Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 202
20 232
113
Ha nem kapsz épp levegőt nemk.rvára mindegy a tanusítványa?
Választhatsz, ebből a szarból nyomják beléd vagy megfulladsz.
Tehát dobjuk ki a több évtized tapasztalatait jelentő szabványokat? És vele együtt a kórház ellátási felelősségét is?
Jöjjön az as típusú (ahogy sikerült) rendszer? Most épp a lélegeztetésben, aztán majd másban?
Jó messzire vezet ez a felfogás a normalitástól.

Nem eü.-ben, de én készítettem prototípust. Működött is remekül. Én és a társam bármikor közbe tudott lépni, ha valami nem stimmelt. És senki más!
A prototípus az a terméknek legfeljebb 20-30%-a. Csak kell több prototípus meg pár évtized mire ezt valaki átlátja.
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Kicsit off. Nekem az volt a legmegdöbbentőbb, hogy talán a Viktoriánus farmról szólő évadban, tehát az 1800-as évek vége, már volt lóvontatásos aratógép, mig nagymamámék még a 40-es évek végén is kaszával meg sarlóval arattak és szedték a kévét. Ma meg pár hét alatt egy új gép elér bárhova a földön.
Elért akkor is.
Már 1889-ben volt aratógépverseny is Magyarországon. Csak a kisparaszt nem tudta megfizetni, a nagyobb gazdáknak (jó minőségű 15-20 hold felettieknél) a 20-as években elterjedt volt.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Újra a tesztelésekről - a PCR teszt, ami ugyan a legmegbízhatóbb, de igen macerás és hosszan tartó. Állandóan hírek jönnek a tesztelés szükségességéről. Ez igaz is meg nem is. Kell tesztelni, ugyanakkor az ész nélküli tesztelés sehova nem vezet, tehát az sem jó. A fontossági kritériumok alapján érdemes tesztelni. Pld nem érdemes tesztelni AZONNAL egy teljesen LEZÁRÁSRA KERÜLŐ INTÉZMÉNYBEN, csak ha már megjelennek a tünetek. Sokkal fontosabb inkább az ilyen teljes karanténokban a lehető legnagyobb AZONNALI elszeparálása az embereknek egymástól. Ismétlem hogy ez a karanténon belül van !!! A gyors-tesztek a fertőzés kezdeti szakaszában szinte teljesen használhatatlanok, csak a tünetek megjelenése után működnek viszonylag kielégítően. (70% hatékonyság az elméletileg elvárt, tehát NEM 100% !!!) A tünetmenteseknél szinte lehetetlen kimutatni gyors-tesztekkel hogy vírushordozók ! Ugyan így jelenleg a fertőzőképességük sem ismert !!!! A biztosan fertőzők a tüneteket is produkáló fertőzöttek !

Koronavírus: így működik a PCR-teszt
- a HáziPatika tájékoztatója a PCR tesztről

Ez egy magán laboratórium ami vállal / végez PCR teszteket. Most valószínűleg NEM, mivel minden elérhető PCR teszt lehetőséget bevonnak eggysítve őket az állami védekezéssel, azok ideiglenes részeivé válnak.
Molekuláris mikrobiológiai laborvizsgálatok (PCR vizsgálatok)

14 millióba kerül jelenleg egy PCR tesztelő gép, ráadásul egy rakás minden kell még a működtetéséhez, és ugye hozzáértő személyzet is kell hozzá, na meg megfelelő fertőzés védelembe sorolt labor, had ne soroljam, szóval ez nem az amelyik géppel majd házhoz mennek tesztelni. Ezeket nem árt ha mindenki tudja.
A berettyóújfaluiak két nap alatt összedobtak 14 milliót a koronavírus tesztelésére alkalmas készülékre

