Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 887
82 412
113
Bennem már akkor is megfogalmazódott a hír igazságtartalmának kételye, mikor először olvastam itt a fórumon, de nagyon úgy adta elő itt a csóka, mint aki benfentes egészségügyis. Először csak utalt a "Kásler " írt levélre, majd több óra múlva betette a levelet. Ez után néztem meg mikor regisztrált ide a fórumra. Mit tesz isten aznap reggel ! :hadonaszos: Csak hát közben pörgött vagy öt oldalt a fórum, így nem akartam a kételyeimet elmondani, mert már egészen másról szólt a beszélgetés.

Már nem emlékszem, mi is történt?
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 081
10 239
113
Egy kis szines hír:
Rendszeresen utazok oszkar.hu -al Kaposvár
-Bp. viszonylatban. Rengeteg autó (12-15) között lehetett válogatni még március 11-én is.
Most megnéztem, csak 4 kocsi van hétfőre.
És az árak is felmentek ~15%-al, míg az üz.ag. nagyot zuhant azóta...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 887
82 412
113
A Nyugat-Balkán országaiban újabb szigorú intézkedések léptek életbe
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200328-peldatlan-szigor-szerbiaban-a-koronavirus-miatt.html
20200324szerbia-koronavirus1.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A légszennyezettség és a betegségek kapcsolata talán nem magától értetődő, az elmúlt évtizedekben mégis sokan meglátták a kettő közötti összefüggéseket: a malária szó például az olasz „mal'aria” (rossz levegő) kifejezésből ered, ahogy azt is megtanulták az emberek, hogy ha kellemetlen szagokat, például szennyvizet éreznek a levegőben, ott kórokozókra lehet számítani. A közvetlenebb kapcsolatra viszont több kutató igyekszik rávilágítani. „Összefüggés fedezhető fel a levegőben szálló részecskék magas koncentrációja és a COVID–19-járvány fertőzéses eseteinek száma között” – ebből a hipotézisből indít egy olasz kutatócsoport előzetes (vagyis a szokásos tudományos felülvizsgálati procedúrán még át nem esett) tanulmánya. A kutatók arra alapoznak, hogy a szálló por (vagyis a levegőben eloszlatott, 10 mikronnál kisebb átmérőjű, finomszemcsés anyagok) bizonyítottan hatékony hordozója különböző kémiai és biológiai szennyezőanyagoknak, például a vírusoknak – korábbi tanulmányokat már bizonyították, hogy az influenzavírusok, a légúti óriássejtes vírusok és a kanyaróvírusok is képesek rátapadni a szálló porra. A kutatók az olasz regionális környezetvédelmi hivatalok február 10. és 29. közötti légszennyezettségi adatait hasonlították össze a koronavírus-fertőzéses esetek alakulásával. Az összefüggés a Lombardiát is magába foglaló Pó-síkság vidékén a legjelentősebb: a körülbelül a magyar Alföld méretével megegyező területen februárban különösen magas volt a szállópor-koncentráció, és a vírus terjedése is messze itt volt a legnagyobb mértékű. Az olasz aeroszoltársaság (IAS) közleménye szerint a kutatási eredmények egyelőre limitáltak, ezért tovább kell vizsgálni a légszennyezettség és a vírus terjedése közötti lehetséges kapcsolatot. A Bolognai Egyetem kémiai tanszékének professzora, Laura Tositti is óvatosságra int: „A vírusok általában nem maradnak biológiailag aktívak, hacsak nem nagyon kedvezőek a körülmények.” Egy szintén friss amerikai előzetes tanulmány szerint három órán keresztül marad biológiailag aktív a SARS-CoV-2.
Olasz kutatók szerint ahol nagy a légszennyezettség, ott jobban terjed a koronavírus
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113







A pénteki nap halálozási csúcsa után sajnos szombaton is rengetegen, 889-en haltak meg Olaszországban koronavírus következtében, ez a második legtöbb haláleset egy nap alatt, mióta kitört a járvány. Így már több mint tízezer áldozatot szedett a koronavírus az országban. Az új regisztrált fertőzések száma 5947, összesen pedig már 92445-an fertőződtek meg.
Tovább tombol a járvány Olaszországban, már több mint tízezren haltak meg

