• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Eltűnt egy kínai újságíró Vuhanban, aki a városon belülről kritikusan tudósított a koronavírusról, írja a CNN. Ahogy a lap fogalmaz: “újabb igazmondót hallgattattak el”.
https://index.hu/kulfold/2020/02/09/kinai_koronavirus_eltunt_ferfi_eltussolas/

Olvasónk egy a koronavírus gócpontjának tekintett Vuhantól több ezer kilométerre lévő tartományban él, de a kínai hatóságok ott is nagyon szigorúan ellenőriznek. Az olvasónk által küldött képen az látszik, ahogy az egyik út mellett kialakított ellenőrzőpontnál védőfelszerelésbe öltözött emberek mérik meg az utazók testhőmérsékletét. A beszámolók szerint akinél lázat jelez a műszer, azt azonnal kórházba viszik.
https://index.hu/mindekozben/poszt/...ltozott_emberek_merik_a_lazat_a_kinai_utakon/
Remelem is hogy ugy tesznek. Mi abban a borzalmas ha korhazba visznek egy jarvany kozepen mert elkaptak?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ahogy novekedett a fertozottek szama naprol napra nagyjabol 3-4 hettel ezelott, ugy egyre tobben is fognak meghalni naponta meg par hetig. Viszont a gyogyultak szama is egyre tobb lesz ugyanezert. Tovabba most csokkent valamit az uj betegek szama, tehat 3-4 het mulva csokkenni fog mindket mutato. Aranyaiban pedig egyre tobben gyogyulnak meg mint ahanyan meghalnak. Talan sikerult valami ezen a heten, es forduloponthoz ertunk. Remelem majusra mar a multe lesz ez a jarvany. A gazdasag meg kibirja ha kicsit emiatt befekez, ugyis egy varhato valsaggal tomik a fejunk mar ket eve. Igy legalabb iranyitottan levezetheto az is.
Örülnék neki én is, de sajnos volt egy cikk, ami rámutatott, hogy mi másért csökkenhet a regisztrált fertőzöttek száma:

"Megrázó interjúban számolt be családja a túlélésért folytatott küzdelméről egy 33 éves vuhani nő a BBC-nek. Vencsun Vang a járvány kitörése óta elvesztette nagybátyját, édesapja válságos állapotban van, és már anyja és nagynénje is mutat tüneteket. "A CT alapján a tüdejük fertőzött. A fivérem is köhög, és már neki is légzési nehézségei vannak" - mondta."

És erről van szó:
"A helyzetük igazán attól drámai, hogy gyorstesztek hiányában egyiküknél sem diagnosztizálták hivatalosan a fertőzést, így édesapja hiába van válságos állapotban, és szorul a nap 24 órájában lélegeztetésre, kórházba nem veszik fel.

A városban több karanténzónát is létrehoztak olyanoknak, akiket ugyan nem diagnosztizáltak a fertőzéssel, de tüneteik vannak. Ezekben a karanténzónákban viszont nem kapnak megfelelő ellátást. Vang nagybátyja egy ilyen zónában vesztette életét.

"Az anyukám és a nagynéném az állapotuk ellenére minden nap elmennek a kórházba, hátha sikerül egy ágyat szerezniük az apukámnak, de egy kórház se fogadja be őket" - mondta. A karanténzónába nem akarnak bemenni. "Amikor először oda vittük apámat és a nagybátyámat, azt hittük, hogy az egy kórház, de kiderült, hogy csak egy szálló. Se orvos, se nővér, se fűtés nem volt. Mindössze egy hideg vacsorát kaptak, és amikor a nagybátyám eszméletét vesztette, nem hívtak hozzá orvost.

"Ha a kormány utasításait követnénk, csak ilyen karanténzónákba mehetnénk. De ha odamennénk, az apámmal is csak az történne, mint a nagybátyámmal. Akkor már inkább halunk meg otthon" - mondta Vang, aki szerint a történetük nem egyedi, "még sok olyan család van, mint a mienk, hasonló helyzetben".

