[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
De,észreveszi az indítás vagy annak előkészületeit.
Nem lőttek még rám Kornettel (vagy csak nem tudok róla, bármi lehet :D ) de azt hiszem elég elméleti az esély, hogy szabad szemmel a katona kiszúrja. Hőkamera más kérdés, de az EMES-15 akkor is adott volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Nem lőttek még rám Kornettel (vagy csak nem tudok róla, bármi lehet :D ) de azt hiszem elég elméleti az esély, hogy szabad szemmel a katona kiszúrja. Hőkamera más kérdés, de az EMES-15 akkor is adott volt.

Az indítást ki lehet szúrni,ha őrségben vagy van optikád ami,minimum távcső....Persze ha már indítottak akkor szinte nulla esélyed van ekkora távolságról megakadályozni a rávezetést,de nem is emiatt van az őr no meg nem is csak felállított őr kellett volna hanem járőr is.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Fundin

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Az indítást ki lehet szúrni,ha őrségben vagy van optikád ami,minimum távcső....Persze ha már indítottak akkor szinte nulla esélyed van ekkora távolságról megakadályozni a rávezetést,de nem is emiatt van az őr no meg nem is csak felállított őr kellett volna hanem járőr is.

Na meg olyan őr is kell hozzá. Láttunk már videón arrafelé olyan "komoly" őrt aki mellett egy zászlóaljnyi harckocsi elmehetett volna, és azt se vette volna észre, mert olyan mélyen aludt/kábult volt egyéb okból.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Na meg olyan őr is kell hozzá. Láttunk már videón arrafelé olyan "komoly" őrt aki mellett egy zászlóaljnyi harckocsi elmehetett volna, és azt se vette volna észre, mert olyan mélyen aludt/kábult volt egyéb okból.

Ezért írtam anno,hogy Szíriában egy Néphadsereges gépesített lövészszázaddal csodát lehetne tenni.
Mindezt mondom,úgy,hogy nem vagyok elájulva az akkori kiképzettségtől,de még így is tartom az állításom.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
252
958
93
Egyáltalán van néhány egyforma T-72 kishazánkban? Vettünk a szojúzból, belaruszból, lengyelből..


T-72 AV változatból 4 darab érkezett a "belorusz" szállításból. Rengeteg változat volt, a "belorusz" szállításban is ötféle T-72-es változat érkezett. Róluk, és a változatokról egyes változatok közötti különbségekről egy remek kis összeállítás van itt:

https://www.makettinfo.hu/index.php?jobb=makettek/harci/t-72_rejto/index.htm&&hash=

Én úgy láttam, hogy a mostani hadgyakorlatok során elsősorban orosz/ T-72-esek szerepeltek, azok lehetnek most használatban. Én a képeken az "M2" változatot vélem felfedezni, a fotók többségén jól látható a toronytetőn a pótpáncélzat.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Kb 2km-ről szedték ki őket Kornettel, a gyalogság nem oszt nem szoroz ennyiről.

Ja, van igazad neked is. Viszont alapban a gyalogság kombináltan működik együtt a harckocsikkal. Szétbontakozva. Nem biztos hogy megkockáztatják a rakéta indítást a lesben állók, ha mindenütt lövészek vannak, aki kiszúrhatják őket és csapást mérnek rájuk. Valamint a török parancsnoknak illett volna tudni, ellenséges területen nem állok meg nyílt terepen, mindenféle biztosítás és felderítés nélkül. Iskolapélda volt azoknak a tankoknak a kilövése arra, hogyan nem szabad eljárni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Le tudod fordítani a fontos dolgokat?
Nem, de egy az egyben benyomom amit a gugli tud. ( A telefonom automatikusan forditja a külföldi oldalakat.)
Néhányan a T-72 korszerűsítését javasolják, míg mások új koncepció kidolgozásán dolgoznak
Nos, ki javasolná még a T-72 újabb korszerűsítését az oroszoktól eltekintve, ha nem az SE SFTE "SpetsTechnoExport" ukránok, az "Ukroboronprom" állami aggály része:
Az Indiában a DefExpo 2020-ban bemutatott frissítés 40 új alkatrészt tartalmaz , köztük egy 1200 lóerős 6TD-2 motort, 10 kW teljesítményű dízel APU-t, Nozh reaktív páncélt és Duplet, Zaslon aktív védelmi rendszert.

