A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Mielot a Puma kieset a cseh tenderbol, mert nem felelt meg néhány feltételnek, voltak hírek, hogy a gyozelme esetén akár egy harmadik gyártósort is létesíthet volna Csehországban, ahol akár a Puma specializált, meghoszabított vátozatait gyárthatták volna: https://www.armadninoviny.cz/rozhovor-nakup-puma-nabizi-modernizaci-ceskeho-prumysl.html?hledat=Puma

Remek link, koszi!

A hossszabb verzional kicsit tobbet is ajanlanak:
- opcionalis 35mm Rheinmetall torony (air-burst etc.)
-
biztosan Spike LR w/ 7.62 MG (ez nalunk mar tutira a HK MG5 lenne)
- 40mm auto grenade launcher 2020-ra tervezve
- az A level is pancelozott, ezzel legi uton szallithato, a C az oldalpancelt es ATGM vedelmet jelent, foleg misszora meg urban warfarehez
- 120mm mortar verzio problema nelkul megoldhato es a cseh ajanlatban szerepel is ez a verzio, mert a Puma sokkal nagyobb terhelesre/sulyra ill felepitmenyre lett tervezve, mint a jelenlegi
- a forgalmazo PSM teljesen nyitott barmifele sajat (cseh) verzio kifejlesztesere, ehhez minden egyuttmukodesre keszen all - hmm, KMW Hungary regiusztracioja? :)
- nemcsak tamogatjak, de inkabb elvarjak, hogy legyen komplett szervizkozpont az uzemeltetonel es onalloan szervizeljek

Ettol azert jobb kedvem lett, ha megis a Puma lenne, akkor peldaul nemcsak a Wotan35-os tornyot lehet valoban kerni hozza, de peldaul a BW kozosen a 120mm mortar verziot is kifejleszthetnenk, akar csapatlegvedelmet is lehetne ratenni...
 
W

Wilson

Guest
Szten ez a napi politikai játék nem számít, az csak műsor a plebsnek. Különben is egy jó beszerzés 20-30 éves buli. Annyi idő alatt mhol lesz minden színű kormány.
Nézd az aktívizálódó portugál kapcsolatokat. Ott bombabiztos szoci kormány van. Van nézet különbség, de 1 héten belül 2szer találkoztak. Az űrkztatástól az EUs dealig mindenben megegyeztek. A portugálok a nekik is jó alku érdekében szembementek az európai partcsaládjukkal. És akkor Macront fel sem hozom.

Lengyelország kiemelt stratégiai partnerünk, lesz ott még érdekesség a védelmi együttműködésben. A Patriat ezért nem temetném.

Maróth azt mondta,hogy ő nem hiszi,hogy olyan országtól szerzünk be haditechnikát amelyik keményen bírálja a főnit és a politikáját.
 
K

kamm

Guest
Ha a jogalappal.hu-ra gondolsz, akkor első körben azt mondanám, hogy ne használj VPN-t (főleg ProtonVPN-t), mert bizonyos VPN hálózatokat automatikusan megfog a tűzfalam védelme. Mondjuk ilyenkor általában nem jelenik meg semmi, látszólag csak tölt az oldal a végtelenségig. Második körben kérdés, hogy ugyanarról a hálózatról eléred-e más eszközzel, vagy más hálózatról ugyanarról az eszközzel? Ritkán írok ide, de szerintem mindjárt kipenderít valaki az offtopic hozzászólásaim miatt :).

En szinte csak VPN-en hasznalok mindent, ami egzotikusabb avagy tavol van innen (NYC), siman betolti, meg gyorsabban is, mint mas oldalt.

Ha felvillan es letunik, az inkabb Adblock - pl FF+Adblock mostanaban iszonyu kimeletlenul elbanik a trehany weboldalakkal, meg mindig tweakelem, mit es mennyire szurjon, mert rengeteg oldal meg sem jelenik az elavult avagy abusive dolgaik miatt...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 210
26 948
113
Ha abbol indulunk ki, hogy a magyar kormány ezt a sok milliárd dollárt a neki fontos kormányok lefizetésére használja, akkor a legnagyobb valószínűsége német/francia technika beszerzésének van. Utánuk az amerikaiak következnek. Kicsi az esélye annak, hogy eleve baráti kormányoktól vásároljunk és szinte semmi, hogy makacsul ellenségesektől.