Tehát vannak az ellátásért felelős kórházak és vannak ún. karanténzónák, ahová a fertőzöttséggel gyanúsíthatóakat viszik, mert nincs elég teszt és a kórházakba csak egy töredék jut be naponta. Ennek a statisztikában az lenne a jele, hogy a regisztrált új fertőzöttek száma megtorpan a halálozásokéval nagyjából együttesen, mert a potenciális haldoklók jelentős része is a karanténzónába szorul ellátás helyett. Ez történt elseje óta:

Screenshot-2020-02-09.png


Úgy tűnik háromezer tesztet tudnak naponta végezni, ennyi lehet a kapacitásuk, aminek úgy-ahogy férőhelyet biztosítanak (megjegyzem, megjelentek a sátortáborok/tábori kórházi infrastruktúrák sátrakban a tömegek elhelyezésére alkalmas létesítmények körül, feljebb van videó ilyenről, ez már durván szükségellátás!). Itt ebben a táblázatban láthatod azt is, hogy a halottak és felgyógyulók száma nagyjából megalapozza, hogy a súlyos betegek száma stagnálhasson. Egyszerűen elértek a falhoz, Vuhanban biztosan. Viszont azt te is látod, hogy a halálozások számának továbbra is növekednie kellene a fertőzés hetekkel ezelőtti növekedési ütemét reprodukálva, hiszen nem két-három nap a kifutási idő, ehelyett csökken az is! Magyarán súlyos állapotban lévő haldoklók tucatjai nem kerülnek kórházba, regisztrálásra és ebből adódóan meghalnak anélkül, hogy bekerülnének a koronavírus hivatalos áldozatai közé.

Nem vagyok optimista, a tény, hogy egyre keményebben csapnak le a kínai hatóságok arra, akik beszámolókat tesznek közzé muttatja, hogy megváltozott a környezet. Úgy indult, hogy tartományi szinten az eltussolás volt a helyi utasítás, ezt követte a probléma központi felismerése és a nyíltságra utasítás, ami néhány napig élt is, de ma már újra keményen üldözik azokat, akik beszámolókat tesznek közzé a helyzetről. Ez központi utasítás lehet, mert a tartományok nem mernének szembemenni a központi akarattal. Az pedig azt jelzi, hogy a hivatalos statisztikák pár napja a bohóctréfa kategóriába tartoznak és csak azok a beszámolók maradtak nekünk a helyzet felmérésére, amik valahogy kiszivárognak a nyugati médiákba, hogy az olyan fakenews gyárak, mint a BBC kedvük szerinti kontextusban közölhessék a valósághoz még a nyugati szerkesztői gyakorlat után is közelebb álló információkat, mint a kínai kommunisták központilag dizájnolt hazugságait.

Ha az új fertőzötteket tesztelés nélkül karanténzónákba küldik meghalni, vagy maguktól felgyógyulni, akkor persze, hogy javulnak a statisztikák. Nyilván erre van szüksége a teljes leálláshoz közel került kínai gazdságnak is. De a világnak nem.

Nagyon ne legyél egyelőre optimista!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Frissítette a cikket a 24.

"A tárca sajtóosztálya tájékoztatása szerint „a BM semmilyen utasítást nem adott sem a Szent László Kórháznak, sem más egészségügyi intézménynek. A megelőző járványügyi eljárásrend kidolgozása – értelemszerűen – nem tartozik a tárca feladatkörébe.”
Visszatérve még a tegnapi 24-es cikkre, mikor szűrnek itthon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/csa...l-mikrobiologiai-vizsgalatot-vegezni-7760852/

"Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni – közölte Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség.

Hangsúlyozták: egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha a súlyos, akut légúti fertőzésben – láz, köhögés, fulladás – szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. Gyanúsnak tekintik az akut légúti fertőzés esetén azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek – tették hozzá.

Közölték: a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik."
 
  • Tetszik
Reactions: zeal
T

Törölt tag 2361

Guest
  • The Japanese Health Ministry on Friday confirmed 41 new cases of the new coronavirus on a quarantined cruise ship off the coast of Japan.
  • That brings the total cases on the ship to 61.
  • The ship, which is operated by Carnival’s Princess Cruises, is carrying about 3,700 passengers and crew at the port of Yokohama.
https://www.cnbc.com/2020/02/07/new...3700-remain-quarantined-on-ship-in-japan.html

Eleg szepen terjed ez a hajon...


