• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 178
20 123
113
Milyen közel repülhet egy katonai repülőgép egy másik ország katonai hajójához NEMZETKÖZI VIZEKEN, erre milyen szabályok vonatkoznak? Leírnád, ha szépen megkérlek?
Nincs mit leírni. Egyszerűen párosítsd az unsafe + unprofessional-el. Ugyanis innen indultál, ha még emlékszel.

lézerrel sem sugarazták őket,
Ezt meg abból lehet tudni, hogy az oroszok nem adtak ki sírós közleményt az unsafe + unprofessional-ról?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Nincs mit leírni. Egyszerűen párosítsd az unsafe + unprofessional-el. Ugyanis innen indultál, ha még emlékszel.

Mi a fenéről beszélsz, honnan indultam?
Én onnan indultam, hogy az amcsik azt mondják, hogy a kínaiak meglézerezték őket olyan lézerrel, ami akár szemsérülést is okozhatott volna. Ez pedig általánosan tiltott dolog, ráadásul nekik a kínaiakkal még külön egyezményük is van arról (be is tettem), hogy ilyesmit nem csinálhatnak. Erre te jöttél azzal, "hogy azért, mert...", így megkértelek, hogy ezt a "mert"-et támaszd már meg valami dokumenttel, vagy valamivel. Erre te írtál valamit, amit sehova nem tudok tenni.
Ezek után marhára kíváncsi lennék, hogy te mit is akarsz mondani most?

Ezt meg abból lehet tudni, hogy az oroszok nem adtak ki sírós közleményt az unsafe + unprofessional-ról?

Nem, az oroszok inkább műholdképeket és videókat szoktak hamisítani sírás helyett.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Semmit.

Aki végigolvasta majd eldönti magának.


Aha, ez marha jó! Látom, hogy mire megy ki, hogyne látnám...
Na szóval, akkor legyünk egyértelműek!

NEKEM NINCS TUDOMÁSOM ARRÓL, HOGY BÁRMILYEN SZABÁLYT MEGSÉRTENE AZ, HA EGY KATONAI REPÜLŐGÉP AKÁR 500 MÉTERRE IS MEGKÖZELÍTI EGY MÁSIK NEMZET HADIHAJÓJÁT NEMZETKÖZI VIZEKEN.
NEM TUDOM, HOGY VAN-E VALAMI ÁLTALÁNOS, NEMZETKÖZILEG ELFOGADOTT BIZTONSÁGI ZÓNA AZ ILYEN HAJÓK KÖRÜL, AMIBE MÁR NEM LEHET BEREPÜLNI ÉS HA VAN, AKKOR AZ MEKKORA.

Ha neked van ezekről infód, kérlek írd meg! Ha viszont neked sincs, akkor meg nem értem, minek írtad azt, amit írtál itt, ebben: https://forum.htka.hu/threads/biztpol-kína.397/page-388#post-647982
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 770
65 068
113
Hm, mondjuk ugye egy hajo fedelzete az egy adott orszage ugye. Ahogy egy repulogepe is. Ha viszont az a hajo adott esetben egy repuloter, igy kozvetlenul nemzetkozi legterbol szallnak le a gepek? Mert ugye szarazfoldon belep a hataron a gep az adott orszag legterebe es ugy szall le. Na de tengeren ha elemelkedik a gep egy metert akkor nemzetkozi legterben van? Szerintem valaminek lennie kell, valami kozelkorzetnek, vagy a hajo feletti legternek x meterig, szerintem...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 376
8 563
113
Az előbbi, Horizonnak adott válaszom, válasz a te hozzászólásodra is. Csak az a reális, hogy a lézeres távolságmérőre jelzett be a jenki gép besugárzásjelzője, mert más lézer nincs a kínai hajón rendszeresítve/felszerelve.

Ezen kívül nem tudom, hogy miért indulsz ki abból, hogy a P-8A Poseidon "aligha repül alacsonyan". Megteszi. Meglehetősen sűrűn. Pont azért van megerősítve a törzse, hogy a tartósan alacsony magasságú repülést (sűrűbb légkör, nagyobb légerők, több turbulencia) jobban bírja. Ezért módosították a szárnyvéget is. A szonárbójákat sem a sztratoszférából szokás dobálni. Az optikai felderítésnek sem tesz jót a túl magas repülés, túl nagy távolság, vagy az, ha a felhők a gép alatt vannak.

Alacsony magasságból készülnek a nagy felbontású, közeli fényképek, amiket mi is láthatunk és amiket az amcsik is kielemeznek. Ez az eset pedig konkrétan a Type 52D romboló osztály legújabb példányával történt, ami érdekli a jenkiket. Tehát bizony rárepülnek.