Interjút adott a Spiegelnek Stefan Dräger, a világ legnagyobb lélegeztetőgép-gyártójának vezetője a koronavírus-járvány miatt kialakult piaci helyzetről. Egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg olyan óriási a kereslet a lélegeztetőgépekre és a maszkokra, hogy egyszerűen lehetetlen elég gyorsan gyártani az eszközöket. Dräger szerint cégét, a Drägerwerket naponta keresik a világ vezető politikusai, hogy rendeléseket adjanak le, gyártókapacitásaikat folyamatosan bővítik és új embereket vesznek fel, a cég részvényeire sem volt még soha ilyen magas a kereslet a tőzsdén. Dräger nemrég szerződést kötött a német kormánnyal arról, hogy egy meghatározott ütemterv szerint idén az év végéig leszállít 10 ezer lélegeztetőgépet. Közben viszont máshonnan is érkeznek rendelések, Sebastian Kurz osztrák kancellár például országa nevében 1000 gépet rendelt, de Dräger kénytelen volt lelombozni, hiszen csak 50 gép szállítását tudta azonnal vállalni a cég. Az amerikai hatóságok közben 100 ezer lélegeztetőgépre adtak le rendelést, de Dräger ennek teljesítését egyszerűen lehetetlen küldetésnek nevezte.
A világ legnagyobb lélegeztetőgép-gyártója szerint nincs az az isten, hogy le tudjon szállítani annyi gépet, amennyit kérnek tőle
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A következő két hét lesz az eddigi legkeményebb a koronavírus elleni küzdelemben Franciaországban – jelentette be Edouard Phippe miniszterelnök vasárnak. Egy olyan harcot vívunk, melyhez idő kell. Április első két hete nehezebb lesz, mint az a két hét, amit most éltünk át – mondta a miniszterelnök egy televíziós bejelentés során. Franciaország egymilliárd arcmaszkot rendelt, nagyrészt Kínából, és megduplázta intenzív osztályi kórházi ágyainak számát 10 ezerre.
Megszólalt a francia miniszterelnök: a következő két hét lesz az eddigi legkeményebb

Európában és az Egyesült Államokban "ostromállapot" van az új koronavírus terjedése miatt, miközben a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban, Kínában kezdik feloldani a korlátozásokat - írja szombati esti összesítésében az AFP francia hírügynökség.
Koronavírus: Európában és az Egyesült Államokban "ostromállapot" van

Több mint 52 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak New Yorkban, a város az amerikai járvány epicentruma lett. A gyors terjedés oka a magas népsűrűség és a város népszerű turisztikai célpont mivolta mellett az is lehetett, hogy a kórházakat teljesen felkészületlenül érte a járvány, több intézménynél még a dolgozók számára sem rendelték el a szükséges védőintézkedéseket.
Megvan, miért terjedt el olyan gyorsan New Yorkban a koronavírus

Egy új, közösen kibocsátott újjáépítési kötvényt szorgalmazott szombati lapinterjújában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki egyúttal drámai figyelmeztetést is intézett az uniós vezetők felé: ha mégsem sikerülne egy ilyen új konstrukciót kidolgozni, akkor szerinte az egész Európai Unió létjogosultsága kérdőjeleződne meg az emberek szemében.
Drámai olasz figyelmeztetés: ha nincs közös kötvény, vége lehet az EU-nak
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and tindalos

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 887
82 412
113
Egy új, közösen kibocsátott újjáépítési kötvényt szorgalmazott szombati lapinterjújában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki egyúttal drámai figyelmeztetést is intézett az uniós vezetők felé: ha mégsem sikerülne egy ilyen új konstrukciót kidolgozni, akkor szerinte az egész Európai Unió létjogosultsága kérdőjeleződne meg az emberek szemében.
Drámai olasz figyelmeztetés: ha nincs közös kötvény, vége lehet az EU-nak

Akkor remélem nem lesz közös kötvény!
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
És hol a sok angol emberke, vagy a migránsok?