talaltak meg 60 fertozot szemelyt a hajon, mostma 130 beteg van...
https://www.japantimes.co.jp/news/2...ers-diamond-princess-cruise-ship-coronavirus/
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Remelem is hogy ugy tesznek. Mi abban a borzalmas ha korhazba visznek egy jarvany kozepen mert elkaptak?
.
.
Ez akkor szivas, ha van valami közömbös lazas bajod, de az nem koronavirus, mondjuk siman influenzas vagy. Erre elkapnak valami meröponton, bevisznek valami jarvanykorhazba, ahol viszont jo esellyel tenyleg kapsz koronavirust valakitöl.
Tehat en a jo megoldasnak azt latnam, hogy oke elkaptak, akkor levesznek rolam tesztet ami par ora alatt valaszt ad (az oroszoknal pl van tesztjuk ami 7 ora alatt ad valaszt), addig a meröpont közeleben par szendviccsel es ket palack uditövel bezarnak egy elözöleg fertötlenitett szobaba (pl ideiglenes kontenerszobak, mindegy) ott egyedul vagyok, azutan csak akkor visznek jarvanykorhazba, ha a tenyleg fertözött vagyok. Ezeket az ideiglenes karantent örzik, ha meg akarok szökni, eröszakkal is visszatartanak.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
.
.
Ez akkor szivas, ha van valami közömbös lazas bajod, de az nem koronavirus, mondjuk siman influenzas vagy. Erre elkapnak valami meröponton, bevisznek valami jarvanykorhazba, ahol viszont jo esellyel tenyleg kapsz koronavirust valakitöl.
Tehat en a jo megoldasnak azt latnam, hogy oke elkaptak, akkor levesznek rolam tesztet ami par ora alatt valaszt ad (az oroszoknal pl van tesztjuk ami 7 ora alatt ad valaszt), addig a meröpont közeleben par szendviccsel es ket palack uditövel bezarnak egy elözöleg fertötlenitett szobaba (pl ideiglenes kontenerszobak, mindegy) ott egyedul vagyok, azutan csak akkor visznek jarvanykorhazba, ha a tenyleg fertözött vagyok. Ezeket az ideiglenes karantent örzik, ha meg akarok szökni, eröszakkal is visszatartanak.


es ha NINCS eleg teszt????

a hatosagok meg szarnak ra az emberekre, csak a vezetok szep neve a fontos?

behajitsak az embert valahova es ki nem sz@rja le mi lesz..ugy is van meg egy milliard..

+nagyon jo dolog a ujsagirok, politikai ellenfelek b@sztatasara is..aki nem stimmel, behajitjak a karantenba, elzarjak a vilagrol ozt csa (alitolag azt az ujsagirot is elkaptak es behajitotak vmi elzart helyre..a nyugati sajto arrol beszel)...nem fognak egy ideig beszelni (vagy soha sem tobbe) ...

ez a karanten (ha az a 50+ millio nem kezd cirkuszolni) nagyon jo dolog lesz a nepesseg megjobb agymosasara es fegyelmezesere ;) legalabb lesz a kinai vezetosegnek valami haszna is belole
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
.
.
Ez a hajo azert erdekes, mert jol mutatja, hogy mennyire tud ez a virus terjedni. Zart közösseg, jol örzött kijarattal (ahol ki-becsekkolni kell, mint a repteren, csomagvizsgalat minden alkalommal) szoval nem lehet eltunni, es ha ott lazat mernek, akkor a betegek sem tudnak elbujni elöle, tehat a helyzet ott jol modellezi a valosagot. Az hogy csak ma febukkant 60 uj eset ott, es egy parezer fös közösseg mar 120 beteg körul jar, eleg aggaszto, ennek tukreben nehez elhinni, hogy odakint csak 40ezer beteg van eddig.
.
Bar az is igaz, hogy utaztam többször ilyen orias oceanjarokon (Costa, MSC), es tudom, hogy bar luxushajonak nevezik, es lehet ilyenekröl nagyon szep fotokat latni, de a gyakarlati valosag, hogy a bevetelt maximalizalni akarjak, es zsufoltak, szorosan van egyutt nagyon sok ember, igy a fertözesi kockazat is lehet nagyobb, mint kint. Pl a svedasztalos közös 3x etkezesek komoly tömegelmeny, szlalomozas a vallak között.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
es ha NINCS eleg teszt????

a hatosagok meg szarnak ra az emberekre, csak a vezetok szep neve a fontos?

behajitsak az embert valahova es ki nem sz@rja le mi lesz..ugy is van meg egy milliard..

+nagyon jo dolog a ujsagirok, politikai ellenfelek b@sztatasara is..aki nem stimmel, behajitjak a karantenba, elzarjak a vilagrol ozt csa (alitolag azt az ujsagirot is elkaptak es behajitotak vmi elzart helyre..a nyugati sajto arrol beszel)...nem fognak egy ideig beszelni (vagy soha sem tobbe) ...