Ilyen az, amikor egy P-8 "aligha repül alacsonyan":

Euan%20latest%20WEB%20min_0.jpg


RAAF-P-8A-Poseidon-_fa62.jpg


20161128raaf8185068_0509.jpg


161017-N-UZ648-054.jpg


P-8-Lased.jpg


190710-N-ZZ999-0990.JPG




Csakhogy a jenki gép pedig Okinaváról érkezett, a Kadena légi bázisról, ami meg még kicsit több is, mint 1500 km-re van az eset helyszínétől. Az amerikai kontinenstől pedig több, mint 10000 km-re. Szóval nem tudom, hogy miért lenne több joga ott "rurtin járőrözni" a usákoknak, mint a kínaiaknak. Mármint azon kívül, hogy Amerika az egész Csendes-óceánt a saját pancsoló medencéjének tekinti. Nemzetközi vizek. Mind a kettőnek joga van ott lenni. A kínaiak semmivel sem inkább sunnyognak arrafelé, mint az amerikaiak.

Mellesleg természetesen nem "rutin járőrözésről" volt szó, amely során a repülő véletlenül belebotlott a kínai hajóba, hanem a kínai hajó miatt ment oda. A repülő választja meg, hogy megközelíti-e a hajót és mennyire teszi meg. Nem pedig fordítva. Ők olyan közel mentek, hogy a lézeres távolságmérőt használni lehetett. Most meg siránkoznak. A nagy semmiért. A szokásos hangulatkeltés.

Nem arról van szó, hogy tud-e a Poseidon alacsonyan repülni, mert nyilván tud. A kérdés inkább az, hogy - kilenc emberrel, katapult nélkül a fedélzeten - közel repül-e egy idegen hajóhoz? Indulhatnak ki abból ugyan, hogy miért ne, úgysem lőnek, bár szerintem nem illene játszadozni.

A Poseidont meg ugye eleve alapvetően nagyobb magasságú repülésre szánják - mégha képes is alacsonyan repülni -, bár talán ez még nincs teljesen megoldva.

Az ominózus incidens jóval közelebb volt az okinavai bázishoz (tehát Japánhoz) és a Fülöp-szigetekhez, mint a kínai partok, és relatíve közel az amerikai Guamhoz. Nincs semmi meglepő benne ha arra járőrözik egy Poseidon. Azt nem tudom, hogy direkt-e a kínai hajó miatt ment-e arra a gép, elsőre véletlen találkozást gondolnék.

A lézer persze lehetett a ciws távmérője is. De azt nem tudom annak mennyi a hatótávja, mennyire kell közel mennie egy repülőgépnek, hogy zavarhassák vele. Ha viszont ismeretlen eszköz volt, amivel zavartak, akkor annak nem kellett szükségszerűen rendszeresítve lennie, hogy használhassák.

Az USA amúgy okkal figyel a Csendes-óceánra, mert valódi veszély csak onnét érkezhet. Két fenyegető hatalom is van arrafelé. Az meg amúgy Magyarországnak nem érdeke, hogy Kína átvegye a Csendes-óceán feletti kontrollt az USA-tól. És még Ausztrália se örülne neki :)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 342
24 620
113
  • Tetszik
Reactions: Flamand

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
  • Hűha
Reactions: jani22

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 517
113
Ez kb egy 10 euros aliexpresses lézer volt, de legalább lehet miatta síránkozni meg olyanokat írni, hogy "extremely unprofessional and dangerous". Gondolom azért volt military-grade, mert az egyik matróz kezében volt.
Egy ilyen erősebb fajta zöld lézertől bejelez a hajó összes besugárzásjelzője ha meg valakinek a képébe vilàgítasz vele a látáskárosodás garantàlt.
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Egy ilyen erősebb fajta zöld lézertől bejelez a hajó összes besugárzásjelzője ha meg valakinek a képébe vilàgítasz vele a látáskárosodás garantàlt.
Konkrétan nem tudni, hogy milyen lézerről van szó, de biztos, hogy nem a hajó fegyverzetéhez tartozik, mert akkor nem remegne össze-vissza és nem lenne a látható tartományban. Ha pont a szemedbe nyomják mérhető ideig, akkor valószínű a látáskárosodás, de ekkora távról eléggé széttart és mikroszekundumban mérhető, hogy mennyi ideig világít meg egy pontot, szóval a szemek miatt sem kell épp annyira aggódni.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Na, gyerekek. A Fülöp-szigeteki kormány négy új amerikai katonai bázist telepít a területére. Nem tetszik nekik a kínaiak gusztustalan nyomulása a Dél-kínai-tengeren.
 
  • Hűha
  • Vicces
Reactions: Kim Philby and hete
Status
Not open for further replies.