Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Hogy ez hogyan sikerült nem tudom. Olyanról hallottam, hogy éjszakai felszállásnál felejtették el a szárnyakat lehajtani és a pilótának felszállás után tűnt fel, hogy "lusta" a gép.

main-qimg-be68f40e3bf16299f20b959797112ec5


main-qimg-767b4f52ab75889863712ef9b79f1f40
A fenti F-4E még csak nem is hordozós mint a Crusader, hanem Air Force gép, az izlandi légierős Phantomok voltak ilyen szürkék sakktáblás-alakulatjelzéssel. Hogy egy légierős Phantomnak egyáltalán miért volt felhajtható a szárnya???!!;):confused: Az már csak második kérdés, hogy miért és hogyan szállhatott fel így ... :eek::eek:
 
M

molnibalage

Guest
Csak úgy, nem gyakori képek.

F-16D Block 50+ (Peace Onyx (FLIR, TFR, L16)

EPu6xPZWkAYOHhV


IAF F-15D (Datalink, AGM-142 Popeye)

DUybAZUXcAEOfJ0


HAF F-16D Block 52M (FCR A2G SAR on left, HSD color MAP on right)

D2C4DncX0AE3wvW
 
M

molnibalage

Guest
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Powles

During a meteorological test flight on 5 February 1952, Powles reached 51,550 feet (15,697m) in PS852, the highest altitude ever recorded for a non-purpose built piston-engined aircraft.[4] During the descent, the aircraft dived uncontrollably, attaining 690 mph (1110 km/h, Mach 0.96) before he regained control, the highest speed ever recorded for a piston-engined aircraft.[5]

Ezt mégis hogyan? Hogyan mérték és hitelesítették a sebességet? Mert 100%, hogy a gép nem volt erre felműszerezve. Az sem világos, hogy ezt a sebességet egyáltalán hogyan érhetné el...
 
  • Tetszik
Reactions: endre
W

Wilson

Guest
Itt egy nyúlfarknyi izraeli cikk a Szíriai légvédelemről.

Az izraeli légierőnek a szíriai célokkal szembeni rakétatámadásai évtizedek óta tartanak. Általában izraeli légierő nem szenved veszteségeket ezekben a támadásokban . Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni,hogy a szíriai légvédelmi rendszerek képesek voltak megakadályozni a Damaszkusz elleni rakétatámadást, Milyen tehát a szír légvédelem hatékonysága? Köztudott,hogy a Szíriai légvédelmi egységeket orosz fegyverekkel és katonai felszereléssel látják el. A Szíriai légvédelem hatékonyságának megítélését megnehezíti,hogy nem mindig állnak rendelkezésre megbízható adatok a nyilvánosság számára, de ha például az izraeli légierő támadását vesszük alapul amelyre február 6-án éjjel került sor,akkor ezzel a támadással kapcsolatban elmondhatjuk,hogy az izraeli légierő által megtámadott szíriai légvédelmi rendszerek súlyosan megsérültek illetve megsemmisültek. Az izraeli légierő repülőgépei által kilőtt nyolc rakéta közül négyet lelőtték. Ennek eléréséhez a szíriai légvédelem 35 légvédelmi rakétát használt fel, ami önmagában meglehetősen véletlenszerű és szórványos (vak) tűzvezetést jelez.

https://nziv.net/wp-content/uploads/2020/02/1581795638.jpg
Négy szempont befolyásolja a hatékony légvédelem kialakítását:Szervezeti és Személyzeti, Geopolitikai, Katonai-tTechnikai, Pénzügyi feltételek.

