A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Arról írnak, hogy a németek egyik fő stratégiai célja, hogy 2030-ra a Bundeswehrből Európa -franciák és déliek nélkül - keret-haderejét (Rahmennationen-Armee) építsék ki.
A cél az, hogy a beszerzéseket, kiképzést, képességeket nemzet-csoportonként német vezetéssel összehangolják, interoperabilitást megteremtsék.
Én megelőlegezem nekik, a jelenlegi gyakorlatuk alapján, hogy ezen felül teljesen ők működtetnék a hadosztály szintű struktúrákat, amik integrálják a kisebb államok haderejét, illetve azok "felajánlott" részeit.
Írja, hogy a partnerségi kapcsolat már működik Hollandiával, Litvániával, Lengyelországgal (csak a leók kapcsán, és megjegyzéseket is tesz, hogy a lengyelek inkább lennének maguk az integrátorok) Csehországgal és Romániával.
Külön szerepel, hogy velünk a megállapodás épp előkészítés alatt van. (Mit Ungarn wird eine Affiliation vorbereitet.)

Szóval lehet találgatni azt is, hogy melyik német hadosztály kötelékébe kerül a készülő magyar nehézDD.

https://www.reservistenverband.de/magazin-loyal/die-kuenftige-sockel-armee/

Remélem ezt még nem rakta be senki o_O, viccen kívül, ha valamiről látom, hogy volt, nem rakom be újra.
Kijavítanám saját magam:

Az R-SOCC (Szolnok, elvileg 221-től), mint regionális különleges műveleti parancsnokság többször volt téma, többször találkoztam vele, de a később létrehozandó
HQ MND-C valahogy elsikkadt nálam.
Szóval, lesz egy közép-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokság, aminek létrehozásáról az előzetes megállapodást 2020. 03. 05. napján írta alá a horvát, és a mi honvédelmi miniszterünk.
Minister Krstičević and the Defence Minister of Hungary signed a Memorandum on Establishment of Headquarters Multinational Division – Central Europe (HQ MND-C)​
A hadosztály-parancsnokság Székesfehérváron települ, parancsnoka horvát tiszt lesz.
A műveleti képességet 2022. év végéig tervezik elérni, a munka a létrehozására úgy tűnik folyamatban van.
https://honvedelem.hu/cikk/tobbnemzeti-munkaertekezlet-tartottak-szekesfehervaron/

Arra számítunk, hogy a kezdeményezéshez a szlovákok és a szlovének fognak csatlakozni.
"Hungary is on course to be the first country in Central and Eastern Europe to host a NATO headquarters after Croatia, Hungary, Slovakia and Slovenia sent a joint letter to NATO Secretary General Jens Stoltenberg about their plans to establish a regional military command centre, the Hungarian press has reported."​
https://emerging-europe.com/news/hungary-mooted-as-possible-venue-for-natos-central-european-hq/

Kérdés, hogy a korábban általam belinkelt német keretnemzet koncepcióba hogyan illik ez az önállósodás bele?
Úgy tűnik, nagyon is beleillik, kompromisszum született (vagy eleve ez volt a németek terve is).
Az után jelentettük be, hogy létre kívánjuk hozni, hogy a németekkel erről megegyeztünk:
"Hungary first announced to initiate a regional command in the CEE region in July after securing support from Germany."​
És a hadosztály pk a NATO struktúrába a német keretnemzet koncepció részeként fog kapcsolódni.
"The Minister expressed hope that the Headquarters of the Multinational Division – Central Europe in close co-operation with the German-led Framework Nation Concept would soon join NATO Force Structure."​
https://www.morh.hr/en/minister-krsticevic-and-minister-benko-sign-mou-hq-multinational-division-ce/

A németek emellett aktív szerepet fognak játszani a parancsnokság működtetésében is:
Jörg Vollmer vezérezredes az elmúlt években a Német Szárazföldi Erők parancsnokaként jelentős szerepet játszott a magyar-német katonai kapcsolatok fejlesztésében. Vitathatatlan érdemei vannak a Magyarország és Németország szárazföldi erőinek együttműködéséről szóló megállapodás megvalósításában. Jelenlegi beosztásában elöljárója lesz a Székesfehérváron megalakuló Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak (HQ MND-C) is.
(nem tudom, magában a parancsnokságban lesznek-e németek)
https://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/uj-parancsnok-a-nato-osszhaderonemi-parancsnoksagan

Amikor arról beszéltek, hogy a honvédség bevetésére milyen formában kerülhet sor egy térségünkben zajló konfliktusban, NATO műveletben, akkor ebből érdemes kiindulni. Magyar-horvát-német? vezetés alatt főleg magyar-horvát-szlovén-szlovák-német? alegységekkel.