Ha számít az ellentételezés, akkor alapvetően nagyhatalmi gyártók jöhetnek szóba Európából, tehát német-francia alapvetően.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 119
113
Ha számít az ellentételezés, akkor alapvetően nagyhatalmi gyártók jöhetnek szóba Európából, tehát német-francia alapvetően.
Nem találom a cikket, de az amcsi külügyes talán januárban mondta, hogy rájöttek, hogy a magyarok azt szeretik ha adnak akkor kapnak is valamit. Ezek szerint ha erre rájöttek akkor, ad1 vagy nem akarnak semmit adni és inkább ráhagyják a dolgot, ad2 akarnak adni csak a németek kb mindenben beelőzték őket, ad3 ezt lehet még sokféleképp színezni, de egy biztos nem nagyon sipákolnak az amcsik amikor beszerzünk valamit
 
K

kamm

Guest
Nem találom a cikket, de az amcsi külügyes talán januárban mondta, hogy rájöttek, hogy a magyarok azt szeretik ha adnak akkor kapnak is valamit. Ezek szerint ha erre rájöttek akkor, ad1 vagy nem akarnak semmit adni és inkább ráhagyják a dolgot, ad2 akarnak adni csak a németek kb mindenben beelőzték őket, ad3 ezt lehet még sokféleképp színezni, de egy biztos nem nagyon sipákolnak az amcsik amikor beszerzünk valamit

Ez a 'valamit-valamiert' az amerikaiaknal pozitivum.
Ez az egesz orszag ill tarsadalom tranzakcionalis, moral mindig masodlagos.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 960
91 749
113
Maróth azt mondta,hogy ő nem hiszi,hogy olyan országtól szerzünk be haditechnikát amelyik keményen bírálja a főnit és a politikáját.

Annyit mondott, nem élveznek előnyt. De a Gripen kérdésre kitérő választ adott. Ez az MN olvasóknak szólt elsődlegesen.

De 2 dolgot mondanék. Ez továbbá lehet tárgyalási taktika is, illetve nem hinném, hogy alapvetően rosszak lennének a svéd - magyar katonai kapcsolatok. CG, Gripen mobil hangárok, a Saab is a PR videóiban folyamatosan futtatja a magyar gépeket, stb.. Az EUs csúcson is nulla szóváltás volt a 2 kormány között, pedig alapvetően eltérőek az érdekeink.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Mindenesetre Bolsonaro magyarországi útja már régóta tolódik, eredetileg 2019Q4 volt tervezve, majd 2020Q1, majd COVID19 óta ki tudja (1 órája tudja a világ, hogy van már negatív tesztje), közben az Embraer-Boeing tandem is hullámvasúton volt, úgyhogy kicsit elbizonytalanodva, de még mindig a KC-390-t tartom esélyesebbnek.
Az a hullámvasút még mindig robog..
Képzeld el azt a blamát hogy leszerződünk néhány KC-390-re, majd nem.sokkal késôbb az Embraer bejelenti hogy a COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) céggel lép stratégiai partnerségre...
Az USA az összes olyan alkatrész szállítását azonnal letiltaná a KC390 hez amihez köze van (és jó sok ilyen van...)

Hidd el az egész világ arra vár hogy kiderüljòn hogy az Embraer kivel áll òssze?(hol áll meg a hullámvasút?)
 
K

kamm

Guest
Ez jelent meg a Kongsberg honlapján októberben:
https://www.kongsberg.com/newsandme...defence-to-the-norwegian-army-worth-583-mnok/

Ez pedig a Diehl honlapján:
https://www.diehl.com/defence/en/pr...or-norwegian-mobile-ground-based-air-defence/

E szerint az új MGBAD rendszerbe lesz integrálva az IRIS-T SLS. Ez lényegében egy mobil NASAMS lánctalpas indítókkal.

Hat, a Kongsberg link szerint meg 3D model szintjen sincs meg, tavaly csak alairtak a szerzodest a megepitesre... ez azert lesz par ev, mire ebbol exportkepes rendszer lesz. :)
 
K

kamm

Guest
Hidd el az egész világ arra vár hogy kiderüljòn hogy az Embraer kivel áll òssze?(hol áll meg a hullámvasút?)