Muszáj mezőgazdasági munkásokat toborozni, különben nem lesz gyümölcs és zöldség a brit áruházakban
Azonnal szükség van mezőgazdasági munkásokra, akik betakarítják a zöldséget és gyümölcsöt a nagy-britanniai földekről és üvegházakból - közölte a brit kormány. Hozzátették, akár különgépeket is Kelet-Európába kell küldeni, hogy minél hamarabb sikerüljön összetoborozni a kb. 90 ezer munkást, akire szükség lenne.
A nagyobb brit mezőgazdasági üzemek és földbirtokosok már most is küldenek repülőket kelet-európai munkásokért, viszont azt állítják, ez nem elég, ugyanis a koronavírus teljesen padlóra küldte a mezőgazdasági munkaerőpiacot, nincsenek már idénymunkáson az Egyesült Királyságban, ezért a brit kormánynak is lépnie kell.
A termelők az EU keleti fele mellett Oroszországból, Ukrajnából, Moldovából, Fehéroroszországból, a kaukázusi államokból és Barbadosról is próbáltak munkaerőt szerezni, de az EU-n kívüli országok többsége már a koronavírus miatt határzárat vezetett be, nem lehet onnan toborozni munkásokat. Legutóbb éppen Ukrajnában jelentette be a kormány, hogy meghosszabbítják a határzárat.
A brit termelők ezért az utóbbi napokban csak Litvániából, Romániából és Bulgáriából tudtak toborozni, de Litvánia azóta határzárat vezetett be, Románia pedig a repülést korlátozta. Ezért csak Bulgária maradt, ahol ugyan szintén határzár van, de a mezőgazdasági munkásokra ez nem vonatkozik, ők ugyanis kulcsfontosságú munkaerőnek számítanak a bolgár szabályozás szerint. Az egyetlen gond, hogy a legtöbb olcsó légitársaság, ami Bulgária és Nagy-Britannia között közlekedne, nem száll fel a gépeivel. Ezért maradnak a különgépek, amik Szófia és London között kb. 45 ezer euróba kerülnek. (Guardian)

https://444.hu/2020/03/28/muszaj-mezogazdasagi-munkasokat-toborozni-kulonben-nem-lesz-gyumolcs-es-zoldseg-a-brit-aruhazakban
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
  • Tetszik
Reactions: tindalos

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Egy új, közösen kibocsátott újjáépítési kötvényt szorgalmazott szombati lapinterjújában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki egyúttal drámai figyelmeztetést is intézett az uniós vezetők felé: ha mégsem sikerülne egy ilyen új konstrukciót kidolgozni, akkor szerinte az egész Európai Unió létjogosultsága kérdőjeleződne meg az emberek szemében.
Drámai olasz figyelmeztetés: ha nincs közös kötvény, vége lehet az EU-nak
Jó, akkor vége van, de a járvány nem ad felmentést a felelős gazdaságpolitika alól, Magyarország nem fogja megfizetni a balliberálig gazdasági csődök árát, mi azért szavazunk a Fidesz-re, hogy ne legyen csőd és ezt az eredményt hozzák is! Merthogy a közös kötvény arról szólna, hogy a felelősen gazdálkodók fizessék meg az olasz meg még ki tudja milyen elkúrások árát! Szóval ha a kétbalkezes Conte-kormány nem boldogul, akkor talán le kellene mondania!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 932
113
És hol a sok angol emberke, vagy a migránsok?

Muszáj mezőgazdasági munkásokat toborozni, különben nem lesz gyümölcs és zöldség a brit áruházakban
Azonnal szükség van mezőgazdasági munkásokra, akik betakarítják a zöldséget és gyümölcsöt a nagy-britanniai földekről és üvegházakból - közölte a brit kormány. Hozzátették, akár különgépeket is Kelet-Európába kell küldeni, hogy minél hamarabb sikerüljön összetoborozni a kb. 90 ezer munkást, akire szükség lenne.
A nagyobb brit mezőgazdasági üzemek és földbirtokosok már most is küldenek repülőket kelet-európai munkásokért, viszont azt állítják, ez nem elég, ugyanis a koronavírus teljesen padlóra küldte a mezőgazdasági munkaerőpiacot, nincsenek már idénymunkáson az Egyesült Királyságban, ezért a brit kormánynak is lépnie kell.
A termelők az EU keleti fele mellett Oroszországból, Ukrajnából, Moldovából, Fehéroroszországból, a kaukázusi államokból és Barbadosról is próbáltak munkaerőt szerezni, de az EU-n kívüli országok többsége már a koronavírus miatt határzárat vezetett be, nem lehet onnan toborozni munkásokat. Legutóbb éppen Ukrajnában jelentette be a kormány, hogy meghosszabbítják a határzárat.
A brit termelők ezért az utóbbi napokban csak Litvániából, Romániából és Bulgáriából tudtak toborozni, de Litvánia azóta határzárat vezetett be, Románia pedig a repülést korlátozta. Ezért csak Bulgária maradt, ahol ugyan szintén határzár van, de a mezőgazdasági munkásokra ez nem vonatkozik, ők ugyanis kulcsfontosságú munkaerőnek számítanak a bolgár szabályozás szerint. Az egyetlen gond, hogy a legtöbb olcsó légitársaság, ami Bulgária és Nagy-Britannia között közlekedne, nem száll fel a gépeivel. Ezért maradnak a különgépek, amik Szófia és London között kb. 45 ezer euróba kerülnek. (Guardian)

https://444.hu/2020/03/28/muszaj-mezogazdasagi-munkasokat-toborozni-kulonben-nem-lesz-gyumolcs-es-zoldseg-a-brit-aruhazakban
A nagy nyugat, egy régi világbirodalom, éhenhalhat a lenézett keleti biorobotok nélkül;)?