Szakmabeliek, akik többet tudnak, most se tartsák vissza amit nyilvánosan meg lehet osztani, kíváncsi vagyok mennyire jelképes/működő képesség épül nálunk.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
nem erről beszéltünk, támadó hadműveletről volt szó, nem védekező gerilla harcról

Igen, valahol jogos az, hogy többes szám egyes személyben fogalmaztál. Ugyanis én sem "védekező gerilla harcról" írtam egy lehetséges ellen esetén ...

Egyfelől nem tettem arra vonatkozó utalást, hogy egy paramilitáris erő kizárólag csak védekezhet vagy csak támadhat. Ráadásul tudjuk régóta, hogy a "legjobb védekezés a támadás" ... :)

Ugyanakkor tényleg még csak homályosan sem utaltam rá, hogy az ellen paramilitárisaitól támadásra vagy védekezésre kell felkészülni. A mondandóm lényege az volt, hogy:

- több, mint 7 napig (vagy akár 7 hétnél is) képesek tevékenykedni. A jellemzően könnyű felszerelésük mellett itt-ott azért előfordul némi nehéztechnika is valamint arra pl. hogy olyan jellegű feladatokat is elláthatnak, melyeket jellemzően a kisebb- és jobban felszerelt magasabb harcértékű regulárisokra nem,
- továbbá, hogy - amennyiben mellettük a saját regulárisaik sem tétlenkednek - akkor jelentős számú regulárist tudnak lekötni az ellen oldaláról (jelen esetben pl. a miénkről). Ez jön egyfelől a létszámukból, másfelől, ha több helységben/településen nekiállnak az "áldásos" tevékenységüknek, akkor az megosztja az ellen relatív kislétszámú regulárisait.

A regulárisok gyakorlatilag a "lándzsa hegye". Elsődrendű célja optimális esetben az ellen regulárisai elleni harc - annak élőerejének, technikájának, utánpótlásának, stratégiai objektumainak pusztítása - végeredményben a "háború megnyerése". Amennyiben ezt megosztják mondjuk sok kis "dzsungelharcra", akkor a regulárisok képességei összességében meredeken zuhannak illetve pont a saját regulárisaik "zavartalanabbul" tudják végrehajtani a stratégiai céljaikat ...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Heli fejlesztés meg van benne más is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-airbus-helikopterek-uj-hangarok-8286105/

A 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A szerződésben szereplő húsz darab gépből az utolsó kettő jövőre érkezik meg Szolnokra.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak

..
https://honvedelem.hu/cikk/tovabb-gyarapodo-legi-kepesseg/
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Nekem új csak, hogy a debreceni és a hódmezővásárhelyi dandár összeolvasztásából létrehozták az 5. lövészdandárt debreceni dandárparancsokság (törzzsel), de maga a két könnyű lövész zlj és egy műszaki zlj ottmaradt vásárhelyen. Nos így lesz egy középes és egy nehéz dd + a szolnoki "kvázi" különleges dandár (ja és a "VÁP" dandár... ami megint csak egy elnevezés..

https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=...édség+5.+Bocskai+István+Lövészdandár&getdoc=1

üdv
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Nekem új csak, hogy a debreceni és a hódmezővásárhelyi dandár összeolvasztásából létrehozták az 5. lövészdandárt debreceni dandárparancsokság (törzzsel), de maga a két könnyű lövész zlj és egy műszaki zlj ottmaradt vásárhelyen. Nos így lesz egy középes és egy nehéz dd + a szolnoki "kvázi" különleges dandár (ja és a "VÁP" dandár... ami megint csak egy elnevezés..

https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=A12K0384.MKA&targetdate=&printTitle=Magyar+Honvédség+5.+Bocskai+István+Lövészdandár&getdoc=1

üdv
ez már nagyon rég óta így van
Igen, valahol jogos az, hogy többes szám egyes személyben fogalmaztál. Ugyanis én sem "védekező gerilla harcról" írtam egy lehetséges ellen esetén ...

