• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Többek számára talán érdekes téma, hogyan épül fel egy-egy haderő, ill. ennek egyes elemei.


HADSEREGCSOPORT - A hadseregcsoport (front) a legmagasabb katonai egység elnevezése, amely általában kettő vagy több szárazföldi hadseregből áll. A létszáma 400 000 és 1 500 000 fő között változik. A hadseregcsoport seregcsoportokra tagozódhat, pl. 2-2 hadsereg alkotott 1-1 seregcsoportot. A hadseregcsoport parancsnoka általában tábornagy (hadseregek tábornoka) *****

A szovjet Vörös Hadsereg terminológiája a front megnevezést használta, amely megfelelt a szövetséges hadseregcsoportnak . A front kifejezés ebben az értelemben nem a harcteret jelenti, hanem egy katonai szervezetet, amelynek egy, közvetlenül a frontparancsnoknak alárendelt légiflottája van.Rendeltetése hadműveleti és hadműveleti-hadászati feladatok végrehajtása volt egy hadászati vagy néhány hadműveleti irányban. Feladatait általában a szomszédos frontokkal és más csapatokkal együttműködve hajtotta végre, de néha önállóan is tevékenykedett. A németeknél a hadseregcsoport a hadseregeket összefogó hadseregcsoportok egy-egy hadászati irányban tevékenykedő csoportosítás A német hadseregcsoport szovjet megfelelője a frontcsoport.

HADSEREG - Hadseregnek nevezik ugyanakkor a fegyveres erőkön belüli egyes hadműveleti seregtesteket is, amelyeket több különböző fegyvernemű magasabb egységből hoznak létre, hadműveleti célok elérése, hadászati feladatok támogatása érdekében (például Második Magyar Hadsereg).
Parancsnoka általában vezérezredes (hadseregtábornok, tábornok, fegyvernemi marshall) ****

HADTEST
- A hadtest magasabb szintű, önálló harci egység, amely általában 3-5 hadosztályból, parancsnoki törzsből, esetleg támogató alegységekből áll.

Parancsnoka általában altábornagy. Ritkán alkalmazzák, mert önmagában egy hadosztály is önállóan működő egység, több hadosztályt együttes bevetésen (például hadjáratokon) pedig inkább hadseregbe szervezve irányítanak. Létszáma néhány tízezer fő a hadosztályok számától (és az általuk ellátandó feladattól) függően. Parancsnoka általában altábornagy (hadtesttábornok). ***

HADOSZTÁLY - A hadosztály (divízió, légió) 2-4 ezredből, ezredenként 3-4 zászlóaljból áll. Gyalogsági, páncélos, repülő (az I. és II. világháborúban lovassági) hadosztályok léteznek. Hagyományosan a legkisebb önálló hadműködésekre képesített seregrész - bár ez napjainkban már nem feltétlenül igaz. Parancsnoka általában vezérőrnagy (hadosztálytábornok). **

DANDÁR - A dandár (brigádia) több ezredből vagy zászlóaljból, parancsoki törzsből, illetve tüzérségi és támogató alegységekből álló katonai egység. Több dandár (2-4) tesz ki egy hadosztályt. A dandár létszáma körülbelül 3-6000 fő között van, parancsnoka rendszerint a dandártábornok (brigadéros) *

Ezred (regiment) - az ezred több zászlóaljból, illetve parancsnoki és támogató alegységekből álló katonai egység. Több ezred tesz ki egy hadosztályt (3-6 ezred). Létszáma körülbelül 1000 és 2500 fő között van, parancsnoka rendszerint ezredes (óbester). Régebben számos hadsereg szervezete az ezredeken alapult, napjainkban inkább a dandár-zászlóalj alapú szervezés az általános.

Zászlóalj - A zászlóalj több századból álló szárazföldi katonai egység. Több (2-4) zászlóalj tesz ki egy ezredet vagy dandárt. Vannak önállóan és kötelékben működő zászlóaljak. Egy zászlóalj létszáma körülbelül 3-800 fő, parancsnoka rendszerint őrnagy, önálló zászlóalj esetén alezredes, esetleg ezredes. A harcoló alegységeken kívül több támogató alegységet (harcbiztosító és logisztikai alegységeket) és parancsnoki törzset is magában foglal.
A zászlóalj szintű tüzér egységeket osztálynak nevezik.

Század - A század (kompánia) több (2-8) szakaszból álló katonai egység, létszáma általában 75 és 200 fő között van. Parancsnoka százados, esetleg főhadnagy.