A SARS-CoV-2 vírus genomjának feltérképezését Dr. Kemenesi Gábor virológus irányításával végezték el. Ez az ő egyik korábbi tájékoztatója a tesztelési lehetőségek elmagyarázásáról, melyiktől mit várhatunk.
A tesztelési lehetőségekről video, a szakember Dr. Kemenesi Gábor virológus (PTE) tájékoztatója

Dr. Kemenesi Gábor egy kiemelten fontos szakember a PTE csapatában, aki többek között a vírus magyarországi genomjának szekvenálását is ő irányította. (a cikk végén oda is írták). A cikk elején több fontos cikk linkje is van, ahol a szakemberek interjúi olvashatók. (ezek ugye nem bulvár cikkek, amik holnapra elévülnek, tehát érdemes belenézni ha érdekel valakit) A cikkben szereplő Jakab Ferenc, a PTE professzora irányítja a koronavírus-kutatócsoportot, tehát jelenleg az ország egyik legfontosabb szakembere nyilatkozott. Ő a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője, aki Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából koronavírus elleni védekezés keretében a tíz akciócsoport egyikét vezeti. A tíz munkacsoport egyike a koronavírus-kutatócsoport. A csoport feladata egy, a vírussal szemben hatékony vakcina kifejlesztése. A cikkben a nemrég általam linkelt video is megtalálható, ahol rekord sebességgel szekvenált magyarországi SARS-CoV-2 vírus szekvenálásáról, ennek nemzetközi vonatkozásairól és jelentőségéről beszélt.
Koronavírus - nagy munkába kezdenek a magyar kutatók - az Infostart cikke
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
https://m.hvg.hu/vilag/20200329_200_ezer_halottra_is_lehet_szamitani_az_Egyesult_Allamokban

" A New York-i Kennedy repülőtérre vasárnap délelőtt szállt le az a gép, amely Kínából szállított orvosi eszközöket, köztük kesztyűket, maszkokat, műtőben használatos köpenyeket. Ezeket New York államban, New Jerseyben és Connecticutban osztja majd szét a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA).

A Fehér Ház közlése szerint további szállítmányok várhatóak Kínából. Ez ügyben Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója tárgyalt Pekinggel."


Aztakurva.Mikor még fél éve is gazdasàgi hàborút vivsz egy màsik orszàggal, mert félted a gazdasàgi, katonai hegemóniàdat, aztàn mész a màsik orszàg kormànyfõjéhez talpat nyalni, mert minden termelöi kapacitàst kivittél hozzà a szent profit nevében. Milyen egy durva pillangóeffektus màr, mikor csak azért, mert a vilàg végén egy analfabéta kinai denevérlevest evett, borul a vilàgrend. De legalàbbis nagyot fog vàltozni decemberig. Édes Istenem, mikor egy fapàlcàra felhûzott, megperkelt denevéren mûlik a vilàg sorsa. Ilyet kitalàlni sem lehetne.....
Azért azt a "nem mellékes információt" is tegyük hozzá, hogy kínának nem csak az US, de az egész fejlett világ életben tartása az létkérdés, ugyanis ha ezek tényleg összeomlanak gazdaságilag, az ő bevételeik és gazdaságuk is összeomolhat, annak ellenére, hogy a világ vezető országai közül várhatóan ők szenvedték el a legkisebb "érvágást" COVID-19 járvánnyal kapcsolatban. Tehát a jó pozíciójuk igen hamar átfordulhat negatívba, és ezt ők is nagyon jól és pontosan tudják !!! Szóval kína segítsége nem pusztán az erkölcsből és a felelősségből tevődik össze, hanem jóóó nagy adag gazdasági érdeke is fűződik hozzá ! :) Ezt azért nem árt észben tartani ! ;)
 
T

Törölt tag 008

Guest
Tehát dobjuk ki a több évtized tapasztalatait jelentő szabványokat? És vele együtt a kórház ellátási felelősségét is?
Jöjjön az as típusú (ahogy sikerült) rendszer? Most épp a lélegeztetésben, aztán majd másban?
Jó messzire vezet ez a felfogás a normalitástól.

