A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 765
14 709
113
Nem sok értelme van már ezeknek a minimálbér összehasonlítgatásoknak ha nincs mellette a vásárlói kosár és hogy mi mennyibe kerül. jelentős különbségek vannak a lakhatási, de pl. üzemanyagköltségek között is, és az emberek nagy része azért már itthon sem minimálbérért dolgozik, legalábbis ha hihetünk a mekis és aldis toborzóplakátoknak.
 
T

Törölt tag 008

Guest
majd jon hozzank kina ha kedvezobb adozast tudunk nyuljtani mint ausztria vagy szlovakia esetleg szlovenia... Vagy hasonloan kedvezot mert ugye a vasut egyenlore nallunk vegzodik a mi reexportunk is megfog ugrani remelhetoleg.... /az a tomenytelen kinai arunak hala jopar szaz esetleg jopar ezer milliard lessz evente
Nem akarom elrontani az idil hangulatot, de éppen elindult a kína elleni hidegháború. Ez az évtized erről fog szólni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Nem akarom elrontani az idil hangulatot, de éppen elindult a kína elleni hidegháború. Ez az évtized erről fog szólni.
Igen de europa meg egyaltalan nem biztos hogy kina ellen fog ebbe resztvenni..,/ez nem jelenti azt hogy az usa ellen lenne majd./ de anglia/britannia nem veletlen valt ki.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
A belegondolsz a jelenlegi helyzetbe jelenleg europat USA embargozza /jelenleg korlatozottan./ europa Kinat /korlatozottan de az europai embargo nem uj keletu./ mig Usa embargo az.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Igen de europa meg egyaltalan nem biztos hogy kina ellen fog ebbe resztvenni..,/ez nem jelenti azt hogy az usa ellen lenne majd./ de anglia/britannia nem veletlen valt ki.
Az EU nem tud mást csinálni. Ahogy az oroszok elleni szankciókba is beálltunk ebbe is be fogunk. NATO tagok vagyunk és a swiften lógunk.
Lásd franciao és az orosz hajók esete.
Hiába kereskedsz kínával, másnap jön egy USA rendelet, hogy tenoristákkal kereskedsz és kapsz egy 10 milliárd usd-s büntit. Így már nem is éri meg kereskedni.
Zsarolás 1000%
 
  • Tetszik
Reactions: laiki

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Az EU nem tud mást csinálni. Ahogy az oroszok elleni szankciókba is beálltunk ebbe is be fogunk. NATO tagok vagyunk és a swiften lógunk.
Lásd franciao és az orosz hajók esete.
Hiába kereskedsz kínával, másnap jön egy USA rendelet, hogy tenoristákkal kereskedsz és kapsz egy 10 milliárd usd-s büntit. Így már nem is éri meg kereskedni.
Zsarolás 1000%
Ez igaz lenne ha USA a regi lenne... De usa nem a regi es veszteni fog a gazdasagi haboruba es ezt az eu is tudja. /de az euba se idegbetegek ullnek ezert nem lepnek azelott mielott muszaly lenne../ buntethet az usa dollarral eunak az euro az erdeke...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Figyeld meg hogy az eu s kolcsin sem dollarba lessz felveve hanem euroba.... Nem tul szemetszuro dolog de hatalmas jelentosege van.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
"Kiderült: 10 nagybefektető mozgatja a háttérben a tőzsdéket, és ez nagyon nem jó.
Pénzügyi professzorok szerint nem véletlen, hogy mostanság elszálló és a valóságtól elrugaszkodó árfolyamokat látni a tőzsdéken, különösen Amerikában, ugyanis 10 nagy intézményi befektető birtokolja az amerikai tőzsdei részvények negyedét, amiből nem sok jó sül ki – számol be a hírről a Financial Times.
Többek között a BlackRock, a Vanguard, a State Street, a Fidelity és a Capital Group hajtják fel a piaci volatilitást és okozzák a félreárazásokat a tőzsdén – állítja egy frissen publikált elemzés. A világ piacfelügyeleti szervei már évek óta vitáznak azon, hogy a nagy alapkezelőket is el kellene-e látni rendszerkockázatot jelentő emblémával, mint a nagybankokat.
A friss elemzés szerint megfontolandó lenne, ugyanis a 10 legnagyobb intézményi befektető kezében van az amerikai részvénypiac negyede, 1980 óta négyszerezték részesedésüket a tőzsdén. Azzal, hogy ilyen kevés kézben koncentrálódik a részvények java része, különösen megnő a piaci volatilitás szempontjából a jelentősége annak, hogy ezek a nagybefektetők mikor és mivel kereskednek.
A tanulmányt készítő pénzügyi professzorok szerint mindez hozzájárult a piacokon tapasztalt volatilitáshoz és a félreárazásokhoz is. Mégpedig azért, mivel a nagybefektetők hasonló irányú ügyleteket kötnek, nem úgy a kisebb alapkezelők, amelyek többnyire ellentétes irányú ügyletekben ülnek, így ezek hatása kioltja egymást a piacokon.
A tanulmány szerint, amely az 1980 és 2016 közötti tőzsdei adatokat vizsgálta, azok a részvények, amelyekben nagyobb tulajdona volt a 10 legnagyobb intézményi befektetőnek, nagyobbat estek piaci turbulencia idején. Ennek oka a szerzők szerint, hogy ezek a nagy alapkezelők nagyobb pakkokat is adnak el ilyenkor az érintett részvényekből, ez pedig lefelé hajtja az árakat."
https://www.portfolio.hu/befektetes...terben-a-tozsdeket-es-ez-nagyon-nem-jo-444590