ez a karanten (ha az a 50+ millio nem kezd cirkuszolni) nagyon jo dolog lesz a nepesseg megjobb agymosasara es fegyelmezesere ;) legalabb lesz a kinai vezetosegnek valami haszna is belole
.
.
Szerintem a kinai vezetöseg egyaltalan nem szarik a helyzetre, csak sajnos nincs gyogyszeruk a koronavirus ellen. Nekik nagyon is erdekuk lenne a problema megoldasa! Gondolj bele, a kinaiak esetleg beketurö nepek, es megszoktak, hogy veluk sokmindent meg lehet csinalni, de ekkor is eljöhet egy pont, amikor fellazadnak, mert mondjuk nincs etel, ivoviz, orvosi ellatas, es kitörnek a karantenbol, es a dolog egy erös poltikai felhangot kapva a part elleni lazadasba csap at. Nemreg a hongkongi zavargasok is mutattak, hogy Kina se sebezhetetlen, szerintem a kinai partvezetes nagyon is aggodik, hogy a tömeg ellenuk fordul. Reszben ezert is igyekeznek fokozottan elhallgattatni az egyeni hangokat.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
.
.
Ez akkor szivas, ha van valami közömbös lazas bajod, de az nem koronavirus, mondjuk siman influenzas vagy. Erre elkapnak valami meröponton, bevisznek valami jarvanykorhazba, ahol viszont jo esellyel tenyleg kapsz koronavirust valakitöl.
Tehat en a jo megoldasnak azt latnam, hogy oke elkaptak, akkor levesznek rolam tesztet ami par ora alatt valaszt ad (az oroszoknal pl van tesztjuk ami 7 ora alatt ad valaszt), addig a meröpont közeleben par szendviccsel es ket palack uditövel bezarnak egy elözöleg fertötlenitett szobaba (pl ideiglenes kontenerszobak, mindegy) ott egyedul vagyok, azutan csak akkor visznek jarvanykorhazba, ha a tenyleg fertözött vagyok. Ezeket az ideiglenes karantent örzik, ha meg akarok szökni, eröszakkal is visszatartanak.

Ezt egy picit nehéz lenne erőforrással bírni egy influenza (felső légúti) járványos időszakban, amikor egyidejűleg a lakosság 1-2%-a beteg, ami Kínában mondjuk 15-30 millió embert jelent.

Ha valaki lázas, az ne mászkáljon össze-vissza és ne terjessze a kórt, bármi is az. Az influenzát és a náthát se. Maradjon otthon. Ő akkor éppen munkaképtelen. Akkor is ha újságíró. A népegészségügyi/járványügyi szabályok pedig az újságírókra is vonatkoznak.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
Ezt egy picit nehéz lenne erőforrással bírni egy influenza (felső légúti) járványos időszakban, amikor egyidejűleg a lakosság 1-2%-a beteg, ami Kínában mondjuk 15-30 millió embert jelent.

Ha valaki lázas, az ne mászkáljon össze-vissza és ne terjessze a kórt, bármi is az. Az influenzát és a náthát se. Maradjon otthon. Ő akkor éppen munkaképtelen. Akkor is ha újságíró. A népegészségügyi/járványügyi szabályok pedig az újságírókra is vonatkoznak.
.
.
Hát igen, a járványnál az is egy kérdés, hogy mit bir a rendszer erőforrással, és hol szakad át a gát. Pl hány súlyos állapotú betegnek jut lélegeztetőgép, ez is egy szűk keresztmetszet, mert biztosan nem mindenkinek.
.
A spontán otthonmaradásra és a lakosság 100%-ban megbizhatóságára meg necces épiteni, épp mai cikk a sajtóban, hogy lépcsőházi biztonsági kamera felvett egy kinai társasházban, ahol sok igazoltan beteg él, szóval a kamera felvett egy nőt, amint az szándékosan leköhögte, vagy mi, tehát szándékosan meg akarta fertőzni egy szomszédja ajtókilincsét!
.
Vagy pl ez már fikció, de lakok Wuhanban, megbetegszem, sejtem, hogy koronavirusos tüdőgyulladás. Azt is tudom, hogy rengeteg a beteg, és ott már nem kapnék ellátást. Ekkor utolsó erőmmel megpróbálnék átszökni a határon valami fejlett ország felé, ahol még kevés a beteg, mert elkapnak ugyan a reptéren jó eséllyel és kórházba visznek, de ott még kevés a beteg, tehát jobb eséllyel kapok intenziv ellátást és lélegeztetőgépet.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Gazdasági hatások is kezdenek érződni. Hogy ennek mi lehet a vége, azt a korábbi 2003-as SARS járvány látottak
alapján igyekeznek belőni! Mondjuk szerintem ez most jóval komolyabb!
A pszichológiai része mindenképpen! Márpedig a tőzsdét alapvetően a jövőre vonatkozó várakozások mozgatják.
2003 még okostelefon sem volt és kékmadár meg face sem!
Mára viszont minden egyes hír "erősebb", ahogy kap egy bónusz flippert a virtuális térben!
https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/beteg-vilag-7723571/
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and tindalos