Nem eü.-ben, de én készítettem prototípust. Működött is remekül. Én és a társam bármikor közbe tudott lépni, ha valami nem stimmelt. És senki más!
A prototípus az a terméknek legfeljebb 20-30%-a. Csak kell több prototípus meg pár évtized mire ezt valaki átlátja.
Nem ezt mondtam, de normális nincs. Ennyi, NINCS.
Lehet választani. Nincs, vagy van valami amivel túlélheti. Ha vége a járványnak majd kidobálják és vesznek normálisat.
Ma ha megkérdezted volna azt a 700 olaszt aki meghalt, hogy csak tanúsítvány nélküli sufni van, kell-e gondolod elutasítják?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nincs kizárva, hogy pár nappal ezelőtt elkaphattam a koronavírust. Szombaton elég tréül voltam, meg nagyon fáradt is, úgy hogy semmit nem csináltam ami okozhatta volna. Az is furcsa volt, hogy izomláz szerű tüneteim voltak, csak attól, hogy fent voltam és itthon mentem. Persze lázam az egy szikra sem volt, azóta se. (nálam ez nem új) A gyanú akkor lett nagyon erős, amikor este tízkor rám-jött a köhögés is. Persze száraz köhögés. Sokat nem köhögtem, csak párat, aztán abbamaradt kb. 1,5 - 2 óra után. Nagyon lepusztultam kb. 1,5 - 2 napra. "A"-s vércsoportom van, akik állítólag fogékonyabbak erre a vírusra. Tegnap meg reggel a boltban hát nem egy nő elkezd mellettem köhögni ? Se ruhába, se papírzsepikendőbe, csak úgy simán a bolt levegőjébe ? Természetesen maszk az sehol ! (nem volt rajta, én meg még mindig nem kaptam, csak ígérik egy ideje hogy hoznak) Nem nagy bolt, simán kimehetett volna az utcára, de minek ? Ráadásul mellettem... Én betartottam a két métert mindenkinél, meg az otthonmaradást is. Itt egyébként meg van szabva 3 főben a maximális vásárlók száma is, meg betartják 9-12-ig az időablakot. (ez még olyan 8 előtt volt, hogy biztosan bejussak még 9 előtt) Szóval ilyenek az emberek, sajnos nem sok jövőt jósolok a karanténnak, mert mindig van pár ilyen kretén, aki nem törődik semmivel, aki mindent felrúg. Ez nem is környékről való volt, mert még sosem láttam. Akiknek van már álarca azok viszont mind használják már napok óta, mert rengeteg emberen láttam az utcán, meg a boltokban is használják már jó ideje. Viszont csak nem ér ide egy szállítmány, hogy mindenkinek lenne, csak az ígéretek vannak folyamatosan, hogy jön-jön, persze... na de mikor ???
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 536
45 032
113
Nem ezt mondtam, de normális nincs. Ennyi, NINCS.
Lehet választani. Nincs, vagy van valami amivel túlélheti. Ha vége a járványnak majd kidobálják és vesznek normálisat.
Ma ha megkérdezted volna azt a 700 olaszt aki meghalt, hogy csak tanúsítvány nélküli sufni van, kell-e gondolod elutasítják?
Így van. Szíriában, ukránoknál pont ilyen megfontolásból röffentik be a T34-et, gyártanak hordó bombát. Nincs más! A semmitől a valami több, ennyi.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Azért azt a "nem mellékes információt" is tegyük hozzá, hogy kínának nem csak az US, de az egész fejlett világ életben tartása az létkérdés, ugyanis ha ezek tényleg összeomlanak gazdaságilag, az ő bevételeik és gazdaságuk is összeomolhat, annak ellenére, hogy a világ vezető országai közül várhatóan ők szenvedték el a legkisebb "érvágást" COVID-19 járvánnyal kapcsolatban. Tehát a jó pozíciójuk igen hamar átfordulhat negatívba, és ezt ők is nagyon jól és pontosan tudják !!! Szóval kína segítsége nem pusztán az erkölcsből és a felelősségből tevődik össze, hanem jóóó nagy adag gazdasági érdeke is fűződik hozzá ! :) Ezt azért nem árt észben tartani ! ;)
De azert valószínüleg Kina sem ingyen adta ezeket az eszközöket. És talán tenyleg el kellene gondolokodni, hogy jó e az ha mindent kiszervezünk Kínaba mert olcsó. Lasan lassan mindenhová kina szállít cuccokat ez így jó?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ha gyanús, hogy megfertőződtél, akkor miért nem maradsz otthon és hívod fel a körzetit?