Katonai-technikai:


Még ha egy légvédelmi rendszer kitűnő taktikai és műszaki jellemzővel rendelkezik is,akkor is ez csak egy láncszemnek kell lennie egy jól felépített légvédelmi rendszerben.
Egy ilyen jól felépített légvédelmi rendszer létrehozása egy jól kiszámított radarrendszer felépítésével kezdődik. Ennek modernnek,és automatikusnak kell lennie, minimálisra csökkentett emberi befolyással az ellenséggel kapcsolatos információk gyűjtésével és elemzésével kapcsolatban. Vagyis a modern radarállomásokkal és automatizált eszközökkel felszerelt rádiótechnikai egységek teljes hálózatát kell telepíteni - a vállalati szinttől az divízió szintjéig.
Most pedig tekintsük át Damaszkusz környezetét, ez egy nagyon nehéz hegyvidéki terület a légvédelem szempontjából, ebben a földrajzi környezetben nagyon rövid reakcióidejű légvédelmi rakéta rendszerekre van szükség,.
A következő lépés A légvédelmi rendszer felépítésekor a légvédelmi rakétarendszer létrehozását ebben az esetben lehetetlen bonyolult matematikai modell nélkül megtenni. A tömbcsoportnak különféle típusú légvédelmi rendszerekből kell állnia, és hatékony fegyverzet-ellenes
lefedettséget kell biztosítania. .
Az utolsó szakaszban, létre kell hozni egy stabil kommunikációs rendszert,valamint telepíteni elektronikus hadviselési egységeket amelyek nélkül egyszerűen lehetetlen sikeresen megvívni a modern légvédelmi csatákat.


Pénzügyi

A fentebb felvázolt légvédelmi rendszer kialakítását megakadályozza,hogy a szíriai rezsim egy ilyen rendszer kiépítése anyagilag nem képes.És Oroszország sincs jelenleg olyan helyzetben,hogy ingyen (vagy hitelként) adjon ilyen mennyiségű modern fegyvert a szíriai rezsimnek.

Geopolitikai


Teherán támogatja, finanszírozza anyagi és technikai támogatást valamint fegyvereket biztosít a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok számára, amelyek a zsidó állam létét fenyegetik. Izrael ezért nemzetbiztonsága érdekében megsemmisíti ezeket a célokat.
Oroszország nincs háborúban Izraellel, és nem szándékozik vele harcolni. Moszkva álláspontja ezzel kapcsolatban, enyhén szólva furcsa. Egyrészről Oroszországnak támogatnia kell szövetségesét - Szíriát. Moszkva viszont nem engedheti meg magának,hogy részt vegyen az Izraelrel folytatott fegyveres harcban. .

Szervezeti és Személyzeti


Az egyik oldalon ott van Izrael, amely a modern csúcstechnikájú hadviselés egyik legmodernebb hadseregével rendelkezik a világon, amihez nagyon képzett személyzettel rendelkezik.
A másik oldalon pedig ott vannak a szíriai fegyveres erők. Még ha Damaszkusz megkapná a legmodernebb a légvédelmi fegyvereket , akkor sem tudná azokat hatékonyan alkalmazni mivel egyszerűen nem rendelkezik a megfelelően képzett személyzettel ezen fegyverek működtetéséhez.
Ami a jövőt illeti, a szíriai légvédelemnek nincs oka az optimizmusra, mivel sem a tárgyi sem a személyzeti feltételei nincsenek meg egy hatékony légvédelmi rendszer kiépítésére.
 
M

molnibalage

Guest
Itt egy nyúlfarknyi izraeli cikk a Szíriai légvédelemről.

Az izraeli légierőnek a szíriai célokkal szembeni rakétatámadásai évtizedek óta tartanak. Általában izraeli légierő nem szenved veszteségeket ezekben a támadásokban . Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni,hogy a szíriai légvédelmi rendszerek képesek voltak megakadályozni a Damaszkusz elleni rakétatámadást, Milyen tehát a szír légvédelem hatékonysága? Köztudott,hogy a Szíriai légvédelmi egységeket orosz fegyverekkel és katonai felszereléssel látják el. A Szíriai légvédelem hatékonyságának megítélését megnehezíti,hogy nem mindig állnak rendelkezésre megbízható adatok a nyilvánosság számára, de ha például az izraeli légierő támadását vesszük alapul amelyre február 6-án éjjel került sor,akkor ezzel a támadással kapcsolatban elmondhatjuk,hogy az izraeli légierő által megtámadott szíriai légvédelmi rendszerek súlyosan megsérültek illetve megsemmisültek. Az izraeli légierő repülőgépei által kilőtt nyolc rakéta közül négyet lelőtték. Ennek eléréséhez a szíriai légvédelem 35 légvédelmi rakétát használt fel, ami önmagában meglehetősen véletlenszerű és szórványos (vak) tűzvezetést jelez.