Senkivel, legalabbis egyhamar. Gyakorlatilag az indiaiakon meg esetleg az ukranokon kivul senki mas nem lenne elfogadhato Nyugaton, nekik viszont egy kanyijuk sincs ilyesmire (no meg az ukranoknak van egy marek hasonlo gepuktervuk mar) es a virus miatt elevel nemigen koltenek semmire most.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 112
13 538
113
Az A400-s közös használatú flottára gondolsz?
Az is lehetne, de en inkább az Eurofighteres konspirációs elméletemet nyomom. :cool:

Visszatérve a magyar - cseh cégre.
Ez egy érdekes projekt lehet.


"Az Egyesült Államok Védelmi Fejlesztési Kutatási Projektek Ügynöksége 14,1 millió dolláros négyéves szerződést ítél oda a Calspan Corporation számára négy Aero Vodochody L-39 Albatros repülőgép-edző utólagos felszerelésére mesterséges intelligencia által vezérelt repülési kísérletekhez."
A cseh fórumon eddig is az volt az egyik kritizált dolog, hogy amerikai technógiákat nyomnak a gépekbe és ezzel szinte eladhatatlaná teszik sok ország számára , mert kongreszusi engedély kell. Erre jonnek ezzel... o_O
 
K

kamm

Guest
Az is lehetne, de en inkább az Eurofighteres konspirációs elméletemet nyomom. :cool:

Zero sansz, hogy a Gripen E helyett regebbi EF jonne a meglevo Gripenek melle, mig az utodjabol (FCAS) semmi nem lesz 20 even belul, ami szoba johetne.

A cseh fórumon eddig is az volt az egyik kritizált dolog, hogy amerikai technógiákat nyomnak a gépekbe és ezzel szinte eladhatatlaná teszik sok ország számára ,
mert kongreszusi engedély kell.

Valahol van benne igazsag, halkan megjegyzem...

Erre jonnek ezzel... o_O

Ez a forditottja, no meg nagyon kisosszegu dolog ez.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
Az is lehetne, de en inkább az Eurofighteres konspirációs elméletemet nyomom.
Tök értelmetlenül....
Ha valami nem lesz, az az Eurofighter. Egy meglévő 4+.gen. platform mellé (mert ugye a Gripenek a 2026 után szerződés szerint itt maradnak) nem fogunk egy attól eltérő ugyan úgy 4+. gen gépet rendszeresíteni, ami 2 hajtóműves, azaz drágábban fenntartható. Ráadásul újra kellene képezni az össze pilótát is.
 
W

Wilson

Guest
Annyit mondott, nem élveznek előnyt. De a Gripen kérdésre kitérő választ adott. Ez az MN olvasóknak szólt elsődlegesen.

De 2 dolgot mondanék. Ez továbbá lehet tárgyalási taktika is, illetve nem hinném, hogy alapvetően rosszak lennének a svéd - magyar katonai kapcsolatok. CG, Gripen mobil hangárok, a Saab is a PR videóiban folyamatosan futtatja a magyar gépeket, stb.. Az EUs csúcson is nulla szóváltás volt a 2 kormány között, pedig alapvetően eltérőek az érdekeink.

A Gripeneket Viktor a lízing lejárta előtt hülye lenne piszkálni a mobilhangárokra szükség van kézenfekvő,hogy tőlük szereztük be,de Maróth nem véletlenül mondta ezt a svédek szerintem jelenleg eszköz beszerzés terén nem nagyon jönnek szóba.és most elsősorban az IFV beszerzésre gondolok.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem találom a cikket, de az amcsi külügyes talán januárban mondta, hogy rájöttek, hogy a magyarok azt szeretik ha adnak akkor kapnak is valamit. Ezek szerint ha erre rájöttek akkor, ad1 vagy nem akarnak semmit adni és inkább ráhagyják a dolgot, ad2 akarnak adni csak a németek kb mindenben beelőzték őket, ad3 ezt lehet még sokféleképp színezni, de egy biztos nem nagyon sipákolnak az amcsik amikor beszerzünk valamit

Ebben még az a szép, hogy kétféleképpen is értelmezhető helyesen:

1.

Amennyiben visszagondolunk arra, hogy az elmúlt 3 évtizedben amikor kicsit is komolyabb USA haditechnikai beszerzés szóbakerült, akkor az az érzése támad az embernek, hogy valahogy mindig "rossz ütemben" illetve rosszkor volt a kapcsolatfelvétel.