:rolleyes:
Tegnap reggelre minden elmúlt. Azért 1 nap alatt nem játszódhatnak le a tünetek, ezek szerintem csak véletlen egybeesések voltak nálam. Gyanúsnak gyanús volt, ez kétségtelen.

Amúgy ha ismernéd a körzetinket, akkor tudnád, hogy ez tök felesleges hogy felhívjam. Brutális dolgokat tudnék mesélni róla. meg másikról, annál voltam korábban, de az is olyan. Azért is szedtem tőle a cuccaimat. A korábbiaknál is ott voltam, kezdetektől, születésemtől, de ez a kettő most kutyaütő, nem körzeti orvos.

Amúgy én senki közelébe nem mentem, és tegnap egy fél az nem sok, de annyit sem köhögtem egész nap !!! Szóval abba biztos lehetsz, hogy én nem fertőztem meg senkit, ha tényleg el is kaptam !!!! Az meg a másik, hogy én nem vásároltam halomba mindent ! A harmadik meg amiért mocskosul pipa vagyok, hogy egy rohat maszkot nem hoznak már 1,5 hete, hiába kértem !!!! (több helyen is !!!!!) Én üljek otthon és egy majdnem tök üres boltban is ahol csak 3-an voltunk összesen (az eladóval együtt !!!!) a köcsög nő köhög a vak világba beltérbe ???? És én vagyok a hibás, aki még véletlenül sem ment senki közelébe ???? Azért álljon már meg a világ !!!! Nincs igazad !!! Maszknak meg már régen kéne itt is lenni !!!! DE CSAK "ÍGÉRET" VAN !!! AZT MEG NEM LEHET FELHÚZNI ! Szóval ne bactassá ez a rakás hülye között még te is, légyszíves... Amúgy épp az előbb kérdeztem a gyógyszertárat telefonon ! MASZK NINCS ! "ÍGÉRET" AZ NEKIK IS VAN HETEK ÓTA ! Szóval amúgy is elegem van itt mindenből... (meg néhány hülyéből, egyre többen vesztek meg az utóbbi években errefelé)
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
833
4 229
93
Azért azt a "nem mellékes információt" is tegyük hozzá, hogy kínának nem csak az US, de az egész fejlett világ életben tartása az létkérdés, ugyanis ha ezek tényleg összeomlanak gazdaságilag, az ő bevételeik és gazdaságuk is összeomolhat, annak ellenére, hogy a világ vezető országai közül várhatóan ők szenvedték el a legkisebb "érvágást" COVID-19 járvánnyal kapcsolatban. Tehát a jó pozíciójuk igen hamar átfordulhat negatívba, és ezt ők is nagyon jól és pontosan tudják !!! Szóval kína segítsége nem pusztán az erkölcsből és a felelősségből tevődik össze, hanem jóóó nagy adag gazdasági érdeke is fűződik hozzá ! :) Ezt azért nem árt észben tartani ! ;)
Nem errōl beszéltem. A vàmhàborù, Kina szopatàsa szerinted pàrhuzamosan fog menni azzal együtt, hogy most lerendeltek tölük azonnalosba annyi lélegeztetögépet és maszkot amit a kinai ipar ki bir okàdni magàbòl? Vagy úgy véled a mai napokban mindenki "csak" pénzzel fizet kinànak a cuccokért?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Tegnap reggelre minden elmúlt. Azért 1 nap alatt nem játszódhatnak le a tünetek, ezek szerintem csak véletlen egybeesések voltak nálam. Gyanúsnak gyanús volt, ez kétségtelen.