Négy szempont befolyásolja a hatékony légvédelem kialakítását:Szervezeti és Személyzeti, Geopolitikai, Katonai-tTechnikai, Pénzügyi feltételek.

Katonai-technikai:


Még ha egy légvédelmi rendszer kitűnő taktikai és műszaki jellemzővel rendelkezik is,akkor is ez csak egy láncszemnek kell lennie egy jól felépített légvédelmi rendszerben.
Egy ilyen jól felépített légvédelmi rendszer létrehozása egy jól kiszámított radarrendszer felépítésével kezdődik. Ennek modernnek,és automatikusnak kell lennie, minimálisra csökkentett emberi befolyással az ellenséggel kapcsolatos információk gyűjtésével és elemzésével kapcsolatban. Vagyis a modern radarállomásokkal és automatizált eszközökkel felszerelt rádiótechnikai egységek teljes hálózatát kell telepíteni - a vállalati szinttől az divízió szintjéig.
Most pedig tekintsük át Damaszkusz környezetét, ez egy nagyon nehéz hegyvidéki terület a légvédelem szempontjából, ebben a földrajzi környezetben nagyon rövid reakcióidejű légvédelmi rakéta rendszerekre van szükség,.
A következő lépés A légvédelmi rendszer felépítésekor a légvédelmi rakétarendszer létrehozását ebben az esetben lehetetlen bonyolult matematikai modell nélkül megtenni. A tömbcsoportnak különféle típusú légvédelmi rendszerekből kell állnia, és hatékony fegyverzet-ellenes
lefedettséget kell biztosítania. .
Az utolsó szakaszban, létre kell hozni egy stabil kommunikációs rendszert,valamint telepíteni elektronikus hadviselési egységeket amelyek nélkül egyszerűen lehetetlen sikeresen megvívni a modern légvédelmi csatákat.


Pénzügyi

A fentebb felvázolt légvédelmi rendszer kialakítását megakadályozza,hogy a szíriai rezsim egy ilyen rendszer kiépítése anyagilag nem képes.És Oroszország sincs jelenleg olyan helyzetben,hogy ingyen (vagy hitelként) adjon ilyen mennyiségű modern fegyvert a szíriai rezsimnek.

Geopolitikai


Teherán támogatja, finanszírozza anyagi és technikai támogatást valamint fegyvereket biztosít a Szíriában tevékenykedő terrorista csoportok számára, amelyek a zsidó állam létét fenyegetik. Izrael ezért nemzetbiztonsága érdekében megsemmisíti ezeket a célokat.
Oroszország nincs háborúban Izraellel, és nem szándékozik vele harcolni. Moszkva álláspontja ezzel kapcsolatban, enyhén szólva furcsa. Egyrészről Oroszországnak támogatnia kell szövetségesét - Szíriát. Moszkva viszont nem engedheti meg magának,hogy részt vegyen az Izraelrel folytatott fegyveres harcban. .

Szervezeti és Személyzeti


Az egyik oldalon ott van Izrael, amely a modern csúcstechnikájú hadviselés egyik legmodernebb hadseregével rendelkezik a világon, amihez nagyon képzett személyzettel rendelkezik.
A másik oldalon pedig ott vannak a szíriai fegyveres erők. Még ha Damaszkusz megkapná a legmodernebb a légvédelmi fegyvereket , akkor sem tudná azokat hatékonyan alkalmazni mivel egyszerűen nem rendelkezik a megfelelően képzett személyzettel ezen fegyverek működtetéséhez.
Ami a jövőt illeti, a szíriai légvédelemnek nincs oka az optimizmusra, mivel sem a tárgyi sem a személyzeti feltételei nincsenek meg egy hatékony légvédelmi rendszer kiépítésére.
  • Ki rajzolta fel a köröket? Az alsó középpontja Izraelben van...
  • Mi ez a szöveg? Vállalati szinttől divizió...?
  • Van egy érzésem, hogy itt a "corps" és "division" lehetett, vagy a jóég tudja, hogy mi...
  • Mi az, hogy vak tűzvezetés?
Na haragudj, de az egész szöveg értelmetlen rizsa és halandzsa.
 