Továbbá velünk kapcsolatban igaz volt az állítás, hogy mindenkor az alábbi két feltétel igaz volt:

- valami borzalmas lekoszlott szarokat, ezeréve (nem, sajnos nem a millenium falcon flottát ajánlották :)) elavult, akár nálunk semmilyen módon a rendszerbe nem illeszkedő dolgokat kínáltak fel,
- valami gigantikus űrcsillagászati áron.

Továbbá mindezt előadva egy kvázi kelletlen stílusban - olyan "eszed - nem eszed, ez van". Ha kell szóljá', ha nem akkor húzzá' a p@csába ...

Miközben azért nálunk is időről-időre előfordultak olyan egyéb szereplők is, akik hajlandóak voltak - az adott esetben jobb technikai tartalom és ár esetén is - akár kicsit "motorozni" is. Így általában az USA ilyen jellegű ügyleteknek ilyen "elnézést, elnézést kérünk - most mégsem" ...

2.

Tételezzük fel, hogy technikai tartalom (+egyebek) meg árban nagyjából jók. Azonban vannak hasonló színvonalon egyéb ajánlatok is. Akár közelebbről, komolyabb support -al, értelmezhető(bb) politikai- és gazdasági ellentételezési rendszerrel is.

Az már a non-plus ultra, ha olyan dolgok is érvényesülni tudnak, hogy pl. egy-egy ország (vagy akár ezen belül egy-egy céggel) is megvannak a kialakult kapcsolatok, sikeres projektek (minden szempontból) egész sora, pozitív tapasztalatok a tárgyalások, támogatás, logisztika- és üzemeltetéssel kapcsolatban. A legutolsó szempontot alapul véve ilyen országok nálunk jelenleg a német-francia-svéd tengely (ugye a német-svéd vonal már a világháborúk óta megvan) ...

Az egyszeri USA "bizniszmán" gondolkodhat egyszerűen úgy, hogy némi "alkotmányos költség" elég - aztán "olajozottabbak" lehetnek a dolgok. Ez még úgy ahogy pl. Nyugat-Európában elmegy - ott ennek a résznek igen komoly hagyományai vannak és háát nem sz@rral gurítanak ilyen téren. Közép-EU -ban meg Balkán -on ennyi nem lesz elég - kell valami más (is). Ekkor jönnek képbe igazán az előző pontban is szereplő dolgok, melyeket azért jobban el lehet adni a nép felé is (pl. "a repülők mellé jön egy porszívógyár" is).


Azaz általánosságban is tapasztalhatta az USA, hogy a "B kategóriás" országok részére - OK, lehetnek drágábbak, de valamit virítani kell technikai- és egyéb tartalmat is, ha bármit szeretnének itt. Most nyilván nem a Ny-EU F-35 beszerzéseit érintem elsősorban természetesen. Vegyünk egy példának - végtelenül leegyszerűsítve - egy F-16 üzletet (tervet):

- a mi esetünkben gyakorlatilag az egyes pontban leírtak iskolapéldája,
- szlovákoknál (hogy maradjunk a közvetlen közelben) persze itt is vastagon fogott a ceruza (de azért mégsem korongecset, mint nálunk) és azért csak előkerül a "fészer mélyéről" az F-16V variáns, mint felajánlott technika (míg nálunk meg kb. a MIG-29 -től nem lett volna előrelépés kb. amit nekünk gondoltak). Itt ebből lesz is üzlet ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
A cseh fórumon eddig is az volt az egyik kritizált dolog, hogy amerikai technógiákat nyomnak a gépekbe és ezzel szinte eladhatatlaná teszik sok ország számára , mert kongreszusi engedély kell. Erre jonnek ezzel...
Ez a DARPA program egy teljesen semleges dolog.
A DARPA egy olyan platformot keresett, ami a lehető legolcsóbb, és van benne brutális mennyiségű hely, hogy a MI hardverigénye elférjen. Erre egy nagyon olcsó és strapabíró, valamint megengedő gép a legideálisabb.
Az L-39 erre ideális. Ha le is zuhan, akkor sem egy F-16-ost, vagy egy F-35-öt kell leírni.
Ebben az AERO csak annyiban profitálhat, hogy segítenek a számítógépek beépítésében. A DARPA-nak az L-39 kisérleti egérnek kell. Ettől nem lesznek innentől szériagyártásban az L-39 Ai-k. :p:D
 
  • Tetszik
Reactions: borisz