokra a sorosokra akikről beszélsz.
Egyébként azok a lőgyakorlatok amiket a sorosoknak is meg kellett volna lőniük elég sok mozgást tartalmaznak, viszont nagyon nagy hátrányuk az,hogy szinte kizárólag csak arra képzik ki a katonát hogy én vagyok valahol velem szemben meg az ellenség.Semmilyen manővert nem lehet velük begyakorolni azon kívü,hogy rohamozol 12 óra irányba vagy elszakadsz 6 óra irányba.

Olyanokról, hogy réstűz, a harcjármű a rohamozó gyalogság feleltt tüzel ne is beszéljünk.

Olyanokról, hogy réstűz, a harcjármű a rohamozó gyalogság feleltt tüzel ne is beszéljünk.
Ha előveszel egy régi manuált,akkor abban bizony benne van az összes tűzfajta.És papiron ezek benne is voltak a kiképzési tervben-csak éppen gyakorlatilag nem.Minek is tanitották volna?Félévente 9lőszert ellövögető legénységi állománnyal istenkisértés lett volna egy átlövéses fedezőtüzet csinálni.Jóval többet kellet volna ahoz költeni a kiképzésre.És ez nem csak a lőszer árát jelenti.Több és jobb kiképzőpálya,tananyag,nameg kiképző kellet volna hozzá.És lőszer