W

Wilson

Guest
  • Ki rajzolta fel a köröket? Az alsó középpontja Izraelben van...
  • Mi ez a szöveg? Vállalati szinttől divizió...?
  • Van egy érzésem, hogy itt a "corps" és "division" lehetett, vagy a jóég tudja, hogy mi...
  • Mi az, hogy vak tűzvezetés?
Na haragudj, de az egész szöveg értelmetlen rizsa és halandzsa.

Belinkelem neked majd az eredeti héber verziót sajnos az oldalnak nincs angol változata amúgy egy kint élő ismerősöm fordította a szöveget.
 
W

Wilson

Guest
Belinkelem neked majd az eredeti héber verziót sajnos az oldalnak nincs angol változata amúgy egy kint élő ismerősöm fordította a szöveget.

Ime az eredeti szöveg.

"מוסקבה אינה אשמה: מדוע ההגנה האווירית הסורית לא עובדת ? "

בכתבה בעיתון הרוסי "גזטה" תחת הכותרת "מוסקבה אינה אשמה: מדוע ההגנה האווירית הסורית לא עובדת ?" אל"מ לשעבר בהגנ"א הרוסית חושף שישראל השמידה עשרות סוללות נ"מ מתוצרת רוסית מדגמי SA-22 Greyhound- פנציר , BOK ואמצעים רבים אחרים. אומנם רוב התקיפות "נהדפות", אך עדיין תמיד כמה טילים מצליחים לחדור. הירי המאסיבי על מטרות בודדות מראה על חוסר סדר ותיאום בהגנ"א ברחבי סוריה .

תקיפות הטילים של חיל האוויר הישראלי נגד יעדים בסוריה כבר נספרים במאות רבות. ככלל, אין אבדות לכוחות חיל האוויר הישראלי . במקביל, מערכות ההגנה האווירית הסורית הצליחו להדוף התקפת טילים על דמשק, לאחר שהפילו כמה מטילי האויב, אך חלקם עדיין פגעו ביעדיהם. אז מה האפקטיביות של ההגנה האווירית הסורית,? מה גם שהיחידות של ההגנה האווירית מצוידות בכלי נשק וציוד צבאי רוסי …אין תמיד נתונים זמינים ואמינים לציבור אך אם ניקח לדוגמה את התקיפה של חיל האוויר הישראלי בלילה של ה -6 בפברואר. מערכות ההגנה האווירית נפגעו קשה ונהרסו . מתוך שמונה חימושים שירו מטוסי חיל האוויר הישראלי הופלו ארבעה. כנגד זאת השתמשה ההגנה האווירית הסורית ב -35 טילי קרקע-אוויר מה שמצביע כשלעצמו על ירי עיוור אקראי וספורדי למדי.