Egyfelől nem tettem arra vonatkozó utalást, hogy egy paramilitáris erő kizárólag csak védekezhet vagy csak támadhat. Ráadásul tudjuk régóta, hogy a "legjobb védekezés a támadás" ... :)

Ugyanakkor tényleg még csak homályosan sem utaltam rá, hogy az ellen paramilitárisaitól támadásra vagy védekezésre kell felkészülni. A mondandóm lényege az volt, hogy:

- több, mint 7 napig (vagy akár 7 hétnél is) képesek tevékenykedni. A jellemzően könnyű felszerelésük mellett itt-ott azért előfordul némi nehéztechnika is valamint arra pl. hogy olyan jellegű feladatokat is elláthatnak, melyeket jellemzően a kisebb- és jobban felszerelt magasabb harcértékű regulárisokra nem,
- továbbá, hogy - amennyiben mellettük a saját regulárisaik sem tétlenkednek - akkor jelentős számú regulárist tudnak lekötni az ellen oldaláról (jelen esetben pl. a miénkről). Ez jön egyfelől a létszámukból, másfelől, ha több helységben/településen nekiállnak az "áldásos" tevékenységüknek, akkor az megosztja az ellen relatív kislétszámú regulárisait.

A regulárisok gyakorlatilag a "lándzsa hegye". Elsődrendű célja optimális esetben az ellen regulárisai elleni harc - annak élőerejének, technikájának, utánpótlásának, stratégiai objektumainak pusztítása - végeredményben a "háború megnyerése". Amennyiben ezt megosztják mondjuk sok kis "dzsungelharcra", akkor a regulárisok képességei összességében meredeken zuhannak illetve pont a saját regulárisaik "zavartalanabbul" tudják végrehajtani a stratégiai céljaikat ...
jó, nem tettél utalást rá, így jött le, ettől még paramilitáris / miliciákkal támadni meglehetősen érdekes gondolat lenne, max úgy amit mondtál hogy a reguláris háttérerők mögött tevékenykedve tudnám ezt elképzelni , igaz nem itthon
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Nekem új csak, hogy a debreceni és a hódmezővásárhelyi dandár összeolvasztásából létrehozták az 5. lövészdandárt debreceni dandárparancsokság (törzzsel), de maga a két könnyű lövész zlj és egy műszaki zlj ottmaradt vásárhelyen. Nos így lesz egy középes és egy nehéz dd + a szolnoki "kvázi" különleges dandár (ja és a "VÁP" dandár... ami megint csak egy elnevezés..

https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=A12K0384.MKA&targetdate=&printTitle=Magyar+Honvédség+5.+Bocskai+István+Lövészdandár&getdoc=1

üdv

Ez vagy 20 éve volt.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and honved

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
ez már nagyon rég óta így van

jó, nem tettél utalást rá, így jött le, ettől még paramilitáris / miliciákkal támadni meglehetősen érdekes gondolat lenne, max úgy amit mondtál hogy a reguláris háttérerők mögött tevékenykedve tudnám ezt elképzelni , igaz nem itthon
Most lehet hogy hülyeseget írok. Mi lenne ha tényleg 2026-30 ra kiépítenénk egy normális millicia rendszerű (könnyű lövész) dandárt. Tartalékost rendszert most ne keverjük ide. Vagy ha igen akkor érv vagy ellenérv.
A millicia rendszert azért hoztam fel mert a várható társadalmi folyamatok miatt mint főként nyugaton kisebb részben keleten.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
jó, nem tettél utalást rá, így jött le, ettől még paramilitáris / miliciákkal támadni meglehetősen érdekes gondolat lenne, max úgy amit mondtál hogy a reguláris háttérerők mögött tevékenykedve tudnám ezt elképzelni , igaz nem itthon

Ami a lényeg, hogy egy paramilitáris erőnek nem "csak" a regulárisok mögött lehet helye, hanem melette, előtte stb. Pont az a lényege, hogy nem (teljesen) ugyanúgy harcol, mint egy reguláris haderő. Amire viszont utaltam azzal, hogy "nem lenne túl sok erkölcsi/morális aggályaik" nomeg arra, hogy a tevékenységük területe "helységben/településen" lenne az az bizony, hogy a fő csapásirány nem az ellenfél regulárisai lennének. Továbbá igen - ilyen "puhább" célpontok ellen mehet az offenzíva is akár - különösen, ha az első lépések folyamán a regulárisok is meg tudják osztani a figyelmet.