Eközben az ukránok is korszerűsítik és tesztelik az új T-72 AMT szabvány sorozatát ... a T-72A kissé kevésbé ambiciózus és olcsóbb fejlesztése , amely egy erősebb 840 lóerős motorral, digitális kommunikációval, GPS által támogatott navigációval, rendszerrel van felszerelve. éjjellátó és hátrameneti kamera a vezető számára, légkondicionáló, képesség a KOMAT LASER által vezetett rakéták lőésére, az oldalsó és a hátsó anti-RPG rács.

És az oroszok is kijöttek azzal, hogy a T-90M Proriv az Anya Oroszország kevésbé aszfaltozott útjain repült:
Az ukrán korszerűsítések egyik fő problémája az, hogy ha az eredeti kb. 125 mm-es ágyú cseréje nem csillogó, mint pontosság vagy sebesség a cső száján, az ukránok által svájci engedély / asszisztens által gyártott ágyúk nem haladják meg a 350 életet , összehasonlítva az Rh120 1200 felvételével, részleges megoldásként, amely lehetővé teszi a cső könnyű cseréjét.

Egy másik probléma, amely a legtöbb kommunista blokk nyugati oldalán található legtöbb országban, a 2A46 lóágyú nagy teljesítményű lőszereinek hiánya. 125 mm-re a T-72-hez.

Például a lengyelek elemzést végeznek nagy teljesítményű APFSDS-T típusú lőszer megszerzéséről. 125 mm-es áron, 1000, 5000 és 10 000 darab árvizsgálattal, a jelenlegi lőszer, amelyet 1970-es évek engedélyével állítottak elő. 90 ° -os szög, időben elegendő érték a T-62, M60 vagy a Chieftain tartályokkal szemben. A 2000-es évek elején, a Spike ellentételezéseként, a lengyelek 1500 izraeli Lynx M711 / 8 Mk 2 lövedéket vásároltak, amelyek áttört kapacitása 450–540 mm RHA 30–90 ° szögben, de a lőszerrel minőségi problémák merültek fel. ami az utolsó tételek szállításának megszakításához vezetett. Cseh APFSDS áthatoló ló.

A követelmények között szerepel a maximális hosszúság betartása az önrakodó karusszelében, de a megengedett legnagyobb nyomás, amelyet a szovjet ágyú elvisel. Tehát nem lehet hosszabb lövedékekről vagy erősebb porról, a teljesítmény növekedésének más elemekből kell származnia.

Emlékeztetni kell arra, hogy az APFSDS-T BM-421 Sg / M309 lövedékek kb. Az Aeroteh SA-nál, az izraeli engedély alapján gyártott, a TR-85M1 Bizon ágyú számára gyártott 100 mm vastagsággal 445 mm RHA-t 90 ° és 0,5 km szögben, ill. 425 mm 1 km-nél és 328 mm 4 km-nél.



Eközben a Bundestag jóváhagyta a német-francia fő földi harci rendszer (MGCS) program keretében az európai tankok következő generációjának építészetét meghatározó tanulmányok megkezdését . Ez a Leopard 2 , esetleg később az AMX-56 Leclerc cseréje .A tanulmány első szakaszát 18 hónapon belül be kell fejezni, és ez év 4. negyedévében a KMW, a Rheinmetall közötti kutatás és technológiai együttműködés részletes szabályait fogadják el. és Nexter. ez az első szakasz a francia és a német pártok becslése szerint 75 millió eurót tesz ki, a program költsége pedig a demonstrátor fejlesztéséig (2028-as horizonton) 1,5 milliárd euróra kerül.
Concept_germanopolonez_MBT-768x432.jpg

A jelenlegi terv szerint az első MGCS sorozatú termék várhatóan 2035-ben leszállítva, az eredeti működési kapacitása pedig várhatóan 2040-ben érhető el. Addig a francia-német konszern valószínűleg megpróbálja eladni a „ Leoclerc ” hibridjét Enhanced Main néven. Battle Tank (EMBT) , vagy a Leopard 2 és Leclerc legutóbbi konfigurációi.