ארבעה היבטים משפיעים על יעילות ההגנ"א במצב הנתון הזה: החומר האנושי ,גיאו-פוליטי, צבאי-טכני, פיננסי וארגוני.
נתחיל מהצבאי-טכני:
להתייחס לכל מערכת טילים נגד טילים (מערכת) אינדיבידואלית כסוג של מטה קסמים אשר יפתור את כל בעיות ההגנה האווירית, באבחה אחת זה אומר לפשט מאוד את המצב. אפילו מערכת הגנה אווירית מצטיינת במאפייניה הטקטיים והטכניים היא רק חוליה קטנה במערכת הגנה אווירית בנויה היטב.
לדוגמה יצירתו מתחילה בבניית מערכת מכ"ם מחושב היטב. זה צריך להיות מודרני, אוטומטי, ויש לשלול בו את גורם השפעתו של המפעיל האנושי על איסוף וניתוח המידע על האויב האווירי. כלומר, יש לפרוס רשת שלמה של יחידות הנדסת רדיו המצוידות בתחנות מכ"ם מודרניות ואמצעי אוטומציה – מרמת הפלוגה עד לרמת החטיבה.
בהתחשב בשטח הספציפי, למשל, סביבת דמשק, זהו שטח הררי קשה מאוד, קרוב מאוד לגבול המדינה התוקפת , שדורש זמן תגובה קצר מאוד של מערכות טילים נגד מטוסים, מערכת המכ"ם צריכה לתת נתוני מיקום לכלי הנשק מייד עם גילוי האויב אווירי.
השלב הבא בבניית מערכת הגנה אווירית הוא יצירת מערכת הגנה מפני טילים נגד מטוסים במקרה זה, אי אפשר להסתדר בלי מודל מתמטי מסובך. קבוצת המערך עצמו צריכה להיות מורכבת מסוגים שונים של מערכות הגנה אווירית ולספק כיסוי אפקטיבי כנגד החימוש שתוקף
השלב השלישי הוא פריסת מערכת כיסוי נגד מטוסי קרב .
בשלב הסופי , יש צורך ליצור מערכת תקשורת יציבה ולפרוס יחידות ותת יחידות של לוחמה אלקטרונית, שבלעדיה פשוט אי אפשר לנהל בהצלחה קרבות הגנה אווירית מודרניים .


כעת אנו פונים להיבט השני של כל הבעיות הללו – פיננסי: נניח שכל כלי הנשק הללו מועברים ונפרסים בסוריה. עולה השאלה מי ישלם על כל זה? כיום לרוסיה אין אפשרות לספק נפח כזה של נשק מודרני בחינם (או באשראי).
ההיבט השלישי, והוא החשוב ביותר, הגיאופוליטי:
ישראל מפעילה תקיפות טילים ותקיפות אוויר על יעדים של כוחות איראניים בסוריה. טהרן, כפי שכותבת התקשורת, תומכת, מממנת ומספקת אמצעים לחימה חומריים וטכניים לקבוצות טרור המאיימות על עצם קיומה של מדינת היהודים. ישראל פוגעת ביעדים אלה למען ביטחונה הלאומי.
רוסיה לא במלחמה עם ישראל ולא מתכוונת להילחם איתה. עמדתה של מוסקבה בעניין זה, נגיד זאת בעדינות. מצד אחד, רוסיה חייבת לתמוך בבעלת בריתה – סוריה. מצד שני, מוסקבה אינה יכולה להרשות לעצמה להסתבך במאבק מזוין עם ישראל. אין לכך סיבה כל שהיא .
ולהיבט האחרון , ההיבט הארגוני והאישי:
פעולת ההגנ"א היא פעולה משולבת . במקרה זה, לא ניתן לראות במאבק מזוין מצב דו קרב שהוצא מההקשר הכללי, למשל, ביצוע ירי חי של מערכת טילים נגד מטוסים בודדת לעבר מטרה אווירית אחת. זהו עימות כלל מערכתי , וההגנה האווירית היא רק חלק מהמאבק הזה.
מצד אחד, ישראל היא אחד הצבאות המיומנים בעולם ללחימה מודרנית הייטקיסטית, ויתרה מכך, הוא מאויש באנשי צוות מאוד מיומנים .
מצד שני, הכוחות המזוינים הסורים. גם אם אתה תיתן לדמשק את הנשק המודרני ביותר, בעיות עם כוח אדם לא יעלמו. ובמקרה זה זהו נתון חשוב ביותר .

לגבי העתיד אין למערכות ההגנה האווירית הסורית שום בסיס להפגין אופטימיות כי היא אינה נתמכת על ידי דבר.

סוללת טילי פנציר מתוצרת רוסיה: