[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Indítási ablakok
A jelenlegi technikai színvonalon csak az úgynevezett indítási ablakokban vagyunk képesek gazdaságosan eljuttatni szondáinkat a Marshoz. Amikor a Föld és a Mars relatív helyzete éppen előnyös a legkisebb fogyasztású Hohmann-pályához. Az indítási ablakok 2,135 évenként, vagyis 26 hónaponként követik egymást.


Persze. Ezt én is tudom...
Ezen túl érdekel a dolog!
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Persze. Ezt én is tudom...
Ezen túl érdekel a dolog!
Elindult a verseny, hogy ki ér előbb a marsra. Ezek mind évekkel ezelőtt indított programok. Aki előbb embert küld a mars-ra, az ezzel bizonyítja a technológiai fejlettségét. Ugyanez volt az első ember világűrbe juttatásakor, illetve a hold expedícióknál is. Amikor Gagarin megkerülte a földet, a Szovjetunió ezzel bizonyította, hogy ha kell atombombát tud lőni az USA -ra. A nép meg örült a nagy sikernek és a dicsőségnek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 547
113
"New York-Moszkva, 2020. július 31. péntek (MSZF)
Az amerikai kormány engedélyezte az amerikai tudományos akadémiának, hogy együttműködési megállapodást kössön az orosz tudományos akadémiával a koronavírus kutatásról és a gazdasági élet beindításáról – jelentette a Magyar Békekör (MB) tudósítója pénteken.
A videokonferencián kötött megállapodás arra irányul, hogy megvédjék a két ország népeinek életét és egészségét, talpra állítsák a gazdaságot és előmozdítsák a fejlődést.
„Vezető szakértőink a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos különféle forgatókönyveket vizsgálnak. A legtöbb előrejelzés szerint globális gazdasági recesszióval kell szembenéznünk, és a belőle kivezető út hosszúnak ígérkezik" – mondta Alekszander Szergejev, az orosz tudományos akadémia elnöke.
Marcia McNutt, az amerikai tudományos akadémia elnöke szerint a világjárvány mindenkit érint, fontos az USA és az Oroszország közötti kutatási együttműködés fellendítése.
A tudósító emlékeztetett arra, hogy az orosz kormány és az Egészségügyi Világszervezet már vagy fél éve szorgalmazza a világjárvánnyal szembeni világméretű összefogást, és a védőoltás közös kifejlesztését, de Washington elzárkózott az együttműködéstől mind Oroszországgal, mind Kínával szemben. Még egy német kutatóintézettől is csalfa módszerrel próbálta megszerezni a COVID-19 ellenszérumának kifejlesztésében szerzett eredményeket.
Az amerikai hajlandóságot vélhetően az váltotta ki, hogy Oroszország időközben sikeresen kifejlesztette az első vakcinát, augusztus 10-én pedig megkezdődik az engedélyeztetési eljárás a vakcina orvosi alkalmazására.
Szerepet játszhatott a hajlandóság kialakulásában az a tény is, hogy 2020 második negyedévében 32,9 százalékkal csökkent az amerikai bruttó nemzeti termék (GDP) 2019 azonos időszakához képest. A visszaesés a szolgáltatásokat sújtja a legjobban (43,5 százalék), a magánberuházások tekintetében pedig 49 százalékos. "
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A sötét jóslatairól ismert Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor sanszosnak lát néhány háborút, igazit és valutaháborút, egy környezeti katasztrófát, és ha ezek közül csak az egyik bekövetkezik, akkor még egy látványos gazdasági összeomlást is. Az utóbbi még az év vége előtt beköszönhet a világ családok nappalijába.
Nouriel Roubini amerikai közgazász professzor, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi összeomlást, s ezért ráaggatták a dr. Végzet gúnynevet, sorra vette, hogyan alakultak idén februárban megfogalmazott előrejelzései - derült ki a Guardianon megjelent cikkéből, amit Project Syndicate-tól vettek át. Az eredmény rettenetes: a helyzet vagy ugyanolyan sötétnek vagy még borzalmasabbnak látszik, mint akkor. A szörnyűségek sorolása azzal kezdődik, hogy Roubini az év elején még feltételes módban beszélt arról, hogyan vághatja taccsra a világgazdaságot egy esetleges nagy válság.Ez a csapás a koronavírus-válsággal bekövetkezett. A jegybankok és a kormányok masszív gazdasági válságkezelő programjainak köszönhetően a 2020-as nagy recesszió nem vált nagy depresszióvá, ám világgazdaság folyamatai törékenyek. A professzor szerint ha "V" alakú lenne a fellendülés a válság mélypontja után, akkor az csak egy-két negyedéven át tartana, ám a háztatások és a vállalatok óvatossága miatt sanszosabb az "U" alakú kilábalás a válságból, és ha jön a járvány második hulláma, miközben nem jön a vírus elleni oltás, akkor "W" alakú dupla recesszió rázhatja meg a kicsin Föld bolygót.
Dr. Végzet jósolt: választási csalás, három háború, három katasztrófa hamarososan
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
wut :D hát az meg kinek lenne jó?
egy korrupt, élhetetlen szemétdomb volt, örüljünk hogy vége!

Elsősorban az USA-nak van rá szüksége, mert egyedül nem bír el Kínával. Másodsorban a volt keleti blokk országainak van rá szüksége, hogy végetérjen a népességcsökkenés, az elvándorlás és a térség folyamatos hanyatlása. Azok akik most örülnek a V4-ek növekvő függetlenségének, Magyarország növekvő mozgásterének, azok is jobb ha tudják, hogy ezeket mind az újjáéledő CCCP teszi lehetővé. Különben nem lehetne ilyen bátran pattogni Brüsszel ellen.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Elsősorban az USA-nak van rá szüksége, mert egyedül nem bír el Kínával. Másodsorban a volt keleti blokk országainak van rá szüksége, hogy végetérjen a népességcsökkenés, az elvándorlás és a térség folyamatos hanyatlása. Azok akik most örülnek a V4-ek növekvő függetlenségének, Magyarország növekvő mozgásterének, azok is jobb ha tudják, hogy ezeket mind az újjáéledő CCCP teszi lehetővé. Különben nem lehetne ilyen bátran pattogni Brüsszel ellen.

Kedves Haubagoi....
Most talán árnyalnám hozzászólásodat. "Újjáéledő CCCP"? Na neee.... annyi igaz a dologban, hogy a V4 lehetőségeit tágítja, hogy Oroszország az EU gyengeségében érdekelt. De ezt úgy aposztrofálni, hogy kizárólag ez az oka, az nem igaz. A V4 pillanatnyi politikai, gazdasági, katonai súlya a következőkből áll, szerintem:
1. Nyugat-Európa általános, morális, etikai, identitásbeli, ideológiai válsága.
2. Kisebb mértékben az a gazdasági erő, amit az oda telepített nyugati cégek zavartalan működése generál.
3. A V4 pillanatnyilag regnáló politikai elitjének felismerése, hogy egy platformon erősebbek lehetünk.
4. A V4-ek belső támogatottsága szilárd.
5. Egy-két karizmatikus vezető (igen, OV is)..
6. Anglia támogatása a Brexit előtt és után.
és végül az USA és Oroszország közös "munkája", ahogy Te is írtad.
Tehát a V4-ek erejének csak igen kis része az orosz "támogatás".
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Kedves Haubagoi....
Most talán árnyalnám hozzászólásodat. "Újjáéledő CCCP"? Na neee.... annyi igaz a dologban, hogy a V4 lehetőségeit tágítja, hogy Oroszország az EU gyengeségében érdekelt. De ezt úgy aposztrofálni, hogy kizárólag ez az oka, az nem igaz. A V4 pillanatnyi politikai, gazdasági, katonai súlya a következőkből áll, szerintem:
1. Nyugat-Európa általános, morális, etikai, identitásbeli, ideológiai válsága.
2. Kisebb mértékben az a gazdasági erő, amit az oda telepített nyugati cégek zavartalan működése generál.
3. A V4 pillanatnyilag regnáló politikai elitjének felismerése, hogy egy platformon erősebbek lehetünk.
4. A V4-ek belső támogatottsága szilárd.
5. Egy-két karizmatikus vezető (igen, OV is)..
6. Anglia támogatása a Brexit előtt és után.
és végül az USA és Oroszország közös "munkája", ahogy Te is írtad.
Tehát a V4-ek erejének csak igen kis része az orosz "támogatás".

"Tehát a V4-ek erejének csak igen kis része az orosz "támogatás"."

Várjál, várjál... pontosítsunk. Nem azt mondtam, hogy "orosz támogatás", hanem azt, hogy az újjáéledő CCCP teszi lehetővé ezt a mozgásteret. Ha ugyanis nem éledne újjá, akkor 1-5. önmagában nem lenne elég, és például OV sem karizmatikuskodhatna ennyire. A 6-os pontban szereplő Brexit pedig meg sem történt volna.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Sőt.....
Mi több, megpróbálom magam a Te gondolkodásod szerint kifejezni. Nem látom lehetetlennek, HA tovább mélyül a nyugati magállamok válsága,és törekvése egy kétszintű unió működtetése iránt, egy V4-ből létrejövő és az EU-ból kilépő, de vele társuló kossuthi Közép-Európai Unió létrejöttét. Sok benne még a HA, de reális lehetőségnek látom.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Az újjáéledő CCCP-re való törekvéseket én is látom, de sem etnikai, sem gazdasági realitását nem látom. Van sokkal több megoldandó dolog Oroszhonban, pusztán katonai erővel pedig nem lehet a Birodalmat feltámasztani. Főleg, hogy hiányzik mögüle, ami a legfontosabb. A pénz..
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Az újjáéledő CCCP-re való törekvéseket én is látom, de sem etnikai, sem gazdasági realitását nem látom. Van sokkal több megoldandó dolog Oroszhonban, pusztán katonai erővel pedig nem lehet a Birodalmat feltámasztani. Főleg, hogy hiányzik mögüle, ami a legfontosabb. A pénz..

A pénzt az USA megadja. Külső támogatása is van a dolognak, sőt, igazából még azon se lennék meglepve, ha a külső erők jobban akarnák az CCCP-t, mint a belsők.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Lehetséges forgatókönyv, amit írsz, bár az USA mostanában belső dolgaival lesz elfoglalva, akát Trump nyer, akár a DDB (demens demokrata bábu).
Oroszország (talán) legyűrheti Belorussziát és Ukrajnát, de az még nem CCCP. A közép-ázsiai köztársaságok inkább - Törökország és Irán felé orientálódnak, különben is, mit kezdene a feltámadt CCCP 40-50 millió muszlimmal? Én - személy szerint - nagyon tisztelem Putyint, na nem azért, mert qúvajó srác, hanem, mert lehetne sokkal rosszabb is egy kevésbé pragmatikus vezető. Neki ennél több esze van, a hatalma is megvan hozzá, hogy "rendbetegye" Oroszországot. Minek venne a nyakába olyan problémát, melyet lehetetlen megoldani? Valami homályos birodalmi létért? Ennél több esze van.
Nézzük inkább azt, milyen előnyei és hátrányai lennének a V4-ek leendő Közép-Európai Uniójának. Ezt speciel vitaindítónak számon, hadd pörögjön a fórum :)
ELŐNYÖK:
1. a megmaradó nyugati EU számára továbbra is nélkülözhetetlen lenne a közép-európai térség, hisz profitja nagy része itt termelődik.
2. viszont a belpolitikai támadásai jelentős részét eleve kiküszöbölnénk.
3.Puffer-unió lenne Oroszország és a Nyugat között, ami biztonságilag kulcshelyzetet eredményezne, felértékelődne mindenki számára.
4. a régi etnikai problémák (pld. Trianon) feloldása, hisz közös érdek, közös terület, közös haderő, növekvő biztonságérzet.
5. Nyitott lenne a számára is előnyős csatlakozók (pl. Horvátország, Szlovénia) számára, ezáltal alternatívát nyújtana az EU-val szemben, tehát versenyhelyzetet generálna.
Várom a további esetleges előnyök felsorolását.
HÁTRÁNYOK:
1. Önmagában egyelőre kisebb gazdasági erőt jelentene a mostani EU-nál.
2. Valamelyik tagállamban ballib hatalomváltás esetén bomlasztó hatás érvényesülne.
3. Kisebb belső piac (az EU társulás kiküszöbölné).
Ide is várom az észrevételeket :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 417
44 031
113
A pénzt az USA megadja. Külső támogatása is van a dolognak, sőt, igazából még azon se lennék meglepve, ha a külső erők jobban akarnák az CCCP-t, mint a belsők.
Az USA ha így folytatódik a saját helyzetük romlása otthon, semmit nem fog tudni adni egy ilyen projectbe. Jelenleg nekem úgy tűnik, örülnek hogy luk van a seggükön...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
Status
Not open for further replies.