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a legszélesebb vállalati kört felölelő nagy amcsi index, az 500 cégből álló S&P 500 5 legnagyobb vállalata 22% súlyú és mindegyik technológiai (Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet és Facebook), a 10 legnagyobb súlya pedig 28%. Piaci kapitalizációt nézve az 5 legnagyobb cég 28%-os arányú, a 10 legnagyobb pedig 36%-os. Önmagában az IT szektor súlya 28%, de ha ide vesszük a 11%-os kommunikációt is, akkor már 39%. A 10%-os pénzügyi szektor vezető cégei között is ott van például a Visa és Mastercard, amelyek inkább pénzügyi technológiai szolgáltatók. Szóval a tágan értelmezett technológiai szektor bőven 40% fölött van. Kapitalizációt tekintve ezek a szektor arányok még inkább eltolódnak a technológia irányába.

Ha
- kevés befektető mozgatja nagy mértékben a piacot,
- kevés és hasonló (speciális) tevékenységű cég teszi ki az index súlyának nagy részét és a kapitalizáció még nagyobb részét,
- valamint korlátlanul nyomtatott és ("helikopterrel szórt") pénzzel öntik a likviditást, ami nem kis hányadban részvényekben landol,
- továbbá a kisbefektetők is nagy arányban ugyanazon információs buborékba zárt fiatalok
akkor valóban nem meglepő, hogy a tőzsde teljesen elszakad a reálgazdasági alapoktól.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
A pénz körforgása!
Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy turista, megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra. A szálloda tulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobát.
- A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
- A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
- A gazda rohant Jennyhez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
- Jenny rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.
Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn a turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg. Visszakapja a 100 euróst, és ezzel elment.
Senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az adósságát!
Ennyit a pénzmozgásról, a hitelekről, és a gazdaság fellendüléséről...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
A pénz körforgása!
Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy turista, megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra. A szálloda tulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobát.
- A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
- A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
- A gazda rohant Jennyhez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
- Jenny rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.
Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn a turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg. Visszakapja a 100 euróst, és ezzel elment.
Senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az adósságát!
Ennyit a pénzmozgásról, a hitelekről, és a gazdaság fellendüléséről...
Ezt hívják klíring rendszernek, nem? Rossz példa, de viccnek jó.
 
  • Tetszik
Reactions: laiki

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
En pl most jelentos uzletet latnek az ujrahasznositasba.
Allami tulajdonba. Erdemes lenne egy allami ujrahasznosito uzemet letrehozni. Aminek a mukodesi koltsegeit az allam nem tamogatas formalyaba biztositana hanem fix megrendelessel. Muamyagok femek stb. Az ezen felull ujrahaszmositott termek a ceg profitja.
Az allam altal igy birtokba kerult nyersanyagot nem ertekesitenem azonnal hanem kulombozo raktarakba tarolnam /minel nagyobb tombok annal kevesebb orzest igenyelnek./ nem is kellene feltetlen uj raktar epitese... Ez mehetne fedezetbe a ft moge /apropenz de tobb mint a semmi./ szukseg eseten meg egy azzonnal hozzaferheto keszletet jelentene /szukseg eseten mimd1 hogy az apro kiesik a ft mogul vagy sem./ minden esetre a ft stabilitasanak jot tenne mert ha kelloen be van dobva a vilag koztudataba nem mernek gancsolni... /ugye par fizetett cikk meg egyeb forumokon terjedo cucc.../ ugye hogy venne ki magat a szenzacios otlet csodot mond hogy egy allam beall a globalis szemet elleni kuzdelembe es belebukik mert belebuktatjak... /a zoldeket vilagszerte ilyen esetbe meg ft vasarlasra is fel lehetne szolitani./ zold oenz jeligevel... /de ez a zold penz oersze csak fedosztori a lenyeg a gazdasag stabilitasa./
Szerintem kiraly otlet. Es egyedi. Es trendi
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Igazabol ezt a zoldhullamot most tuddnank meglovagolni. Hatalmas sikerrel elsonek az orszagok soraba... Es csak nyernenk rajta csak jol el kellene terjeszteni a zold ft zold penz fogalmat... Erre megvannak a csatprnak szeles spektrumu es celzott vagy epp szukkoru /direkt zold./ es meg politikailag is frankonnjonne mert az euba a zoldek dumalnanak elohoznank hogy mi milyen hatalmas lepest tettunk mikozben ok...muamyagba jarnak a vilag masikfelerol szarmazo alapanyagbol.. Legrosszabb esetbe lenne tartalekba egy csomo myersanyagunk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Ha mar kelloen hire menne a vilagba mehetne a kotveny reszveny felajanlas... Terjeszkedes kulfoldon uzemet nyitni /kulfoldi allami tamogatassal ha nem ad azt sajtonyilvanossagra hozni.../ a nyersanyagot behozni /mas allamok meg finanszirozhatnak is./ a kozvelememy nagyon nagy dolog a demokraciaba... Mi meg csendben szerenyen nyersanyag nagyhatalomma vallhatnank... Akar...

Kell a francnak a petro valuta ami tonkretette a foldet meg kell menteni a zold penzel. Ez a jovo ez a jovonk.
Mentse meg a foldet vasaroljon forintot :D 100 ft vasarlasal 1 kg szemmettol szabaditja meg a vilagot!

Adig vegye amig akcios :D /vagy valami hasonlo./ persze vilagszinten terjeszteni
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Az igemy megnolne a ft ra. Es lehetne csak es kizarolag ft ert arusitando ujrahasznositott dolgokat arulni /neten/ ami igazabol semmit sem er de az ilyen semmitero dolgokat szeretik nagyon vemni az emberek ha jo draga minel dragabb annal inkabb.... /persze kicsibe is lehetne arulni ugyan olyan semmire jo dolgokat olvsobbam de azoknak joval kissebbnek kell lennie vagy mas neven fitnia mint a draga semmiteroknek./ az uveggyongy mindig sokat er mikozbe nem is er sokat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Vegulis az a lenyeg hogy devuza aramoljon be.
Es valutat adjunk el kulfoldre.

Ugye igy egyszerre mind ket tenyezo fent all tehat garantalt a felfele iveles.

Az meg hogy akar mas orszag szemetet adott orszagba adott orszag polgaraival adott orszag tamogatasaval ujrahasznositjuk es ezzel mi profitalunk itthon meg a non plussz ultra :)

De a tuti hogy mas orszag szemetebol keszult /semmirevalo szemetet./ semitero formaba visszakuldve meg ottani full zoldek fizetnek meg jo borssosan... /mondjuk egy szep plakeettek ami a falra logathato keretbe ujrahasznositott szemetbol /mert x y vasarolt x t szemet ujrahasznositasat./ :D
/100 % hogy divatja menne akkora marhasag hogy a zoldek megbolondulnanak erte./

Es tenyleg meg hasznos is lenne a szemet szempontjabol :) /

/mindezt egy zsido cipesz egy tok jo cipesszerszamanak koszonhetoen agyaltam ki./mikozbe fuget akartam volna aszalashoz felfuzni./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Igazabol eddig ez a legzsenialisabb otletem ami kb egy evtizedre onmagaba olyan gazdasagi fellendulest okozna az orszagnak es anak lakoinak hogy ha agyonakarnanak minket csapni sem menne.. Es ezt meg lehetne strofolni idokozbe /full zold beallitassal / persze nem politikailag zold ez nagyon fontos. /szemet a szemet penz mogott aranyat er. /nincs bajom a ft al de nem a legvombosabb jatekos de igy hulka vallna./
 
W

Wilson

Guest
Agyonnyomja az amerikai gazdaságot a teljesen kezelhetetlenné váló adósságállomány – véli a legendás, multimilliárdos befektető Leon Cooperman. Cooperman a Bloomberg TV-nek nyilatkozott, és szavait hétfőn minden jelentős amerikai gazdasági hírforrás idézte.

Az amerikai adósság év végére elérheti a 27 000 milliárd dollárt (jelenleg 25 000 milliárd körül lehet), és eszeveszett tempóban emelkedik. Az emelkedés mértéke jóval gyorsabb a gazdaság növekedésénél, ezt még a világ legnagyobb gazdasága sem lesz képes kinőni vagy ledolgozni – figyelmeztetett a befektető. „Ki fizeti a cechet, ha vége a bulinak?” – kérdezte Cooperman.




Cooperman szerint a Federal Reserve, az Egyesült Államok központi bankja 2008 óta mesterségesen élénkíti a gazdaságot az alacsony kamatszintekkel, mára pedig „spekulatív óriásbuborékot” hozott.

A kormány és a Fed önti a pénzt a koronavírusválság sújtotta gazdaságba, és ennek a pénznek a jelentős része tőzsdei spekulációkba vándorol. A technológiai részvények árfolyamát jelző NASDAQ index hétfőn történelmi rekordot döntött, 11 462,05 pontig emelkedett, de csúcsot döntött a múlt héten az S&P 500 index is. A nagy befektetőcégek elemzői az elmúlt napokban sorra adták ki a figyelmeztető közleményeket: a részvényárak teljesen elszálltak, napokon/heteken belül jöhet a korerekció, akár egy nagy összeomlás.

Elrettentő példaként szokták említeni az elektromos hajtású kamionok gyártására készülő cég, a nevét és imázsát is erősen a Teslától nyúló Nikola Corporation példáját, amelynek tőzsdei értéke – nem függetlenül a Tesla papírjainak hihetetlen száguldásától –

a napokban elérte a 15 milliárd dollárt, miközben idei árbevétele körülbelül 80 000 dollár volt, amelynek fele abból jött, hogy a vezérigazgató házára napelemet szereltek.

De nem csak a részvényeket vásárolják úgy, mintha kötelező lenne, szinte minden egyéb befeketésre alkalmas eszköz ára emelkedik: az arany, az ezüst, a Bitcoin (és más kriptopénzek), az olaj ára is.

Forrás:444
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Az uranbsnyat sem kellett volna anno bezarni. Hanem az allamnak piaciaron felvasarolni a nyers urant aztan etenni a ft moge fedezetnek./valamekkora materia igyis ugyis kell./ es akkor nem lett volna feltetlen muszaly kulfoldrol aranyat venni vagy ezustot leett vilna uran fedezet... Legalabbis egy resze a fedezetnek... A banya is mukodhetett volna tovabb stb...

Az ujrahaszmositott szemet is beteheto fedezetnek nem kellene egybol tuladni rajta piaci ar alatt...