Nem akarom elhinni, fáj ott a dereka mindenkinek hogy nem tud lehajolni a répáért, vagy mi ?!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113
És hol a sok angol emberke, vagy a migránsok?

Muszáj mezőgazdasági munkásokat toborozni, különben nem lesz gyümölcs és zöldség a brit áruházakban
Azonnal szükség van mezőgazdasági munkásokra, akik betakarítják a zöldséget és gyümölcsöt a nagy-britanniai földekről és üvegházakból - közölte a brit kormány. Hozzátették, akár különgépeket is Kelet-Európába kell küldeni, hogy minél hamarabb sikerüljön összetoborozni a kb. 90 ezer munkást, akire szükség lenne.
A nagyobb brit mezőgazdasági üzemek és földbirtokosok már most is küldenek repülőket kelet-európai munkásokért, viszont azt állítják, ez nem elég, ugyanis a koronavírus teljesen padlóra küldte a mezőgazdasági munkaerőpiacot, nincsenek már idénymunkáson az Egyesült Királyságban, ezért a brit kormánynak is lépnie kell.
A termelők az EU keleti fele mellett Oroszországból, Ukrajnából, Moldovából, Fehéroroszországból, a kaukázusi államokból és Barbadosról is próbáltak munkaerőt szerezni, de az EU-n kívüli országok többsége már a koronavírus miatt határzárat vezetett be, nem lehet onnan toborozni munkásokat. Legutóbb éppen Ukrajnában jelentette be a kormány, hogy meghosszabbítják a határzárat.
A brit termelők ezért az utóbbi napokban csak Litvániából, Romániából és Bulgáriából tudtak toborozni, de Litvánia azóta határzárat vezetett be, Románia pedig a repülést korlátozta. Ezért csak Bulgária maradt, ahol ugyan szintén határzár van, de a mezőgazdasági munkásokra ez nem vonatkozik, ők ugyanis kulcsfontosságú munkaerőnek számítanak a bolgár szabályozás szerint. Az egyetlen gond, hogy a legtöbb olcsó légitársaság, ami Bulgária és Nagy-Britannia között közlekedne, nem száll fel a gépeivel. Ezért maradnak a különgépek, amik Szófia és London között kb. 45 ezer euróba kerülnek. (Guardian)

https://444.hu/2020/03/28/muszaj-mezogazdasagi-munkasokat-toborozni-kulonben-nem-lesz-gyumolcs-es-zoldseg-a-brit-aruhazakban

Majd ha éhínség lesz, mennek az angolok is a földet túrni, csak addigra késő lesz. Egyébként sem tudja magát Nagy-Britannia ellátni élelemmel. a két vh-ban sem tudta.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
Lassan de biztosan növekszünk.

Magyarország:
343 fertőzött (+43)
298 aktív eset (+42)
34 gyógyult (-)
11 elhunyt (+1)
10303 mintavétel (+1028)
87 kórházi karanténban (-13)
4759 házi karanténban @jurgenbauer nem friss adat

Regisztrált fertőzött:
10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 329 magyar állampolgár
A legtöbb napi teszt tegnap, lasssan duplázzuk az ezret, de automatikusan nem duplázódik a betegek száma. Ezzel együtt az is napi csúcs, de ez azonos tesztmennyiségnél is nőne a betegség dinamikájából adódóan.

408 fertőzött (+65)
361 aktív eset (+63)
34 gyógyult (-)
13 elhunyt (+2)
12148 mintavétel (+1845)
71 kórházi karanténban (-16)
7302 házi karanténban

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 394 magyar állampolgár.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
A legtöbb napi teszt tegnap, lasssan duplázzuk az ezret, de automatikusan nem duplázódik a betegek száma. Ezzel együtt az is napi csúcs, de ez azonos tesztmennyiségnél is nőne a betegség dinamikájából adódóan.

408 fertőzött (+65)
361 aktív eset (+63)
34 gyógyult (-)
13 elhunyt (+2)
12148 mintavétel (+1845)
71 kórházi karanténban (-16)
7302 házi karanténban

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 394 magyar állampolgár.
Ahogy nő a betegek száma megszűnik a kórházi karantén és otthoni karanténra váltunk.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer