[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

G

Galthran

Guest
miközben az usa lángol, argentínában is elég komoly tüntetések vannak. érdemes figyelni!
 
T

Törölt tag 008

Guest
Jól látom, hogy a Braziloknál a legfelsőbb bíróság próbálja megpuccsolni az elnököt?
Nem tudok portugálul, nem tudom kihámozni a lényeget, de mintha olyasmiről lenne szó, hogy a marxista legfelsőbb bíróság a hatáskörét túllépve a rendőrséget rászabadította volna Bolsonaro embereire, hogy korruptak.
Valaki ha szerzez stabil infót, hogy mi történik légyszi ossza meg.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Jól látom, hogy a Braziloknál a legfelsőbb bíróság próbálja megpuccsolni az elnököt?
Nem tudok portugálul, nem tudom kihámozni a lényeget, de mintha olyasmiről lenne szó, hogy a marxista legfelsőbb bíróság a hatáskörét túllépve a rendőrséget rászabadította volna Bolsonaro embereire, hogy korruptak.
Valaki ha szerzez stabil infót, hogy mi történik légyszi ossza meg.

Inkább olyanokat pusmognak, hogy a tábornoki kar megtartja bábnak Bolsonarot, de igazából katonai puccsra lehet számítani. A hadseregnek elege van a gazdaság visszaeséséből, de az elnök járványkezelési hülyeségeiből is...!

Valószínűleg ez is ebbe a sorba illeszkedő lépés, vagy a belső infók alapján kicsit önjáró lett a legfelsőbb bíróság. Ki tudja?!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Úgy néz ki a kartellek szintet lépnek.... mindeközben az USA nem ismeri el a kartelleket terrorszervezetként, hogy ne adjon jogot a menekültkérelemre az elvándorló mexikóiaknak.

Ketszer megneztem, mondom hol vannak itt a kartellek. Nem latom. Olvasom a feliratokat elit egyseg, kulonleges csoport, mondom ok, rendorok vagy katonak.
CJNG, na minek a roviditese?
Na bumm, Cartel de Jalisco Nueva Generacion...
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 465
113
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
Elon Musk és a lítium szerepe a bolíviai puccsban.
https://peoplesdispatch.org/2020/07...sk-and-the-overthrow-of-democracy-in-bolivia/
elon-musk-pence-2-1536x864.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/08/08/husz_evre_iteltek_a_tortenelem_legbenabb_gerillait/
"Húsz évre ítélték a történelem legbénább gerilláit
Egyenként húsz év börtönbüntetésre ítéltek két amerikai zsoldost, akik részt vettek az elvetélt venezuelai partraszállási kísérletben – írja az MTI Tarek William Saab venezuelai főügyész pénteki Twitter-bejegyzése nyomán.
Luke Denmant és Airan Berryt összeesküvéssel, illegális fegyverkereskedelemmel és terrorizmussal vádolták. Mindketten beismerő vallomást tettek. A tárgyalás további vádlottak meghallgatásával folytatódik.
A venezuelai hatóságok május 3-án és 4-én két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a fővároshoz, Caracashoz közeli Aragua és La Guaira államokban. A műveletek célja Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának megdöntése volt. A tervek szerint Madurót az Egyesült Államokba szállították volna, ahol kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt körözik.
A hadműveletekben nyolc ember meghalt, és többeket őrizetbe vettek, köztük a 41 éves Airan Berryt és a 34 éves Luke Denmant. A két zsoldos Caracas szerint a Jordan Goudreau amerikai zöldsapkás katona vezette Silvercorp floridai székhelyű biztonsági cég alkalmazottja volt. A venezuelai igazságszolgáltatás 40 ember vett előzetes letartóztatásba az elvetélt kísérlet miatt."



Kissé kezd emlékeztetni a "helyzet" a Castro elleni évtizedekig tartó röhejes CIA kísérletekre.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 155
7 937
113
W

Wilson

Guest
A chilei hadsereg nagy része északon állomásozik, így viszonylag feltűnő lenne, ha a páncélosaikat a Tűzföldre áthelyeznék. Ha pedig ott vannak, vakarhatnák a fejüket a terep miatt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/NASA_Tierra_del_Fuego_image.jpg

Az lehet,hogy vakarnák a fejüket de ettől még tény,hogy mind Perut mind Argentínát megtudják közelíteni anélkul,hogy át kellene nekik kellni magashegységen.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Brazília az utóbbi években sok mindent megélt, például egy hazai pályán a németek ellen 7:1-re elveszített világbajnoki elődöntőt is, de egy szélsőbaloldali gazdasági lépésekkel a szegényeket maga mellé állító szélsőjobboldali elnök még ennél is meglepőbb. Pedig Dél-Amerika legnagyobb országában most éppen ez történik: Jair Bolsonaro elnök, aki eddig a „kommunisták” és úgy általában minden baloldalinak vélt elhajlás legnagyobb ellensége volt, hirtelen elkezdett a szó legszorosabb értelmében pénzt szórni a legszegényebb brazilok közé. Akik természetesen nagyon hálásak.
Bolsonaro elnökként sem finomított a nézetein, és engesztelhetetlen gyűlölettel tekintett mindenre, amire rá lehetett sütni a baloldaliság bélyegét. Lula börtönben végezte (bár azóta szabadlábra került), Bolsonaro és kormánya pedig, a doktriner neoliberális Paulo Guedes gazdasági miniszter vezetésével, tulajdonképpen mindenben az ellenkezőjét csinálták, mint az előző évtizedek balos brazil vezetői.
Luláék örökségéből nem sok maradt meg, a kevés kivétel egyike a bolsa família nevű családi segélyprogram, amelynek segítségével brazilok millióinak sikerült kimásznia a mélyszegénységből. Lehet, hogy Bolsonarónak és Guedesnek voltak vele ideológiai problémái, de a szegény szavazókat nem akarták teljesen maguk ellen fordítani. Bolsonarótól az egészen nyílt kegyetlenség és pusztítás nem áll távol, magasan tesz például Amazónia őserdeire és a környezetvédelemre, és a mostani járvány áldozatai sem kaptak tőle együttérzést, viszont a közvéleménykutatási adatokat ő is figyeli.
Így történhetett meg, hogy ha már más megoldás nem látszott, baloldali lett. Dél-Amerikában a politikában történnek fura dolgok, a jobboldali és baloldali populizmusnak is évszázados hagyományai vannak, de ilyen látványos pálfordulásra nem igazán volt még példa. Brazíliában öt hónapja 66 millió ember, az ország lakosságának 30 százaléka kap havonta 600 real (35 ezer forintot). Ahogy egy brazil közgazdász a Bloombergnek megjegyezte, ezzel a coronavoucher nevű programmal az országban gyakorlatilag bevezették az alapjövedelmet. De olyan nagyvonalúan, ahogy azt még a világ legprogresszívabb országaiban is csak tervezgetni merik.
A pénzesőnek pedig meg is lett a hatása: bár nehéz a történelmi adatsorokat összehasonlítani, nagyon úgy tűnik, hogy Brazíliában soha nem volt olyan alacsony a szegények aránya, mint 2020 nyarán. Tavaly júniusban még a lakosság 8 százaléka élt napi 10 realnál (575 forint) kevesebből, idén már csak 3,3%. A híresen nagy vagyoni különbségeiről ismert országban az egyenlőtlenség is példátlanul csökken, és, ami még hihetetlenebb, hiába a brazil gazdaság 2020-ra jósolt 5 százalékos csökkenése, a coronavouchernek köszönhetően ma a brazilok fele többet keres, mint tavasszal, amikor megérkezett az országba a koronavírus.
Mindez persze nem olcsó, a Bloomberg számításai szerint öt hónap alatt többe került, mint a bolsa família Lulának nyolc év alatt. 2020-ban a brazil költségvetési hiány minden rekordot megdöntve 11 százalék is lehet. A real értéke csökken, és a brazil részvénypiac is rosszul teljesít hónapok óta. Hogy ez így mennyire fenntarthatatlan, arra a New York Times szerint Guedes gazdasági miniszter is felhívta a figyelmet. Úgy tűnik, szemben az elnökkel, neki továbbra sem szimpatikusak a balos segélycsomagok, és ez olyan súrlódáshoz vezet, hogy a lemondásáról is felrepültek hírek. Guedes 200 realra akarta levinni a havi coronavoucher összegét, de Bolsonaro csak abba ment bele, hogy 2020 végéig 300 legyen, ami még mindig hatalmas terhet ró a költségvetésre.
Ilyet még Brazíliában sem láttak: szélsőbaloldali lett a szélsőjobboldali elnök
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and tindalos