Onnantól kezdve, hogy "megtörténik a baj" - akár több/sok helyen és mondjuk elkezdik komoly inzultusok érni a civil lakosságot, akkor azt az említett igen kis létszámú reguláris erők sem hagyhatják teljesen figyelmen kívül ... Amennyiben megosztod ezt a kis létszámú reguláris erődet, akkor egyfelől nagyon nem ideális hatásfokkal fognak tudni tevékenykedni - miközben az ellen regulárisai hajtanak a stratégiai célokra teljes erőbedobással ...

Nyilván, ha lenne mondjuk 200.000 -es reguláris haderőnk (ez persze nyilvánvaló hülyeség - csak a példa kedvéért) a legmodernebb eszközökkel és magas harcértékkel - meg legalább területvédelmi tartalékosok, akkor más lenne a helyzet. Jelenleg van kb. 7000 -es operatív létszámmal reguláris hadsereg meg a kb. "letolt gatya" (ugye még az a pár Leo A4 sem jött még be) továbbá tartalékos rendszer a kellő harcértékkel még nem állt fel.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Nekem valahogy gyanus hogy a lengyelektol meg semmi sem jott.

Mert Nemetorszag, Svedorszag, Norvegia, USA, Franciaorszag, Csehorszag letudva de a lengyelek eddig mindenbol kimaradtak.
Mennyire valoszinu egy naluk gyartott APC(jobb esetben mar az XP verzio) rendeles?
MANPADS kellene tőlük. A lengyelek nagyon dicsérik az új Piorun-t (a GROM továbbfejleszett verziója). A Mistral nem klasszikus manpads.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Most lehet hogy hülyeseget írok. Mi lenne ha tényleg 2026-30 ra kiépítenénk egy normális millicia rendszerű (könnyű lövész) dandárt. Tartalékost rendszert most ne keverjük ide. Vagy ha igen akkor érv vagy ellenérv.
A millicia rendszert azért hoztam fel mert a várható társadalmi folyamatok miatt mint főként nyugaton kisebb részben keleten.

Probald egymas melle osszeirni szerinted a megnevezesen kivul mi lenne mas az egyiknel meg a masiknal. Mert pl. miert jelentkezne valaki "milicistanak" ha nem jelentkezett "tartalekosnak"?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
K

kamm

Guest
Egy modern harcjármű árának nagyobbik részét pont az elektronika teszi ki.

40 éve
40-Dash-driver-side.jpg

ma
ECqdSx4WsAE3Flt.jpg

Informatikuskent ezt kizarom, legalabbis ha a kepen lathatorol beszelsz, ez valami felreertes lehet (szenzorokkal illetve modern elektronikus vezerlessel stb kevered esetleg?)
Amit latsz, az messze olcsobb mar kifejleszteni is, mint mondjuk a Lance 2.00 unmanned turretet a Wotan35-tel, a gyartasa meg fillerekbe kerul a toronyhoz kepest, hogy csak egy ppeldat hozzak.
Mar a legalapabbnal maradva: azt a modern acelotvozetet ki kell talalni, tesztelni, le kell gyertani, annak a szallitasa sem olcso stb stb.
Egy modernizacio soran le kellene cserelni a pancelzatot, a fegyverzetet, uk torony, uj gun, teljesen uj vedelmi rendszer (ebbe is tartozik elektronika pl szezorok), kismillio dolog, ez vidaman tobmmillios osszeg.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Most egyébként a kutató mentö, felderítő, stb. helikoptereken, tehát ami nem tűztámogató, azok azért rendelkeznek valami alap fegyverzettel? Mert ugye a H-Force nem mindegyiken lesz, de amin nem lesz azon semmilyen önvédelmi fegyver sincs?
Illetve a lehető legmodernebb H-Force ATGM integrációjáról van hír?
H-Force mindegyiken lesz. Csak és itt idézném a tanult kollégát:

Mind a 20(!)db HForce3-as, csak az egyes konfigurációkhoz szükséges felszerelések/eszközök/kiegészítők lesznek 5-5-10 (harci/Sar/Luh) arànyban először beszerezve.
Nem tudom jobban érzékeltetni, de kb. mint amikor van 14 C/D Gripened melyekre 5 gépre való SDB tartód, 5 gépre való Amraam indítód és 4 gépre való felderítő/elektronikus zavaród van. Mindegyik képes bármelyik konfig hordozására (mert C/D-k) - sőt kombinálhatod is - de az adott eszközökkel gazdálkodhatsz, amig nem veszel hozzá még.
Így lesz ez a H145M-el is.
 