Az MGCS ágyújának valószínű konfigurációja szintén vita tárgyát képezi, amikor Rheinmetall az új 130 mm-es kaliberrel dolgozik, és a franciák 2015-ben teszteljék vissza a GIAT cal ágyúval ellátott torony változatát. 140 mm (kapacitás: 30 leválasztott lövés, amely a toronyba tárolható) egy Leclerc alvázon, a "Le Terminateur" elnevezésű konfigurációban, az ágyút már tesztelték ebben a konfigurációban, több mint 200 lövéssel.
ce6a7aa28f33a199d47e2518c598092e.jpg

Noha a lengyelek kezdetben érdeklődtek az MGCS részvétele iránt, 2020. január 20-án a lengyeleket kizárták az európai programból, mivel érdeklődtek a Rotem K2 és a dél-koreai együttműködés iránt. A spanyolok azt is érdekli, hogy Leopard 2 készletüket lecserélik az MGCS-re.
Necesar_FR_GE_POL-768x432.png

És mit gondol Rheinmetall :
Rheinmetall_MGCS_concept-768x444.jpeg

RheinmetallMGCS-768x388.png






.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
Szeretem - ha van időm rá - egészben a cikkeket elolvasni. De már a linkelt cikk angolra forditózott elején van egy gyönyörű mondat, amit szeretnék ide idézni:
What we call modernization is basically something that General Buk once referred to as "powdering g ... a". This is no modernization!
AHAHAHA:p:D:D Bírom a palit!
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.

Ez a PT-16 lesz.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
Nem, ez a PT-91M1A1 illetve a most modernizált sima T-72M1-ek amik külön megnevezést se kaptak (enyhe modernizáció, kaptak új komm rendszert, meg éjjelátókat aztán csoki) de jelenleg a T-72-esek tűztámogató szerepkörbe kerülnek a lövészdandárokhoz, egészen addig amíg le nem fut a Gepard program ( leánykori nevén Anders könnyű harckocsi 105-ös löveggel) ez 2026-ra van ígérve, hogy akkor kezdik meg a T-72 alapú dolgaik kivonását. A PT-16 egy technológiai demonstrátor amit valami arab ország megnézett, majd hagyta a vérbe az egészet.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Nem, ez a PT-91M1A1 illetve a most modernizált sima T-72M1-ek amik külön megnevezést se kaptak (enyhe modernizáció, kaptak új komm rendszert, meg éjjelátókat aztán csoki) de jelenleg a T-72-esek tűztámogató szerepkörbe kerülnek a lövészdandárokhoz, egészen addig amíg le nem fut a Gepard program ( leánykori nevén Anders könnyű harckocsi 105-ös löveggel) ez 2026-ra van ígérve, hogy akkor kezdik meg a T-72 alapú dolgaik kivonását. A PT-16 egy technológiai demonstrátor amit valami arab ország megnézett, majd hagyta a vérbe az egészet.

Úgy értem a PT-16 lenne az a modernizáció, ami megfelelő lenne, de külföldi segítség nélkül nem képes rá a lengyel ipar.

A PT-16-ban tudtommal a Rheninmetal eléggé érintett volt - ők tervezték a kiegészítő páncélzatot és elvileg az ő ágyújuk van benne + talán az automata töltőt is.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
Korszerűbb ágyú meg lőszer nélkül szinte az egész T-72 modernizáció semmit se ér. ( A lengyel ipar az előbbire nem képes, az utóbbira tőke plusz szürke állomány befektetése esetén talán).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
Már csak az a kérdés, miért nem lehet együttműködni a németekkel? Nekünk megy, illetve ezzel a francia vonalat iis vesztik. Rivalizálást vélek felfedezni...

Amit még nem igazán értek, hogy zajlik ettől függetlenül a felújítási progi, amire 140 mrd- ot akarnak elégetni?!