W
Wilson
Guest
Igen ennek a verziónak is ugyanakkora esélye vanVagy már nyélbe ütötték.

Igen ennek a verziónak is ugyanakkora esélye vanVagy már nyélbe ütötték.

...én nem tartogatnám addig...!Érdekes szösszenetet találtam ebben a cseh cikkben, ugye nálunk is nyitott kérdés a Spike integrációja:
"České Pandury používají protitankové řízené střely Spike. Každé dva roky je třeba vyměnit chladící kapalinu infračidel střel Spike. Jen výměna kapalina u jedné střely stojí 200 000 Kč."
https://www.armadninoviny.cz/protivzdusna-obrana-republiky-nasams-vs-spyder.html
Azaz a Spike rakéták infra-érzékelőinek hűtőfojadékát két (2!) évente cserélni kell, ami 200 000 cseh kronába kerül/rakéta!...
A cikkben ez azért kerül kiemelésre, mert a csehek azt is próbálják szem előtt tartani, hogy a későbbi légvédelmi rakéták üzembentartásánál mi mindent kell cserélni, ellenőrizni és annak milyen költségvonzatai vannak,...pl. folyékony hajtóanyak, ...hogy nehogy az olcsóbb legyen végül a drágább...
Egyszóval, ha Spike lesz x áron, bizony jobb ha félreteszünk pár millát az esedékes karbantartásokra...,persze ez minden másra is igaz. Ezt vastagon figyelembe kell vennünk amikor a magyar honvédelmi költségvetési számokat itt osztogatjuk...

csak nehogy beszakadjon a rohadt jó ellátórendszer a hirtelen jöttek "hatalmas" súlya alatt..."A Honvédelmi Minisztérium adataiból pedig kiderül, hogy csak a múlt héten 2500-an adták be jelentkezésüket a Honvédség toborzóirodáiban."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...tonanak-a-munkanelkulive-valt-magyarok-438070
..
![]()
Igen annak idején még én is úgy gondoltam ahogy leírtam csak aztán jött a személyes élmény és az utánaszámolás.Az,hogy hány fős lesz egy magyar szakasz majd jól eldönti(vagyis jól eldől akkor amikor kiderül,hogy mit veszünk)a jármű amit veszünk.Ha Puma akkor 9 fő ha Lynx akkor 10-12 fő.
csak nehogy beszakadjon a rohadt jó ellátórendszer a hirtelen jöttek "hatalmas" súlya alatt...
Várjál!
Több dolog is van!
- Nálunk sosem lesz ekkora szakasz méret. Én a US ARMY-s utalást csak mint példát hoztam fel. Szerintem egy mostani magyar szakasz pont beleférne.
- Én ezt a "chinook szakaszt visz" dolgot pedig nem magamtól találtam ki, hanem TŐLED
:
Ezt én elfogadtam tőled, mert tudom, hogy te ebből már deszantoltál is, nem is oly régen...
- Mindenesetre azért azt gondolom, hogy ha nagyon akarnánk akkor ki lehetne alakítani egy olyan konfigurációt az ülésekben, a CH-47-en belül, ami lehetővé teszi a 33 és az 55 fős szakasz méretek fedélzetre vételét is.
9 fős rajokkal sem?
Te tudod, de pont te mondtad, hogy a US ARMY úgy rakta össze a helikopter skálát, hogy a UH-60 visz egy rajt, a Chinook meg egy szakaszt.
Az angolok up to 55 troops-ra adják meg. És a troop-ot tudtommal általában felszereléssel együtti katonát jelent.
Szerintem meg ugy is sok, az cirka a *duplaja* a Caracalenak.Ami le van írva a neten, és a gyártók gondolatmenete az sokszor más minta a valóság.
Pl. G270es mercikben elvileg elfér 8 ember.
Gyakorlatilag Boszniában amikor bepakoltuk a cuccunk mert kitelepültünk 1 hét/zsák/hálózsák/observer/2 napi víz kaja ha valami történik/tömegoszlató cucc/ hátra 2 ember fért. Cipőkanállal.
De BMP nél is gondolkodtam ezen. Ha beültünk 11-en a cuccainkat a lőszer helyére raktuk. Ami háborúban ugye megoldhatatlan.
Nem véletlenül van sok kép amikor mindenféle páncélosokon kívül lógnak a zsákok. Ami nem egy túl jó megoldás.
De afgánban repültünk úgy BH-val, hogy az amik szóltak 6 embernél többet nem tudnak vinni gépenként a nagy magasság miatt, pedig hely volt.
Úgyhogy inkább hiszem amit dudi ír tapasztalatból, mint ami fent van a neten.
Az elmélet az, a gyakorlat más.
Az 55 fő meg tényleg csak felszerelés nélkül értelmezhető.
OK-OK, de azért vegyük már számításba, hogy nem mindegy, hogy Assult Order, Patrol Order, vagy Marching Order a kirakandó deszant felszerelése.Ami le van írva a neten, és a gyártók gondolatmenete az sokszor más minta a valóság.
Pl. G270es mercikben elvileg elfér 8 ember.
Gyakorlatilag Boszniában amikor bepakoltuk a cuccunk mert kitelepültünk 1 hét/zsák/hálózsák/observer/2 napi víz kaja ha valami történik/tömegoszlató cucc/ hátra 2 ember fért. Cipőkanállal.
De BMP nél is gondolkodtam ezen. Ha beültünk 11-en a cuccainkat a lőszer helyére raktuk. Ami háborúban ugye megoldhatatlan.
Nem véletlenül van sok kép amikor mindenféle páncélosokon kívül lógnak a zsákok. Ami nem egy túl jó megoldás.
De afgánban repültünk úgy BH-val, hogy az amik szóltak 6 embernél többet nem tudnak vinni gépenként a nagy magasság miatt, pedig hely volt.
Úgyhogy inkább hiszem amit dudi ír tapasztalatból, mint ami fent van a neten.
Az elmélet az, a gyakorlat más.
Az 55 fő meg tényleg csak felszerelés nélkül értelmezhető.

)
:
Brit Chinook francia szakaszt szállít Maliban. Fogalmam nincs, hogy milyen szakasz, meg arról sem, hogy mennyien vannak, kis számolással érzésre olyan 30 körül lehetnek.
![]()
kívülről
![]()
A cuccra gondolsz vagy magára a helikopterezésre?Azért ilyet nem csinálunk,ha van eseély arra,hogy akárcsak csöves légvédelem van a környéken.
A cuccra gondolsz vagy magára a helikopterezésre?
Hogy lelőhetik és akkor odaveszik mindenki.
Nem kell beszarni ezek csak az érdeklődők. A negyede se jut el a valós jelentkezésig.csak nehogy beszakadjon a rohadt jó ellátórendszer a hirtelen jöttek "hatalmas" súlya alatt...
Brit Chinook francia szakaszt szállít Maliban. Fogalmam nincs, hogy milyen szakasz, meg arról sem, hogy mennyien vannak, kis számolással érzésre olyan 30 körül lehetnek.
![]()
kívülről
![]()

Ja, meg 2001-ben az US-ejések éjszakai, éjjellátó kamerával felvett és a TV-ben Herculesekből bemutatott ugrását se Virginiában, hanem a Közel-Keleten vették fel ...Volt.korea,Vietnám, és Panama ban
A cuccra gondolsz vagy magára a helikopterezésre?
A "sling load" azt jelenti hogy: függesztett teher/terhelésAz a sling load itt azt jelenti,hogy normál üzemanyagtöltéssel,vagyis póttartály nélkül ekkora a ..

A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..