Amúgy ha ismernéd a körzetinket, akkor tudnád, hogy ez tök felesleges hogy felhívjam. Brutális dolgokat tudnék mesélni róla. meg másikról, annál voltam korábban, de az is olyan. Azért is szedtem tőle a cuccaimat. A korábbiaknál is ott voltam, kezdetektől, születésemtől, de ez a kettő most kutyaütő, nem körzeti orvos.

Amúgy én senki közelébe nem mentem, és tegnap egy fél az nem sok, de annyit sem köhögtem egész nap !!! Szóval abba biztos lehetsz, hogy én nem fertőztem meg senkit, ha tényleg el is kaptam !!!! Az meg a másik, hogy én nem vásároltam halomba mindent ! A harmadik meg amiért mocskosul pipa vagyok, hogy egy rohat maszkot nem hoznak már 1,5 hete, hiába kértem !!!! (több helyen is !!!!!) Én üljek otthon és egy majdnem tök üres boltban is ahol csak 3-an voltunk összesen (az eladóval együtt !!!!) a köcsög nő köhög a vak világba beltérbe ???? És én vagyok a hibás, aki még véletlenül sem ment senki közelébe ???? Azért álljon már meg a világ !!!! Nincs igazad !!! Maszknak meg már régen kéne itt is lenni !!!! DE CSAK "ÍGÉRET" VAN !!! AZT MEG NEM LEHET FELHÚZNI ! Szóval ne bactassá ez a rakás hülye között még te is, légyszíves... Amúgy épp az előbb kérdeztem a gyógyszertárat telefonon ! MASZK NINCS ! "ÍGÉRET" AZ NEKIK IS VAN HETEK ÓTA ! Szóval amúgy is elegem van itt mindenből... (meg néhány hülyéből, egyre többen vesztek meg az utóbbi években errefelé)

Ja, és ismételten nem sok jövőt jósolok a karanténnak ennyi köcsög mellett ! :)
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nem errōl beszéltem. A vàmhàborù, Kina szopatàsa szerinted pàrhuzamosan fog menni azzal együtt, hogy most lerendeltek tölük azonnalosba annyi lélegeztetögépet és maszkot amit a kinai ipar ki bir okàdni magàbòl? Vagy úgy véled a mai napokban mindenki "csak" pénzzel fizet kinànak a cuccokért?
Nem csak pénzzel fizetnek ! Pld. az olaszoknak is ígéretet kellett tenniük a kínaiaknak, hogy ha újra elfertőződnek, akkor segítenek nekik ! Előbb olvasd el az olasz kormányzati linketet, amiket 2-3 napja tettem ide ! Az olaszok már ki is estek a kína elleni vámháborúból, sőt lehet az oroszok elleni szankciókat is hamarosan törlik !
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 514
113
A legtöbb napi teszt tegnap, lasssan duplázzuk az ezret, de automatikusan nem duplázódik a betegek száma. Ezzel együtt az is napi csúcs, de ez azonos tesztmennyiségnél is nőne a betegség dinamikájából adódóan.

408 fertőzött (+65)
361 aktív eset (+63)
34 gyógyult (-)
13 elhunyt (+2)
12148 mintavétel (+1845)
71 kórházi karanténban (-16)
7302 házi karanténban

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 394 magyar állampolgár.
Mo.

447 fertőzött (+39)
398 aktív eset (+37)
34 gyógyult (-)
15 elhunyt (+2)
13301 mintavétel (+1153)
73 kórházi karanténban (+2)
7302 házi karanténban nem friss adat

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 433 magyar állampolgár