  • Tetszik
Reactions: Autodidaktakatona
K

kamm

Guest
Ez a kérdés engem is foglalkoztatott, kicsit utána is mentem, és arra jutottam, hogy a lengyelek gyártó kapacitása arra is csak nagyon szűkösen elég, hogy a saját seregüket ellássák modern harcjárművekkel. A patria/rosomak programjukat 2002-ben, lassan 20 éve indították, és még mindig nem gyártották le a saját maguknak szükséges mennyiséget.
Esetleges exporthoz plusz kapacitást, értsd üzemeket kellene építeniük, ezt pedig csak miattunk nem fogják megtenni. Annál is inkább igaz ez, hogy az IFV programjuk a borsukkal elvileg a közeljövőben indul.
Más felszereléseknél nem tudom pontosan mi van, elejtett megjegyzéseket olvastam, hogy rugalmatlanok, csak a saját igényeikkel foglalkoznak hadiipari termékeknél, illetve relative drágák. Nem tudom ebből mennyi igaz.

Ez egy erdekes kerdes. En egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy kaptak exportjogot is az altaluk gyartott Patriakra avagy Rosomakra - a licensz gyartasra szol, meg ugye fejlesztgetik hozza a sajat fegyverzetuket, de nem emlekszem exportra.
Szerintem nem veletlenul probaljak even ota szorostul-borostul megvenni a Patria Land reszleget a finn allamtol (ill a norveg Kongsbergtol, utobbi 49.9% tulajdonos a Patria Oyban.)
Errol, valamint a Borsukrol illetve a kapacitasokrol, fejlesztesekrol (eg ZSSW-30 unmanned torony) volt egy jo cikk: http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/...sko-polskie,po-epoce-rosomaka-czas-na-borsuka

Ebbol kiderul, hogy 2019 vegen az amugy is 2035 december 31-ig ervenyes licensz ki lett terjeszteve 2052 december 31-ig.
Amugy a PGZ-nel mar elerheto rendelesre a Rosomak XP is (a' la Patria XP), de a cikk szerint errol egyelore semmi nesz a miniszteriumbol - esetleg ezekbol rendelhetnenk?
Eleg rendesen el voltak foglalva amugy, a cikk szerint 863 Rosomak keszult a seregnek es valoszinuleg meg 100 kell majd.
Mondjuk a jelenlegi tornyukat inkabb tartsak meg maguknak, akkor inkabb tegyuk ra ugyanazt, ami az IFV-re kerul, ha az megoldhato.
A Borsuknak is varnia kell a ZSSW-30 toronyra, csak most kezdtek meg a tesztelest, 2021 vege elott nemigen lesz belole leszallitott peldany, raadasul az is csak a Bushmaster II 30mm hasznalja, amit en ma mar szinten nem bantenek (ha Lynx lesz, akkor legyen ezen is Lance 2.0/Wotan35, sokkal egyszerubb lenne a supply chain es logisztika.)
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and Tegin
K

kamm

Guest
Konkretan ma a lengyel miniszterelnok-helyettes a kozos V4 hadero letrehozasat tuzte ki celul a soron kovetkezo lengyel V4 elnokseg alatt:


A video hosszabb, de ez a lenyeg:

"Lubomir Metnar cseh, Jaroslav Nad szlovák, és Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter, illetve Pawel Wozny lengyel miniszterelnök-helyettes megállapodtak abban, hogy továbbfejlesztik közös védelmi együttműködésüket és a NATO-val és az EU-val közösen is bevethető kapacitásaikat."

"A soron következő lengyel elnökség ennek létrehozását a ciklus egyik fő prioritásaként kezeli, hangsúlyozta a tanácskozáson részt vevő lengyel kormányfőhelyettes.
— A magyar kormány álláspontja ebben egyértelmű. A koronavírus-járvány nem befolyásolja a magyar honvédség fejlesztését - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter újságírók előtt.
Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, a találkozó házigazdája szerint a négy minisztériumi vezető megegyezett abban, hogy folytatni fogják a közös lőszerbeszerzési projektet, és a lehetőségek szerint még az év végéig be is fejezik."