A század szintű tüzér egységek elnevezése üteg. Az üteg néhány löveggel (tábori ágyú, tarack, mozsár) rendelkező tüzérségi alegység. A korszerű hadseregben az üteghez általában 2-6 löveg tartozik. A nagy űrméretű tüzérség ütegeiben többnyire 2, a kisebb űrméretűeknél 4-6 löveg van. Az ütegeket általában szakaszokra oszlanak, amelyekhez 1-3 löveg tartozik.


Szakasz - A szakasz (félszázad) egy olyan katonai egység elnevezése, amely 2-5 rajból áll. Ez megközelítőleg 30-50 katonát jelent. Általánosságban elmondható, hogy ez a legkisebb katonai egység, amelyet hivatásos tiszt vezet, rendszerint hadnagy, esetleg zászlós, törzszászlós. 30-50fő.

Raj - A raj (tizedalj) a legkisebb katonai egység elnevezése. Általánosságban elmondható, hogy 8-20 fő alkotja.Az egységet általában nem hivatásos tiszt vezeti.


Tűzcsapat/kezelőszemélyzet/Örs (régen pajtásság). Vezetője őrvezető (járőrvezető) vagy tizedes (káplár), 2-5 főből áll.


Forrás: wikipedia kiegészítve
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Venom85

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Aktív katonáktól kérdezném, a mai honvédségben - vagy a közeljövő tervezett honvédségében - hogy épül fel pl. egy dandár/zászlóalj, különös tekintettel a törzsekre, törzsre, logisztikai alakulatokra, vegyvédelmi/híradós és műszaki alakulatokra.

Ezeknek pl. milyen létszáma ill. eszköz/járműállománya van?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Aktív katonáktól kérdezném, a mai honvédségben - vagy a közeljövő tervezett honvédségében - hogy épül fel pl. egy dandár/zászlóalj, különös tekintettel a törzsekre, törzsre, logisztikai alakulatokra, vegyvédelmi/híradós és műszaki alakulatokra.

Ezeknek pl. milyen létszáma ill. eszköz/járműállománya van?

Ezt senki nem fogja neked leírni.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Igen.Minden létszám titok.

Oké. Mondjuk gondolom az összes környező ország katonai titkosszolgálatai név szerint ismerik az egész állományt, de rendben.

Akkor mi tudható mondjuk ugyanezekről a dolgokról egy jelenlegi U.S. Army/Bundeswehr, esetleg egy 87 utáni Néphadsereg esetén.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem, csak esetleges. Legalábbis meglepődnék, ha ilyen nevetséges adatok titkosak lennének! Igaz, még azt se voltak képesek közzétenni, hogy fog kinézni a nehézdandár mondjuk legalább századszinten, szóval igazából fene tudja, hogy a pizsamások éppen min ruggóznak!
Oké.
Akkor mi tudható mondjuk ugyanezekről a dolgokról egy jelenlegi U.S. Army/Bundeswehr esetén.
Minden, járműre, katonára lebontva, szép ábrákon bemutatva.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Nem, csak esetleges. Legalábbis meglepődnék, ha ilyen nevetséges adatok titkosak lennének! Igaz, még azt se voltak képesek közzétenni, hogy fog kinézni a nehézdandár mondjuk legalább századszinten, szóval igazából fene tudja, hogy a pizsamások éppen min ruggóznak!

Én is erre gondoltam, hogy ezért titkos.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Nem, csak esetleges. Legalábbis meglepődnék, ha ilyen nevetséges adatok titkosak lennének! Igaz, még azt se voltak képesek közzétenni, hogy fog kinézni a nehézdandár mondjuk legalább századszinten, szóval igazából fene tudja, hogy a pizsamások éppen min ruggóznak!

Minden, járműre, katonára lebontva, szép ábrákon bemutatva.

Ne okoskodj már!Minden létszámadat titkos.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Minek a vezérkara?Minek a törzskar?Minek a parancsnoksága?

Olvasd el a kérdésre adott választ.

Amúgy a kérdésemben fentebb a zászlóalj ill. a dandár törzsről érdeklődtem. Század szinten vagy van törsz szakasz, vagy nincs.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
vezérkar a döntéshozók gyülekezete,mig a törzskar a döntést végrehajtását és a hadszervezet működését igazgatók egyesülete.Köznapira forditva a vezérkari főnök a tervezőmérnökök vezére,mig a törzsfőnök az üzemmérnökök vezetője.Ez a felosztás megvan magasabb egység,egység és alegység szinten is.Csak a század szinten lehet,hogy a vezérkar már csak 1db század pk-bol áll.Meg haderőnemi szint alatt,a konkrét egységeknél a parancsnoki kar megnevezést használják
A parancsnokság meg a kettő együt.