Kijavítanám saját magam:

Az R-SOCC (Szolnok, elvileg 221-től), mint regionális különleges műveleti parancsnokság többször volt téma, többször találkoztam vele, de a később létrehozandó
HQ MND-C valahogy elsikkadt nálam.
Szóval, lesz egy közép-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokság, aminek létrehozásáról az előzetes megállapodást 2020. 03. 05. napján írta alá a horvát, és a mi honvédelmi miniszterünk.
Minister Krstičević and the Defence Minister of Hungary signed a Memorandum on Establishment of Headquarters Multinational Division – Central Europe (HQ MND-C)​
A hadosztály-parancsnokság Székesfehérváron települ, parancsnoka horvát tiszt lesz.
A műveleti képességet 2022. év végéig tervezik elérni, a munka a létrehozására úgy tűnik folyamatban van.
https://honvedelem.hu/cikk/tobbnemzeti-munkaertekezlet-tartottak-szekesfehervaron/

Arra számítunk, hogy a kezdeményezéshez a szlovákok és a szlovének fognak csatlakozni.
"Hungary is on course to be the first country in Central and Eastern Europe to host a NATO headquarters after Croatia, Hungary, Slovakia and Slovenia sent a joint letter to NATO Secretary General Jens Stoltenberg about their plans to establish a regional military command centre, the Hungarian press has reported."​
https://emerging-europe.com/news/hungary-mooted-as-possible-venue-for-natos-central-european-hq/

Kérdés, hogy a korábban általam belinkelt német keretnemzet koncepcióba hogyan illik ez az önállósodás bele?
Úgy tűnik, nagyon is beleillik, kompromisszum született (vagy eleve ez volt a németek terve is).
Az után jelentettük be, hogy létre kívánjuk hozni, hogy a németekkel erről megegyeztünk:
"Hungary first announced to initiate a regional command in the CEE region in July after securing support from Germany."​
És a hadosztály pk a NATO struktúrába a német keretnemzet koncepció részeként fog kapcsolódni.
"The Minister expressed hope that the Headquarters of the Multinational Division – Central Europe in close co-operation with the German-led Framework Nation Concept would soon join NATO Force Structure."​
https://www.morh.hr/en/minister-krsticevic-and-minister-benko-sign-mou-hq-multinational-division-ce/

A németek emellett aktív szerepet fognak játszani a parancsnokság működtetésében is:
Jörg Vollmer vezérezredes az elmúlt években a Német Szárazföldi Erők parancsnokaként jelentős szerepet játszott a magyar-német katonai kapcsolatok fejlesztésében. Vitathatatlan érdemei vannak a Magyarország és Németország szárazföldi erőinek együttműködéséről szóló megállapodás megvalósításában. Jelenlegi beosztásában elöljárója lesz a Székesfehérváron megalakuló Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak (HQ MND-C) is.
(nem tudom, magában a parancsnokságban lesznek-e németek)
https://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/uj-parancsnok-a-nato-osszhaderonemi-parancsnoksagan

Amikor arról beszéltek, hogy a honvédség bevetésére milyen formában kerülhet sor egy térségünkben zajló konfliktusban, NATO műveletben, akkor ebből érdemes kiindulni. Magyar-horvát-német? vezetés alatt főleg magyar-horvát-szlovén-szlovák-német? alegységekkel.

Szakmabeliek, akik többet tudnak, most se tartsák vissza amit nyilvánosan meg lehet osztani, kíváncsi vagyok mennyire jelképes/működő képesség épül nálunk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
A kormánypárti média elkezdte felpörgetni a "propagandát". Hir TV, MN, Origo.....
Igyekeznek eladni a bulit. Fontos a Covid, a munkanélküliség, meg a migrik elleni védekezés miatt... jóvan.
De én remélem vmi bejelentés jön, jön, jön!!!
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

A jövő évi 25% fölötti büdzsénövelést a fejlesztésekkel indokolták. Lássuk! :cool:
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
442
1 458
93
A kormánypárti média elkezdte felpörgetni a "propagandát". Hir TV, MN, Origo.....
Igyekeznek eladni a bulit. Fontos a Covid, a munkanélküliség, meg a migrik elleni védekezés miatt... jóvan.
De én remélem vmi bejelentés jön, jön, jön!!!
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

A jövő évi 25% fölötti büdzsénövelést a fejlesztésekkel indokolták. Lássuk! :cool:
Remélhetőleg azért pörgetik fel a dolgokat, hogy a végén a bejelentés ne szóljon a kelleténél nagyobbat az embereknél :D